Neurofibromatoza – cauze, simptome, tratamente

Neurofibromatoza este o tulburare genetica incurabila a sistemului nervos. Aflati care sunt cauzele si simptomele neurofibromatozei, ce solutii de tratament exista si cum evolueaza boala.

Cuprins:

  1. Ce este neurofibromatoza?
  2. Tipuri
  3. Cauze si factori de risc
  4. Cum se manifesta?
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza neurofibromatoza?
  7. Evolutie si posibile complicatii

Ce este neurofibromatoza?

Neurofibromatoza este o tulburare genetica manifestata prin formarea unor tumori pe tesutul nervos. Aceste tumori se pot dezvolta oriunde la nivelul sistemului nervos, cum ar fi la creier, maduva spinarii si nervi. Neurofibromatoza este de obicei diagnosticata in copilarie sau la varsta adulta timpurie.

Tumorile sunt de obicei noncanceroase (benigne), insa uneori pot deveni canceroase (maligne). Simptomele sunt de cele mai multe ori usoare. Cu toate acestea, pot aparea unele complicatii, cum ar fi pierderea auzului, deficiente de invatare, probleme cardiovasculare, pierderea vederii si dureri puternice.

Tratamentul vizeaza dezvoltarea sanatoasa a copiilor afectati de aceasta tulburare si gestionarea precoce a complicatiilor. Cand neurofibromatoza provoaca tumori mari sau tumori care apasa asupra unui nerv, se recurge la operatie. Unele persoane pot beneficia de alte terapii, cum ar fi radiochirurgia stereotactica sau medicamente analgezice.

Tipuri

Cele trei tipuri de neurofibromatoza sunt Nf1, Nf2 si schwannomatoza.

Neurofibromatoza tip 1 (Nf1)

Cunoscuta si sub numele de boala Recklinghausen, boala von Recklinghausen NF sau neurofibromatoza periferica, NF1 este cea mai intalnita forma de neurofibromatoza. Apare in urma unei mutatii a genei Nf1. Se crede ca afecteaza 1 din 3.000 de oameni.

La scurt timp dupa nastere, pe diferite zone ale corpului apar semne de nastere. In timpul copilariei tarzii, leziunile sau tumorile pot aparea pe piele sau sub piele. Unii copii dezvolta doar cateva, in timp ce altii se confrunta cu mii de astfel de semne. Ocazional, tumorile devin canceroase.

Nf1 poate fi abia observabila, poate fi inestetica sau poate duce la complicatii potential grave. Aproximativ 60% din cazuri sunt minore.

”Omul-elefant” a avut Nf1?

Se crede in mod eronat ca Joseph Merrick, ”omul-elefant”, facut faimos de filmul din 1980 cu John Hurt, a avut Nf1. In 1986, geneticienii au aratat ca Merrick nu avea Nf1, ci sindromul Proteus, o maladie rara care afecteaza mai putin de 1 din 1 milion de oameni.

Potrivit cercetatorilor, confundarea celor doua conditii poate fi daunatoare pentru persoanele cu Nf1.

Neurofibromatoza tip 2 (Nf2)

Neurofibromatoza bilaterala, sau Nf2, este cauzata in mod normal de o mutatie a genei Nf2. Se transmite pe un cromozom diferit de Nf1. Tumorile se formeaza in sistemul nervos, in general in craniu. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de tumori intracraniene. Tumorile intraspinale se pot dezvolta in canalul coloanei vertebrale.

Neurinoamele acustice sunt frecvente la pacientii cu Nf2, formandu-se pe nervul vestibulococlear sau al optulea nerv cranian. Nervul vestibulocochlear este responsabil cu auzul si influenteaza senzatia de echilibru si pozitia corpului unei persoane, astfel incat poate aparea o pierdere a auzului si a echilibrului.

Simptomele tind sa apara la sfarsitul adolescentei si dupa implinirea varstei de 20 de ani. Tumorile pot deveni canceroase.

Schwannomatoza

Schwannomatoza este o forma rara de neurofibromatoza care este genetic diferita de Nf1 si Nf2. Afecteaza mai putin de 1 din 40.000 de persoane. Schwanoamele, sau tumorile aparute in tesutul din jurul unui nerv, se pot dezvolta oriunde in corp, cu exceptia nervului vestibulocohlear, care este nervul care ajunge la ureche.

Tumorile pot provoca dureri severe, amorteala, furnicaturi si slabiciune la nivelul degetelor de la picioare si maini.

Cauze si factori de risc

Neurofibromatoza poate afecta toate celulele crestei neurale, cum ar fi celulele Schwann, melanocitele si fibroblastele endoneurale. Poate afecta oasele, provocand dureri severe.

Cauze ale neurofibromatozei tip 1

Aceasta forma este cauzata de o mutatie a unei gene cunoscute si sub denumirea de Nf1. Aceasta gena produce in mod normal o proteina care mentine sub control cresterea tesutului nervos.

In cazul persoanelor care sufera de aceasta afectiune, gena produce o proteina incompleta. Aceasta proteina nu poate gestiona la fel de eficient cresterea tesutului in sistemul nervos, iar acest lucru provoaca tumorile specifice Nf1. Aceasta gena este localizata pe cromozomul 17.

Cauze ale neurofibromatozei tip 2

Nf2 afecteaza o gena similara pe cromozomul cu numarul 22.

Ambele tipuri majore sunt transmise de la un parinte la un copil in aproximativ jumatate din toate cazurile cunoscute. Este suficient ca un singur parinte sa aiba mutatia genetica pentru ca un copil sa se confrunte cu riscul de a dezvolta neurofibromatoza.

In cealalta jumatate dintre cazuri, aceste gene vor suferi o mutatie sporadica intr-un spermatozoid sau intr-un ovul. Cauzele si factorii de risc ai mutatiilor sporadice nu sunt intelesi.

Cauzele schwannomatozei

Pana in prezent, se cunosc doua gene care provoaca schwannomatoza. Mutatiile genelor SMARCB1 si LZTR1, care suprima tumorile, sunt asociate cu acest tip de neurofibromatoza.

Cum se manifesta?

Simptomele neurofibromatozei depind de forma maladiei. Semnele se pot raspandi pe intregul corp, provocand tumori si pigmentari neobisnuite ale pielii.

Pot aparea sub forma unor umflaturi sub piele, pete colorate, probleme osoase, presiune asupra radacinilor nervilor spinali si alte probleme neurologice. Persoanele afectate intampina probleme in a invata lucruri noi, au probleme de comportament si pierderi de vedere sau auz.

Simptome Nf1

Unele persoane cu Nf1 au doar o afectiune a pielii si nu sufera de alte probleme medicale conexe. Semnele si simptomele apar in general in timpul copilariei timpurii. De obicei, nu afecteaza starea de sanatate.

Semnele din nastere si pistruii apar in mod frecvent la acesti pacienti. Pe piele apar, de obicei la nastere, semne de culoare cafelei, cunoscute sub denumirea de pete cafe au lait. Daca apar mai mult de sase semne pana la varsta de 5 ani, acest lucru poate indica Nf1. Petele se pot inmulti, pot creste in dimensiuni si se intuneca la culoare odata cu trecerea timpului.

Semele pot aparea in locuri total neobisnuite, cum ar fi zona inghinala, sub sani sau in zona axilara.

Ce sunt neurofibroamele?

Neurofibroamele sunt tumori, in general noncanceroase, care se dezvolta la nivelul nervilor pielii si uneori pe nervii mai adanci din interiorul corpului. Arata ca niste formatiuni crescute sub piele. Cu timpul, pot aparea mai multe si pot creste in dimensiuni. Neurofibroamele pot fi moi, ferme si rotunde.

De asemenea, pot aparea pete maronii foarte mici in irisul ochiului, care poarta denumirea de noduli Lisch.

Persoanele cu Nf1 se confrunta, de asemenea, cu un risc mai mare de hipertensiune arteriala.

Simptome Nf2

Nf2 este o afectiune mai grava caracterizata de aparitia tumorilor la nivelul nervilor adanci din interiorul corpului. Un neurinom acustic este un tip frecvent de tumora cerebrala care se dezvolta pe nervul care leaga creierul de urechea interna.

Simptomele acestei afectiuni sunt:

  • amorteala, slabiciune si uneori paralizie faciala
  • pierdere auditiva produsa treptat sau, mai rar, brusc
  • pierderea echilibrului, ameteli si vertij
  • tinitus sau zgomot in urechea afectata

Simptomele se pot agrava pe masura ce tumora creste. Neurinomul poate presa trunchiul creierului, iar acest lucru poate pune viata in pericol. O tumora mica, insa, nu cauzeaza probleme.

Unde apar acest tumori

Uneori, tumorile se dezvolta pe piele, creier si maduva spinarii, iar consecintele pot fi grave. Unele tumori se dezvolta rapid, dar majoritatea cresc lent, iar efectul este posibil sa nu fie observat timp de cativa ani.

Monitorizarea regulata poate facilita eliminarea tumorilor inainte de aparitia complicatiilor.

Pot aparea pete maronii pe picioare. Acestea sunt mai putin obisnuite la persoanele cu Nf1.

In plus, pacientii pot suferi de cataracta. Daca un copil dezvolta cataracta, acesta poate fi un semn de Nf2. Cataracta poate fi vindecata, insa, cu usurinta daca este tratata la timp.

Simptomele schwannomatozei

Aceasta forma rara de neurofibromatoza afecteaza de obicei oamenii trecuti de varsta de 20 de ani. In medie, simptomele apar in intervalul 25-30 de ani. Schwannomatoza determina dezvoltarea tumorilor pe nervii cranieni, spinali si periferici. In majoritatea cazurilor, tumorile nu se dezvolta pe ambii nervi auditivi. De aceea, pacientii cu schwannomatoza nu sufera pierderi de auz.

Simptomele schwannomatozei sunt:

  • durere cronica, care poate aparea oriunde in organism si care poate fi invalidanta
  • amorteala sau slabiciune in diferite parti ale corpului
  • pierderea fortei musculare

Diagnostic

In prima faza, medicul va realiza o examinare fizica. In cadrul examenului, doctorul poate folosi o lampa speciala pentru a verifica daca exista pete ”cafe au lait” pe piele, semne care ajuta la diagnosticarea NF1.

De asemenea, medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi:

Examen oftalmologic

Medicul oftalmolog poate descoperi nodulii Lisch si semnele de cataracta.

Examen auditiv si test de echilibru

Specialistii pot face o audiometrie (test care masoara auzul) si/sau o electronistagmografie (test care utilizeaza electrozi pentru a inregistra miscarile ochilor) pentru a evalua nivelul auzului si al echilibrului la persoanele cu neurofibromatoza tip 2.

Teste imagistice

Radiografiile, tomografiile sau RMN-urile pot ajuta la identificarea problemelor osoase, tumorilor cerebrale sau spinale si a tumorilor foarte mici. RMN-ul este realizat pentru a diagnostica gliomul nervului optic. Testele de imagistica sunt efectuate pentru a monitoriza NF2 si schwannomatoza.

Testarea genetica

Testele de identificare a NF1 si NF2 pot fi facute prenatal. Testarea genetica nu poate descoperi intotdeauna schwannomatoza. Cu toate acestea, unele femei se testeaza genetic pentru SMARCB1 si LZTR1 inainte de a avea copii.

Pentru a se stabili diagnosticul de neurofibromatoza tip 1, pacientul trebuie sa aiba cel putin doua semne ale afectiunii. Un diagnostic de NF1 se face de obicei la varsta de 4 ani.

Testarea genetica poate ajuta la stabilirea diagnosticului.

Cum se trateaza neurofibromatoza?

Neurofibromatoza nu poate fi vindecata, insa pacientii au la dispozitie tratamente cu ajutorul carora isi tin sub control simptomele. De obicei, cu cat tratamentul este acordat mai devreme, cu atat rezultatul este mai bun.

Monitorizarea bolii

Daca un copil sufera de neurofibromatoza tip 1, doctorul va recomanda controale anuale corespunzatoare varstei in cadrul carora:

  • pielea copilului va fi verificata pentru a se descoperi neurofibroame noi sau modificari ale celor deja existente;
  • vor fi verificate semnele de hipertensiune arteriala;
  • va fi evaluata cresterea si dezvoltarea copilului – cum ar fi inaltimea, greutatea si circumferinta capului – in conformitate cu graficele de crestere disponibile pentru copiii cu NF1;
  • vor fi verificate semnele pubertatii precoce;
  • copilul va fi evaluat pentru a se descoperi orice modificari si anomalii scheletice;
  • copilul va fi supus unei examinari oculare complete.

Contactati medicul imediat daca observati ca simptomele s-au modificat intre aceste vizite la cabinet. Specialistii trebuie sa excluda posibilitatea unor tumori canceroase. In plus, trebuie acordat un tratament adecvat intr-un stadiu incipient.

Operatie neurofibromatoza

Doctorul poate recomanda interventia chirurgicala sau alte proceduri pentru a trata simptomele grave sau complicatiile neurofibromatozei.

Operatie de indepartare a tumorilor

Simptomele pot fi ameliorate prin eliminarea totala sau partiala a tumorilor care preseaza tesutul din apropiere sau organele daunatoare. Persoanele care sufera de neurofibromatoza tip 2 si au pierderi de auz si tumori in crestere pot fi supuse unor operatii de indepartare a neurinoamelor acustice care cauzeaza probleme. De asemenea, eliminarea completa a schwannomelor poate ameliora durerile in cazul persoanelor cu schwannomatoza.

Radiochirurgie stereotactica

In cadrul acestei proceduri noninvazive, specialistul trimite radiatii tintite catre tumora. Prin radiochirurgie stereotactica pot fi eliminate neurinoamele acustice in cazul pacientilor cu neurofibromatoza tip 2. Astfel, aceste persoane isi pot pastra auzul.

Implanturi auditive in trunchiul cerebral si implanturi cohleare

Aceste dispozitive ar putea imbunatati auzul in cazul persoanelor cu NF2 care au suferit pierderi de auz.

Tratament pentru cancer

Tumorile maligne si alte tipuri de cancer asociate cu neurofibromatoza sunt tratate standard, prin operatie, chimioterapie si radioterapie. Prognosticul poate fi bun daca problema este diagnosticata si tratata la timp.

Analgezice

Gestionarea durerii este o parte importanta a tratamentului pentru schwannomatoza. Astfel, doctorul poate recomanda:

  • medicamente pentru combaterea durerilor nervoase, cum ar fi gabapentina sau pregabalina;
  • antidepresive triciclice precum amitriptilina;
  • inhibitori ai recaptarii serotoninei si norepinefrinei, cum ar fi duloxetina;
  • medicamente pentru tratarea epilepsiei, cum ar fi topiramat sau carbamazepina.

Evolutie si posibile complicatii

Complicatiile fiecarui tip de neurofibromatoza sunt diferite.

Complicatii ale Nf1

Daca o tumora sau un neurinom apasa pe nervii care duc la urechi sau ochi, pot aparea probleme de vedere si auz. In consecinta, copiii pot avea probleme comportamentale. Alte complicatii ale Nf1 sunt:

  • epilepsia;
  • un cap de dimensiuni mari;
  • tumori benigne ale pielii care, in cateva cazuri, pot deveni canceroase;
  • curbura coloanei vertebrale sau scolioza;
  • glioame sau tumori la nivelul nervilor oculari, care, ocazional, cauzeaza probleme de vedere;
  • hipertensiune;
  • probleme de vorbire;
  • statura mica;
  • probleme scheletice.

In plus, un copil cu neurofibromatoza tip 1 se poate dezvolta sexual mai devreme sau mai tarziu decat in mod normal.

Complicatii ale Nf2

Persoanele cu Nf2 pot dezvolta tumori benigne ale pielii, similare cu cele caracteristice neurofibromatozei tip 1. Acestea trebuie tinute sub observatie in cazul in care cresc, se modifica sau provoaca dureri.

Tumorile cerebrale benigne pot presa zonele creierului si pot produce convulsii, probleme de vedere si probleme de echilibru. Unele devin maligne.

Tumorile maduvei spinarii se pot dezvolta la nivelul nervilor care inconjoara coloana vertebrala, provocand tremuraturi, amorteala si dureri in membre. Tumorile din jurul gatului pot cauza probleme faciale.

Complicatii ale schwannomatozei

Durerea cauzata de schwannomatoza poate fi debilitanta. De aceea, situatia trebuie tratata de un specialist in dureri.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neurofibromatosis/symptoms-causes/syc-20350490
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/179083
  3. https://www.webmd.com/pain-management/neurofibromatosis#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

  • Buna seara ma numesc ADRIAN IONICIOARA am si eu neurofibromatoza am si pete cafeni pe membre dar si lipoame unele sub piele altele iesite in afara am unul la cap pe ceafa sub piele care uneri daca il ating ma doare mai am unul la fel care e la mina dreapta la incheietura sub vena si de la un timp tot creste si e incomod la fel doare daca se poate si unde as putea sa fac un consult va multumesc ptr ajtor

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma