Midriaza (pupile marite) – cauze, simptome, tratament

Midriaza este termenul medical pentru dilatarea sau marirea pupilelor. Diametrul pupilei poate depasi 5 mm din cauza midriazei. Aflati ce semnaleaza acest simptom si ce trebuie facut atunci cand observati ca aveti pupilele marite. 

Cuprins:

  1. Ce reprezinta midriaza?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza?
  6. Complicatii

Ce reprezinta midriaza?

Midriaza este un simptom caracterizat de dilatarea pupilei. Aceasta neregula poate fi cauzata de o leziune, de factori psihologici sau de consumul anumitor medicamente sau droguri. In unele cazuri, oamenii pot suferi forme mai pronuntate ale midriazei. Aceasta conditie poate fi un simptom al unei leziuni la creier din cauza traumatismelor fizice sau a unui accident vascular cerebral.

Opusul midriazei este mioza. Aceasta apare atunci cand irisul se restrange destul de mult, iar pupilele se micsoreaza pana la un nivel anormal de mic.

Midriaza poate afecta cate o pupila pe rand sau ambele pupile simultan. Midriaza care afecteaza un singur ochi poarta numele de anizocorie.

Incidenta midriazei

Se estimeaza ca 1 din 5 oameni se nasc cu pupile de dimensiuni usor diferite, iar ochii reactioneaza de obicei la schimbarile de lumina. Aceasta afectiune poarta denumirea de anizocorie fiziologica, simpla sau esentiala.

In cele mai multe cazuri, un individ cu pupile dilatate nu are o problema grava de sanatate, iar starea va disparea de la sine destul de rapid. In schimb, o persoana ar trebui sa mearga la medic daca situatia nu se schimba sau daca sunt prezente alte simptome, cum ar fi durerile de cap sau confuzia.

Cauze si factori de risc

De ce se dilata pupilele

Exista numeroase cauze diferite ale midriazei, cum ar fi:

Pupile dilatate cauze medicamentoase

Exista mai multe medicamente diferite care pot provoca midriaza la unul sau la ambii ochi. Antihistaminicele, botoxul, relaxantele musculare si medicamentele utilizate pentru a trata boala Parkinson pot provoca dilatarea pupilelor.

Anticolinergicele blocheaza transmiterea substantelor chimice catre ochi, anumiti muschi si glande. Anticolinergicele provoaca dilatarea midriazei. De asemenea, pot produce constipatie, uscarea gurii si mai putina transpiratie.

Anticolinergicele sunt substante care se gasesc, de regula, in medicamente. Daca midriaza este cauzata de medicamente eliberate pe baza de reteta, puteti avea, de asemenea, vedere incetosata si ameteli. Intreruperea acestor tratamente ar trebui sa readuca dimensiunile pupilelor la normal.

Plante

Unele plante, cum ar fi iarba lui Jimson, trompeta ingerilor si alte plante din familia belladonna, pot determina dilatarea pupilelor. O persoana poate intra in contact cu aceste plante fara sa-si dea seama prin inhalarea particulelor sau atingerea florilor de gradina.

O leziune oculara

Leziunile oculare, cum ar fi traumatismele, pot deteriora nervii care controleaza pupilele sau irisul, partea pigmentata a ochiului. Acest lucru poate perturba raspunsul normal al pupilelor la lumina. Pot aparea si alte simptome, in functie de cauza vatamarii.

Un nivel crescut al oxitocinei

Nivelurile crescute de oxitocina pot dilata temporar pupilele. Oxitocina este eliberata in organism in urma efectuarii exercitiilor fizice si a interactiunilor fizice sau sociale intime cu alte persoane. De asemenea, joaca un rol extrem de important in timpul nasterii. Cercetatorii sugereaza ca nivelurile mai mari de oxitocina imbunatatesc abilitatea umana de recunoastere faciala. Oxitocina provoaca in primul rand efecte psihologice, cum ar fi cresterea atasamentului emotional si excitarea sexuala.

Consumul de droguri

Consumul de droguri, precum cocaina, ecstasy, halucinogenele si metamfetamina cristalina poate provoca midriaza. Substantele halucinogene, cum ar fi LSD, afecteaza receptorii serotoninei din creier, ceea ce poate duce la dilatarea pupilelor. Stimulantii precum cocaina cresc nivelul de serotonina si provoaca efecte similare asupra ochilor. Alte efecte ale consumului de droguri sunt:

  • slabirea sistemului imunitar,
  • greata,
  • ritm cardiac anormal,
  • leziuni hepatice,
  • probleme de comportament,
  • dependenta.

Cantitatea consumului de droguri va determina severitatea simptomelor.

Midriaza unilaterala episodica

Midriaza unilaterala episodica (BEUM) este o afectiune temporara care provoaca dilatarea pupilei la un singur ochi. Adesea, persoanele cu aceasta afectiune vor avea, de asemenea, o durere de cap usoara, dureri oculare, sensibilitate la lumina si vedere incetosata in timpul acestor episoade. In unele cazuri, BEUM apare si in timpul migrenelor. Cu toate ca nu este o afectiune periculoasa, se recomanda o examinare completa a ochiului si a sistemului nervos pentru a se asigura ca nu exista o cauza mai grava.

Neuropatie a nervului cranian

Neuropatia nervului cranian este caracterizata de deteriorarea treptata a nervilor care duc la ochi. Nervul oculomotor controleaza restrangerea si dilatarea pupilelor, iar deteriorarea acestuia ar putea produce midriaza. Neuropatia nervului cranian poate afecta unul sau ambii ochi. Persoanele cu neuropatie a nervului cranian pot prezenta si alte simptome la nivelul ochilor, cum ar fi probleme de vedere.

Leziuni cerebrale

O leziune cerebrala poate provoca cresterea presiunii intracraniene, lucru care poate afecta ochii. Cauzele obisnuite ale acestui tip de leziune sunt traumatismele, o tumora sau un accident vascular cerebral. De obicei, este afectat un singur ochi.

Examinare oftalmologica cu dilatarea pupilelor

Oftalmologii si optometristii pot folosi picaturi speciale pentru ochi, numite midriatice, pentru a dilata pupilele in timpul examenelor oculare. Dupa aproximativ 15-30 de minute de la aplicarea solutiei, pupilele se dilata pentru ca specialistul sa arunce o privire mai buna atat asupra retinei, cat si a nervului optic. Prin vizualizarea acestor componente ale ochiului, medicii poate descoperi eventualele semne ale unor probleme grave.

Examenele de ochi pot fi efectuate pentru diagnosticarea unor afectiune serioase, cum ar fi glaucomul, degenerescenta maculara si alte boli care pot pune in pericol vederea. Efectele picaturilor oculare dispar de obicei dupa 4-6 ore.

Concentrarea

Pupilele se pot dilata si in timp ce ne concentram atentia asupra unei sarcini. Cercetatorii folosesc pupilometria sau masurarea dimensiunilor pupilelor pentru a analiza emotiile si activitatile intelectuale care determina dilatarea si restrangerea pupilelor.

Simptome

Simptomul caracteristic al midriazei este dilatarea pupilelor. Acestea nu se maresc sau nu se micsoreaza ca raspuns la modificarile luminii. Daca pupilele sunt dilatate, ochii devin mai sensibili la lumina. Acest lucru poate provoca vedere incetosata, precum si, in unele cazuri, o senzatie generala de constrictie in jurul fruntii si ochilor.

Unele persoane cu midriaza pot avea, de asemenea, dureri de cap, ameteli, iritatii ale ochilor si probleme cu somnul.

Dificultatea de a misca ochiul si o pleoapa cazuta pot semnala ca midriaza este cauzata de paralizia nervului oculomotor (paralizia celui de-al treilea nerv).

Diagnostic

Daca observati ca pupilele sunt in permanenta dilatate chiar si atunci cand se afla intr-un mediu luminos, stabiliti o programare la medicul oftalmolog sau optometrist. De asemenea, este important sa mergeti la oftalmolog daca observati ca o pupila a ramas mai mare decat celalalta. Specialistul poate determina cauza de baza a dilatarii anormale a pupilelor.

Cum decurge vizita la medic

Medicul va examina simptomele si va pune intrebari despre istoricul medical. Va dori, de asemenea, sa stie ce medicamente sau droguri (in functie de caz) ia pacientul si daca a suferit vreo leziune la ochi.

Medicul va verifica apoi vederea acestuia. Examinarea ar putea cuprinde un test de acuitate vizuala si un test de motilitate oculara, in cadrul caruia sunt testati muschii ochiului. De asemenea, specialistul poate efectua o analiza de sange pentru a exclude alte afectiuni care ar putea cauza simptomele.

Cum se trateaza?

Tratamentul pentru midriaza prevede, in special, abordarea cauzei afectiunii. Remediile recomandate de doctori au rolul de a proteja functionalitatea completa a ochilor. De exemplu, daca pupilele s-au dilatat din cauza unei reactii la medicamente, multi specialisti le-ar putea recomanda, pur si simplu, pacientilor sa astepte ca efectele medicamentelor sa treaca si sa le evite pe viitor. Alti specialisti ar putea prescrie mai multe medicamente care pot readuce rapid pupilele la dimensiunile normale.

Daca midriaza este cauzata de leziuni la nivelul creierului si al ochilor, trebuie administrate tratamente mai intense. In cazuri extreme, o persoana poate fi supuse unei interventii chirurgicale de reparare a daunelor produse nervilor sau structurilor oculare.

De asemenea, pot fi recomandate si doze mici de Pilocarpina, un medicament utilizat in mod obisnuit pentru tratarea glaucomului. Acest medicament poate ajuta la restrangerea pupilelor.

Gestionarea dilatatiei oculare

Pacientii au la dispozitie cateva modalitati prin care pot fi gestionate simptomele de ochi dilatati:

  • In primul rand, evitati lumina directa a soarelui.
  • Nu conduceti, mai ales in timpul zilei.
  • Folositi ochelari de soare prescrisi de un optometrist in timp ce va aflati in medii luminoase.
  • Evitati sa cititi un text tinand cartea, telefonul sau computerul prea aproape de ochi.

Complicatii

Multe cazuri de midriaza, in special cele cauzate de o reactie la plante sau medicamente, se vindeca de la sine, de cele mai multe ori in cateva ore sau zile.

Persoanele cu midriaza vor fi extrem de sensibile la lumina, atat timp cat pupilele lor sunt dilatate. Cel mai bine este ca individul sa poarte ochelari de soare atunci cand se afla afara si sa stea departe de luminile puternice. De asemenea, este o idee buna sa conduceti cat mai putin masina.

Evitati medicamentele care provoaca midriaza

Daca o persoana dezvolta midriaza din cauza unor medicamente, ar trebui sa evite aceste tratamente pe viitor. In aceste cazuri, este recomandat sa discute cu medicul care a prescris medicamentul si sa gaseasca impreuna un tratament alternativ.

Daca midriaza a fost provocata de o reactie alergica la o planta, cum ar fi trompeta ingerilor, persoana trebuie sa faca tot posibilul sa-si limiteze expunerea la planta in viitor.

Evolutie si prognostic

Midriaza poate avea numeroase cauze. Dupa cum mentionam, unele dintre ele sunt temporare, iar simptomele dispar in cateva ore, cum se intampla in cazul administrarii anumitor medicamente.

Daca situatia este mai grava, persoana poate fi supusa unei interventii chirurgicale de eliminare sau vindecare a cauzei de baza a pupilelor dilatate. Cu toate acestea, operatia nu este intotdeauna necesara.

Daca o persoana observa ca pupilele sale s-au dilatat fara o cauza clara, trebuie sa se adreseze medicului.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321686
  2. https://www.healthline.com/health/mydriasis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma