Rahianestezie – cum se realizeaza si ce beneficii are

Rahianestezia este anestezia abdomenului si membrelor inferioare prin injectarea unui anestezic in canalul rahidian. Aflati cand este indicata o rahianestezie, cum se realizeaza procedura, dar si care sunt riscurile si efectele adverse.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre rahianestezie
  2. Cand este necesara rahianestezia?
  3. Cum se realizeaza aceasta procedura?
  4. Recomandari inainte si dupa rahianestezie
  5. Beneficii ale rahianesteziei
  6. Riscurile rahianesteziei si efecte adverse
  7. Contraindicatii

Informatii generale despre rahianestezie

Rahianestezia se caracterizeaza prin administrarea de medicamente anestezice in lichidul spinal. Anestezia spinala provoaca o amorteala profunda si lipsa controlului muscular in partile corpului afectate de medicatie. Aceasta tehnica ofera siguranta si satisfactie pacientului. Rahianestezia este frecvent utilizata in spitale pentru o multime de interventii chirurgicale. In plus, complicatiile grave cauzate de rahianestezie sunt extrem de rare.

Anestezia rahidiana este o procedura relativ simpla si nedureroasa. Daca ati primit unda verde pentru aceasta metoda, anestezistul va poate seda inainte de procedura. Daca sunteti sedati inainte de efectuarea injectiei, este posibil sa nu va amintiti nimic despre procedura. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, o rahianestezie este realizata fara nicio sedare prealabila. De obicei, disconfortul pacientului in timpul intepaturii este usor si bine tolerat. Multi pacienti sustin ca disconfortul este mai mic decat cel din timpul montarii unei branule sau a unei linii intravenoase.

Cand este necesara rahianestezia?

Anestezia spinala este o tehnica folosita in mod frecvent, fie de una singura, fie in combinatie cu o procedura de sedare sau anestezie generala. Este utilizata de cele mai multe ori in cazul interventiilor chirurgicale din partea inferioara a corpului, de la ombilic in jos. Cu toate acestea, recent, rahianestezia a inceput sa fie folosita si la unele interventii chirurgicale deasupra ombilicului, precum si in cazul durerilor postoperatorii (analgezia postoperatorie). Doctorii opteaza pentru rahianestezie in cazul unor interventii si operatii precum:

  • Chirurgie ortopedica la nivelul pelvisului, soldului, femurului, genunchiului, tibiei si gleznei, de exemplu o artroplastie si o operatie de inlocuire a articulatiilor
  • Chirurgie vasculara la picioare
  • Reparatia anevrismului aortic endovascular
  • Hernie (inghinala sau epigastrica)
  • Hemoroidectomie
  • Nefrectomie si cistectomie sub anestezie generala
  • Rezectia transuretrala a prostatei si rezectia transuretrala a tumorilor vezicii urinare
  • Histerectomie
  • Cezariana
  • Ameliorarea durerilor in timpul nasterii vaginale
  • Proceduri urologice
  • Examinari sub anestezie

Anestezie rahidiana in timpul nasterii

Anestezia rahidiana este tehnica aleasa de specialisti pentru efectuarea unei nasteri prin cezariana (anestezia epidurala), deoarece astfel evita anestezia generala si riscul de intubare nereusita. De asemenea, mama este constienta in timpul nasterii, iar partenerul poate fi prezent in timpul marelui eveniment.

Alte situatii in care poate fi efectuata o rahianestezie

Anestezia la nivelul coloanei vertebrale este o alternativa favorabila, atunci cand locul operatiei permite efectuarea unei astfel de proceduri. De exemplu, este ideala pentru pacientii cu boli respiratorii severe, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), deoarece sunt evitate potentialele daune respiratorii cauzate de intubatie si ventilatie. Poate fi utila, de asemenea, in cazul pacientilor care nu pot fi intubati traheal din cauza anomaliilor anatomice.

In cazul copiilor, anestezia rahidiana este deosebit de utila pentru cei care au probleme la nivelul cailor respiratorii sau pentru cei carora nu le poate fi administrata o anestezie endotraheala din cauza riscurilor respiratorii ridicate.

Rahianestezia poate fi, de asemenea, utilizata pentru tratarea si prevenirea eficienta a durerilor care apar in urma interventiilor chirurgicale, in special a procedurilor toracice, abdominale si ortopedice.

Cum se realizeaza aceasta procedura?

Inainte de procedura va veti intalni cu anestezistul care va va fi alaturi pe toata durata procedurii. In prima instanta, personalul medical va va ajuta sa adoptati o pozitie incovoiata in timp ce stati pe pat. Vi se poate cere sa va aplecati in fata si sa imbratisati o perna, cu genunchii trasi la piept. Poate fi de inteles ca acest lucru poate fi un moment de neliniste. De aceea, echipa medicala va va fi alaturi pentru a va calma si pentru a va sprijini in timpul injectiei.

Anestezistul va explica fiecare pas al procesului. Injectia nu este dureroasa, dar poate fi usor inconfortabila. Este posibil sa simtiti intepaturi sau furnicaturi in picioare. Incercati sa ramaneti nemiscati si spuneti-i anestezistului daca va simtiti in regula sau nu.

Cand apar primele semne de amorteala

Dupa cateva minute de la injectarea anestezicului spinal, veti incepe sa simtiti amorteala si greutatea in picioare. Acest lucru va progresa in urmatoarele zece minute pentru a completa anestezia partilor implicate ale corpului.

Rahianestezie durata

Durata acestei amorteli va fi stabilita de specialisti prin selectarea diferitelor medicamente si doze. Deoarece rahianestezia trebuie sa dureze mai mult decat interventia chirurgicala, puteti experimenta amorteala timp de 1 pana la 2 ore dupa finalizarea procedurii. Cu toate acestea, anestezistul va incerca sa adapteze procedura pentru a facilita o externare mai rapida din salonul de terapie intensiva. Daca procedura este efectuata in regim ambulatoriu, senzatia de amorteala trebuie sa dispara inainte ca pacientul sa fie externat si lasat sa plece acasa.

In cat timp ar trebui sa dispara efectul rahianesteziei?

Anestezicul spinal dureaza de obicei intre 1 si 3 ore. Anestezistul va ramane alaturi de pacient pe tot parcursul operatiei pentru a monitoriza nivelul medicamentelor din corpul acestuia si pentru a se asigura ca acestea vor avea efect pe toata durata procedurii.

Ce se intampla daca pacientul nu vrea sa fie treaz?

In anumite cazuri, pacientul doreste sa doarma in timpul procedurii, iar acest lucru este de inteles. De aceea, trebuie doar sa-l anunte pe anestezist ca nu doreste sa vada sau sa auda nimic in timpul procedurii. In acest caz, specialistul l-ar putea seda, iar pacientul va cadea intr-un somn profund.

Recomandari inainte si dupa rahianestezie

Este recomandat ca pacientul sa nu consume alimente cu minimum 6 ore inainte de procedura si sa nu bea apa cu minimum 2 ore inainte. Aceasta regula trebuie respectata in cazul oricarui tip de anestezie.

Rahianestezia doare?

Intepatura nu provoaca o durere puternica, ci doar un mic disconfort care va disparea la fel de repede cum a aparut. Pentru a reduce disconfortul intepaturii puteti opta pentru aplicarea unui anestezic local de tip lidocaina.

Dupa procedura

Dupa o perioada de timp, efectul rahianesteziei va incepe sa dispara treptat. Pacientul va incepe sa simta si sa isi poata misca usor picioarele. Este recomandata evitarea ridicarii bruste a capului pana la dezmortirea completa a picioarelor.

Timpul necesar disparitiei complete a blocului motor si senzitiv variaza in functie de substantele injectate. De obicei, o rahianestezie dispare dupa 3-4 ore, iar pacientul se va putea da jos din pat dupa aproximativ 6 ore.

Beneficii ale rahianesteziei

In mod frecvent, greata este incomparabil mai mica la pacientii carora li s-a administrat rahianestezie. In plus, acestia isi revin mult mai repede dupa o astfel de procedura. De asemenea, anestezia rahidiana poate fi utilizata pentru a ameliora durerile dupa operatie. De obicei, rahianestezia este mult mai eficienta in controlarea durerilor decat opioidele intravenoase sau intramusculare (narcotice).

In primul rand, ar trebui sa discutati cu anestezistul despre variantele de anestezie care vi s-ar potrivi cel mai bine.

Care sunt avantajele

Unele dintre avantajele rahianesteziei in comparatie cu anestezia generala sunt:

  • Mai putina confuzie sau o senzatie mai mica de ameteala dupa operatie
  • O ameliorare mai rapida a durerilor imediat dupa operatie
  • O nevoie redusa de folosire a calmantelor puternice
  • Mai putina greata si varsaturi
  • Pacientii pot incepe sa manance si sa bea mai repede dupa operatie
  • Mai putin impact asupra inimii si plamanilor
  • Risc mai mic de infectii toracice

Un beneficiu evident al rahianesteziei este evitarea riscurilor multiple ale anesteziei generale. Cu toate acestea, trebuie amintit ca exista intotdeauna posibilitatea trecerii la anestezie generala, iar o anestezie generala emergenta poate fi mai riscanta decat o anestezie generala planificata.

Beneficii in cazul nasterii prin cezariana

Rahianestezia este avantajoasa in anumite medii clinice. In zilele noastre, este ceva normal ca femeile care nasc prin cezariana sa primeasca rahianestezie. Anestezia spinala evita problemele care pot fi provocate de anestezia generala la pacientele gravide.

Riscurile rahianesteziei si efecte adverse

Ca orice alte proceduri medicale, exista riscuri asociate cu anestezia rahidiana. Complicatiile sau reactiile adverse pot aparea chiar daca sunteti monitorizati cu atentie, iar anestezistul ia masuri speciale pentru a le evita. In primul rand, specialistii va administreaza lichide intravenoase pentru a preveni scaderea tensiunii arteriale. Desi nu se intampla frecvent, poate aparea o durere de cap in urma rahianesteziei. Pentru a evita aparitia durerilor de cap, este important sa ramaneti nemiscati pentru cat mai mult timp posibil in timp ce anestezistul efectueaza injectia. De asemenea, ati putea resimti durere si sensibilitate in locul in care a fost facuta anestezia. Aceste neplaceri dispar de cele mai multe ori dupa cateva zile. Daca acestea nu dispar sau se inrautatesc, pacientii au la dispozitie tratamente suplimentare.

Cand este necesar sa luati legatura cu medicul

Exista vene in spatiul epidural si in alte zone in care sunt administrate rahianesteziile. Exista riscul ca medicamentul anestezic sa poata fi injectat in una dintre ele. Pentru a evita eventualele reactii neobisnuite, este important sa anuntati imediat doctorul sau asistenta medicala daca observati ameteli, batai rapide ale inimii, un gust ciudat sau amorteala in jurul gurii.

Durere de cap dupa rahianestezie

Durerea de cap poate aparea oricand dupa o rahianestezie, insa in majoritatea cazurilor dispare in termen de 3-5 zile. Caracteristicile si gravitatea durerilor de cap pot varia. Odata cu imbunatatirea design-ului acului, riscul unei dureri de cap dupa o rahianestezie este cu mult mai mic decat in ​​urma cu cateva decenii.

Daca aveti dureri de cap in urma anesteziei rahidiene, trebuie sa luati legatura cu echipa medicala daca sunteti inca in spital. Daca sunteti acasa si nu puteti contacta medicul, trebuie sa fiti evaluati intr-un cabinet de urgenta. Durerea de cap poate avea multe cauze in afara de o rahianestezie. De aceea, poate fi necesar ca doctorul sa va examineze si sa efectueze mai multe teste pentru a vedea care sunt cauzele durerii de cap.

Cum poate fi remediata durerea de cap?

Daca durerea de cap este rezultatul rahianesteziei, ea poate fi tratata in mai multe feluri, in functie de gravitatea simptomelor. Daca durerea de cap este usoara, tratamentul este conservator si presupune administrarea de medicamente pentru a reduce durerea orala, consumul de lichide si consumul de cofeina (de obicei sub forma de bauturi cofeinizate). Locul de punctie se va inchide in mod normal in cateva zile-saptamani si simptomele se vor ameliora treptat.

Contraindicatii

Exista contraindicatii absolute si relative ale anesteziei rahidiene. Contraindicatiile absolute sunt refuzul pacientului, infectia care se poate dezvolta la locul injectiei, hipovolemie severa, alergie la oricare dintre medicamente si cresterea presiunii intracraniene, cu exceptia cazurilor de pseudo-tumori cerebrale (hipertensiune intracraniana idiopatica). Anestezia rahidiana este, de asemenea, contraindicata atunci cand operatia dureaza mai mult decat efectul anestezicului sau va avea ca rezultat pierderi de sange, astfel incat dezvoltarea hipovolemiei severe este probabila.

 

Referinte:

  1. https://www.nuffieldhealth.com/treatments/spinal-anaesthetic
  2. https://www.asra.com/page/43/risks-and-benefits-of-regional-anesthesia
  3. https://www.nysora.com/techniques/neuraxial-and-perineuraxial-techniques/spinal-anesthesia/
  4. https://www.augustahealth.com/anesthesiology/spinal-anesthesia
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma