Mielopatia cervicala este o afectiune a gatului care apare atunci cand maduva spinarii devine comprimata sau presata. Aflati mai multe despre aceasta boala si metodele de tratament din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce este mielopatia cervicala?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament

Ce este mielopatia cervicala?

Mielopatia cervicala este o afectiune a coloanei cervicale avand ca principala cauza spondiloza cervicala, o cauza mai rara fiind hernia de disc cervicala. Este o boala degenerativa, care duce la ingustarea canalului spinal, afectand maduva spinarii, radacinile nervoase, sau ambele.

In aceasta afectiune se produce ingustarea canalului spinal prin osteofitoza sau ingustarea foramenului intervertebral prin artropatia articulatiilor apofizeale. Acestea produc compresia si ischemia maduvei sau a radacinilor nervoase.

Legatura dintre mielopatia cervicala si discopatia cervicala

Mielopatia cervicala poate aparea si in urma unei discopatii cervicale. Cu cat aceasta boala se agraveaza, cu atat cresc riscurile de producere a unei ingustari a canalului spinal, iar maduva spinarii sa fie pusa in pericol. Astfel, este posibil sa apara mielopatia, conditie in care se pierde treptat functia nervoasa.

Maduva spinarii incepe la baza creierului si se prelungeste prin canalul spinal, un tub inchis format din oase, cartilaj si tesutul ligamentului coloanei vertebrale. Maduva spinarii transmite semnale electrochimice intre creier si corp. Maduva spinarii este inconjurata de cativa milimetri de spatiu umplut cu lichid care o protejeaza de traume si permite flexibilitatea fara a afecta maduva spinarii.

Cauze

Mielopatia, sau deteriorarea maduvei spinarii, poate aparea din mai multe motive. Cea mai frecventa cauza a mielopatiei este comprimarea sau presarea maduvei spinarii. Aceasta comprimare impiedica transmiterea nervoasa normala. Artrita coloanei vertebrale sau spondiloza cervicala sunt cel mai frecvente cauze pentru care maduva spinarii este comprimata.

Spondiloza se traduce prin modificari degenerative sau legate de varsta ale coloanei vertebrale. Aceste modificari includ:

  • degenerarea discului
  • spurturi osoase
  • ligamentele ingrosate

Mielopatia spondiloasa cervicala, prin urmare, este mielopatia (lezarea maduvei spinarii) cauzata de spondiloza (degenerarea) in coloana cervicala (gat). Aceasta afecteaza fibrele maduvei spinarii care transmit impulsuri la brate, maini si picioare. Ca rezultat, poate provoca:

  • slabiciune
  • amorteala
  • furnicaturi
  • rareori, durere in aceste zone

Degenerarea discului cervical

Spurturi osoase

Odata ce discurile coloanei imbatranesc, isi pierd din inaltimea si incep sa se umfle. Acestia pierd, de asemenea, continutul de apa, incep sa se usuce si sa devina mai rigizi. Aceasta problema determina restrangerea spatiilor dintre discuri si pierderea in inaltime a acestora.

Pe masura ce discurile isi pierd din inaltime, vertebrele se apropie din ce in ce mai mult. Corpul raspunde la tasarea discurilor formand mai multe oase, denumite spurturi osoase, in jurul discului pentru a-l consolida. Aceste spurturi osoase contribuie la rigidizarea coloanei vertebrale. Acestea pot produce, de asemenea, comprimarea canalului spinal din apropiere sau presarea maduvei spinarii.

Hernia de disc

Atunci cand un disc rupt se extinde spre canalul spinal, acesta poate exercita o presiune asupra maduvei spinarii sau a radacinilor nervoase.

Pe masura ce discurile se deterioreaza odata cu inaintarea in varsta, devin mai predispuse la herniere. Un disc herniat apare adesea in urma unor miscari de ridicare, tragere, indoire sau rasucire.

Alte cauze ale mielopatiei cervicale

Aceasta afectiune poate aparea si in urma dezvoltarii altor conditii care cauzeaza comprimarea maduvei spinarii. Desi aceste conditii nu sunt legate de degenerarea discurilor, acestea pot avea aceleasi simptome ca aceasta boala.

Artrita reumatoida

Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna. Aceasta inseamna ca sistemul imunitar ataca propriile tesuturi. In artrita reumatoida, celulele imune ataca sinoviul, membrana subtire care include membranele ce protejeaza articulatiile.

Pe masura ce sinoviumul se umfla, se poate ajunge la durere si rigiditate si, in cazuri grave, la distrugerea fatetelor articulare in coloana cervicala. Cand se intampla acest lucru, vertebra superioara poate aluneca inainte in partea superioara a vertebrei inferioare, reducand astfel spatiul disponibil pentru maduva spinarii.

Traumatisme

O leziune a gatului, cum ar fi un accident de masina, o accidentare sportiva sau o cadere, poate duce, de asemenea, la mielopatie.

De exemplu, o coliziune auto „din spate” poate duce la hiperextensie, o miscare inapoi a gatului dincolo de limitele sale normale sau hiperflexie, o miscare inainte a gatului dincolo de limitele sale normale. Deoarece aceste tipuri de leziuni afecteaza adesea muschii si ligamentele care sustin vertebrele, ele pot duce la compresia maduvei spinarii.

Simptome

Scurt rezumat

Ca simptome, pot exista:

  • dureri cervicale si rigiditate la nivelul gatului (mai ales la miscarea de flexie si lateralitate)
  • dureri
  • parestezii (furnicaturi) si amorteli la nivelul bratului si mainii
  • pareze si atrofii musculare la nivelul mainilor
  • parapareza spastica, cu mers nesigur

Toate acestea pot aparea izolat sau in orice asociere. De cele mai multe ori durerea e situata la nivelul gatului, cu iradiere pana deasupra omoplatilor.

Dureri, ameteli, deformari osoase

De asemenea, pacientul poate prezenta urmatoarele simptome:

  • nevralgie cervicala
  • cervicalgie
  • ameteli
  • dureri de umeri
  • protruzie discala C5-C6
  • discopatie cervicala C5-C6
  • deborduri discale

Hernia cervicala poate provoca o varietate de simptome la nivelul gatului, bratelor, mainii si degetelor, precum si parti ale umarului. Tipurile de durere si deficitele neurologice sunt in mare parte determinate de localizarea herniei de disc.

Deteriorarea discului intervertebral

Protruzia discala este o forma relativ comuna de deteriorare a coloanei vertebrale si este adesea asociata cu conditii de uzura si rupere legata de varsta, in zona spinala. Deteriorarea discurilor poate fi provocata insa si de accidentari sau alte traumatisme. Astfel, deteriorarea discului o face sa iasa in afara sau sa se indoaie, intrand in contact cu nervii spinali din apropiere, acestia iesind din canalul spinal, provocand durere si disconfort.

Un disc alunecat poate insemna, in termeni medicali, ca pacientul sufera de una din urmatoarele conditii:

Prortuzie discala

Nucleul interior al discului, care este sub forma de gel, se impinge in carcasa sa exterioara dura, provocand o protruzie a continutului discului dincolo de limita sa normala. Aceasta umflatura poate presa maduva spinarii sau radacinile nervoase atunci cand acestea parasesc maduva spinarii.

Hernie de disc

Acesta este momentul in care un disc se rupe. Carcasa sa exterioara crapa sau se rupe, iar nucleul pulpos din interior se imprastie, comprimand si iritand radacinile nervoase din apropiere sau, in unele cazuri, maduva spinarii.

Radiculopatie si mielopatie

Durerea urmata de distributie dermatomala stereotipica este caracteristica mai degraba radiculopatiei decat mielopatiei. De exemplu, la pacientii cu hernie de disc intre a sasea si a saptea vertebra, durerea radiaza in umar, brat, cot, index si degete mijlocii. Este de obicei unilateral. Amortirea si slabiciunea au aceeasi distributie. Unii pacienti pot prezenta semne si simptome de radiculopatie si mielopatie.

Simptomele distinctive ale meilopatiei cervicale sunt slabiciunea sau rigiditatea picioarelor. Pacientii cu aceasta boala pot prezenta, de asemenea, o instabilitate in mers. Slabiciunea sau stangacia mainilor in raport cu picioarele este, de asemenea, caracteristica mielopatiei cervicale. Simptomele pot fi asimetrice, in special la picioare. Pierderea controlului sfincterului sau incontinenta sunt rare. Cu toate acestea, unii pacienti se pot plange de usoare ezitari la urinare.

Diagnostic

Deoarece mielopatia cervicala poate determina simptome similare cu ale altor afectiuni, iar pacientii pot prezenta o varietate de semne, diagnosticul de mielopatie cervicala poate fi dificil. Astfel, pentru un diagnostic corect, medicul va evalua istoricul pacientului si va efectua un examen.

Dupa discutiile legate de istoricul medical si despre starea generala de sanatate, medicul va va intreba despre simptomele pe care le aveti. Acesta va efectua o examinare aprofundata a gatului, a umerilor, a bratelor, a mainilor si a picioarelor, cautand:

  • schimbari in reflexe – inclusiv prezenta hiperreflexiei, o conditie in care reflexele sunt exagerate sau hiperactive
  • amorteala si slabiciune in brate, maini si degete
  • probleme de mers, pierderea echilibrului sau slabiciune a picioarelor
  • atrofie – o conditie in care muschii se deterioreaza si se micsoreaza

Medicul poate comanda o varietate de proceduri de diagnostic pentru a exclude alte conditii posibile. Testele posibile includ:

Examinarea fizica si neurologica

Examinarea fizica si neurologica este utilizata pentru a confirma prezenta disfunctiei maduvei spinarii. Flexibilitatea gatului poate provoca o senzatie generalizata de „soc electric” jos, in centrul spatelui, denumit semnul lui Lhermitte. Atrofia mainilor, in special a musculaturii intrinseci, poate fi prezenta.

Tomografia (CT)

Tomografia computerizata post-mielografica (mielo-CT) – consta intr-o radiografie facuta dupa injectarea materialului de contrast radio-opac in fluidul coloanei vertebrale printr-o punctie lombara. Aceasta procedura poate furniza imagini utile din interiorul canalului spinal si poate dezvalui sparturi ale sacului fluidului spinal cauzate de discurile tasate sau de spurturile osoase care ar putea comprima maduva spinarii sau a nervilor.

Rezonanta magnetica (RMN)

Rezonanta magnetica este considerata cea mai buna metoda de imagistica a maduvei spinarii, a radacinilor nervoase, a discurilor intervertebrale si a ligamentelor. Testul RMN poate fi folosit pentru a obtine imagini de inalta rezolutie ale canalului coloanei cervicale si ale maduvei spinarii.

Radiografie

O radiografie a coloanei cervicale ofera imagini ale structurilor dense, cum ar fi oasele. O radiografie va arata alinierea vertebrelor in gat.

Mielograma

Mielograma reprezinta reprezinta o modalitate speciala de scanare CT. In cadrul acestei proceduri, o substanta de contrast este injectata in coloana vertebrala facand astfel ca maduva spinarii si radacinile nervoase sa apara mai clare.

Tratament

In afara tratamentului chirurgical (operatie pentru hernia cervicala), posibilitatile terapeutice sunt reduse. Boala evolueaza lent, cu perioade lungi in care simptomatologia aparent nu se modifica. Medicatia antiinflamatoare si purtarea (intermitenta) a unui guler cervical dau rezultate bune in multe cazuri.

Tratamentul non-chirurgical

In cazurile mai usoare, tratamentul initial pentru mielopatia cervicala poate fi neoperator. Scopul tratamentului chirurgical este reducerea durerii si imbunatatirea capacitatii pacientului de a efectua activitati zilnice. Optiunile de tratament non-chirurgicale includ:

Montarea unui guler cervical moale

Gulerul cervical este un inel captusit care este infasurat in jurul gatului si care este tinut in pozitie cu velcro. Medicul va poate sfatui sa purtati un guler cervical moale pentru a permite muschilor gatului sa se odihneasca si sa limiteze miscarea gatului. Un guler moale trebuie purtat doar o perioada scurta de timp, deoarece utilizarea pe termen lung poate reduce puterea muschilor din gat.

Fizioterapie

Exercitiile specifice pot ajuta la ameliorarea durerii, la intarirea muschilor gatului si la cresterea flexibilitatii. Terapia fizica va poate ajuta sa va mentineti rezistenta si forta, astfel incat sa va puteti desfasura mai bine activitatile zilnice. In unele cazuri, tractiunea poate fi utilizata pentru a intinde usor articulatiile si muschii gatului.

Medicamente

In unele cazuri, medicamentele va pot ajuta sa va imbunatatiti simptomele.

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Medicamentele cum ar fi aspirina, ibuprofenul si naproxenul pot ajuta la ameliorarea durerii prin reducerea inflamatiei.
  • Corticosteroizi orali. Administrarea de corticosteroizi pe cale orala poate ajuta la ameliorarea durerii prin reducerea inflamatiei.
  • Injectie steroida epidurala. Desi nu se utilizeaza adesea pentru a trata mielopatia cervicala, in cadrul acestei proceduri, steroizii sunt injectati in spatiul „epidural” pentru a ajuta la reducerea inflamatiei locale. Desi o injectie cu steroizi poate ajuta temporar la ameliorarea durerii si inflamarii, nu va scadea presiunea asupra maduvei spinarii.
  • Narcotice. Aceste medicamente sunt destinate special doar pacientilor cu durere severa, care nu a fost ameliorata prin alte metode. Narcoticele sunt de obicei prescrise numai pentru o perioada limitata de timp.

Chiropractica

Desi oamenii se indreapta uneori catre manipularea chiropractica pentru durerile de gat si de spate, manipularea nu ar trebui utilizata niciodata pentru presarea maduvei spinarii.

Tratament naturist spondiloza cervicala

Cristalele de magneziu din compozitia sarii Epsom ajuta la echilibrarea pH-ului din organism.

Unguent pentru spondiloza cervicala

Specialistii recomanda unguente care contin gheara diavolului, untul pamantului, Omega 3 6 9, argila, calciu vegetal, ginkgo biloba, scoarta de salcie.

Tratamentul chirurgical

Daca tratamentul neoperator nu amelioreaza simptomele, medicul v-ar putea propune interventia chirurgicala. Multor pacienti cu simptome si analize compatibile cu mielopatia cervicala li se recomanda operatia pe coloana cervicala.

Exista mai multe proceduri care pot fi efectuate pentru a ajuta la scaderea presiunii asupra maduvei spinarii. Procedura recomandata de medic va depinde de multi factori, inclusiv de simptomele pe care le intampinati si de nivelurile maduvei spinarii care sunt implicate.

 

Referinte:

https://www.columbiaspine.org/condition/cervical-spondylotic-myelopathy/

https://www.physio-pedia.com/Cervical_Myelopathy

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/cervical-spondylotic-myelopathy-spinal-cord-compression/

https://www.aafp.org/afp/2000/0901/p1064.html

https://www.webmd.com/pain-management/what-is-a-herniated-cervical-disk

https://www.painmanagement.org.uk/disc-protrusion

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma