Micsorarea sanilor – totul despre mamoplastia de reductie

 Micsorarea sanilor este cunoscuta si sub denumirea de mamoplastie de reductie si este o procedura care ajuta la reducerea marimii sanilor. Poate fi practicata atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor.

Cuprins:

1. Ce este mamoplastia de reductie?

2. Indicatii

3. Micsorarea sanilor la barbati

4. Cum se realizeaza reductia mamara?

5. Posibile riscuri

6. Solutii de micsorare a sanilor fara operatie

7. Informatii utile

Ce este mamoplastia de reductie?

Operatia de micsorarea sanilor este cunoscuta si sub denumirea de mamoplastie de reductie. Mamoplastia de reductie este o procedura prin care se elimina excesul de grasime de la nivelul sanilor, o parte din tesutul glandular si piele pentru a atinge o dimensiune a sanilor proportionala cu corpul. In plus, mamoplastia de reductie atenueaza disconfortul asociat cu sanii excesiv de mari – gigantomastia.

Indicatii

Femeile cu sanii mari au adesea simptome fizice dureroase din cauza tensiunii pe care o provoaca greutatea sanilor. Aceste dureri se resimt la gat, umeri si spate. Unele femei chiar sufera de dureri de cap constante, au o postura incorecta a colonei vertebrale, putand ajunge chiar la hernie de disc.

In plus, unele femei nu se simt in largul lor sau nu pot sa practice anumite sporturi din cauza imaginii corporale si a  dimensiunii sanilor, care le incurca. Operatia de micsorare a sanilor poate rezolva atat aceste provocari fizice, cat si pe cele psihologice.

Simona Halep si micsorarea sanilor

De exemplu, tenismena Simona Halep a facut operatia de micsorare a sanilor, deoarece greutatea sanilor o deranja, ba chiar nu ii permiteau sa reactioneze asa cum trebuia pe teren. In plus, Simona Halep spunea ca nu era multumita de sanii ei nici in viata de zi cu zi, si chiar daca nu ar fi fost sportiva, tot ar fi recurs la aceasta operatie. In anul 2010, tenismena si-a luat inima in dinti si a facut operatia de micsorarea sanilor chiar daca i-a fost frica. La scurt timp dupa operatie, sportiva s-a recuperat destul de repede si a putut sa intre din nou pe terenul de tenis.

La 8 ani dupa operatia chirughicala de micsorare a sanilor, Simona a declarat presei faptul ca a luat o decizie inteleapta, iar aceasta operatie i-a adus celebritatea, deoarece acum se simte mult mai bine si se poate misca in voie cu energie.

Micsorarea sanilor la barbati

Micsorarea sanilor la barbati reprezinta o procedura chirurgicala cosmetica. Aceasta elimina tesutul excesiv de grasime si tesuturi glandulare pentru a restabili conturul mai plat, mai ferm si masculin la piept.

Datorita geneticii sau a utilizarii anumitor medicamente sau altor motive nespecificate, unii barbati dezvolta ginecomastie – cresterea in volum a sanilor. Se estimeaza ca pana la 50% dintre barbatii din Statele Unite se confrunta cu un anumit grad de ginecomastie.

Ginecomastia poate fi prezenta la orice varsta, iar micsorarea sanilor la barbati poate fi efectuata in conditii de siguranta si cu succes atat la adolescenti, cat si la barbati adulti.

In timp ce scaderea in greutate poate contribui la reducerea aspectului sanilor pentru unii barbati, de multe ori exista exces de tesut glandular. Astfel, chiar si unii barbati foarte slabi pot avea sanii mariti.

In prezent, micsorarea sanilor la barbati este singurul tratament eficient pentru ginecomastie, care are rezultate pe termen lung.

Ginecomastia si interventia chirurgicala

In urma acestei interventii chirurgicale, pacientii spun frecvent ca se simt mult mai confortabil. In plus acestia relateaza ca sa se pot duce in camasi sau anumite tricouri mai elegante la munca pentru prima data dupa ani de zile si sa raporteze un sentiment sporit de incredere in sine.

Daca va simtiti inconfortabil si sunteti constient de aspectul sanilor sau daca evitati anumite activitati deoarece va este frica sa va aratati pieptul, micsorarea sanilor la barbati este o optiune de luat in considerare. Cu ajutorul unui chirurg estetician calificat, procedura ofera imbunatatiri semnificative, aproape imediate, cu cicatrici minime.

Cum se realizeaza reductia mamara?

Pregatirea pentru operatie

Este important sa discutati deschis cu chirurgul si cu medicul anestezist inainte de operatie. Ar trebui sa discutati despre asteptarile pe care le aveti dupa operatie si despre eventualele ingrijorari pe care le aveti. Asigurati-va ca intelegeti pe deplin procesul si posibilele complicatii.

Este important sa spuneti medicului istoricul medical complet, deoarece acest lucru poate afecta rezultatul interventiei chirurgicale. Medicul dumneavoastra va poate face o mamografie inainte de a efectua operatia de micsorarea sanilor.

In plus, este indicat sa-i spuneti medicului ce medicamente si suplimente ati luat in ultimul an. Este posibil sa fie necesar sa intrerupeti administrarea unor tratamente inainte de operatie, cum ar fi aspirina si pilulele contraceptive orale. In plus, daca sunteti fumator, medicul va recomanda sa renuntati cu cel putin o saptamana la acest obicei pentru a putea face operatia.

Nu trebuie sa mancati inainte de operatie. Aceasta implica de obicei postul peste noapte pentru aproximativ 8-12 ore.

Operatia de micsorarea sanilor

Exista mai multe tehnici pentru operatia de micsorarea sanilor. Toate acestea vizeaza eliminarea tesutului in exces, remodelarea sanilor si repozitionarea mameloanelor. Tehnica aleasa depinde de starea fizica a femeii si de rezultatele dorite si, de asemenea, determina pozitia cicatricilor.

Cea mai obisnuita tehnica este o incizie in forma de ancora care se intinde in jurul areolei, pana la creasta dintre piept si apoi orizontal in acea crestatura. In cazul in care pieptul este mare si inclinat, mamelonul si areola pot fi detasate si mai tarziu atasate. De obicei, cicatricea este pozitionata in jurul areolei si chiar la baza sanului, unde poate fi usor ascunsa.

Procedura se efectueaza sub anestezie generala totala si dureaza aproximativ 2-3 ore. Antibioticele pot fi administrate inainte si dupa operatie pentru a reduce riscul de infectii ale ranilor.

Dupa operatia de micsorarea sanilor

Durata medie de internare in spital este de 2-4 zile, cu exceptia cazului in care exista complicatii care necesita un sejur mai lung de spitalizare. Medicamentele anti-inflamatorii sunt administrate dupa operatie, iar pansamentele sunt lasate, de obicei, timp de cateva zile. Este recomandat sa va deplasati cat mai curand posibil pentru a reduce riscul de tromboza venoasa profunda.

Majoritatea pacientilor se pot intoarce la rutina lor obisnuita in aproximativ 3 saptamani dupa operatia efectuata. Nu trebuie sa conduceti sau sa faceti o activitate riguroasa (nici exercitii fizice) timp de 4-6 saptamani dupa operatie. De asemenea, evitati sa carati greutati fie acestea si destul de mici – 3 kg. Purtarea de imbracaminte de sustinere si putin stramte va oferi sprijin si va ajuta in procesul de vindecare.

Chirurgul va programa o intalnire pentru a urmari procesul de vindecare a operatiei la o saptamana dupa ce veti parasi spitalul.

Posibile riscuri

Sansele de aparitie a oricaror complicatii depind de mai multi factori, inclusiv de istoricul medical, statutul de fumator sau nu, istoricul familiei si istoria chirurgicala anterioara.

Riscuri chirurgie

Riscurile generale ale interventiei chirurgicale includ:

  • Durere postoperatorie;
  • Probleme respiratorii;
  • Tromboza venoasa profunda la picioare: aceasta este prevenita in mod curent cu injectii cu heparina inainte de operatie;
  • Leziuni ale organelor inconjuratoare: acest lucru va fi, de obicei, tratat in timpul interventiei chirurgicale.

Riscurile specifice ale chirurgiei de reducere a sanului includ:

  • Infectia ranilor;
  • Sangerare;
  • Asimetria sanilor (marime si forma);
  • Cicatricile anormale;
  • Pierderea senzatiei in pielea mamelonului sau a pieptului;
  • Probleme de alaptare;
  • Nevoia de unor interventii chirurgicale repetate.

Cicatrizarea ranilor

Cicatricile sunt de obicei situate in jurul areolei si sub piept si sunt rezultate inevitabile interventiei chirurgicale.

Sensibilitate

Modificarile sensibilitatii mamelonului si ale areolei depind de tehnica chirurgicala utilizata mai degraba decat de cantitatea de tesut mamar extrasa. Unele tehnici au un risc mai mare de ranire a nervilor care alimenteaza mamelonul si areola.

Alaptarea dupa micsorarea sanilor

Taieturile din jurul areolei pot desprinde cateva canale care ajuta la alaptare si pot cauza unele leziuni ale nervilor, iar in cel mai rau caz pot afecta capacitatea femeii de a alapta.

Solutii de micsorare a sanilor fara operatie

Oamenii pot dori, de asemenea, sa reduca marimea sanului pentru motive cosmetice sau psihologice.

Genetica, greutatea corporala si varsta pot afecta dimensiunea sanilor. Modificarile hormonale datorate sarcinii, medicamentelor sau problemelor tiroidiene pot avea, de asemenea, un impact.

Metode naturale de micsorarea sanilor

Exista cateva optiuni naturale care pot reduce dimensiunea sanului fara interventie chirurgicala. Sanii contin in majoritate grasimi, astfel incat strategiile care reduc grasimea corporala generala pot functiona bine.

Metoda potrivita pentru diminuarea dimensiunii sanilor depinde de sanatatea generala a persoanei si de motivul pentru sanii mari, care ar putea include conditii hormonale sau obezitate .

Persoanele preocupate de sanatatea sanilor ar putea dori sa-si vada medicul inainte de a face schimbari semnificative ale stilului de viata.

Urmatoarele remedii naturale pot ajuta la diminuarea dimensiunii sanilor:

Dieta alimentara

Sanii sunt in mare parte alcatuiti din tesut adipos sau grasime. Pierderea de grasime corporala poate reduce dimensiunea sanilor.

Puteti pierde grasimea corporala consumand mai putine calorii. O dieta cu un continut scazut de calorii si extrem de hranitoare poate contribui indirect la reducerea tesutului mamar.

Concentrati-va pe consumul de alimente bogate in vitamine si nutrienti, care au un continut scazut de calorii. Fructele, legumele, pestele gras, cum ar fi somonul si carnea slaba, cum ar fi puiul la gratar, pot ajuta o persoana sa se simta satula, in timp ce pierde din greutate corporala intr-un mod sanatos.

Exercitii pentru micsorarea sanilor

La fel ca dieta, exercitiile fizice pot ajuta o persoana sa-si piarda grasimea corporala, ceea ce ar putea ajuta la micsorarea dimensiunii sanilor in timp.

Multi oameni cred in mod eronat ca exercitiile pot arde grasime doar intr-o anumita zona a corpului. In timp ce flotarile si alte exercitii de piept vor tonifia bratele si muschii pieptului, nu vor elimina direct grasimea din sanii. Important este ardeti grasimea din intregul corp, iar secretul consta in exercitiile cardio.

Exercitiile cardiovasculare care maresc rata cardiaca a persoanei sunt extrem de eficiente pentru arderea grasimilor. In functie de starea de sanatate, puteti incerca sa alergati, sa mergi la cycling, sa practicati inotul sau sa faceti plimbari zilnice prin parc.

Reduceti cantitatea de estrogen

Estrogenul joaca un rol cheie in dezvoltarea tesutului mamar. Deci, contracararea excesului de estrogen ar putea reduce dimensiunea sanului, in special la persoanele cu dezechilibre hormonale.

Contraceptivele hormonale contin estrogen si progesteron si pot face sanii unei persoane sa creasca. Efectul de obicei dispare din nou odata ce persoana nu mai ia medicamentele.

Unele cercetari sugereaza ca o persoana poate sa isi reduca nivelul de estrogen in organism prin modificari ale dietei.

De exemplu, renuntati la urmatoarele alimente care contin estrogen:

  • Seminte de in
  • Boabe de soia
  • Tofu
  • Iaurt de soia
  • Lapte de soia
  • Seminte de susan
  • Humus
  • Paine cu cereale
  • Usturoi
  • Fructe uscate (prune, curmale, caise)

Informatii utile

Operatie de micsorare a sanilor gratuit

Sistemul public de asigurari medicale acopera interventiile chirurgicale pentru micsorarea sanilor doar acelor femei care intr-adevar au probleme grave, precum modificari de coloana vertebrala.

Este ideal sa mergeti la medic pentru a face un consult si pentru a intreba de programul gratuit oferit de sistemul de asigurari medicale pentru aceasta operatie.

Mai intai aveti nevoie sa faceti un set complet de analize care sa demonstreze faptul ca suferiti si aveti anumite probleme fizice, dar si psihologice ce tin de marimea bustului. Pentru a putea beneficia de operatia de micsorarea sanilor gratuita, pacientele care doresc trebuie sa fie la zi cu plata de la fondul de asigurari de sanatate.

Atentie!

Interventia chirurgicala de micsorarea sanilor reprezinta o interventie reparatorie, si nu una cosmetica de ridicare a sanilor.

Un bun canditat la acest tip de interventie chirugicala trebuie sa indeplineasca si alte conditii fata de cele mentionate mai sus, precum:

  • Disproportie cauzata de sanii prea mari
  • Dureri cronice de gat
  • Dureri mari de spate cauzate de greutatea mare a sanilor
  • Sani grei si lasati
  • Iritatia la nivelul pielii de sub sani
  • Activitate fizica limitata datorita sanilor care sunt grei
  • Asimetria sanilor

Preturi operatie de micsorarea sanilor

In Romania, preturile pentru aceasta interventie chirurgicala difera de la o clinica la alta, de aceea cel mai indicat ar fi sa va consulati cu medicul dumneavoastra.

Insa, preturile generale sunt urmatoarele:

  • Pret consultatie: 25 euro
  • Pret micsorarea si ridicarea sanilor (mamoplastie): 2150 – 2250 euro
  • Pret ginecomastie la barbati (micsorarea sanilor la barbati): 1600 euro

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/breast-reduction
  2. https://www.myvmc.com/treatments/breast-reduction-reduction-mammaplasty-or-mammoplasty/
  3. https://www.healthline.com/health/breast-reduction-scars
  4. https://www.plasticsurgery.org/reconstructive-procedures/breast-reduction
  5. https://www.americanboardcosmeticsurgery.org/procedure-learning-center/body/gynecomastia-surgery-guide/
  6. https://www.stylecraze.com/articles/estrogen-rich-foods/#gref
  7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323920.php
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma