Milia este caracterizata de aparitia unor mici chisturi, galbene sau albe, care se formeaza de obicei în jurul ochilor și nasului. Afla care sunt cauzele acestor puncte de grasime si cum scapi de ele.
Milia se manifesta prin formarea unor chisturi mici si albe care apar de obicei pe nas si pe obraji. Aceste umflaturi formeaza de cele mai multe ori grupuri. Chisturile multiple poarta denumirea de milia. De retinut ca milia se diferentiaza de acnee, desi leziunile provocate sunt la fel de inestetice si dificil de tratat.
Aceste puncte de grasime apar atunci cand keratina devine captiva sub suprafata pielii. Keratina este o proteina gasita din abundenta in tesuturile pielii, in par si in celulele unghiilor.
Milia poate aparea la toti oamenii, indiferent de etnie sau varsta. Aceste puncte de grasime sunt foarte frecvente chiar si la nou-nascuti.
La copiii mai mari si adulti, milia este de obicei provocata de un anumit tip de afectiuni ale pielii. Printre aceasta se numara:
Milia se poate dezvolta si daca pielea isi pierde capacitatea naturala de a se exfolia. Acest lucru se poate intampla ca urmare a procesului de imbatranire.
Aceasta problema prezinta foarte putini factori de risc. Daca milia este provocata de o alta afectiune sau leziune, aceasta afectiune trebuie tratata separat. Este important ca milia sa fie diagnosticata corect. Poate fi confundata cu alte tipuri de afectiuni ale pielii, cum ar fi comedoanele, miliaria si alte tipuri de chisturi.
Daca aceste semne reprezinta o problema, discutati despre tratament cu un medic.
Tipurile de milia sunt clasificate in functie de varsta la care apar chisturile sau de cauza dezvoltarii chisturilor. Aceste tipuri pot fi, de asemenea, primare sau secundare.
Milia primara se formeaza direct din keratina captiva in piele. Aceste chisturi se gasesc de obicei pe fetele sugarilor sau adultilor.
Milia secundara arata similar, insa se dezvolta dupa ce anumite materiale blocheaza conductele care duc la suprafata pielii. Aceste materiale ajung in piele in urma unei leziuni, arsuri sau vezicule.
Milia neonatala este considerata milia primara. Se dezvolta la nou-nascuti si dispare dupa cateva saptamani. Chisturile sunt de obicei observate pe fata, scalp si pe partea superioara a torsului.
Chisturile sunt observate in jurul pleoapelor, fruntii si pe organele genitale. Milia primara poate disparea dupa cateva saptamani sau poate dura cateva luni.
Anumite tulburari genetice rare care afecteaza pielea pot produce milia juvenila. Printre aceste afectiuni se numara:
Aceasta afectiune este cauzata in mod frecvent de afectiuni genetice sau autoimune ale pielii, cum ar fi lupusul discoid sau lichenul plan. Milia in placi poate aparea la nivelul pleoapelor, urechilor, obrajilor sau maxilarului.
Chisturile pot avea mai multi centimetri in diametru. Se observa in primul rand la femeile de varsta mijlocie, insa pot aparea si la adultii sau copiii de orice varsta sau sex.
Acest tip este format din zone cu chisturi care provoaca mancarime si care pot aparea pe fata, bratele superioare si trunchi. De cele mai multe ori, chisturile apar pentru o perioada de timp, variind de la cateva saptamani la cateva luni.
Aceste chisturi apar acolo unde s-au produs leziuni ale pielii. Printre exemple se numara arsurile grave si eruptiile cutanate. Chisturile se pot irita in timp, capatand o culoare rosie pe margini si alba in centru.
Aceasta problema poate aparea si in zonele pielii in care au fost aplicate creme care contin steroizi. Cu toate acestea, acest efect secundar este rar.
De asemenea, la unele persoane, milia poate fi provocata si de unele ingrediente destinate ingrijirii pielii si de produse de machiaj. Daca aveti pielea predispusa la aceasta tulburare, evitati urmatoarele ingrediente:
Acestea sunt tipuri de ulei mineral care pot provoca milia. Lanolina poate provoca, de asemenea, formarea de chisturi specifice miliei.
Aceasta tulburare apare sub forma unor umflaturi mici, in forma de cupola, care sunt de obicei albe sau galbene. In majoritatea cazurilor, nu provoaca mancarimi sau dureri. Cu toate acestea, ele pot produce disconfort in cazul anumitor persoane. Din cauza hainelor sau a lenjeriei de pat dintr-un material mai dur, chisturile pot sa apara iritate si rosii.
Chisturile se gasesc de obicei pe fata, buze, pleoape si obraji. Cu toate acestea, ele pot fi observate si in alte parti ale corpului, cum ar fi trunchiul sau organele genitale.
In multe cazuri, chisturile sunt confundate cu umflaturile cunoscute sub denumirea de perle Epstein. Aceasta afectiune se manifesta prin aparitia de chisturi inofensive de culoare galben-alba pe gingii si in gura nou-nascutului. Milia este adesea denumita ”acneea copilului”.
Daca sunteti ingrijorati ca aspectul tenului copilului nu-si revine dupa trei luni, consultati medicul.
Cauzele la nou-nascuti difera de cele la copiii mai mari si la adulti.
Din pacate, specialistii nu cunosc cauza miliei la nou-nascuti. Unii o confunda cu acneea copilului, care este declansata de hormonii proveniti de la mama.
Spre deosebire de acneea bebelusilor, milia nu provoaca inflamatia sau umflarea pielii. De obicei, bebelusii care au milia se nasc cu aceasta problema, in timp ce acneea copilului apare abia dupa doua-patru saptamani de la nastere.
Aceasta tulburare afecteaza pana la 50 la suta din totalul nou-nascutilor. De obicei, aceste chisturi dispar de la sine dupa cateva saptamani.
Milia neonatala apare de cele mai multe ori pe nas, insa poate aparea pe scalp, fata, trunchi si in interiorul gurii.
Doctorul va examina pielea pentru a determina daca aveti milia pe baza aspectului chisturilor. Biopsiile leziunilor cutanate sunt necesare doar in cazuri rare.
In cele mai multe cazuri, punctele de grasime vor disparea de la sine in cateva luni. Exista, insa, mai multe tipuri de remedii la domiciliu care va pot ajuta sa scapati de aceste chisturi. Cu toate ca nu s-a dovedit ca un anumit remediu elimina rapid punctele de grasime, aceste tratamente sunt in mare parte cu risc redus.
Folositi un sapun usor pentru a preveni iritarea pielii. Sapunurile pentru pielea sensibila pot fi achizitionate online sau din magazine.
Puteti face acest lucru in baie, pornind apa fierbinte la dus.
Cu toate acestea, evitati exfolierea excesiva, deoarece exfolierea zilnica poate irita pielea. Diferitele produse exfoliante sunt disponibile online sau in magazine.
Solutiile cu protectie solara mare pot fi de mare ajutor. Cremele cu factor de protectie solara 50 pot fi cumparate din farmacii si online.
Retinoizii sunt creme sau geluri derivate din vitamina A. Acestea au fost concepute pentru a trata acneea si alte probleme ale pielii si, din pacate, exista putine dovezi care sa ateste ca acestea sunt eficiente in tratarea miliei.
Unele cercetari sugereaza ca extractele de trandafir, scortisoara si miere au proprietati antibacteriene care pot trata unele probleme ale pielii. Cu toate acestea, nu au fost facute cercetari cu privire la eficienta lor in tratarea miliei.
Desi poate fi tentant, acest lucru poate provoca infectii si poate duce la cicatrizarea tesuturilor.
Daca sunteti ingrijorati din cauza acestor puncte de grasime, puteti opta pentru anumite tratamente clinice care au fost folosite pentru a indepartarea lor. Printre aceste remedii se numara:
Toate aceste tratamente pot provoca cicatrici, cu exceptia celui cu minociclina, care prezinta alte riscuri. Deoarece aceste puncte de grasime in sine nu provoaca cicatrici, ganditi-va foarte bine inainte de a urma aceste tratamente.
Aceste chisturi nu pot fi prevenite intotdeauna, de exemplu in cazul nou-nascutilor. Cu toate acestea, daca milia este provocata de alte afectiuni sau leziuni ale pielii, puteti administra un tratament rapid pentru a evita aparitia punctelor de grasime.
Metodele de prevenire a acestor chisturi sunt:
Milia poate aparea uneori in urma unui peeling chimic. Puteti preveni aparitia lor aplicand un retinoid topic inainte de procedura. Cu toate acestea, retinoizii pot cauza aparitia unor pete intunecate pe piele sau iritatii excesive ale acesteia atunci cand sunt aplicati in combinatie cu peeling-ul chimic.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…