Otomicoza este o infectie fungica a urechii, frecventa mai ales in sezonul cald la persoanele care inoata in diverse bazine sau lacuri. Aflati care sunt cauzele, simptomele si tratamentele pentru micoza urechii.
Otomicoza este o infectie fungica la nivelul urechii externe. Mai este cunoscuta si sub denumirile de otita externa micotica sau urechea Singapore. Aceasta infectie fungica a urechii provoaca inflamatii, piele uscata si eliminarea unui lichid urat mirositor din canalul urechii.
Printre persoanele predispuse la dezvoltarea otomicozei se numara cele care traiesc in zone cu clima calda, tropicala si cele care practica sporturi nautice. Otomicoza este adesea usor tratata cu medicamente antifungice topice (aplicate pe piele). Exista, insa, mai multe metode de tratament pentru otomicoza. Cu toate acestea, afectiunea se poate croniciza in timp.
Otomicoza este o infectie cauzata de fungi sau ciuperci. Aceasta infectie poate fi provocata de mai multe tipuri diferite de ciuperci. Cu toate acestea, majoritatea infectiilor cu otomicoza sunt cauzate de speciile Aspergillus sau, mai putin frecvent, de Candida.
Oamenii intra in contact cu ciupercile in fiecare zi in mediul inconjurator, insa aceste ciuperci nu reprezinta de obicei nicio problema pentru sanatate. Cu toate acestea, cei cu sistemul imunitar slabit pot dezvolta infectii mai usor decat restul indivizilor atunci cand intra in contact cu o ciuperca.
De asemenea, persoanele care traiesc in zonele cu clima calda sau tropicala sunt mai predispuse la otomicoza, deoarece ciupercile prospera in locurile calde si umede.
Alti factori de risc sunt:
Simptomele tipice ale otomicozei sunt:
Aceste simptome apar de obicei la nivelul unei singure urechi, insa exista riscul ca infectia sa se dezvolte in ambele urechi, in acelasi timp.
Prezentati-va la medic daca aveti dureri si secretii in una sau in ambele urechi. Este posibil sa aveti nevoie de medicamente pentru a trata cauza si simptomele. De aceea, diagnosticarea corecta a problemei este absolut necesara.
Pentru a diagnostica otomicoza, medicul va pune intrebari despre simptome si istoricul medical al pacientului si va efectua o examinare fizica. In timpul verificarii, doctorul ar putea folosi un otoscop, care este un dispozitiv dotat cu o lumina. Acesta este utilizat pentru a verifica interiorul urechilor, timpanul si canalul urechii.
De asemenea, medicul poate folosi un tampon special pentru a colecta lichidul scurs din ureche cu scopul de a-l testa in laborator. Aceasta analiza presupune, de cele mai multe ori, detectarea organismelor la microscop.
Otomicoza poate fi tratata prin mai multe metode. Discutati cu medicul despre varianta care vi se potriveste cel mai bine.
Medicul va poate curata complet urechile pentru a indeparta lichidul acumulat. Acestia pot folosi solutii de clatire sau alte metode de curatare a urechilor. Nu incercati acest lucru acasa cu tampoane de bumbac si nu introduceti alte instrumente in urechi. Tampoanele de bumbac trebuie utilizate numai pentru a indeparta impuritatile si cerumenul din exteriorul urechii.
Pentru a trata otomicoza, specialistul va poate prescrie picaturi antifungice pentru urechi. Acestea sunt clotrimazol si fluconazol.
Acidul acetic este un alt tratament frecvent pentru otomicoza. De obicei, se foloseste o solutie cu 2% din aceste picaturi de ureche, de mai multe ori pe zi, timp de aproximativ o saptamana. O alta varianta este sa folositi picaturi de urechi din acetat de aluminiu 5%.
Unele infectii fungice, cum ar fi Aspergillus, pot fi rezistente la picaturile de urechi obisnuite. In acest caz, se folosesc medicamente orale precum itraconazolul. De asemenea, vi se poate recomanda sa luati medicamente fara reteta, cum ar fi antiinflamatoarele nonsteroidiene sau acetaminofenul pentru durere.
Medicul va poate recomanda medicamente antifungice topice pentru otomicoza daca ciuperca afecteaza exteriorul urechii. Acestea vin de obicei sub forma de unguente sau creme.
Puteti opta, de asemenea, pentru o multime de remedii la domiciliu care pot ajuta la tratarea otomicozei. Cu toate acestea, discutati cu medicul inainte de a le incerca. Peroxidul de hidrogen (mai cunoscut sub denumirea de apa oxigenata) diluat poate ajuta la eliminarea materiilor acumulate in urechi. De asemenea, medicamentele care contin peroxid de carbamida pot ajuta la indepartarea cerumenului din urechi.
Dupa ce inotati, este recomandat sa va stergeti bine urechile si eventual sa folositi o solutie naturala pentru igienizarea urechilor. Purtati o casca de inot sau dopuri de urechi, de asemenea, pentru a evita patrunderea apei in urechi. Puteti folosi un uscator de par pentru a indeparta umiditatea din urechi. Asigurati-va ca il folositi la cea mai mica intensitate si evitati sa tineti uscatorul de par prea aproape de urechi.
Cu toate ca se intampla foarte rar, pot aparea anumite complicatii din cauza otomicozei.
Otomicoza se poate croniciza daca nu este tratata in mod adecvat sau daca tratamentul nu isi face efectul. Acest lucru se poate intampla si daca persoana se expune incontinuu la apa contaminata care contine o ciuperca.
Otomicoza se poate raspandi mai departe de urechea externa si poate perfora timpanul. In unele cazuri, se poate deplasa catre alte zone, cum ar fi urechea interna sau baza craniului.
Aceste tipuri de infectii necesita in mod obisnuit tratament antifungic oral si tratament chirurgical. O complicatie de genul acesta poate sa apara de cele mai multe ori la persoanele care au un sistem imunitar slabit sau care sufera de diabet zaharat.
In general, otomicoza nu este o afectiune periculoasa si este usor de tratat cu ajutorul remediilor antifungice.
Otomicoza se poate croniciza daca tratamentul nu da roade sau daca pacientul are un sistem imunitar slabit, sufera de diabet zaharat sau o afectiune cronica a pielii, cum ar fi eczema.
Otomicoza poate fi de obicei prevenita prin mentinerea urechilor uscate si evitarea surselor de apa contaminate.
Exista cativa factori care pot ajuta la prevenirea otomicozei.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…