Microdermabraziunea – beneficiile si riscurile acestui tratament facial

Microdermabraziunea este una dintre cele mai utilizate proceduri dermatocosmetice minim-invazive. Scopul acestui tratament facial este de a imbunatati aspectul tenului prin exfolierea si regenerea pielii. Afla ce este o microdermabraziune, cum se realizeaza, care sunt avantajele si contraindicatiile.

Cuprins:

  1. Ce este microdermabraziunea?
  2. Beneficiile procedurii de microdermabraziune
  3. Cum se realizeaza microdermabraziunea?
  4. Ce trebuie sa faci inainte si dupa microdermabraziune?
  5. Riscuri si efecte secundare
  6. Cat dureaza recuperarea si ce rezultate poti astepta?
  7. Informatii utile

Ce este microdermabraziunea?

Microdermabraziunea este o metoda foarte populara de infrumusetare a pielii. Prin acest peeling mecanic, care poate fi realizat in cabinetul dermatologic sau intr-un centru de infrumusetare, se indeparteaza stratul superficial al pielii, pentru a stimula formarea unui nou strat de piele sanatoasa. Astfel, tenul este curatat in profunzime,  iar ridurile fine si petele pot fi atenuate sau chiar sterse.

Microdermabraziunea este un tratament facial nechirurgical prin care se face o exfoliere profunda a pielii. Un aparat de microdermabraziune este utilizat de un medic dermatolog sau de o asistenta/cosmeticiana pentru a indeparta celulele moarte ale pielii si a lasa loc dezvoltarii de noi celule sanatoase.

Acest tratament facial noninvaziv favorizeaza regenerarea pielii si ajuta la cresterea nivelului de colagen si elastina din piele.

Beneficiile procedurii de microdermabraziune

Microdermabraziunea ofera urmatoarele beneficii pentru piele:

  • Imbunatateste textura pielii, care devine catifelata si stralucitoare.
  • Atenueaza semnele provocate de acnee, atat in cazul adolescentilor, cat si al adultilor (microdermabraziune acnee).
  • Reduce ridurile fine si semnele de imbatranire.
  • Ajuta la inchiderea porilor si stergerea petelor sau cicatricilor.
  • Confera pielii un aspect uniform si o nuanta placuta.
  • Diminueaza efectele nocive produse de expunerea la soare (pete de soare, fotoimbatranire, melasma).
  • Normalizeaza secretia de sebum.
  • Creste fermitatea si rezistenta pielii.

Tratament pentru regenerarea pielii

Procedura consta in eliminarea celulelor moarte ale pielii si dezvoltarea de noi celule cutanate sanatoase. In timpul regenerarii cutanate, fibroblastele determina cresterea productiei de colagen si elastina. Rezultatul: pielea devine mai ferma si capata un aspect reintinerit.

Microdermabraziunea este una dintre cele mai eficiente si simple metode de a obtine un ten neted, plin de vitalitate, curat, fara imperfectiuni.

Unele dintre avantajele importante ale microdermabraziunii sunt reprezentate de costurile reduse si tolerabilitatea crescuta. Tratamentul prin microdermabraziune este mai usor de suportat si implica o perioada mai scurta de recuperare decat dermabraziunea sau peelingul chimic.

Cum se realizeaza microdermabraziunea?

In timpul procedurii de microdermabraziune, un sistem cu vacuum este folosit pentru a aplica pe piele o substanta sau o pelicula abraziva si a aspira reziduurile rezultate. Astfel se exfoliaza pielea si se indeparteaza stratul superficial al pielii, numit stratul cornos. dupa aceea, pielea trece printr-un proces de regenerare si vindecare, ce echivaleaza cu reimprospatarea sa.

Tipuri de microdermabraziune

Exista cateva tipuri de microdermabraziune, care pot fi clasificate in functie de dispozitivele folosite:

  • Microdermabraziunea cu cristale: aparatul cu vaccum aplica pe suprafata pielii cristale fine, cu care este slefuita epiderma. Dispozitivul aspira imediat dupa aceea reziduurile si impuritatile rezultate. Cristalele utilizate pentru aceasta procedura sunt facute, de obicei, din oxid de aluminiu sau bicarbonat de sodiu.
  • Microdermabraziunea cu diamante: un dispozitiv in varful caruia se afla un diamant special este folosit pentru exfolierea pielii, indepartand stratul superficial si aspirand simultan celulele moarte. Diamantele folosite pentru aceasta procedura au dimensiuni si grosimi diferite, fiind taiate cu laser. Dermabraziunea cu particule de diamante este mai precisa decat cea cu cristale, acestea din urma fiind mai greu de controlat in timpul tratamentului.
  • Hidradermabraziunea: este o procedura blanda de exfoliere care se realizeaza cu ajutorul unui aparat care aplica un jet rapid de aer si solutie antioxidanta pe piele, ceea ce stimuleaza productia de colagen. Tratamentul poate fi potrivit pentru persoanele cu piele sensibila, piele atopica sau piele uscata.

O sedinta de microdermabraziune dureaza intre 30 si 60 de minute. Specialistii spun ca nu este dureroasa, dar trebuie respectate o serie de masuri privind ingrijirea pielii dupa aceea.

Ce trebuie sa faci inainte si dupa microdermabraziune?

Microdermabraziunea este considerata o procedura minim-invaziva. Nu sunt necesare pregatiri speciale inaintea acestui tratament pentru regenerarea pielii. Dar este foarte bine sa vorbesti cu dermatologul care realizeaza acest tratament despre posibilele riscuri si efecte adverse sau daca suferi de alergii ale pielii.

Inainte de microdermabraziune, specialistul va avea grija sa curete cu atentie pielea pentru a indeparta eventualele urme de machiaj sau impuritati.

Dupa microdermabraziune, specialistul va aplica o crema speciala care ajuta la vindecarea normala a pielii. Aceasta crema trebuie utilizata pe durata recuperarii. De asemenea, este foarte important ca in perioada de cicatrizare sa eviti expunerea la soare si alte proceduri agresive pentru piele, cum ar fi epilarea sau exfolierea.

De la inceputul toamnei si pana la primavara este sezonul ideal pentru efectuarea microdermabraziunii. Intrucat razele ultraviolete ale soarelui au o intensitate scazuta si nu afecteaza pielea sensibilizata in urma unei astfel de proceduri.

Riscuri si efecte secundare

Microdermabraziunea este considerata sigura si majoritatea pacientilor nu experimenteaza efecte secundare. Insa ca orice procedura minim-invaziva pot aparea unele complicatii:

  • inrosirea pielii
  • senzatie de arsura
  • umflare
  • sensibilitate
  • vanatai
  • pete

Este important ca procedura sa fie facuta de un profesionist specializat in aceasta tehnica, in conditii de igiena si siguranta pentru a evita reactiile adverse. Echipamentul utilizat trebuie sa fie sterilizat pentru a reduce riscul de infectii.

Exista posibilitatea ca procedura sa fie facuta si la domiciliu, cu ajutorul unui aparat de microdermabraziune pentru acasa. Dar acesta varianta nu este recomandata de specialisti din cauza riscului de vatamare a pielii.

Contraindicatii microdermabraziune

Microdermabraziunea nu este recomandata chiar tuturor persoanelor, fiind contraindicate in situatii care includ:

  • cicatrice cheloide
  • rozaceea
  • telangiectazii sau fragilitate capilara
  • cancer de piele
  • infectii active (herpes, varicela)
  • adolescenti sub 14 ani
  • femei insarcinate
  • la mai putin de 2 saptamani de la efectuarea unor proceduri dermato-cosmetice (peeling chimic, epilare, injectii cu colagen sau cu botox).

Cat dureaza recuperarea si ce rezultate poti astepta?

Pacientii marturisesc ca ajung la rezultatele asteptate dupa 4-6 saptamani de la efectuarea tratamentului de microdermabraziune. In general, dureaza cel putin doua saptamani pana cand dispar roseata si semnele de pe piele. De asemenea, 2-3 saptamani dupa tratament, pielea se descuameaza (se cojeste).

Machiajul trebuie evitat in primele saptamani dupa procedura. Evita atingerea sau scarpinarea zonei tratate. Fumatul, alcoolul, medicatia anti-acneica, aspirina sunt de evitat.

Foarte important de retinut este ca expunerea la soare trebuie evitata cel putin 2 saptamani dupa tratament, pentru ca pielea este mai sensibila la fotoimbatranire. Trebuie sa aplici o crema cu factor de protectie pana la vindecarea pielii.

Uneori, rezultatele asteptate nu apar doar dupa o singura sedinta de tratament, ci pot fi necesare mai multe proceduri. De obicei, specialistii recomanda 3-6 sedinte la anumite intervale de timp.

Informatii utile

Despre costurile procedurii (microdermabraziune pret), trebuie sa stii ca variaza de la 70 de lei pe sedinta pana la 300 de lei, in functie de zona tratata, dificultatea interventiei, specializarea practicianului si clinica de dermatologie.

Unde se poate face microdermabraziunea? In tara noastra, microdermabraziunea este disponibila in multe clinici din Bucuresti si in toate orasele mari din tara: Ploiesti, Pitesti, Craiova, Timisoara, Sibiu, Cluj, Constanta, Iasi.

Referinte:

https://www.draxe.com/what-is-microdermabrasion

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20048628

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535383/

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma