Oxitocina – tot ce trebuie sa stii despre hormonul iubirii

Oxitocina este unul dintre cei mai importanti hormoni produsi de oameni. Joaca un rol deosebit in construirea relatiilor, reproducere, nastere si alaptare. Aflati mai multe despre hormonul iubirii din articolul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este oxitocina?
  2. Oxitocina la femei vs oxitocina la barbati
  3. Rolul oxitocinei in manifestarea emotiilor
  4. Beneficiile oxitocinei si utilizari
  5. Metode pentru a creste nivelul oxitocinei
  6. Suplimente si produse pe baza de oxitocina
  7. Riscuri si efecte adverse

Ce este oxitocina?

Oxitocina este un hormon si un neurotransmitator care este implicat in nastere si alaptare. De asemenea, este asociat cu empatia, increderea, activitatea sexuala si intarirea relatiilor sociale si afective. Femeile au, de obicei, niveluri mai mari ale acestui hormon decat barbatii.

Unii il denumesc ”hormonul iubirii”, deoarece nivelurile de oxitocina cresc in timpul imbratisarilor si al orgasmului. Poate avea, de asemenea, beneficii ca tratament pentru o serie de afectiuni, cum ar fi depresia, anxietatea si problemele intestinale.

Ce reprezinta, mai exact, oxitocina?

Oxitocina este un neurotransmitator si un hormon care este produs in hipotalamus. De acolo, este transportat si secretat de glanda hipofiza, aflata la baza creierului.

Acest hormon joaca un rol important in functiile de reproducere ale femeilor, de la activitatea sexuala la nastere si la alaptare. Stimularea mameloanelor declanseaza eliberarea sa. In timpul travaliului, oxitocina creste motilitatea uterului, provocand contractii in muschii acestuia. Pe masura ce colul si vaginul incep sa se largeasca pentru travaliu, oxitocina este eliberata. Aceasta largire creste pe masura ce apar si alte contractii.

Oxitocina are si functii sociale. Influenteaza comportamentul social, crearea amintirilor de grup, recunoasterea sociala si alte functii sociale.

Hormonul dragostei?

In 2012, cercetatorii au declarat ca persoanele aflate in primele etape ale relatiilor romantice aveau niveluri mai mari de oxitocina, comparativ cu persoanele singure. Aceste niveluri au persistat cel putin 6 luni.

S-a constatat ca activitatea sexuala stimuleaza eliberarea oxitocinei si se pare ca are un rol in stimularea erectiei si a orgasmului. Motivul pentru care se intampla acest lucru nu este pe deplin inteles, dar, la femei, se poate ca motilitatea crescuta a uterului sa ajute sperma sa ajunga la destinatie. Unii sustin ca exista o corelatie intre concentratia oxitocinei si intensitatea orgasmului.

Oxitocina la femei vs oxitocina la barbati

Oxitocina este un hormon peptidic si un neuropeptid, ceea ce inseamna ca este un ”mesager chimic” care actioneaza asupra organelor, inclusiv asupra creierului.

Este produsa in hipotalamusul creierului, denumit de multe ori ”centru de control” al acestuia, si este de cele mai multe ori eliberata de glanda hipofiza. In momentul in care hipotalamusul trimite semnale prin care solicita descarcarea oxitocinei, aceasta este eliberata fie in fluxul sanguin, fie in alte parti ale creierului si maduvei spinarii. Se leaga de receptorii oxitocinei, influentand modul in care ne simtim si ne comportam cu ceilalti.

De obicei, este considerat un hormon feminin. Cu toate acestea, si barbatii produc oxitocina?

Da – desi initial era considerat drept un hormon descoperit doar la femei din cauza legaturii sale cu travaliul si alaptarea, acum se stie ca este prezent si important atat la barbati cat si la femei. De exemplu, ajuta la reproducerea masculina, precum si la reproducerea feminina, prin sustinerea productiei de testosteron in testicule si motilitatea spermei.

Care este relatia dintre oxitocina si maternitate?

Acest hormon joaca mai multe roluri importante in procesul de maternitate.

Travaliu

Acest hormon ii semnaleaza uterului ca trebuie sa se contracte, pornind astfel travaliul. Acesta ajuta la desfasurarea procesului prin cresterea productiei de hormoni asociati. Dupa nastere, ajuta uterul sa revina la dimensiunea anterioara.

Alaptarea

Cand un bebelus se ataseaza de sanul mamei sale, declanseaza o descarcare de oxitocina. Acest lucru ii transmite organismului sa elibereze lapte pentru copil.

Intarirea relatiei mama-copil

In urma studiilor efectuate pe oameni si animale privind efectele oxitocinei asupra legaturii mama-copil, s-a descoperit ca mamele cu niveluri mai ridicate de oxitocina au sanse mai mari sa se implice in comportamente parentale afective. De exemplu:

  • poate verifica frecvent copilul
  • il poate atinge afectuos
  • ii poate canta sau vorbi copilului intr-un anumit fel
  • il poate ingriji si imbaia cu mai multe atentie

Potrivit anumitor cercetari, bebelusii crescuti de astfel de parinti au un nivel mai mare de oxitocina care ii face sa caute mai mult contact cu mama lor, consolidandu-si in continuare legatura.

Aceste efecte nu sunt limitate la mamele biologice. Cercetatorii care au realizat un studiu in 2014 au descoperit ca acest hormon are un efect similar si in cazul mamelor adoptive si a parintilor adoptivi.

Oxitocina poate produce un efect similar in ceea ce priveste paternitatea?

Exista dovezi ca paternitatea stimuleaza eliberarea de oxitocina si la tati. Un studiu realizat in 2010 a descoperit ca anumite tipuri specifice de interactiune intre tata si copil au ridicat nivelul de oxitocina la parintii de sex masculin. Potrivit studiului, tatii au directionat atentia copiilor catre anumite obiecte si i-au incurajat pe acestia sa exploreze.

Rolul oxitocinei in manifestarea emotiilor

In momentul in care patrunde in fluxul sanguin, acest hormon influenteza uterul si lactatia, insa atunci cand este eliberata in anumite parti ale creierului, poate schimba comportamentul emotional, cognitiv si social.

O recenzie a cercetarilor despre oxitocina afirma ca impactul hormonului asupra ”comportamentelor pro-sociale” si raspunsurilor emotionale contribuie la relaxare, incredere si stabilitate psihologica.

Oxitocina pare, de asemenea, sa reduca raspunsurile organismului la situatiile stresante, cum ar fi anxietatea. Aceste efecte au fost observate la o serie de specii. Hormonul a fost descris drept ”o componenta importanta a unui sistem neurochimic complex care permite organismului sa se adapteze la situatii extrem de emotionante.”

Lucrurile se produc chiar atat de simplu?

In 2006, cercetatorii au descoperit ca femeile care aveau ”lacune in relatiile sociale” si relatii mai putin placute cu partenerul lor principal aveau niveluri mai ridicate de oxitocina si cortizol. Participantele erau tratate in acea perioada cu terapie hormonala (HT) in urma menopauzei.

Studiile pe animale au descoperit niveluri ridicate atat de stres cat si de oxitocina la soarecii de camp care au fost separati de cei din specia lor. Dupa ce li s-a administrat oxitocina, nivelul de anxietate, stres cardiac si depresie a scazut. Acest lucru demonstreaza ca stresul creste productia interna a hormonului, in timp ce dozele administrate din exterior pot ajuta la reducerea stresului.

Actiunea oxitocinei nu este simpla. Un material publicat in 2013 avertizeaza ca oxitocina pare sa aiba efecte generale, mai degraba decat specifice, si ca oxitocina de una singura nu pare sa influenteze ”procesele mentale complexe, specifice capacitatii cognitive sociale”. De asemenea, autorii subliniaza ca, in primul rand, dorinta de colaborare a oamenilor pare sa fie determinata de anxietate.

Cu toate acestea, oxitocina pare sa influenteze comportamentul social, cum ar fi ingrijirea materna, legatura dintre cupluri, comportamentul sexual, memoria sociala si increderea.

De ce poarta oxitocina denumirea de ”medicamentul dragostei”?

Deoarece, cum spuneam, este responsabila pentru multe aspecte legate de comportamente sociale si placere sexuala. Situatiile care ne fac sa ne simtim in siguranta, fericiti si conectati tind sa provoace eliberarea mai multor ”hormoni ai starii de bine”, cum ar fi oxitocina, dopamina si serotonina.

In plus, oxitocina seamana mult cu endorfinele (substante chimice opiacee), deoarece organismul elibereaza niveluri mai mari de hormoni pentru a ne calma, ca raspuns la durere si stres.

Ce stare ne da acest hormon?

  • Cercetarile ne spun ca efectele oxitocinei sunt practic opuse celor legate de raspunsul nostru la ”lupta sau fugi”.
  • Cu cat acest hormon este la un nivel mai inalt in organism, cu atat ne simtim mai calmi si putem face fata mai bine stresului.
  • Noile cercetari sugereaza ca un nivel ridicat de oxitocina poate, de asemenea, sa ne faca sa ne simtim mai generosi, iertatori, increzatori, bucurosi si linistiti.
  • Pare sa ajute la cresterea fidelitatii si monogamiei in relatii prin faptul ca faciliteaza compasiunea / empatia fata de ceilalti.

Beneficiile oxitocinei si utilizari

Ajuta la crearea si mentinerea relatiilor sociale

Studiile arata ca acest hormon imbunatateste comportamentele sociale si legaturile dintre oameni.

Contactul social pare sa provoace ”explozii de oxitocina”, chiar daca este vorba de un contact social anticipat, cum ar fi planificarea unei petreceri sau a unei intalniri.

De asemenea, hormonul ne face sa dorim sa socializam, lucru care sporeste si mai mult productia acestuia. Astfel, cautam sa ne facem si mai multe relatii cu alti oameni.

Ne imbunatateste abilitatea de a face fata stresului

Cu toate ca functioneaza si in perioade mai putin stresante, oxitocina este la un nivel ridicat si daca suntem extrem de stresati. Unele studii recente au descoperit ca persoanele care au relatii sociale precare au, de obicei, niveluri mai mari de oxitocina si cortizol (hormonului stresului) decat cele care au relatii mai bune.

Administrarea externa a hormonului prin suplimente pare sa duca la ameliorarea reactiilor la stres, actionand ca un tampon natural. De exemplu, persoanele stresate pot dori sa caute sprijin prin imbunatatirea legaturilor sociale.

Unele studii efectuate pe animale arata ca animalele stresate si tratate cu oxitocina nu au mai prezentate semne de depresie, anxietate sau stres cardiac. Oamenii par mai dispusi sa solicite ajutor din partea celorlalti. Astfel, hormonul ii poate ajuta pe oameni sa gaseasca variante prin care sa-si gaseasca sentimentele de siguranta, bucurie si dragoste.

Stimuleaza travaliul

Oxitocina produce contractiile travaliului in timpul nasterii, mentinand, astfel, sub control, hemoragiile dupa nastere. De asemenea, stimuleaza productia de prostaglandine, substantele chimice care induc travaliul.

In forma sintetica, oxitocina poate stimula sau poate grabi acest proces.

Sustine procesul de alaptare si crestere a copiilor

Una dintre functiile oxitocinei este de a stimula alaptarea si hranirea, acestea fiind comportamente normale atat in ​​randul mamelor cat si al tatilor.

Potrivit cercetarilor, acest hormon stimuleaza capacitatea unei mame de a-si ingriji copilul in mai multe moduri, dintre care unul este prin alaptare. Atunci cand bebelusul este alaptat la sanul mamei, nervii de la nivelul mamelonului trimit un semnal catre glanda hipofiza prin care ii transmit ca trebuie sa produca oxitocina. Astfel, muschii minusculi din jurul mamelonului elibereaza lapte.

Expertii considera, de asemenea, ca hormonul ii ajuta pe parinti sa fie mai linistiti chiar si in timpul perioadelor dificile. Nivelul acestui hormon a crescut la parinti in urma contactului cu copilul lor.

Poate avea efecte anti-imbatranire si anti-obezitate

O eliberare mai mare de oxitocina pare sa combata semnele imbatranirii si sa imbunatateasca regenerarea tesuturilor imbatranite ale celulelor stem, cum ar fi celulele musculare, conform studiilor efectuate pe animale.

Injectiile cu oxitocina ar putea fi utilizate in viitor pentru a grabi vindecarea leziunilor, pentru a imbunatati sanatatea oaselor si pentru a preveni obezitatea. De exemplu, unele studii efectuate pe animale au aratat ca administrarea de oxitocina poate provoca pierdere in greutate prin reducerea aportului de alimente.

Metode pentru a creste nivelul oxitocinei

Exista mai multe feluri prin care puteti spori in mod natural productia pentru a stimula senzatia de bine:

  • Contact fizic – imbratisarile, masajele, relatiile intime, strangerea mainilor si alaptarea. Toate produc eliberare de oxitocina.
  • Uleiuri esentiale – Studiile sugereaza ca anumite uleiuri esentiale, cum ar fi uleiul de salvie, pot echilibra nivelul hormonilor si pot stimula producerea oxitocinei.
  • Contactul vizual
  • Rasul
  • Oferirea si primirea de cadouri (inclusiv bani)
  • Impartasirea meselor cu altii
  • Mangaierea unui caine, a unei pisici sau a altui animal de companie
  • Meditatia
  • Prin declaratii de dragoste catre persoana iubita
  • Ascultand muzica relaxanta
  • Vorbind cu o persoana de incredere la telefon
  • Efectuarea de exercitii fizice sau mers pe jos alaturi de cineva
  • Uitandu-va la fotografii sau videoclipuri in care apar persoanele dragi – inclusiv prin intermediul retelelor de socializare

Alimentele contin oxitocina?

Acest hormon nu se gaseste in alimente, dar joaca un rol in reglarea apetitului. Consumand alimente afrodisiace – cum ar fi ciocolata, cafea, peste, avocado si unele ierburi – ne putem imbunatati starea de spirit si dorinta de socializare, ceea ce duce la eliberare de oxitocina.

Suplimente si produse pe baza de oxitocina

Ce se intampla daca luati oxitocina sub forma de supliment sau spray? Cu toate ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma felul in care suplimentele si spray-urile cu oxitocina ne influenteaza comportamentele si starile de spirit, specialistii considera ca exista posibilitatea ca administrarea acestui hormon sa-i ajute pe oamenii care se confrunta cu probleme sociale si emotionale.

Acest hormon poate fi de ajutor in cazul persoanelor care sufera de autism sau tulburarea Asperger, anxietate sociala, schizofrenie si depresie.

Potrivit unor experimente, spray-urile sau injectiile nazale cu oxitocina ii pot ajuta pe cei cu aceste afectiuni sa proceseze mai bine informatiile sociale.

Oxitocina poate fi administrata pe cale orala?

In acest moment nu exista un supliment oral care sa contina acest hormon. Se administreaza prin injectie sau spray nazal deoarece este distrus dupa ce ajunge in tractul gastro-intestinal.

Doza este stabilita in functie de motivul pentru care se administreaza acest hormon – de aceea trebuie individualizat. Daca trebuie sa induca travaliul, hormonul este administrat intravenos, in timp ce viitoarea mamica este monitorizata frecvent.

Doctorii le ofera femeilor in timpul travaliului doze incepand cu 0,5 pana la 1 miliunitati / minut, in unele cazuri crescand pana la 6 miliunitati / minut.

Riscuri si efecte adverse

Exista vreo reactie adversa la suplimentele cu oxitocina? In general, specialistii nu cunosc in totalitate cat de eficiente pot fi aceste suplimente atunci cand sunt utilizate pe termen lung. Cercetatorii inca lucreaza pentru a determina felul in care acest hormon afecteaza in mod diferit oamenii, in functie de factorii pe care ii prezinta, precum mostenirea genetica si tulburarile psihice prezente anterior.

Exista unele dovezi ca administrarea suplimentelor pentru cresterea nivelului de oxitocina poate avea efecte secundare precum prejudecatile, invidia si necinstea in cazul anumitor utilizatori, desi acest lucru pare sa difere de la individ la individ.

Versiunea sintetica a oxitocinei administrata intravenos poate duce, de asemenea, la reactii adverse, cum ar fi dureri puternice, probleme digestive precum greata sau varsaturi si altele.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/275795
  2. https://www.healthline.com/health/love-hormone
  3. https://www.livescience.com/35219-11-effects-of-oxytocin.html
  4. https://draxe.com/health/oxytocin/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma