Operatia de corectare a dioptriilor – iata ce tipuri de operatii pentru corectarea dioptriilor sunt disponibile, ce implica acestea, cand sunt recomandate si cand sunt contraindicate.

Cuprins:

1. Ce este operatia de corectare a dioptriilor?
2. Tipuri de operatii pentru corectarea dioptriilor
3. Ce implica operatia cu laser?

Ce este operatia de corectare a dioptriilor?

In general, se folosesc ochelari de vedere si lentile de contact cu dioptrii pentru a corecta viciile de refractie. Insa, in prezent, mai multe abordari moderne ale chirurgiei oculare corective sunt disponibile – de la remodelarea cu laser a suprafetei ochiului in cadrul unor proceduri precum LASIK si PRK pana la inserarea chirurgicala a lentilelor artificiale pentru a corecta vederea.

Operatia de corectare a dioptriilor este cunoscuta sub numele de chirurgie refractiva sau de corectie a vederii. Operatia la ochi cu laser implica utilizarea unui laser pentru a arde sectiuni mici ale corneei. Scopul este de a corecta curbura, astfel incat lumina sa fie mai bine concentrata pe retina. Exista doua tipuri diferite: operatie la ochi cu laser si operatie de inserare a lentilelor artificiale. Ambele tipuri de interventii chirurgicale pot reduce necesitatea folosirii ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact. Cercetarile arata ca ambele sunt sigure si eficiente. Alegerea metodei depinde de factori precum starea vederii, sanatatea ochilor, varsta, stil de viata etc.

In LASIK, PRK si proceduri similare, energia laserului remodeleaza curbura suprafetei frontale a ochiului (corneea) pentru a modifica modul in care razele de lumina patrund in ochi. Lentilele artificiale inserate chirurgical pot, de asemenea, sa reorienteze razele de lumina pentru a imbunatati vederea. Aceste operatii pot corecta miopia, hipermetropia si astigmatismul.

Ce sunt viciile de refractie?

Vederea buna depinde de cat de bine focalizeaza corneea si cristalinul razele de lumina pe retina. Razele de lumina trebuie sa se refracte pentru a se concentra pe retina. Retina este stratul sensibil la lumina care acopera partea din spate a ochiului. Viciile de refractie sunt probleme de vedere cauzate in principal de o cornee care nu este curbata in mod corespunzator sau de un ochi mai alungit sau mai scurt decat in ​​mod normal. Corneea este structura transparenta din partea din fata a ochiului. Se indoaie si focalizeaza undele luminoase. Erorile de refractie fac ca lumina de la obiect sa nu fie focalizata pe retina. Acest lucru provoaca o imagine neclara.

Exista patru tipuri de vicii de refractie:

  • miopia – probleme cu vederea la departare, ochiul este mai alungit decat de obicei sau corneea este curbata prea mult – imaginile se formeaza in fata retinei;
  • hipermetropia – puteti vedea clar obiecte indepartate, dar obiectele din apropiere sunt neclare, ochiul este mai bombat decat in ​​mod normal sau corneea este prea plata – imaginile se formeaza in spatele retinei;
  • astigmatism – obiectele sunt neclare la orice distanta;
  • prezbitism – ochiul isi pierde capacitatea de a schimba focalizarea din cauza procesului natural de imbatranire (chirurgia nu poate corecta aceasta problema, insa operatia poate face vederea la distanta mai clara, desi poate inrautati vederea de aproape).

Tipuri de operatii pentru corectarea dioptriilor

In general, in prezent se folosesc operatii cu laser pentru corectarea vederii. Toate tipurile de operatii cu laser produc rezultate similare, dar tind sa aiba timp de recuperare diferit. Operatiile LASIK pot fi facute de obicei numai cand corneea este suficient de groasa. Daca este subtire, riscul aparitiei complicatiilor este prea mare. LASEK si PRK pot fi posibile uneori cand corneea nu este suficient de groasa pentru LASIK.

Operatia de corectare a dioptriilor LASIK

Aceasta este o interventie chirurgicala pentru corectarea miopiei, a hipermetropiei sau astigmatismului. Procedura remodeleaza corneea cu un laser excimer. LASIK a inlocuit multe dintre celelalte metode de chirurgie refractiva pentru ochi. Aceasta interventie chirurgicala se face folosind un laser excimer controlat de computer. De asemenea, foloseste un dispozitiv mic numit microkeratom sau femtolaser. Cu unul dintre aceste instrumente, chirurgul taie o clapeta in centrul corneei si o indeparteaza partial. Un strat subtire de tesut este indepartat folosind laserul excimer si se aplatizeaza corneea pentru miopie sau se inclina pentru hipermetropie. Clapeta se ataseaza din nou la cornee in cateva minute.

In general, se recomanda pentru pacienti cu varsta de cel putin 18 ani si cu aceeasi reteta de ochelari sau lentile timp de un an sau mai mult – dioptrii stabile. E important ca corneea sa fie sanatoasa si suficient de groasa si sa nu exista probleme asociate – ca diabet necontrolat, sindrom sever de ochi uscati, cataracta, glaucom etc.

Beneficiile LASIK includ:

  • durere mai redusa si recuperare mai rapida;
  • poate corecta o gama larga de dioptrii;
  • poate fi repetata pentru a corecta vederea in continuare;
  • risc redus de cicatrizare a corneei.

Insa, chirurgia de corectare a dioptriilor nu este o optiune pentru toata lumea. Discutati cu medicul pentru a vedea daca interventia chirurgicala poate fi potrivita pentru tine. In majoritatea cazurilor, recuperarea dupa interventia chirurgicala LASIK este rapida, cu un disconfort redus. Medicamentele usoare pentru durere si picaturile pentru ochi pot reduce efectele secundare frecvente ale interventiei chirurgicale, cum ar fi:

  • uscaciunea ochilor in timpul vindecarii;
  • disconfort ocular in primele 24 de ore dupa operatie.

Complicatiile posibile (si rare) includ:

  • vedere supracorectata sau insuficienta;
  • astigmatism neregulat;
  • sensibilitate la lumina;
  • incapacitatea de a purta lentile de contact;
  • pierderea lamboului cornean si necesitatea unei grefe pentru cornee;
  • cicatrizarea;
  • infectie;
  • vedere neclara sau pierderea vederii.

Exista si varianta de cheratomileza epiteliala cu laser (LASEK). LASEK este similara cu interventia chirurgicala LASIK, dar clapeta este creata prin utilizarea unui dispozitiv special de taiere (microkeratom). Procedura ii permite chirurgului sa indeparteze mai putin din cornee, fiind o optiune buna pentru persoanele care au cornee subtire.

Keratectomie fotorefractiva (PRK)

Aceasta interventie chirurgicala se face cu acelasi tip de laser excimer folosit pentru LASIK. PRK se face pentru a remodela corneea, pentru a corecta o miopie usoara pana la moderata. Raza laserului excimer remodeleaza corneea prin indepartarea unor cantitati mici de tesut de pe suprafata exterioara. Procedura utilizeaza un computer pentru a mapa suprafata ochiului. De asemenea, calculeaza cantitatea de tesut ce trebuie indepartata.

Cele mai frecvente efecte secundare includ:

  • dureri oculare care pot dura cateva saptamani;
  • ceata usoara la nivelul corneei imediat dupa operatie;
  • stralucire sau halouri in jurul luminilor timp de cateva luni dupa operatie.

Keratoplastie termica cu laser (LTK)

Aceasta procedura micsoreaza fibrele de colagen si remodeleaza corneea. Trebuie sa aveti varsta de 40 de ani sau mai mult pentru a putea face de obicei aceasta operatie.

Keratoplastia conductiva (CK)

Aceasta interventie chirurgicala este utilizata pentru a corecta hipermetropia usoara pana la moderata. Foloseste caldura de la unde radio de nivel scazut pentru a micsora colagenul si pentru a schimba forma corneei. O sonda mai mica decat un fir de par este utilizata pentru a aplica undele radio din jurul corneei exterioare. Acest lucru creeaza o banda stransa. Banda creste curbura corneei si imbunatateste vederea.

Keratotomie radiala (RK)

Aceasta procedura este utilizata pentru a corecta miopia usoara. Se fac o serie de incizii mici in cornee cu un bisturiu special. Taieturile aplatizeaza centrul corneei si ii schimba curbura, reducandu-se refractia. Deoarece corneea este taiata, dureaza cateva saptamani pentru a se vindeca. Aceasta interventie chirurgicala era foarte frecventa inainte, dar a fost inlocuita aproape complet de LASIK.

Complicatiile posibile includ:

  • modificarea vederii in primele cateva luni;
  • risc de infectie;
  • disconfort;
  • cornee slabita care se poate rupe;
  • probleme la montarea lentilelor de contact;
  • cataracta;
  • pierderea vederii.

Keratotomie astigmatica (AK)

Keratotomia astigmatica (AK) seamana mult cu keratotomia radiala (RK). Aceasta interventie chirurgicala este utilizata pentru a corecta astigmatismul. In loc sa se faca incizii radiale, chirurgul face taieturi in cornee intr-un model curbat.

Keratoplastie lamelara automata (ALK)

Este utilizata pentru hipermetropie si cazuri severe de miopie. Pentru miopie, chirurgul taie o clapeta peste partea din fata a corneei cu o lamela speciala (microkeratom). Clapeta este pliata lateral. O felie subtire de tesut este indepartata de pe suprafata corneei. Acest lucru aplatizeaza corneea centrala si reduce refractia. Clapeta este apoi pusa la loc si se reataseaza fara cusaturi. Pentru hipermetropie, chirurgul face o taietura mai profunda a corneei cu microkeratomul pentru a face un lambou. Presiunea din ochi determina intinderea si umflarea suprafetei corneei.

Posibilele complicatii ale interventiei chirurgicale ALK includ:

  • vedere supracorectata sau insuficienta;
  • astigmatism;
  • incapacitatea de a purta lentile de contact;
  • pierderea lamboului cornean si necesitatea unei grefe;
  • cicatrizarea;
  • infectie;
  • pierderea vederii.

Implantarea de lentile artificiale

Exista doua tipuri principale de chirurgie de acest tip. In primul caz, lentilele artificiale sunt plasate in ochi fara a indeparta cristalinul. Poate fi o optiune pentru persoanele mai tinere care nu sunt capabile sa faca o interventie chirurgicala cu laser, din diferite motive.

A doua varianta este practic acelasi lucru cu chirurgia cataractei. Cristalinul este indepartat si lentila se pozitioneaza in locul  sau. Poate fi o optiune daca sunteti mai in varsta si nu sunteti candidat pentru operatia cu laser. Exista doua tipuri diferite de lentile artificiale utilizate in acest caz: monofocale si multifocale. Cele monofocale imbunatatesc vederea la distanta, dar va trebui sa purtati ochelari pentru a lucra de aproape. Cele multifocale ofera o vedere clara la distanta si de aproape, dar aproximativ 1% dintre oameni nu se pot obisnui cu ele si opteaza pentru o alta operatie de schimbare de lentile.

Ce implica operatia cu laser?

Operatia cu laser pentru ochi este o procedura medicala ce implica utilizarea laserului excimer pentru a remodela suprafata ochiului. Acest lucru se face pentru a imbunatati sau corecta miopia, hipermetropia si astigmatismul. Corneea este structura transparenta din partea din fata a ochiului. Aceasta permite ca lumina sa patrunda in ochi si este primul dintre cele doua sisteme de focalizare din ochi. Celalalt este cristalinul care se afla in spatele acestuia. In timpul operatiei la ochi cu laser, un laser controlat de computer este utilizat pentru a elimina cantitati microscopice de tesut din cornee. Scopul este de a restabili vederea normala, fara a mai fi nevoie de ochelari sau lentile de contact.

Intr-un tip de astfel de operatie, care utilizeaza laserul excimer, stratul exterior subtire al corneei (numit epiteliu cornean) este indepartat si straturile subiacente sunt remodelate. Aceasta procedura este cunoscuta sub numele de keratectomie fotorefractiva (PRK). Intr-un alt tip de procedura mai frecvent utilizata, se formeaza o clapeta sau un flap subtire de tesut cornean cu un alt laser cunoscut sub numele de laser femtosecond. Aceasta clapeta este apoi ridicata. Laserul excimer remodeleaza tesutul subiacent. Alternativ, un instrument cu o lamela foarte fina, numit microkeratom poate fi utilizat pentru a obtine clapeta inainte ca laserul excimer sa remodeleze corneea. Aceasta procedura este cunoscuta sub numele de cheratomileza in situ asistata de laser (LASIK).

Pregatirea pentru operatie

Pentru majoritatea operatiilor la ochi pentru corectarea dioptriilor nu e nevoie de spitalizare, de obicei. Majoritatea operatiilor dureaza mai putin de 1 ora. Inainte de operatie trebuie sa te asiguri ca cineva te va duce acasa dupa operatie. Nu purta lentile de contact inainte de operatie cu aproximativ o saptamana sau conform recomandarilor medicului – pentru a preveni ca lentilele de contact sa afecteze forma corneei. Evita machiajul ochilor timp de 2 zile inainte de operatie.

Rezultate si posibile efecte adverse dupa operatie

Desi este posibil sa nu fie intotdeauna posibila vindecarea completa a problemei, de cele mai multe ori pacientii experimenteaza o imbunatatire semnificativa a vederii.

Chirurgia refractiva a ochilor implica disconfort minim. Ochiul este adesea amortit cu picaturi pentru ochi inainte de operatie. Ochiul poate fi tinut deschis cu un speculum ocular. Acesta este un dispozitiv asemanator unui arc ce este plasat intre pleoape. Dupa operatie, puteti lua medicamente pentru durere si puteti utiliza picaturi pentru ochi pentru a reduce disconfortul, conform recomandarilor medicale.

Cele mai frecvente efecte secundare ale interventiei includ:

  • sensibilitate la lumina;
  • vedere incetosata;
  • disconfort usor;
  • ochi uscati;
  • semne rosii pe albul ochiului – acestea se estompeaza intotdeauna in aproximativ o luna;
  • probleme cu vederea nocturna – trec de obicei in decurs de 6 saptamani;
  • efect de ceata in jurul luminilor puternice – trece de obicei in decurs de 6 – 12 luni.

Timpul de recuperare dupa operatie variaza in functie de tipul interventiei. Recuperarea completa poate dura zile, saptamani sau luni.

Efecte adverse rare si posibile riscuri

Chirurgia cu laser pentru ochi prezinta o serie de riscuri mai rare, inclusiv:

  • indepartarea a prea mult tesut din cornee;
  • supracorectare sau insuficienta – poate fi din cauza tratamentului excesiv – este posibil sa aveti nevoie de o a doua procedura de „imbunatatire” pentru rezultate optime;
  • infectie – este o complicatie extrem de rara, dar tratamentul cu antibiotice poate fi necesar;
  • cicatrizarea superficiala – acest lucru va necesita o procedura suplimentara pentru refacere;
  • afectarea vederii;
  • sensibilitatea crescuta a ochilor;
  • regresie – asta inseamna ca, in timp, unele dintre erorile de refractie anterioare (miopie sau hipermetropie) pot sa reapara etc.

Contraindicatii

Nu se recomanda niciun fel de interventie chirurgicala la ochi cu laser daca aveti varsta sub 18 ani – uneori medicii nu recomanda operatii la ochi pentru corectarea dioptriilor inainte de 21 ani. Asta datorita faptului ca vederea se poate imbunatati inca in acest stadiu. Chiar daca aveti peste 18-21 de ani, operatia la ochi cu laser ar trebui efectuata numai daca prescriptia pentru ochelari sau lentile de contact nu s-a schimbat in ultimul an sau mai mult – dioptrii stabile.

De asemenea, este posibil sa nu fiti un candidat potrivit pentru operatia cu laser daca:

  • aveti diabet – acest lucru poate provoca anomalii la nivelul ochilor care pot fi agravate prin operatia cu laser a corneei;
  • sunteti gravida sau alaptati – cresc nivelurile de hormoni care provoaca usoare modificari ale vederii, ceea ce face dificila interventia chirurgicala precisa;
  • aveti o boala care va afecteaza sistemul imunitar, cum ar fi HIV sau artrita reumatoida (aceste afectiuni pot afecta capacitatea de recuperare dupa operatie);
  • aveti alte probleme cu ochii, cum ar fi glaucom (presiune crescuta in ochi) sau cataracta.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6688407/
(2) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=P00515
(3) https://www.webmd.com/eye-health/lasik-laser-eye-surgery
(4) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/lasik-eye-surgery/in-depth/lasik-surgery/art-20045751
(5) https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/laser-eye-surgery/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma