Monoglutamatul de sodiu (E621) – ce este si cat este de periculos

Monoglutamatul de sodiu este sarea cristalina a acidului glutamic. Aflati din materialul urmator ce este si cat este de periculos monoglutamatul de sodiu.

Cuprins:

  1. Ce este monoglutamatul de sodiu?
  2. Produse care contin monoglutamat de sodiu
  3. Ce efecte are consumul de glutamat monosodic?
  4. Riscuri pentru sanatate
  5. Sfaturi pentru a evita monoglutamatul de sodiu

Ce este monoglutamatul de sodiu?

Glutamatul monosodic este un aditiv alimentar des intalnit, cunoscut in special sub forma prescurtata E621. Acesta este folosit pentru a oferi o mai buna aroma produselor.

Monoglutamatul de sodiu este derivat din acidul glutamic, acesta fiind unul dintre cei mai abundenti aminoacizi naturali. Acidul glutamic este un aminoacid neesential, ceea ce inseamna ca poate fi produs de catre organismul uman. Acesta are diferite functii in corp si se gaseste in aproape toate alimentele.

Din punct de vedere chimic, monoglutamatul de sodiu (MSG) este o pulbere cristalina alba care seamana cu sarea de masa sau cu zaharul. Contine acid sodic si acid glutamic, produsul obtinut fiind cunoscut drept sare de sodiu.

Acidul glutamic din monoglutamatul de sodiu se obtine prin fermentarea amidonului, dar nu exista diferente chimice intre acidul glutamic din MSG si cel din alimentele naturale.

Rolul monoglutamatului de sodiu

Cu toate acestea, acidul glutamic din MSG poate fi mai usor de absorbit deoarece nu este legat in interiorul moleculelor mari de proteine ​​pe care corpul trebuie sa le descompuna.

MSG imbunatateste aroma si savoarea alimentelor umami. Umami este al 5-lea gust de baza, alaturi de sarat, acru, amar si dulce.

Acest aditiv este popular in bucataria asiatica si este folosit in diverse alimente procesate in Occident.

Valoarea medie a dozei zilnice de MSG este de 0,55-0,58 grame in SUA si Marea Britanie si de 1,2-1,7 grame in Japonia si Coreea.

Cine a inventat monoglutamatul de sodiu?

Aceasta substanta a aparut prima oara in Japonia, dupa ce s-a descoperit prezenta ei in condimentele fermentate.

Produse care contin monoglutamat de sodiu

Glutamatul de sodiu este sarea cristalina a acidului glutamic si s-a descoperit initial in algele marine. In industria alimentara se foloseste produsul sintetic E621 (cu rolul de corector de gust, obtinut printr-un proces de fermentatie a amidonului, melasei si zaharului).

Cum recunoastem glutamatul?

Produsele alimentare care contin glutamat monosodic pur mentioneaza pe eticheta prezenta lui sub diferite denumiri: GMS, E 621, glutamate monosodic, proteina texturata, caragenan etc. Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic perturba functionarea organelor interne si provoaca distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i impotriva propriului organism), precum si o serie de tumori maligne si benigne.

Monoglutamatul din mancarea chinezeasca

In primul rand, glutamatul monosodic (MSG) este un agent de imbunatatire a aromei adaugat in mod obisnuit in mancarea chinezeasca, legume conservate, supe si produse din carne procesata. Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA a clasificat monoglutamatul de sodiu drept ingredient alimentar care este „recunoscut in general ca sigur”. CU toate acestea, utilizarea sa ramane controversata. Din acest motiv, atunci cand se adauga MSG in alimente, FDA cere ca acesta sa fie mentionat pe eticheta.

Alimente ambalate si prelucrate

Cartofii prajiti sub forma de chips-uri, preparate congelate, sosuri, dressing-uri, sosuri aromate cu sare, etc… Oricare dintre aceste elemente pot contine glutamat monosodic. Deoarece MSG este adaugat in atat de multe alimente ambalate si prelucrate, incat este aproape imposibil sa le enumeram pe toate, li se recomanda oamenilor sa fie foarte atenti in timpul cumparaturilor. Cititi etichetele pentru a verifica ingredientele suspecte. Ingredientele care contin monoglutamat de sodiu pot fi mentionate ca proteine ​​hidrolizate, drojdie autolizata, acid glutamic si extract de drojdie. Alimentele ambalate fermentate cum ar fi, de exemplu, sosul de soia, sunt de asemenea potential periculoase.

Restaurante

Burger-ii sunt absolut deliciosi, acest lucru este cunoscut de toata lumea! Insa, inainte de a musca din acest preparat savuros de tip fast food sau dintr-un pui prajit, trebuie sa stiti ca aceste alimente pot contine MSG. Restaurantele de tip fast-food folosesc in mod obisnuit aceasta substanta pentru a spori aroma oricaror produse, de la nugget-urile de pui pana la condimentele folosite pe cartofi prajiti. Desi pare greu de crezut, monoglutamatul de sodiu poate fi folosit in preparate chiar si in restaurantele mai pretentioase. Unele astfel de localuri mentioneaza in meniu faptul ca produsele lor nu contin glutamat monosodic. Daca acest lucru nu este precizat, insa, puteti sa intrebati inainte de a comanda.

Alte posibile alimente care pot contine glutamat monosodic

Unele alimente contin glutamat liber – format din defalcarea proteinei – care se poate combina cu sodiu liber si poate crea MSG. Daca sunteti extrem de sensibil, ar fi bine sa evitati alimentele cu MSG se formeaza in mod natural. Printre aceste alimente se numara:

  • cartofii
  • mazarea
  • rosiile si sucul de rosii
  • ciupercile
  • strugurii
  • sucul de struguri si alte sucuri din fructe
  • branzeturi precum Parmezan si Rocquefort.

Mai intai, trebuie sa verificati toleranta pentru a nu elimina inutil din dieta alimente sanatoase, cum ar fi ciupercile, strugurii si rosiile.

Monoglutamat de sodiu in bere

Maltul este ingredientul din bere care contine glutamat de sodiu. Consumul de bere care contine glutamat monosodic poate declansa simptome asemanatoare cu o reactie alergica, dar este de fapt o intoleranta.

Ce efecte are consumul de glutamat monosodic?

O anumita parte a populatiei este sensibila la actiunea glutamatului monosodic si dezvolta un complex de simptome. Daca suferiti de reactii alergice, fibromialgie, sindromul oboselii cronice, probleme de comportament, hiperactivitate, pierderea temporara a memoriei, migrene atunci este cazul sa renuntati la alimentele cu glutamat de sodiu. Medicii adesea pot fi indusi in eroare de toate aceste simptome si pot prescrie un tratament, nu neaparat util, care poate face in continuare rau (deoarece multe produse farmaceutice contin la randul lor glutamat). Reactiile alergice care apar pot contribui la boli neurologice grave, cum ar fi boala Alzheimer sau boala Parkinson. Cercetari recente sugereaza chiar ca glutamatul de sodiu poate provoaca anumite forme de cancer.

Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale se afla pe locul 3, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie.

In urma sesizarilor tot mai numeroase din ultimii ani, multi producatori din industria alimentara au renuntat la folosirea E621 in preparatele pentru copii.

Cat este de periculos monoglutamatul de sodiu?

MSG este folosit ca aditiv alimentar de mai multe decenii. De-a lungul anilor, FDA a primit multe rapoarte despre reactiile adverse la produsele alimentare care contin glutamat monosodic. Aceste reactii – cunoscute sub denumirea de simptomul complex MSG – includ:

  • Dureri de cap
  • Transpiratie
  • Presiune la nivelul fetei
  • Amorteala, furnicaturi sau arsuri la nivelul fetei, gatului si a altor zone
  • Batai rapide ale inimii (palpitatii ale inimii)
  • Dureri in piept
  • Greata
  • Slabiciune

Cu toate acestea, cercetatorii nu au gasit nicio dovada definitiva privind o legatura intre glutamatul monosodic si aceste simptome. Cercetatorii recunosc, totusi, ca un mic procent de persoane pot avea reactii pe termen scurt la monoglutamatul de sodiu. Simptomele sunt, de obicei, usoare si nu necesita tratament. Singura modalitate de a preveni o reactie este evitarea alimentelor care contin aceasta substanta.

Riscuri pentru sanatate

  1. Provoaca reactii in cazul anumitor persoane

Cercetarile arata ca anumiti oameni pot fi deosebit de sensibili la efectele MSG si pot sa experimenteze o serie de reactii adverse dupa consumarea acestei substante. Aceste simptome poarta denumirea de „sindromul restaurantului chinezesc”. Potrivit unui studiu, glutamatul monosodic a declansat efecte secundare la multi oameni sensibili la aceasta substanta, provocand simptome cum ar fi: amorteala / furnicaturi, slabiciune, inrosire si bine cunoscuta durere de cap MSG.

Desi cercetatorii nu sunt complet siguri ce cauzeaza sensibilitatea la monoglutamatul de sodiu, acestia au declarat ca la baza sta consumarea unor cantitati mari de MSG. Astfel, cantitati mici de glutamat pot patrunde prin bariera hemato-encefalica, interactionand cu neuronii si determinand inflamarea si moartea celulelor.

  1. Poate provoca formarea radicalilor liberi

Conform unor studii facute pe anumite animale, dar si a unor cercetari in vitro, consumarea unor cantitati mari de glutamat monosodic poate provoca leziuni oxidative celulelor si poate contribui la formarea radicalilor liberi. De exemplu, potrivit unui raport publicat in Jurnalul de Cercetare a Bolilor Cardiovasculare, sobolanii hraniti cu doze foarte mari de MSG au avut niveluri mari ale mai multor markeri ai stresului oxidativ in tesutul cardiac. Formarea radicalilor liberi a fost legata de dezvoltarea unor afectiuni cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si diabetul. Cu toate acestea, de retinut este faptul ca majoritatea cercetarilor arata ca este necesara o doza foarte mare de MSG semnificativ mai mare decat aportul mediu pentru a provoca daune.

  1. Poate contribui la cresterea in greutate

Studiile sunt inca neconcludente cand vine vorba de efectele monoglutamatului de sodiu asupra controlului greutatii. Desi unele cercetari arata ca poate creste senzatia de satietate, alte studii au descoperit ca aceasta substanta poate fi asociata de fapt cu cresterea in greutate.

  1. Ar putea creste tensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala este o afectiune grava care poate pune in mod excesiv presiune pe inima si poate provoca in timp incetinirea lenta a muschiului inimii. Alaturi de nivelurile ridicate de colesterol si trigliceride, tensiunea arteriala mare este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru dezvoltarea bolilor de inima.

Potrivit cercetatorilor, consumarea unor cantitati mari de glutamat monosodic a dus la cresteri semnificative ale tensiunii arteriale sistolice si diastolice. In mod similar, un alt studiu realizat de Centrul Provincial Jiangsu pentru Controlul si Prevenirea Bolilor a aratat ca aportul de glutamat monosodic a fost asociat cu niveluri mai ridicate ale tensiunii arteriale pe o perioada de cinci ani la adultii chinezi.

  1. Legaturile cu crizele de astm

Unele studii au constatat ca aportul de monoglutamat de sodiu ar putea fi legat de un risc mai mare de atacuri de astm la cei care sunt expusi riscului. Un studiu publicat in Jurnalul de alergie si imunologie clinica a testat efectele a 500 de miligrame de MSG la 32 de persoane cu astm bronsic. Specialistii au constatat ca 40% dintre participanti au inregistrat o agravare a simptomelor astmului in termen de 12 ore de la ingestia acestei substante. In plus, aproape jumatate dintre cei care au prezentat o reactie au acuzat, de asemenea, reactii adverse asociate cu sindromul restaurantului chinezesc, cum ar fi dureri de cap, amorteala si inrosire.

  1. Ar putea avea legaturi cu sindromul metabolic

Sindromul metabolic cuprinde un grup de afectiuni care pot creste semnificativ riscul aparitiei unor afectiuni precum bolile cardiace, diabetul si accidentul vascular cerebral. Unii dintre factorii de risc ai sindromului metabolic includ:

  • hipertensiunea arteriala crescuta
  • niveluri ridicate ale zaharului in sange
  • acumularea unei cantitati mari de grasime abdominala
  • nivelurile anormale ale colesterolului.

Mai multe studii au asociat monoglutamatul de sodiu cu mai multe dintre aceste afectiuni, inclusiv hipertensiunea arteriala si obezitatea. Un alt studiu efecuat in Thailanda a aratat, de asemenea, o asociere directa intre consumul de glutamat monosodic si un risc mai mare de sindrom metabolic la 349 de adulti.

  1. S-au gasit mai ales in produsele alimentare nesanatoase

Indiferent daca aveti sau nu o sensibilitate la glutamatul monosodic, acesta nu ar trebui sa faca parte din dieta obisnuita. Motivul este faptul ca se gaseste in principal in alimentele ultra-procesate care ofera putine beneficii in ceea ce priveste nutritia, in afara de calorii suplimentare, carbohidrati rafinati, grasimi si sare. Consumarea unor alimente neprocesate, pe de alta parte, este cea mai usoara cale de a reduce la minimum aportul de monoglutamat de sodiu si de a va asigura cantitatile de vitamine si minerale de care aveti nevoie.

Sfaturi pentru a evita monoglutamatul de sodiu

Monoglutamatul de sodiu se gaseste in multe tipuri de alimente procesate. De aceea, cea mai buna modalitate de a elimina complet toate sursele alimentare cu MSG este de a minimiza consumul de alimente procesate si de a include in dieta cat mai multe alimente sanatoase.

De asemenea, este recomandat sa cititi etichetele produselor alimentare pentru a va asigura ca acestea nu contin glutamat monosodic. Exista si alte ingrediente cum ar fi extractul de drojdie, cazeinatul de sodiu si produsele hidrolizate pot indica, de asemenea, prezenta monoglutamatului de sodiu.

Alternative mai sanatoase si retete

Aceasta substanta de regaseste in multe feluri de mancare asiatica si retete pe baza de taitei. Cu toate acestea, exista o multime de modalitati de a va bucura de mesele delicioase savuroase fara adaugarea de glutamat monosodic.

Ciupercile, rosiile si parmezanul sunt trei surse naturale si sanatoase de acid glutamic, care pot fi adaugate la anumite feluri de mancare. Acestora li se pot adauga cateva plante si mirodenii vindecatoare pentru un gust savuros, oferind in acelasi timp o serie de beneficii pentru sanatate.

Baza de mancare fara monoglutamat de sodiu

Iata cateva retete sanatoase si de casa fara MSG pe care le puteti incerca sa le satisfaceti:

  • Pui dulce-acrisor
  • Supa Pho din legume
  • Conopida gatita in stil ”orez prajit”
  • Pui de Zucchini Noodle Ramen
  • Carne de vita la crock pot si broccoli

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/monosodium-glutamate/faq-20058196
  2. https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/harmful-effects-of-monosodium-glutamate-msg/
  3. https://www.healthline.com/nutrition/msg-good-or-bad#bottom-line
  4. https://www.livestrong.com/article/317694-a-list-of-foods-with-msg/
  5. https://draxe.com/msg/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma