Paracetamolul este unul dintre cele mai cunoscute medicamente, avand efect analgezic si de reducere a febrei. Aflati cand se recomanda administrarea paracetamolului, cum si in ce doze se foloseste, care sunt beneficiile si riscurile acestui medicament.
Paracetamolul este un medicament utilizat in doua scopuri primare. Primul este ca analgezic non-opioid, pentru combaterea durerilor minore sau moderate. Al doilea este ca antipiretic, pentru reducerea febrei. Paracetamolul are ca substanta activa acetaminofen – care actioneaza asupra hormonilor, numiti prostaglandine, care provoaca dureri si inflamatii, si care cresc temperatura corpului prin afectarea hipotalamusului din creier.
Paracetamolul se gaseste sub forma unui produs cu un singur ingredient sau poate fi parte a unui medicament care contine mai multe substante si care este conceput pentru a trata multiple simptome. Printre aceste medicamente se numara cele pentru raceala si gripa, sinuzita, dar si analgezicele.
Poate fi achizitionat fara reteta in concentratii mai mici sau prescris de catre medic in concentratii mai mari. De asemenea, se gaseste sub diferite forme – tablete (care pot fi inghitite sau mestecate), comprimate cu eliberare extinsa, capsule cu gel si sub forma lichida. Paracetamolul este disponibil si ca supozitor.
Paracetamolul (sau acetaminofenul) poate fi administrat pentru a ameliora aproape orice fel de durere – dureri de cap, dureri de spate, dureri de dinti, crampe menstruale etc.
De asemenea, este recomandat foarte frecvent in combaterea durerilor corporale cauzate de raceli si gripa, dureri la locul injectiei cauzate de vaccinari si multe altele.
Cu toate acestea, nu este un medicament antiinflamator, deci nu ajuta la reducerea umflaturii sau inflamatiei, spre deosebire de ibuprofen sau naproxen, care sunt medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
Exista unele dovezi ca acetaminofenul poate avea efecte benefice asupra nivelului de glucoza din sange si a functiei musculare. Deoarece are efecte antioxidante, poate fi util in procesul de protejare a sanatatii inimii si creierului.
Paracetamolul este, de asemenea, utilizat uneori in mod eficient in combinatie cu aspirina si cofeina pentru a calma durerea asociata cu cefaleea si migrenele.
In perioada epidemiei de coronavirus, cererea si vanzarile de paracetamol au explodat, pur si simplu, dupa ce acest medicament a fost inclus in schema de tratament pentru infectia cu Covid-19, la formele usoare.
La inceputul lunii aprilie 2020, Colegiul Farmacistilor din Romania facea apel la intelegere si responsabilitate, dupa ce vanzarile de paracetamol aproape s-au triplat din cauza faptului ca majoritatea oamenilor au cumparat acest medicament doar pentru a-l avea in casa.
Daca aveti intrebari despre administrarea de paracetamol copilului, adresati-va medicului sau farmacistului. Nu acordati niciodata acest medicament sau un alt tip de medicament unui copil mai mic de 2 ani, fara a primi aprobarea medicului.
Nu luati o doza mai mare decat cea recomandata. Supradozajul cu paracetamol poate provoca daune grave. Cantitatea maxima pentru adulti este de 1 gram (1000 mg) per doza si 4 grame (4000 mg) pe zi. O doza mai mare de paracetamol poate provoca leziuni ale ficatului. Daca beti mai mult de trei bauturi alcoolice pe zi, discutati cu medicul inainte de a lua paracetamol si nu folositi niciodata mai mult de 2 grame (2000 mg) pe zi. Daca tratati un copil, utilizati o forma pediatrica de paracetamol. Urmati cu atentie indicatiile de dozare de pe eticheta medicamentului. Nu administrati acest medicament unui copil mai mic de 2 ani fara avizul unui specialist.
Acetaminofenul poate fi luat dupa ce am mancat sau pe stomacul gol.
Daca luati comprimate cu paracetamol cu eliberare prelungita, inghititi-le intregi – nu le impartiti in mai multe bucati, nu le mestecati, nu le zdrobiti si nici nu le dizolvati.
Paracetamolul lichid trebuie agitat inainte de fiecare utilizare pentru a amesteca medicatia in mod uniform. Folositi recipientul de masurare sau seringa furnizata de producator pentru a masura fiecare doza de solutie sau suspensie.
Pastrati produsele care contin paracetamol bine inchise in recipientele in care au fost livrate si departe de accesul copiilor. Depozitati sticlele la temperatura camerei si departe de excesul de caldura si umiditate (nu in baie).
Absorbtia in intestinul subtire este excelenta. Paracetamolul ar trebui sa-si faca efectul in 20 de minute, insa acest lucru poate fi incetinit daca mancati inainte.
Paracetamolul este absorbit cu usurinta in tractul gastro-intestinal, concentratiile plasmatice maxime aparand dupa aproximativ 30 minute pana la maximum 2 ore dupa ingerare. Este metabolizat in ficat (90-95%) si excretat in urina, in principal, sub forma de conjugati de glucuronid si sulfat. Mai putin de 5% este excretat sub forma de paracetamol neprocesat.
Efectul analgezic si antipiretic este maxim la 1-3 ore si dureaza 3-4 ore de la administrare.
Paracetamolul are un timp de injumatatire intre 1,25 si 3 ore. Unii specialisti sustin ca paracetamolul nu se metabolizeaza usor. La persoanele cu probleme hepatice, timpul de injumatatire poate fi mult mai lung. Cu toate acestea, in mod normal, acest medicament ar trebui sa fie eliminat din sistem in termen de 20 de ore sau mai mult pentru cei cu o afectiune hepatica.
Paracetamolul (sau acetaminofenul) este un renumit analgezic (medicament care combate durerile) si un medicament care reduce febra.
Paracetamolul este eficient pentru a trata multe afectiuni, cum ar fi durerile de cap, durerile musculare, artrita, durerile de spate, durerile de dinti, raceala si febra. Amelioreaza durerea produsa de formele usoare ale artritei, insa nu are niciun efect asupra inflamatiei si umflaturii care apar la nivelul articulatiei afectate de aceasta boala.
La fel ca majoritatea medicamentelor, paracetamolul poate da reactii adverse care pot fi relativ minore pana la grave sau care pot pune viata in pericol.
Toxicitatea paracetamolului
Doua reactii adverse frecvente ale acetaminofenului care nu necesita de obicei ingrijiri medicale sunt:
Reactiile adverse mai grave asociate cu paracetamolul sunt:
Sunati imediat medicul sau mergeti la camera de garda a unui spital daca prezentati oricare dintre aceste reactii adverse.
Produsele cu paracetamol contin avertismente cu privire la leziuni hepatice severe, supradozaj si reactie alergica.
Studiile au descoperit ca supradozarea cu paracetamol este cauza principala a insuficientei hepatice acute (aparuta brusc) in SUA. Riscul este cel mai mare atunci cand pacientii iau doze mari de acetaminofen sau cand medicamentul este utilizat frecvent pe o perioada lunga de timp. Administrarea paracetamolului cu alcool sau cu anumite medicamente care pot provoca leziuni hepatice, cum ar fi medicamentul impotriva cancerului Imatinib si cel care trateaza tuberculoza, Izoniazid, de asemenea, pot creste riscul de insuficienta hepatica acuta.
Pot exista si alte medicamente care pot interactiona cu paracetamolul. Spuneti-i doctorului daca luati medicamente prescrise si fara reteta, vitamine, minerale, produse pe baza de plante si medicamente recomandate de alti medici. Nu luati niciun medicament nou fara sa-i spuneti doctorului.
Fiti constienti de faptul ca paracetamolul poate interactiona cu anumite medicamente. Consultati medicul inainte de a lua acetaminofen daca luati oricare dintre urmatoarele: anticoagulante, cum ar fi warfarina si isoniazid, medicamente anticonvulsivante precum carbamazepina, fenobarbital si fenitoina si fenotiazina (utilizata ca medicament calmant si antipsihotic).
De obicei, paracetamolul poate fi administrat in siguranta, insa exista precautii de care trebuie sa tineti cont inainte de a-l lua sau de a-l da unui copil.
Calculati cat paracetamol luati in total sau intrebati farmacistul daca aveti nevoie de ajutor pentru calcularea cantitatii acestuia. Daca utilizati mai multe produse care contin acetaminofen, puteti depasi din greseala doza maxima zilnica admisa, ceea ce poate duce la reactii adverse grave, cum ar fi leziuni hepatice.
Daca oferiti acetaminofen unui copil, cititi cu atentie eticheta de pe cutie pentru a va asigura ca poate fi consumat in siguranta la varsta sa. Nu oferiti niciodata copiilor produse cu paracetamol destinate adultilor.
Nu dati paracetamol unui copil mai mic de 12 saptamani fara indrumarea medicului pediatru.
Desi paracetamolul este considerat in general sigur pentru un copil aflat in proces de dezvoltare, daca sunteti gravida sau incercati sa ramaneti insarcinata, consultati medicul inainte de a-l lua.
Cei cu fenilcetonurie, o afectiune genetica in care pacientii trebuie sa consume alimente care contin cat mai putina fenilalanina, trebuie sa stie ca unele marci de tablete masticabile de paracetamol pot fi indulcite cu aspartam, care este o sursa de fenilalanina.
Persoanele cu un sistem imunitar compromis, cum ar fi cele cu HIV-SIDA, sunt in special predispuse la intoxicatii cu paracetamol si insuficienta hepatica severa.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…