Ordinea nasterii fratilor poate influenta dezvoltarea personalitatii copiilor si ulterior parcursul vietii lor? Aflati cat de adevarata este aceasta teorie propusa la inceputul secolului XX si ce arata studiile din prezent despre modul in care ordinea nasterii ne influenteaza viata.
1. Ordinea nasterii fratilor – informatii generale
2. Ordinea nasterii fratilor si personalitatea copilului
3. Ordinea nasterii fratilor si relatiile din familie
4. Diferenta de varsta si rivalitatea intre frati
5. Recomandari pentru formarea unor relatii armonioase in familie
Familia in care crestem, stilul parental, atmosfera din familie si relatiile dintre membrii ei isi pun amprenta asupra modului in care ne dezvoltam. Insa cat de importanta este ordinea in care se naste un copil (daca e primul nascut, mijlociu sau cel mai mic)? Si cum influenteaza acest lucru personalitatea sa?
Pentru prima data, ideea ordinii fratilor si impactul asupra dezvoltarii a fost analizat de Francis Galton (1874). Acesta a analizat un esantion de oameni de stiinta englezi si a observat ca foarte multi dintre ei erau primii nascuti in familiile lor. Ipoteza sa a fost ca acestia primesc un tratament special din partea parintilor, care ar justifica dezvoltarea lor intelectuala.
50 de ani mai tarziu, Alfred Adler, medic si psihanalist, a propus teoria conform careia ordinea nasterii fratilor ar influenta semnificativ dezvoltarea psihica a unui copil si personalitatea lui. El insusi provenea dintr-o familie numeroasa, cu sapte copii, el fiind al doilea nascut.
In 1996, psihologul Frank Sulloway a propus o noua teorie, conform careia adaptarea copiilor la rolurile divergente din familie reduce competitia si faciliteaza cooperarea dintre ei. Iar aceste adaptari se observa in trasaturi de personalitate stabile care depind de ordinea nasterii si care pot fi exprimate in termenii trasaturilor de personalitate Big Five. (Acesta, numit si „modelul celor cinci factori” este considerat taxonomia standard in psihologie a trasaturilor de personalitate).
Studiile din prezent nu sustin insa ca ordinea in care se nasc copiii ar avea un impact asupra dezvoltarii personalitatii; si desi este un subiect interesant, este in acelasi timp o tema foarte controversata intre psihologi.
Primul copil
Conform teoriei lui Adler, primii nascuti sunt mai responsabili si uneori mai conservatori. Pentru ca o perioada sunt copii unici, apoi sunt „detronati” de fratele/sora care se naste, tind sa devina mai nevrotici. De asemenea, primul copil are parte de toata atentia din partea parintilor, pana apare noul copil, lucru care ii ofera un avantaj din perspectiva abilitatilor cognitive.
Copilul mijlociu
In teoria propusa de Adler, mijlocii sunt pozitionati optim in familie, de a aceea sunt stabili emotional.
Copilul cel mic
Spre deosebire de fratii mai mari, copiii cei mai mici incearca sa isi gaseasca locul lor in familie, de aceea nu se conformeaza usor la ceea ce vor parintii pentru ei si sunt mai deschisi noilor experiente. Pentru ca sunt mai rasfatati de parinti, le lipseste empatia sociala.
Primul copil
Pentru ca sunt superiori fizic fratilor mai mici in copilarie, primii nascuti au tendinta sa aiba comportamente dominante fata de ei, devenind astfel mai putin agreabili. Incearca sa le faca pe plac parintilor prin a avea grija de fratii mai mici, lucru care ii ajuta sa devina mai constiinciosi. Au rezultate mai bune la testele de inteligenta decat cei mai mici.
Copilul cel mic
Cauta modalitati de a se afirma fata de fratii mai mari si tinde sa se bazeze pe suportul social, lucru care il ajuta sa devina mai sociabil si mai extravertit. Este fortat de imprejurari sa isi caute nisa in familie, iar aceasta cautare il ajuta sa isi dezvolte imaginatia.
Studiile realizate recent au confirmat doar unele dintre ipotezele prezentate mai sus, iar alte studii nu au identificat niciun efect al ordinii nasterii copiilor.
De exemplu, un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Leipzig (Germania) a adunat informatii din cadrul a peste 20 000 de interviuri cu persoane din Germania, UK si Statele Unite ale Americii. Cercetatorii au comparat intre ele profilurile de personalitate ale fratilor, dar si cu ale altor persoane si nu au identificat diferente sistematice la nivelul personalitatii.
In 2015, un alt studiu a fost realizat pe un esantion si mai mare (377 000 de participanti adolescenti) de catre o echipa de cercetatori de la University of Illinois at Urbana-Champaign. Rezultatele au aratat ca primii nascuti tind sa fie mai constiinciosi, mai extravertiti si mai dornici de a conduce. Insa contrar asteptarilor, ei sunt mult mai toleranti si stabili emotional decat adolescentii care aveau frati mai mari. Cu toate acestea, diferentele au fost foarte mici; concluzia cercetatorilor a fost ca se exagereaza importanta care se da ordinii copiilor in familie asupra dezvoltarii lor.
Studiile despre efectul ordinii nasterii fratilor asupra nivelului de inteligenta au aratat ca nivelul inteligentei este usor mai ridicat in cazul primilor nascuti. Inclusiv studiul din 2015 prezentat mai sus a identificat si un mic avantaj al primilor nascuti in ceea ce priveste nivelul IQ. Totodata, s-a observat ca acestia au tendinta de a face studii superioare si de a opta pentru cariere traditionale, cum ar fi medicina si ingineria. Cea mai larg acceptata explicatia este cea a atentiei primite de la parinti, de care au parte primii nascuti pana cand se naste urmatorul copil. In plus, ca urmare a acestei atentii primite, primii nascuti sunt mult mai motivati sa indeplineasca asteptarile parintilor si, astfel, sa devina mai responsabili.
In psihologia populara exista o serie de credinte despre cum cresc si se dezvolta copiii in functie de ordinea nasterii lor. De exemplu, este foarte cunoscuta ideea ca fratii mai mari sunt mai intelepti si mai responsabili, in timp ce copiii mai mici sunt mai razvratiti si de obicei aleg cai diferite in viata fata de a fratilor sau parintilor lor.
Daca ordinea nasterii ne influenteaza sau nu personalitatea si parcursul in viata, inca nu se poate spune cu certitudine. Studiile recente, care respecta normele de rigurozitate stiintifica, nu au demonstrat ca ar exista acest efect. Iar daca exista, probabil ca variaza foarte mult de la un copil la altul, in functie de numerosi factori: cati frati sunt in acea familie; cat de mare e diferenta de varsta dintre ei; temperamentul fiecaruia; aspectele culturale si socio-economice ale fiecarei familii in parte.
Fratii au aceiasi parinti si sunt expusi aceluiasi mediu familial, aproximativ acelorasi experiente si stil de parenting. Dar exista cu siguranta niste diferente: primul copil are intreaga atentie a parintilor pana apare al doilea copil. Al doilea copil are inca de la inceput un frate, un copil mai mare care ii serveste ca model in dezvoltare. Fiecare dintre copii are un temperament unic, care poate infleunta reactiile si comportamentele parintilor si ale familiei fata de ei. Toate aceste elemente care tin indirect de ordinea nasterii copiilor poate contribui la experientele si dezvoltarea lor. Insa in ce masura si cu ce rezultate, ramane de vazut si de investigat in studii viitoare.
Daca teoria privind ordinea nasterii copiilor este controversata, cert este ca relatiile dintre frati sunt foarte importante pentru dezvoltarea lor. Acestea se numara printre acele legaturi de baza, din care copiii au multe de invatat (sa imparta, sa fie empatici, sa fie generosi etc.). Totodata relatiile dintre frati sunt printre cele mai de durata relatii din viata cuiva, iar daca acestea sunt pozitive si apropiate, aduc un impact semnificativ asupra calitatii vietii.
Studiile arata ca a avea frati ii ajuta pe copii sa isi dezvolte mai repede abilitati sociale. Iar la varsta adulta, suportul fratilor s-a dovedit a fi un factor de protectie impotriva unor probleme precum depresia sau stima de sine scazuta. Pe de alta parte, copiii unici ar avea niveluri mai ridicate de creativitate decat cei care au cel putin frate.
Rivalitatea intre frati este un aspect normal care apare deseori in relatiile dintre ei, fiind si unul dintre motivele conflictelor dintre frati.
Diferenta de varsta dintre ei influenteaza, de cele mai multe ori, frecventa si intensitatea rivalitatii dintre frati. De exemplu, cand fratii sunt de varste apropiate, e mai probabil sa petreaca mai mult timp impreuna si sa intre in competitie mai des decat fratii intre care este o diferenta de varsta mai mare. Acestia din urma au interese diferite, fac activitati diferite si e mai putin probabil sa intre in competitie.
(1) Does Birth Order Affect Personality? – https://www.scientificamerican.com/article/does-birth-order-affect-personality/
(2) Birth order – http://www.healthofchildren.com/B/Birth-Order.html
(3) Examining the effects of birth order on personality – https://www.pnas.org/content/112/46/14224
(4) Does Birth Order Matter? – https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-baby-scientist/201804/does-birth-order-matter
(5) Coping with Sibling Rivalry – https://centerforparentingeducation.org/library-of-articles/sibling-rivalry/coping-sibling-rivalry/
(6) Sibling Rivalry – https://kidshealth.org/en/parents/sibling-rivalry.html
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…