Papiloamele sunt tumori benigne, cauzate de virusuri. Sunt cunoscute frecvent drept negi. Aflati mai multe despre papiloame din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce sunt papiloamele?
  2. De ce apar papiloamele?
  3. Cum arata papiloamele?
  4. Diagnostic
  5. Metode de tratament pentru papiloame
  6. Papilom rupt – ce e de facut?
  7. Cum pot fi prevenite papiloamele?

Ce sunt papiloamele?

Papiloamele sunt excrescente pe piele noncanceroase, care pot cauza probleme in anumite zone. Nu se raspandesc si nu sunt agresive.

Cu toate acestea, mergeti la medic pentru a primi un aviz clinic cu privire la orice tip de leziune sau excrescenta cutanata. Daca o astfel de leziune se dovedeste a fi mai severa, este important ca pacientul sa primeasca tratament la timp.

In plus, acesta ar trebui sa solicite interventia medicului pentru ca papilomele pot provoca anumite complicatii sau disconfort si, uneori, trebuie tratate suplimentar, chiar daca nu exista riscul ca aceste probleme sa devina canceroase sau sa puna viata pacientului in pericol.

Cu toate ca papilomele nu sunt, de la sine, canceroase, ele sunt asociate cu un risc mai mare de cancer. Femeile care au primit tratament pentru papiloame mamare multiple, de exemplu, ar putea fi monitorizate doar in cazul in care apare cancerul. Papiloamele mai poarta denumirea de acrocordoane.

Formatiuni benigne care nu se raspandesc

Papiloamele sunt cresteri benigne. Acest lucru inseamna ca nu se dezvolta agresiv si nu se raspandesc catre alte parti ale corpului. Aceste excrescente se formeaza numai in anumite tipuri de tesuturi, desi aceste tesuturi apar pe tot corpul. Papiloamele sunt adesea cunoscute sub denumirea de negi si veruci atunci cand se dezvolta pe piele. De asemenea, se pot forma pe suprafata tesuturilor umede care acopera partile interioare ale corpului, cum ar fi in intestine sau pe caile respiratorii.

Suprafetele pe care apar papilomele se numesc epitelii. Epiteliul pielii, de exemplu, este stratul superior al celulelor plate.

Un papilom da nastere unei cresteri in forma de mamelon. Negii si verucile aparute la nivelul pielii au un aspect familiar, desi apar sub diferite forme si dimensiuni.

Oamenii ar trebui sa se ingrijoreze in privinta papiloamelor?

Formatiunile si leziunile pielii produc in mod natural ingrijorare in randul oamenilor. Daca o persoana are anumite temeri in privinta papiloamelor, se poate adresa medicului, care poate confirma ca aceste cresteri sunt benigne.

Daca doctorul stabileste un diagnostic de papilom benign, inseamna ca formatiunea nu prezinta motive de ingrijorare.

Chiar si in aceste conditii, o persoana poate solicita abordarea sau tratarea unor papiloame, mai ales daca acestea provoca dureri, iritatii si ingrijorari cu privire la aspectul lor.

De ce apar papiloamele?

Majoritatea papilomelor sunt cauzate de papilomavirusul uman (Human Papilloma Virus – HPV).

Cu toate acestea, in cazul anumitor papiloame, HPV nu este cauza principala. Un astfel de exemplu este papilomul inversat care apare la nivelul tractului urinar. Cercetatorii au legat dezvoltarea acestuia de fumat si de alte potentiale cauze.

Papiloame cutanate

In schimb, in cazul unor papiloame pe piele, unde HPV este cunoscut a fi cauza, lezarea pielii poate provoca dezvoltarea unor papiloame. Daca o persoana se zgarie sau isi lezeaza un neg, se poate alege, de asemenea, cu o infectie suplimentara. Cu toate acestea, formatiunea in sine nu se poate raspandi intr-o alta zona a organismului.

Cu toate ca exista legaturi intre HPV si cancer, in special cancerul de col uterin, cercetatorii considera ca HPV se transforma intr-o afectiune maligna dupa o perioada cuprinsa intre 10 si 30 de ani. Mai putin de 50% dintre leziunile cervicale precanceroase cauzate de HPV se transforma in malignitati.

Papiloamele se transmit?

Aceste formatiuni sunt benigne, insa se pot transmite de la o persoana la alta sau dintr-o zona a pielii catre alta, daca infectia este produsa de un virus. Papiloamele se dezvolta in special in partile corpului predispuse la frecare.

Tipuri de negi

Principalele tipuri de negi produse de papilomavirusul uman sunt:

  • Negii plati (Verruca plana) – acestia au un aspect neted, aplatizat. Pot afecta orice zona a corpului, insa fata, picioarele si mainile sunt cele mai afectate regiuni.
  • Negii obisnuiti (Verruca vulgaris) – arata ca niste mici excrescente dure, cu suprafata aspra. Pot afecta orice parte a corpului, insa pot fi observati mai ales la nivelul genunchilor si mainilor.
  • Negii plantari – acestia arata ca niste mici proeminente dure si pot avea mici puncte negre – apar in general la nivelul talpilor.
  • Negii mozaic – apar ca un grup de negi, in general pe maini si picioare.
  • Negii genitali – acestia apar sub forma unor proeminente de culoare gri sau alba, cu un aspect granular de tip ”conopida”. Verucile genitale sunt transmise sexual. Din aceasta cauza, vaginul, penisul si anusul sunt cele mai afectate zone. Unele tipuri uzuale de veruci genitale predispun femeile la cancer de col uterin.

Cum arata papiloamele?

Multe papiloame nu produc simptome, in afara de o simpla iritatie. Din cauza aspectului acestor formatiuni, persoanele afectate pot deveni ingrijorate si pot avea o stima de sine scazuta. Doar cateva papiloame produc simptome medicale.

Papiloamele intraductale la san pot provoca scurgerea unui lichid incolor, apos sau a sangelui din mamelonul unei femei. Exista un risc foarte scazut ca un singur papilom care provoaca scurgeri din san sa devina canceros. In plus, exista tratamente care pot elimina aceste papiloame.

Un papilom care se formeaza in interiorul nasului sau a sinusurilor poate provoca mai multe probleme ca urmare a localizarii sale. Formatiunea nu este maligna, insa poate sa puna presiune pe structurile aflate in apropiere, cum ar fi ochiul. Si in acest caz, excrescenta poate fi indepartata, iar acest lucru poate ajuta la ameliorarea oricaror simptome.

Papilomatoza respiratorie recurenta

Cand un papilom sau un grup de papiloame se dezvolta in laringe, pot afecta in mod serios procesul de respiratie. Aceasta conditie poate provoca o afectiune rara cunoscuta sub numele de papilomatoza respiratorie recurenta, care apare mai ales la copii.

Printre simptomele acesteia se numara raguseala, un plans tacut sau slab si obstructionarea cailor respiratorii, in cazuri grave.

Acest lucru poate reveni si dupa tratament sau, in cazurile grave, se poate transforma intr-o tumora maligna. Din aceasta cauza, tratarea papilomatozei respiratorii recurente ar putea deveni necesara de mai multe ori.

Tipuri de papiloame

Anumite papiloame sunt cauzate de infectia cu papilomavirusul uman, cunoscut mai bine drept virusul HPV. Infectia se poate dezvolta la scurt timp de la infectare sau poate dura mai multi ani pana simptomele isi fac aparitia. Papiloamele cutanate pot sa afecteze orice parte a corpului, de la nivelul gatului, la fata, axile, zona inghinala. Exista mai mult de 100 de forme ale papilomavirusului uman care provoaca o multime de tipuri de papiloame, negi sau veruci. Printre acestea se numara tipurile de negi enumerate mai sus, cum ar fi verucile obisnuite, verucile plantare, verucile genitale si verucile plate.

Papiloame negre

La persoanele in varsta, papiloamele capata o culoare neagra.

De obicei, papiloamele se dezvolta pe piele, insa exista cazuri in care acestea pot sa apara si pe membranele mucoase.

Papiloamele scuamoase sunt leziuni benigne provocate de virusul HPV. Acestea pot sa apara pe buze, pe piele, la nivelul gurii (papilom bucal), pe limba (papilom lingual), laringe, faringe, esofag, in vagin, la nivel cervical, pe penis sau in zona anala.

Diagnostic

De obicei, medicii dermatologi recunosc imediat papiloamele la o prima vedere. Este important, in primul rand, ca acestea sa nu fie confundate cu alunitele.

Specialistii trebuie sa efectueze diagnosticul diferential pentru ca exista cateva tipuri de formatiuni si conditii care pot semana cu papiloamele. Printre acestea se numara keratozele seboreice pediculate sau neurofibroamele.

De asemenea, se recomanda evaluarea dermatoscopica in anumite cazuri, iar daca medicul suspecteaza ca ar putea fi vorba de alte leziuni, pot fi necesare biopsia si examenul histopatologic.

Metode de tratament pentru papiloame

Tratament papiloame

Tratarea papiloamelor este recomandata in functie de tipul de papilom sau leziune, localizarea sa si de problemele pe care le produce in zona afectata. De cele mai multe ori, papiloamele sunt inofensive si nu au nevoie de tratament.

De asemenea, in majoritatea cazurilor, medicii nu au cum sa descopere papilomele interne decat daca fac anumite analize si investigatii pentru o alta problema.

Indepartare papiloame

In cazul in care un papilom are nevoie de tratament, acesta este distrus sau indepartat.

De obicei, negii nu provoaca ingrijorari. Exista si cazuri in care anumite persoane aleg sa-i indeparteze daca acestia produc dureri sau disconfort. Luati legatura cu medicul daca va confruntati cu urmatoarele probleme cauzate de negi:

  • sunt durerosi, produc o senzatie de arsura, sangerari sau si-au modificat aspectul
  • persista sau reapar, chiar si dupa administrarea tratamentului
  • apar la nivelul organelor genitale
  • apar in grupuri, lucru care poate indica faptul ca persoana are un sistem imunitar slabit.

Tratarea papiloamelor pielii

Medicii pot trata negii de pe piele folosind urmatoarele metode:

  • cauterizare papiloame, care implica arderea tesutului si apoi razuirea lui prin chiuretaj
  • excizie, procedura in care un medic indeparteaza chirurgical papilomul
  • chirurgie cu laser, o procedura care distruge negii folosind o lumina de mare energie de la un laser
  • crioterapia sau inghetarea tesutului
  • aplicarea de azot lichid pe negi sau injectarea sa in papilom.

Tratament papiloame farmacie

Medicamentele aplicate direct pe tesuturi pentru a trata papiloamele sunt folosite, de asemenea, pentru a distruge negii. Printre exemple se numara:

  • 5-fluorouracil – crema pentru papiloame
  • papiloame tratate cu verolit
  • cantaridina
  • imiquimod

Tratarea papiloamelor acasa

Tratamente de congelare

Acest spray pentru papiloame pulverizeaza aer concentrat (un amestec de eter dimetilic si propan) pe veruci. Substanta anihileaza stratul de piele si va permite sa desprindeti suprafata negului. Aceste tratamente sunt o alegere buna daca doriti sa indepartati rapid o veruca, insa nu sunt suficient de puternice pentru a elimina toti negii.

Plasturi care contin acid salicilic

Trebuie sa folositi aceste produse in fiecare zi, de multe ori, pentru cateva saptamani. Plasturii vor avea rezultate mai bune daca inmuiati veruca in apa aproximativ 15 minute inainte de a aplica tratamentul.

Cum poate trata medicul papiloamele

Daca veruca nu raspunde bine la tratamentele la domiciliu, puteti apela la ajutorul medicului. Nu uitati, consultati intotdeauna medicul daca suferiti de diabet si aveti negi pe picioare.

Nitrogen lichid

Medicul poate ingheta papilomul cu azot lichid. Acest tratament poate provoca mici dureri, insa de obicei functioneaza bine. Poate fi nevoie de mai multe astfel de tratamente. Inghetarea provoaca formarea unei mici basici sub si in jurul papilomului. Aceasta ridica la suprafata papilomul dupa aproximativ o saptamana.

Interventie chirurgicala

De obicei, operatia este luata in considerare numai daca papiloamele nu au putut fi tratate prin metodele clasice. Medicul poate indeparta papilomul cu ajutorul bisturiului sau il poate arde cu ajutorul electrochirurgiei. Chirurgia poate provoca, de asemenea, cicatrici.

Papiloame tratament naturist

Papiloame rostopasca

Rostopasca este o planta recunoscuta pentru tratarea afectiunilor pielii. Rostopasca mai poarta denumirea de ”iarba de negi”. Pentru a trata papiloamele, e nevoie de aplicarea sucului proaspat de rostopasca direct pe leziuni.

Papilom rupt – ce e de facut?

Papiloamele se pot rupe in urma contactului cu hainele, cu bijuteriile etc sau chiar in timpul barbieritului. Daca un papilom s-a rupt, pacientul trebuie sa se prezinte la doctor pentru ca exista pericolul de infectie.

O leziune netratata poate fi o sursa de dezvoltare a procesului inflamator in zona respectiva, dar si la nivelul intregului organism.

In cazurile grave, un papilom rupt se poate transforma in tumora maligna. De aceea, prezenta la medic este atat de importanta.

Cum pot fi prevenite papiloamele?

Nu exista o metoda sigura de a preveni papiloamele si de a le impiedica sa se raspandeasca in alte parti ale corpului. Puteti urma, insa, aceste sfaturi:

  • Spalati-va in mod regulat pe maini, mai ales daca ati intrat in contact cu o persoana care are papiloame.
  • Nu va zgariati verucile.
  • Pastrati mainile si picioarele uscate.
  • Purtati incaltaminte la dus, in vestiare sau in piscina
  • Evitati folosirea comuna a obiectelor personale, care pot intra in contact cu negii.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/312657.php
  2. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/skin-papilloma
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma