Pneumonia de aspiratie – cauze, simptome, tratament

Pneumonia de aspiratie este o complicatie aparuta ca urmare a inhalarii unui corp strain in caile respiratorii. Aflati care sunt cauzele si simptomele pneumoniei de aspiratie si cum se trateaza.

Cuprins:

  1. Ce este pneumonia de aspiratie?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta pneumonia de aspiratie?
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza pneumonia de aspiratie?
  6. Evolutie si complicatii
  7. Prevenirea pneumoniei de aspiratie

Ce este pneumonia de aspiratie?

Pneumonia de aspiratie este un tip de pneumonie care poate aparea atunci cand o persoana inhaleaza un anumit obiect sau aliment in loc sa-l inghita. Astfel, germenii din particulele alimentare, saliva, varsaturi sau alte substante pot infecta caile respiratorii si pot provoca pneumonie de aspiratie.

Aspiratia pulmonara si patrunderea bacteriilor in sistemul respirator

Pneumonia este o infectie cauzata de patrunderea germenilor in plamani si in caile respiratorii. In cazul pneumoniei de aspiratie, acesti germeni ajung in plamani din cauza faptului ca persoana inhaleaza accidental un anumit lucru in loc sa il inghita.

De obicei, plamanii sanatosi pot sa elimine bacteriile care patrund in urma acestor accidente prin intermediul tusei. Persoanele care au probleme cu tusea, care sunt deja bolnave sau care au sisteme imunitare grav afectate sunt mai predispuse la a suferi pneumonii de aspiratie. Cu toate ca poate afecta pe oricine, pneumonia de aspiratie apare de cele mai multe ori la persoanele in varsta si la copiii de varsta mica.

Pneumonia de aspiratie poate provoca decesul?

Exista riscul ca unii pacientii sa moara din cauza pneumoniei de aspiratie. De aceea, este esential ca medicii sa intervina cat mai curand posibil. Medicii vor acorda o atentie speciala tratamentului fiecarei persoane pentru a se asigura ca primeste antibioticul corect. Complicatiile care pot pune viata in pericol pot aparea daca pacientul a fost tratat dupa prea mult timp de la aparitia simptomelor sau daca persoana afectata are sistemul imunitar compromis.

Cauze si factori de risc

Pneumonia de aspiratie apare de multe ori in cazul persoanelor cu sistemul imunitar compromis si la persoanele care inhaleaza un obiect care contine o multime de germeni. In multe cazuri, persoana incepe sa tuseasca automat, expulzand astfel aceste particule nedorite si impiedicand dezvoltarea pneumoniei de aspiratie.

Persoanele care nu pot tusi suficient de bine pot avea mai multe riscuri de a dezvolta o infectie in urma inhalarii unui lucru, in special daca obiectul a fost mare sau a fost contaminat cu multi germeni infectiosi.

Alti factori de risc

Alti factori de risc ai pneumoniei de aspiratie sunt:

Tipul de germeni care infecteaza plamanii sau caile respiratorii mari se poate schimba, de asemenea, in functie de multi factori. Cu toate acestea, cei mai intalniti germeni sunt pneumococul (Streptococcus pneumoniae), stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) sau bacteriile infectioase gram-negative.

Cum se manifesta pneumonia de aspiratie?

Cei care se confrunta cu pneumonie de aspiratie au, de obicei, simptome de igiena orala precara, isi dreg glasul sau tusesc dupa ce mananca. Alte simptome ale acestei afectiuni sunt:

  • durerile in piept;
  • problemele de respiratie;
  • respiratie suieratoare;
  • oboseala;
  • cianoza (in care pielea capata o tenta albastruie);
  • tuse, eventual cu sputa verde, sange sau un miros neplacut;
  • dificultate la inghitire;
  • respiratie urat mirositoare;
  • transpiratie excesiva.

Persoanele care au aceste simptome trebuie sa se adreseze medicului. Spuneti-i specialistului daca ati inhalat recent alimente sau lichide. Este deosebit de important ca bebelusii sub 2 ani sau adultii cu varsta peste 65 de ani sa beneficieze de asistenta medicala si un diagnostic rapid.

Nu ezitati sa mergeti la medic daca eliminati prin tuse sputa colorata sau aveti o febra persistenta de peste 38 ° C, in plus fata de simptomele mentionate mai sus.

Diagnostic

Este esential ca medicii sa colaboreze pentru a diagnostica si trata cat mai repede pneumonia de aspiratie. De obicei, specialistii vor pune intrebari despre simptome si vor face apoi o examinare fizica pentru a verifica daca exista semne de pneumonie. Printre semnele pe care medicul le poatea descoperi in timpul examinarii se numara un zgomot in plamani care se produce in timp ce persoana respira. De asemenea, constata dificultatile de respiratie.

Specialistii pot efectua o radiografie sau o tomografie computerizata pentru a analiza imagini ale plamanilor. De asemenea, medicii pot folosi un bronhoscop pentru a privi in interiorul cailor respiratorii si pentru a verifica daca exista eventuale blocaje.

De asemenea, pot fi facute teste de sputa, o hemoleucograma sau un test pentru determinarea gazelor sanguine arteriale. Acestea pot ajuta la evaluarea gravitatii infectiei si la stabilirea tipului de tratament necesar.

Cum se trateaza pneumonia de aspiratie?

Medicii aleg tratamentul in functie de cat de grava este pneumonia de aspiratie. De asemenea, eficienta si durata tratamentului depind de starea generala de sanatate, de bolile preexistente si de politica spitalului. Pentru a trata o pneumonie severa, poate fi nevoie de spitalizare. In plus, este posibil ca persoanele care au probleme de inghitire sa nu mai fie hranite pe cale orala.

Cel mai probabil, medicul va prescrie antibiotice pentru a trata afectiunea. Inainte de a prescrie antibiotice, specialistul va pune insa urmatoarele intrebari:

  • Ati fost internat recent?
  • Care este starea generala de sanatate?
  • Ati folosit antibiotice in ultima vreme?
  • Unde locuiti?

Este esential sa luati antibioticele pe toata durata perioadei de prescriptie. Tratamentul cu antibiotice ar putea dura una sau doua saptamani.

Alte tipuri de terapii

De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de ingrijiri medicale de sustinere in cazul in care pneumonia de aspiratie provoaca probleme de respiratie. Tratamentul cuprinde administrarea de oxigen suplimentar, steroizi sau conectarea la un ventilator mecanic care sa inlocuiasca procesul natural de respiratie. In functie de cauza aspiratiei cronice, poate fi nevoie de o interventie chirurgicala. De exemplu, medicul poate face o interventie chirurgicala pentru a implanta un tub de alimentare in cazul in care pacientul are probleme de inghitire care nu dispar in urma tratamentului.

Evolutie si complicatii

Pneumonia de aspiratie poate produce complicatii severe, mai ales daca pacientul ajunge prea tarziu la medic. Infectia poate progresa rapid si se raspandeste catre alte zone ale corpului. Se poate raspandi si in fluxul sanguin, lucru care este deosebit de periculos. In plamani se pot forma abcese pulmonare. In unele cazuri, pneumonia poate provoca soc septic sau insuficienta respiratorie.

Bolile care afecteaza inghitirea sau provoaca inflamatii suplimentare pot inrautati pneumonia de aspiratie sau pot impiedica vindecarea corecta a acesteia. Unele infectii grave pot provoca daune pe termen lung si cicatrizarea tesutului pulmonar si a cailor respiratorii majore.

Prevenirea pneumoniei de aspiratie

Pneumonia de aspiratie nu poate fi prevenita intotdeauna, insa riscul poate fi redus punand in aplicare anumite modificari ale stilului de viata. Consumul excesiv de alcool sau de substante interzise creste riscul de pneumonie de aspiratie, din cauza faptului ca persoana poate fi prea intoxicata pentru a inghiti in mod corespunzator.

De asemenea, riscul de pneumonie de aspiratie creste si in urma administrarii de medicamente care afecteaza muschii sau care dau stari de somnolenta.

Alte sfaturi care ajuta la prevenirea pneumoniei prin aspiratie sunt:

  • Aveti grija ca igiena dentara si orala sa fie la un nivel optim.
  • Nu fumati.
  • Stati in pozitia sezut in timp ce mancati si mestecati incet.

Prognosticul bolii

In cazul persoanelor cu pneumonie de aspiratie, perspectiva depinde de cativa factori esentiali, cum ar fi momentul in care persoana a ajuns la medic pentru a primi ingrijiri, cat de mult au avansat simptomele si care este starea generala de sanatate a acesteia inainte de aparitia pneumoniei de aspiratie. Perioada de recuperare depinde si de tipul obiectului inhalat si tulpina infectiei bacteriene.

Pneumonia de aspiratie pare a fi mai grava decat forma comuna a pneumoniei. Cercetatorii au remarcat in cadrul unui studiu ca persoanele cu pneumonie de aspiratie au prezentat mult mai multe riscuri de a ajunge la spital, de a fi internati la terapie intensiva sau sa-si piarda viata in comparatie cu persoanele care au suferit de pneumonie normala. Acestea fiind spuse, majoritatea oamenilor supravietuiesc pneumoniei de aspiratie, insa poate dura ceva timp pana sa se recupereze complet.

Monitorizarea pacientilor

Medicii trebuie sa tina sub observatie atenta persoanele in varsta sau pe cele cu sistemul imunitar compromis pentru a evita complicatiile care pot pune viata pacientilor in pericol.

Este esential sa urmati planul de tratament acordat de doctor pentru a-i oferi organismului cele mai bune sanse de recuperare. Cu exceptia cazului in care medicul recomanda altceva, intotdeauna duceti la bun sfarsit tratamentul cu antibiotice, chiar daca simptomele dispar mai devreme in decursul tratamentului. De asemenea, puteti preveni pneumonia de aspiratie facand anumite modificari in stilul de viata, cum ar fi imbunatatirea igienei orale si renuntarea la droguri sau alcool.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322091
  2. https://www.healthline.com/health/aspiration-pneumonia
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma