Ramele de ochelari sunt dispozitive esentiale pentru vedere, fiind extrem de importante pentru un aspect elegant, dar si pentru sanatatea ochilor. Afla despre cum alegi cele mai potrivite rame de ochelari. 

Cuprins:

  1. Cand ai nevoie de ochelari?
  2. Tipuri de rame de ochelari
  3. Rame de ochelari pentru copii
  4. Sfaturi: cum alegi ramele de ochelari
  5. Informatii utile

Cand ai nevoie de ochelari?

Ochelarii ii pot ajuta pe oameni sa vada mai bine, insa este posibil sa nu realizam ca avem nevoie de ei. Ochii se pot modifica in timp, deci chiar daca ai sau ai avut o vedere de invidiat inainte, acest lucru se poate schimba mai tarziu.

Cum iti dai seama daca ai nevoie de ochelari?

Vederea se altereaza in timp, pe masura ce imbatranesti, insa nu orice modificare a vederii este anormala. De exemplu, nu-ti trebuie ochelari daca ai nevoie de mai multa lumina pentru a vedea clar sau daca intampini probleme in a face diferenta intre negru si albastru, de exemplu. Aceste lucruri sunt normale si nu necesita vizita la oftalmolog pentru ochelari. Dar exista momente cand schimbarile de vedere nu sunt normale si atunci poate fi nevoie de ochelari.

Unii oameni care au nevoie de ochelari nu prezinta simptome, in timp ce altii au simptome foarte evidente. Semnele in cazul celor care au nevoie de ochelari pot varia in functie de tipul afectiunii oculare pe care o au.

Unele simptome cunoscute includ:

  • vedere incetosata
  • vedere dubla
  • ameteala – in cazul acesta obiectele nu au linii clare, bine definite si par un pic in ceata
  • dureri de cap
  • privire incrucisata
  • obiectele au „auri” sau „halouri” in jurul lor si apar intr-o lumina puternica
  • ochi care se simt obositi sau iritati
  • vedere distorsionata
  • probleme de vedere si de sofat pe timpul noptii

Aceasta nu este o lista cuprinzatoare. Daca observi modificari ale vederii, trebuie sa iei legatura de urgenta cu un oftalmolog. Acesta poate efectua o examinare oftalmologica pentru a vedea ce schimbari s-au produs si pentru a stabili cum te poate ajuta.

Tipuri de probleme de vedere

Potrivit specialistilor de la National Eye Institute (NEI), cele mai frecvente tipuri de probleme de vedere sunt erorile de refractie. Printre afectiunile incluse se numara:

Refractia reprezinta devierea razelor luminoase la trecerea dintre doua medii transparente cu indici de refractie diferiti. In asta consta vederea. O eroare de refractie apare atunci cand lumina nu poate fi focalizata deasupra retinei din cauza formei ochiului. Acest lucru apare in urma inaintarii in varsta sau a modificarii formei ochiului sau a corneei.

Printre alte probleme de vedere se numara degenerescenta maculara legata de varsta, glaucomul si cataracta. Acestea nu pot fi tratate cu ajutorul ochelarilor.

Miopia

In cadrul miopiei, o persoana poate vedea clar obiectele aflate in apropiere, insa cele aflate la departare devin neclare. De exemplu, persoanele afectate de aceasta conditie intampina probleme in a distinge oamenii si lucrurile in timp ce priveste la televizor. Un copil ar putea avea dificultati in a citi de pe tabla la scoala.

Aceasta conditie apare daca globul ocular este prea lung sau corneea este prea curbata.

Hipermetropia

In cazul acestei conditii, obiectele aflate la departare sunt vizibile, in timp ce obiectele din apropiere sunt neclare. Acest lucru se intampla cand globul ocular este prea scurt sau corneea este plata.

Astigmatismul

La persoanele cu astigmatism lumina nu este uniform distribuita pe retina, astfel incat imaginile pot aparea neclara sau intinse. Cu toate acestea, nu toti cei cu astigmatism au vederea distorsionata.

Aceasta conditie se poate dezvolta la orice varsta. In timp ce majoritatea oamenilor au un astigmatism usor, cei cu astigmatism mai pronuntat ar putea avea nevoie de ochelari pentru a corecta aceasta conditie.

Prezbitism

Prezbitismul sau prezbiopia reprezinta pierderea treptata a capacitatii ochilor de a focaliza obiectele apropiate. Potrivit lui Penn Medicine, oamenii incep de obicei sa prezinte simptome de prezbiopie intre 38 si 42 de ani.

Acesta este motivul pentru care multi oameni au nevoie de lentile bifocale sau de ochelari de citit pe masura ce imbatranesc.

Tipuri de rame de ochelari

Ramele de ochelari au fost grupate in trei tipuri:

  • rama completa
  • cu jumatate de rama
  • fara rame

O rama completa de ochelari acopera complet lentilele. Ramele de ochelari pe jumatate sunt cele care nu acopera deloc partea inferioara sau superioara a lentilelor. Cele mai multe modele de astfel de rame pe jumatate acopera partea superioara a lentilelor, insa exista si unele modele in care este acoperita doar partea de jos. Ochelarii cu rama pe jumatate care nu acopera partea de sus a lentilei, sunt, de obicei, pentru citit (lentila este asezata spre varful nasului, iar partea superioara a lentilei este plata, aratand ca o jumatate de lentila).

Ochelari fara rame (rimless)

Ochelarii fara rame nu acopera deloc lentila. Ochelarii Rimless sunt compusi din trei parti, iar lentilele fac de fapt parte din structura ramei. De aceea este important sa folositi numai lentile de inalta calitate, policarbonat sau Trivex la ochelarii fara rame.

Montarea ochelarilor fara rame este dificila si trebuie facuta de un tehnician specializat si experimentat. Daca nu sunt montate bine, s-ar putea misca, iar lentilele se pot sparge.

Ochelarii cu rame pe jumatate

In cazul acestor ochelari, ramele sunt asezate doar pe partea superioara a lentilelor (uneori pe jumatatea inferioara). In cele mai multe cazuri, partea inferioara a obiectivului este fixata pe un fir de nylon.

Ochelari de citit

Acest tip de rame sunt folosite pentru a sustin lentilele care ii ajuta pe oameni sa citeasca. Ochelarii de citit maresc pur si simplu obiectele care sunt aproape de noi, cum ar fi literele dintr-o carte.

Ochelari pentru calculator

Aceste rame sunt adaugate la niste lentile special concepute pentru cei care lucreaza in fata calculatorului. Aceste lentile sunt dotate cu un strat antireflex.

Rame de ochelari pentru copii

Examene oftalmologice

Daca micutul tau are probleme cu vederea, il poti programa pentru un examen oftalmologic. Acest lucru poate avea insa loc si ca parte a verificarii periodice.

Cel mic ar putea fi verificat de catre un oftalmolog, un optometrist sau un optician pentru a se stabili daca e nevoie de ochelari sau nu.

Care este diferenta?

  • Un oftalmolog este un medic specializat in tratarea problemele de vedere. Acest medic poate prescrie tipul de ochelari de vedere si de lentile de contact. De asemenea, poate efectua interventii chirurgicale la ochi pentru a trata alte probleme ale ochilor.
  • Un optometrist este un profesionist acreditat, care este specializat in examinari oculare si in gasirea celor mai potrivite prescriptii si retete de ochelari si lentile de contact.
  • Un optician produce sau vinde ochelari si lentile de contact in conformitate cu reteta eliberata de oftalmolog sau optometrist.

In timpul examenului oftalmologic, medicul ii va cere copilului sa citeasca dintr-o diagrama pentru ochi. Aceasta diagrama cuprinde litere sau numere de diferite dimensiuni. De asemenea, specialistul ii mai poate cere copilului sa citeasca un text de aproape, ca de exemplu citirea unui text dintr-o carte. Prin intermediul acestor teste medicul afla cat de bine vede cel mic in apropiere si la distanta.

Care este partea distractiva?

Daca specialistul considera ca e nevoie de ochelari, alegerea ramelor este foarte importanta. De aceea, este recomandat sa le alegeti pe cele mai confortabile si rezistente. Dar, de asemenea, trebuie sa te asiguri ca ii plac, pentru ca va purta acesti ochelari pentru o buna perioada de timp!

Lentilele pot fi fabricate din materiale diferite, cum ar fi sticla rezistenta sau plasticul rezistent la rupere (policarbonat). Deoarece lentilele sunt grele si se pot sparge, majoritatea ochelarilor din ziua de azi sunt fabricati din plastic policarbonat. Cei care practica anumite sporturi au la dispozitie niste ochelari speciali care pot fi purtati pe teren in timpul antrenamentelor sau a meciurilor.

Este foarte important, de asemenea, sa afli cum pot fi curatati in mod corespunzator ochelarii micutului. In plus, poate fi necesar un toc de ochelari in care acestia sa fie asezati atunci cand nu sunt purtati. Ultimul lucru de dorit este ca cineva sa se aseze pe noi ochelari.

Sfaturi: cum alegi ramele de ochelari

Nu trebuie sa fii expert in moda pentru a gasi cele mai bune rame de ochelari care sa arate minunat cand le porti. Poti lua in considerare urmatoarele patru sfaturi pentru a gasi ramele de ochelari care se potrivesc cel mai bine pentru stilul tau.

Forma fetei

Ai o fata rotunda, ovala, patrata, in forma de diamant sau de inima? Forma fetei este un criteriu important pe care trebuie sa-l ai in vedere cand iti alegi ramele de ochelari.

Fata rotunda

Ramele de ochi care sunt patrate sau dreptunghiulare tind sa fie mai late decat o fata rotunda. Aceasta calitate va poate imbunatati infatisarea chipului, facandu-l sa para mai subtire si mai lung, adaugand un echilibru caracteristicilor tale rotunde.

Rame de evitat: Ramele rotunde si ramele mici iti vor accentua rotunjimea fetei, facand ca aceasta sa arate si mai rotunjita.

Fata ovala

Ramele care se potrivesc unei fete ovale au un pod puternic si au o forma geometrica.

Rame de evitat: ochelarii care sunt prea mari si iti acopera mai mult de jumatate din fata vor afecta balansul natural si simetria fetei ovale.

Fata patrata

Ochelarii de vedere care atenueaza aspectul unghiular si care stau cat mai sus pe podul nazal arata cel mai bine pe fetele patrate. Ochelarii ovali sau cei rotunzi vor echilibra situatia si vor oferi un aspect mai delicat unghiurilor unei fete patrate.

Rame de evitat: Ramele de ochelari unghiulare vor ascuti si vor atrage atentia asupra caracteristicilor unghiulare, facand ca o fata patrata sa para si mai voluminoasa.

Fata in forma de diamant

In acest caz, cele mai potrivite ar fi ramele stil ochi de pisica sau ramele ovale. Aceste rame iti vor accentua pometii si trasaturile delicate.

Ramele pe care trebuie sa le evitati: Ramele inguste iti vor accentua latimea obrajilor, atragand atentia asupra aspectului ingust al fetei, decat sa-l reduca.

Fata in forma de inima

Ramele care echilibreaza distanta dintre frunte si barbie sunt ideale. Ochelarii rotunzi sau ochelarii patrati cu marginile curbate te vor ajuta sa muti atentia de pe fruntea proeminenta.

Rame de evitat: Evita orice stil sau culoare a ramelor care pot atrage atentia asupra fruntii. Acestea includ ramele decorative.

Alege o culoare care se potriveste tonului pielii tale

La fel de importanta ca forma fetei este si culoarea pielii. De aceea, este bine sa selectezi o nuanta mai apropiata de culoarea pielii:

Ton cald al pielii

Daca ai o piele de culoare galbena, bronzata sau aurie, ai un ton cald al pielii. De aceea este bine sa te feresti de culorile contrastante, cum ar fi pastelurile. Cele mai bune culori pentru rame in acest caz sunt nuantele de maro, auriu, bej si verde masliniu.

Ton rece al pielii

Daca pielea are un aspect albastrui, roz sau roscat, atunci ea are un ton rece.  Alege ramele de culoare neagra, roz, violet, albastru, mov si gri.

Rame in functie de stilul tau de viata

Exista rame pentru fiecare stil de viata, in functie de activitatile si preocuparile zilnice. Unele persoane active pot opta pentru un tip de rame de ochelari flexibile, care se indoaie fara sa se rupa.

Ce rame se potrivesc personalitatii tale?

Ramele pot spune multe despre personalitatea ta. De aceea, e bine sa alegi tipul de rame prin care sa va exprimati personalitatea.

Informatii utile

Printre cele mai ieftine rame de ochelari costa 89 de lei, insa preturile pot ajunge la cateva sute de euro, in functie de brand-ul pe care il alegi.

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/do-i-need-glasses#types
  2. https://www.vsp.com/how-to-choose-glasses.html
  3. https://www.allaboutvision.com/eyeglasses/eyeglasses_shape_color_analysis.htm
  4. https://www.marveloptics.com/how-to-guide/how-to-pick-eyeglasses-for-your-face-shape
  5. https://www.eyebuydirect.com/eyeglasses/types
  6. https://www.eyeglasses.com/glasses-frame-types.html
  7. https://kidshealth.org/en/kids/glasses.html
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma