Piersici – printre cele mai racoritoare si aromate fructe ale verii, care contin multe vitamine si antioxidanti. Aflati din urmatorul articol care sunt beneficiile consumului de piersici si cateva retete sanatoase pe care le puteti prepara simplu si rapid!
5. Recomandari privind consumul de piersici
6. Retete sanatoase cu piersici
Piersicile sunt fructe suculente si gustoase care apar la inceputul verii, mai exact in luna iunie, dar exista soiuri de piersici care se coc pe toata durata anotimpului cald, inclusiv piersici de toamna. Piersicile sunt native din China si Asia de Sud si mai sunt cunoscute sub denumirea de Prunus persica. Asemenea prunelor, piersicile apartin familiei Rosaceae.
Exista 3 grupe principale:
Piersicile sunt fructe bogate in multe vitamine, minerale si compusi vegetali benefici pentru organism. Conform nutritionistilor, piersicile depoziteaza o gama larga de nutrienti care sunt vitali pentru buna functionare a organismului. Aceste fructe sunt o sursa buna de:
Conform unui studiu realizat la Universitatea Berkeley din California, piersicile sunt o sursa bogata in carotenoizi si care ofera multe beneficii pentru sanatate precum:
Piersicile previn cancerul
Cercetarile publicate la Departamentul Agriculturii din SUA sugereaza ca piersicile sunt bogate in compusi fenolici si carotenoizi, care poseda proprietati anti-tumorale si anti-cancer.
O alta cercetare dezvaluie ca un consum moderat de piersici ajuta si in combaterea diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san, cancerul pulmonar si cancerul de colon. Studiile au sustinut faptul ca acidul clorogenic si acidul neoclorogenic prezente la piersici exercita efecte benefice in inhibarea cresterii celulelor canceroase la san fara a afecta celulele normale, spre deosebire de chimioterapie, care afecteaza si celulele sanatoase.
Pe de-o parte, piersicile ajuta la mentinerea pielii sanatoase datorita vitaminei C, care ofera, de asemenea, protectie impotriva radicalilor liberi si a infectiilor.
Pe de alta parte, piersicile ofera protectie asupra pielii impotriva radiatiilor ultraviolete. Un studiu realizat la Universitatea din Düsseldorf din Germania a relatat faptul ca, antioxidantii ca zeaxantina si luteina au efecte antiinflamatorii semnificative asupra pielii care este afectata de radiatiile UV. Totodata, flavonoidele prezente in piersici au efecte fotoprotectoare si ajuta la prevenirea eritemului indus de UV, elimina celulele moarte, hidratand si revitalizand pielea.
In plus, piersicile sunt utilizate pe scara larga in industria cosmetica pentru fabricarea cremelor pentru piele si a produselor de infrumusetare, ajutand in principal la eliminarea cearcanelor si a pungilor de sub ochi.
Cercetarile efectuate la Universitatea din California au aratat ca anumiti compusi din piersici, cum sunt fenolicii prezenti in coaja si pulpa ajuta la mentinerea nivelurilor mai scazute de LDL (rau) si la stimularea colesterolului HDL (bun). Acest lucru ajuta la reducerea riscului de declansare a anumitor boli de inima, ajutand totodata la mentinerea sanatatii cardiovasculare.
Piersicile sunt bune pentru mentinerea sanatatii digestive sanatoase, datorita continutului de fibre. Fibrele dietetice din piersici absoarb apa si ajuta la prevenirea de diverse afectiuni ale stomacului, cum ar fi constipatia, hemoroizii, ulceratiile stomacale, gastrita si miscarile intestinale neregulate. De asemenea, ajuta la curatarea si eliminarea deseurilor toxice din intestine si la prevenirea organismului de a contracta diverse afectiuni ale abdomenului, inclusiv cancerul de stomac.
Piersicile si alte beneficii importante
Regulile de baza ale acestei cure de 7 zile sunt:
In primele 2 zile veti consuma:
In urmatoarele 3 zile veti consuma doar piersici si veti bea apa plata. Nu adaugati niciun alt fel de aliment in cele 3 zile.
Cura cu piersici ultimele zile
100 de grame
O piersica de marime medie contine aproximativ 65 de calorii. Astfel, consumul acestui fruct va ajuta sa mentineti o greutate optima, oferindu-va in acelasi timp gradul de satietate dorit atunci cand va este foame.
Datorita numarului scazut de calorii si zahar, piersicile nu ingrasa. O piersica de marime media contine in jur de 12 g de zahar natural. Asadar, consumati cu incredere aceste fructe de sezon si inlocuiti snacks-urile calorice si bogate in carbohidrati nesanatosi.
Consumul de piersici este important in perioada de sarcina datorita prezentei unei game largi de vitamine si minerale esentiale. Vitamina C ajuta la cresterea sanatoasa a oaselor, dintilor, pielii, muschilor si a vaselor de sange ale bebelusului. De asemenea, consumul piersicilor ajuta la absorbtia de fier care este importanta in timpul sarcinii. Totodata, potasiul din piersici ajuta la evitarea crampelor musculare si a oboselii cronice, afectiuni care sunt frecvente in timpul sarcinii.
Piersicile pot fi introduse in alimentatia bebelusului de la varsta de 6 – 8 luni, deoarece contin substante nutritive si esentiale organismului care se digera usor. Aceste fructe pot fi oferite celor mici sub forma de compot sau sub forma de suc sau preparate sub forma de piure.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spala piersicile dupa care se vor pasa, apoi se vor adauga intr-un bol cu putina branza de vaci si cerealele. Se amesteca bine ingredientele pana cand se formeaza o pasta, iar apoi se serveste bebelusului.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se separa albusurile de galbenusuri si se pun la mixer pana cand se formeaza o spuma. Apoi, se seteaza mixerul la cea mai mica viteza si se va cerne ursor faina, praful de copt si valinia. Apoi, se va adauga banana (care inainte a fost pisata) si cu o lingura de ulei de cocos. Se amesteca cu ajutorul unei spatule usor cu miscari verticale. Separat se vor spala si curata de coaja si samburi piersicile, iar apoi se vor taia fiecare in 4 felii egale.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se va pune aluatul facut mai devreme, dupa care se vor aseza feliile de piersici in cercuri concentrice. Apoi, se va pune tava in cuptorul preincalzit la 170 de grade, timp de aproximativ 40-45 de minute. In cele din urma, scoateti tava din cuptor si lasati-o cateva minute la racit, inainte de a scoate pandispanul din hartia de copt. Sa aveti pofta!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Spalati si scoateti samburii din piersici, apoi puneti-le intr-un storcator de fructe sau mixati-le intr-un blender. Peste sucul obtinut, adaugati putina apa plata, o lingurita de miere si zeama de lamaie. Amestecati si serviti imediat cu cateva cuburi de gheata. Sa aveti pofta!
100 de grame
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spala piersicile si se curata de samburi, apoi se vor taia bucatele si se vor pasa intr-un blender. Separat, intr-o cratita se fierbe apa cu zaharul timp de 4 minute, dupa care se va adauga piureul de piersici si zeama de lamaie. Lasati compozitia la fiert timp de 10 minunte. Apoi, turnati nectarul fierbinte in sticle sau borcane curate si sterilizate. In cele din urma, sticlele si borcanele inchise foarte bine cu capace se vor fierbe a bain marie la foc mic, timp de 40 de minute. Dupa fierbere, acoperiti sticlele sau borcanele cu carpe si lasati-le la racit in cratita in care au fiert. A doua zi, puteti depozita nectarul de piersici intr-un loc ferit de lumina.
Consumul de piersici poate determina:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…