Ordinea nasterii fratilor – ce efecte are asupra dezvoltarii lor si familiei

Ordinea nasterii fratilor poate influenta dezvoltarea personalitatii copiilor si ulterior parcursul vietii lor? Aflati cat de adevarata este aceasta teorie propusa la inceputul secolului XX si ce arata studiile din prezent despre modul in care ordinea nasterii ne influenteaza viata.

Cuprins:

1. Ordinea nasterii fratilor – informatii generale
2. Ordinea nasterii fratilor si personalitatea copilului
3. Ordinea nasterii fratilor si relatiile din familie
4. Diferenta de varsta si rivalitatea intre frati
5. Recomandari pentru formarea unor relatii armonioase in familie

Ordinea nasterii fratilor – informatii generale

Familia in care crestem, stilul parental, atmosfera din familie si relatiile dintre membrii ei isi pun amprenta asupra modului in care ne dezvoltam. Insa cat de importanta este ordinea in care se naste un copil (daca e primul nascut, mijlociu sau cel mai mic)? Si cum influenteaza acest lucru personalitatea sa?

Pentru prima data, ideea ordinii fratilor si impactul asupra dezvoltarii a fost analizat de Francis Galton (1874). Acesta a analizat un esantion de oameni de stiinta englezi si a observat ca foarte multi dintre ei erau primii nascuti in familiile lor. Ipoteza sa a fost ca acestia primesc un tratament special din partea parintilor, care ar justifica dezvoltarea lor intelectuala.

50 de ani mai tarziu, Alfred Adler, medic si psihanalist, a propus teoria conform careia ordinea nasterii fratilor ar influenta semnificativ dezvoltarea psihica a unui copil si personalitatea lui. El insusi provenea dintr-o familie numeroasa, cu sapte copii, el fiind al doilea nascut.

In 1996, psihologul Frank Sulloway a propus o noua teorie, conform careia adaptarea copiilor la rolurile divergente din familie reduce competitia si faciliteaza cooperarea dintre ei. Iar aceste adaptari se observa in trasaturi de personalitate stabile care depind de ordinea nasterii si care pot fi exprimate in termenii trasaturilor de personalitate Big Five. (Acesta, numit si „modelul celor cinci factori” este considerat taxonomia standard in psihologie a trasaturilor de personalitate).

Studiile din prezent nu sustin insa ca ordinea in care se nasc copiii ar avea un impact asupra dezvoltarii personalitatii; si desi este un subiect interesant, este in acelasi timp o tema foarte controversata intre psihologi.

Ordinea nasterii fratilor si personalitatea copilului

Teoria lui Alfred Adler

Primul copil

Conform teoriei lui Adler, primii nascuti sunt mai responsabili si uneori mai conservatori. Pentru ca o perioada sunt copii unici, apoi sunt „detronati” de fratele/sora care se naste, tind sa devina mai nevrotici. De asemenea, primul copil are parte de toata atentia din partea parintilor, pana apare noul copil, lucru care ii ofera un avantaj din perspectiva abilitatilor cognitive.

Copilul mijlociu

In teoria propusa de Adler, mijlocii sunt pozitionati optim in familie, de a aceea sunt stabili emotional.

Copilul cel mic

Spre deosebire de fratii mai mari, copiii cei mai mici incearca sa isi gaseasca locul lor in familie, de aceea nu se conformeaza usor la ceea ce vor parintii pentru ei si sunt mai deschisi noilor experiente. Pentru ca sunt mai rasfatati de parinti, le lipseste empatia sociala.

Teoria lui Frank Sulloway

Primul copil

Pentru ca sunt superiori fizic fratilor mai mici in copilarie, primii nascuti au tendinta sa aiba comportamente dominante fata de ei, devenind astfel mai putin agreabili. Incearca sa le faca pe plac parintilor prin a avea grija de fratii mai mici, lucru care ii ajuta sa devina mai constiinciosi. Au rezultate mai bune la testele de inteligenta decat cei mai mici.

Copilul cel mic

Cauta modalitati de a se afirma fata de fratii mai mari si tinde sa se bazeze pe suportul social, lucru care il ajuta sa devina mai sociabil si mai extravertit. Este fortat de imprejurari sa isi caute nisa in familie, iar aceasta cautare il ajuta sa isi dezvolte imaginatia.

Ce arata studiile astazi privind ordinea nasterii copiilor

Ordinea nasterii si efectul asupra personalitatii in general

Studiile realizate recent au confirmat doar unele dintre ipotezele prezentate mai sus, iar alte studii nu au identificat niciun efect al ordinii nasterii copiilor.

De exemplu, un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Leipzig (Germania) a adunat informatii din cadrul a peste 20 000 de interviuri cu persoane din Germania, UK si Statele Unite ale Americii. Cercetatorii au comparat intre ele profilurile de personalitate ale fratilor, dar si cu ale altor persoane si nu au identificat diferente sistematice la nivelul personalitatii.

In 2015, un alt studiu a fost realizat pe un esantion si mai mare (377 000 de participanti adolescenti) de catre o echipa de cercetatori de la University of Illinois at Urbana-Champaign. Rezultatele au aratat ca primii nascuti tind sa fie mai constiinciosi, mai extravertiti si mai dornici de a conduce. Insa contrar asteptarilor, ei sunt mult mai toleranti si stabili emotional decat adolescentii care aveau frati mai mari. Cu toate acestea, diferentele au fost foarte mici; concluzia cercetatorilor a fost ca se exagereaza importanta care se da ordinii copiilor in familie asupra dezvoltarii lor.

Ordinea nasterii si efectul asupra inteligentei copiilor

Studiile despre efectul ordinii nasterii fratilor asupra nivelului de inteligenta au aratat ca nivelul inteligentei este usor mai ridicat in cazul primilor nascuti. Inclusiv studiul din 2015 prezentat mai sus a identificat si un mic avantaj al primilor nascuti in ceea ce priveste nivelul IQ. Totodata, s-a observat ca acestia au tendinta de a face studii superioare si de a opta pentru cariere traditionale, cum ar fi medicina si ingineria. Cea mai larg acceptata explicatia este cea a atentiei primite de la parinti, de care au parte primii nascuti pana cand se naste urmatorul copil. In plus, ca urmare a acestei atentii primite, primii nascuti sunt mult mai motivati sa indeplineasca asteptarile parintilor si, astfel, sa devina mai responsabili.

Ordinea dintre frati si efectul asupra dezvoltarii personalitatii – controverse

In psihologia populara exista o serie de credinte despre cum cresc si se dezvolta copiii in functie de ordinea nasterii lor. De exemplu, este foarte cunoscuta ideea ca fratii mai mari sunt mai intelepti si mai responsabili, in timp ce copiii mai mici sunt mai razvratiti si de obicei aleg cai diferite in viata fata de a fratilor sau parintilor lor.

Daca ordinea nasterii ne influenteaza sau nu personalitatea si parcursul in viata, inca nu se poate spune cu certitudine. Studiile recente, care respecta normele de rigurozitate stiintifica, nu au demonstrat ca ar exista acest efect. Iar daca exista, probabil ca variaza foarte mult de la un copil la altul, in functie de numerosi factori: cati frati sunt in acea familie; cat de mare e diferenta de varsta dintre ei; temperamentul fiecaruia; aspectele culturale si socio-economice ale fiecarei familii in parte.

Fratii au aceiasi parinti si sunt expusi aceluiasi mediu familial, aproximativ acelorasi experiente si stil de parenting. Dar exista cu siguranta niste diferente: primul copil are intreaga atentie a parintilor pana apare al doilea copil. Al doilea copil are inca de la inceput un frate, un copil mai mare care ii serveste ca model in dezvoltare. Fiecare dintre copii are un temperament unic, care poate infleunta reactiile si comportamentele parintilor si ale familiei fata de ei. Toate aceste elemente care tin indirect de ordinea nasterii copiilor poate contribui la experientele si dezvoltarea lor. Insa in ce masura si cu ce rezultate, ramane de vazut si de investigat in studii viitoare.

Ordinea nasterii fratilor si relatiile din familie

Daca teoria privind ordinea nasterii copiilor este controversata, cert este ca relatiile dintre frati sunt foarte importante pentru dezvoltarea lor. Acestea se numara printre acele legaturi de baza, din care copiii au multe de invatat (sa imparta, sa fie empatici, sa fie generosi etc.). Totodata relatiile dintre frati sunt printre cele mai de durata relatii din viata cuiva, iar daca acestea sunt pozitive si apropiate, aduc un impact semnificativ asupra calitatii vietii.

Studiile arata ca a avea frati ii ajuta pe copii sa isi dezvolte mai repede abilitati sociale. Iar la varsta adulta, suportul fratilor s-a dovedit a fi un factor de protectie impotriva unor probleme precum depresia sau stima de sine scazuta. Pe de alta parte, copiii unici ar avea niveluri mai ridicate de creativitate decat cei care au cel putin frate.

Diferenta de varsta si rivalitatea intre frati

Rivalitatea intre frati este un aspect normal care apare deseori in relatiile dintre ei, fiind si unul dintre motivele conflictelor dintre frati.

Diferenta de varsta dintre ei influenteaza, de cele mai multe ori, frecventa si intensitatea rivalitatii dintre frati. De exemplu, cand fratii sunt de varste apropiate, e mai probabil sa petreaca mai mult timp impreuna si sa intre in competitie mai des decat fratii intre care este o diferenta de varsta mai mare. Acestia din urma au interese diferite, fac activitati diferite si e mai putin probabil sa intre in competitie.

Recomandari pentru formarea unor relatii armonioase in familie

  • Fiecare copil are nevoie de atentia parintilor si de timp „unu la unu”cu acestia. De aceea, recomandarile pentru parinti sunt de a petrece timp individual cu fiecare dintre copii, zilnic sau cat de des este posibil. Nu e nevoie de foarte mult timp, insa acel interval sa ii fie dedicat lui exclusiv, facand impreuna activitati din zona lui de interes.
  • Evitati sa faceti comparatii intre frati. Chiar daca intentiile parintilor sunt bune, acestea nu motiveaza copiii; ci ii ranesc, le transmit indirect mesajul ca nu sunt suficient de buni si pot afecta si relatia dintre frati.
  • Stimulati cooperarea dintre frati, prin jocuri si activitati pe care sa le faca impreuna si din care sa aiba de castigat daca colaboreaza. Sigur ca acest lucru nu inseamna ca nu vor dori sa se intreaca unii pe altii sau sa se compare intre ei, insa pot invata ca e important sa invete ca pot si coopera pentru un obiectiv comun.
  • Petreceti timp impreuna intreaga familie. Creati ritualurile voastre de familie, pentru ca acestea contribuie la un climat cald si afectuos.
  • Mentineti mereu comunicarea deschisa cu copiii; ascultati-i pe fiecare atunci cand apar conflicte intre ei, evitand sa va lasati influentati de stereotipurile legate de varsta sau ordinea nasterii (de exemplu, cel mare sa ii cedeze jucaria celui mic, doar pentru ca el e mai mare si celalalt mai mic).

Referinte:

(1) Does Birth Order Affect Personality? – https://www.scientificamerican.com/article/does-birth-order-affect-personality/
(2) Birth order – http://www.healthofchildren.com/B/Birth-Order.html
(3) Examining the effects of birth order on personality – https://www.pnas.org/content/112/46/14224
(4) Does Birth Order Matter? – https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-baby-scientist/201804/does-birth-order-matter
(5) Coping with Sibling Rivalry – https://centerforparentingeducation.org/library-of-articles/sibling-rivalry/coping-sibling-rivalry/
(6) Sibling Rivalry – https://kidshealth.org/en/parents/sibling-rivalry.html

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma