Categori: Stil de viata

Locuinta si starea de bine – 10 idei pentru casa ta

Locuinta si starea de bine – cum ne influenteaza dispozitia si starea de bine locuinta noastra si ce modificari benefice putem face, astfel incat sa ne fie mai bine acasa?

Cuprins:

1. Locuinta si starea de bine – informatii generale
2. Cum iti influenteaza locuinta starea de bine?
3. 10 schimbari in locuinta pentru starea de bine

Locuinta si starea de bine – informatii generale

Acasa inseamna mai mult decat locuinta in care traim. Este locul in care ne simtim in siguranta, unde suntem aproape de familie, unde ne relaxam la finalul unei zile.

Anul acesta am fost nevoiti, din cauza pandemiei de Covid-19, sa ne petrecem mult mai mult timp acasa decat o faceam inainte. Nu doar ca nu am mai putut calatori la fel de des, dar pentru unii dintre noi, inclusiv serviciul si scoala (gradinita), s-au mutat in locuinta proprie.

Daca in aceasta perioada lucrezi de acasa, mai multe informatii despre cum sa gestionezi munca de acasa gasesti in acest articol.

Cum iti influenteaza locuinta starea de bine?

Casa in care locuim ne influenteaza mult dispozitia si starea de spirit. De exemplu, camerele luminoase si prezenta plantelor au o influenta benefica asupra dispozitiei. Dar sunt si alte elemente care tin de design, de materialele alese si alte aspecte care contribuie la a ne relaxa, a ne ajuta sa ne destindem si sa functionam mai bine.

Un nou trend in arhitectura este inspirarea din studiile de neurostiinta, astfel incat sa fie create locuinte care sa imbunatateasca starea de bine a celor care vor locui in ele. Acest concept poarta denumirea de „neuroarhitectura„.

10 schimbari in locuinta pentru starea de bine

Pentru ca petrecem o mare parte din timpul nostru acasa, mai ales in aceasta perioada, iata cateva modificari pe care le putem aduce casei noastre, care sa ne inflenteze pozitiv.

1. Optimizati lumina din casa

Lumina joaca un rol foarte important pentru dispozitia si buna noastra functionare, fiind implicata in mentinerea ritmului nostru circadian. In timpul zilei ideal este sa avem casa cat mai mult luminata de lumina soarelui. Ne ajuta dimineata sa ne trezim mai bine, sa ne concentram si sa fim mai productivi pe durata zilei. In acest sens e util daca avem ferestrele mari, care permit unei cantitati ridicate de lumina sa intre in casa; ne ajuta sa tragem storurile sau draperiile intunecate, astfel incat sa lasam cat mai multa lumina sa intre.

Daca lucrati de acasa, instalati-va biroul cat mai aproape de fereastra, ca sa va expuneti la lumina.

Spre seara, pe masura ce lumina naturala incepe sa scada in intensitate si se apropie ora de culcare, in casa se recomanda aprinderea unor lumini mai slabe. Nu doar lumina e importanta pentru ritmul nostru circadian, ci si intunericul noaptea. Daca lumina din casa e prea intensa seara, ne poate impiedica sa ne linistim si sa intram usor in starea de somn.

Locuitorii tarilor nordice pun foarte mult pret pe iluminatul casei. Lumina calda, difuza, folosirea lumanarilor de interior sunt elementele care asigura „hygge„. Hygge este un concept danez tot mai popular in ultima vreme, care se refera la atmosfera calda, confortabila si prietenoasa pe care o aduc in casa.

Seara, cand privesti din tramvaiul in mers catre apartamentele de la primul etaj al blocurilor, te infiori de cat de sumbre sunt casele oamenilor. Mobila, stilul, covoarele – nimic din casa nu este mai important decat pozitionarea luminii”, spunea Poul Henningsen, arhitect si designer danez. Este considerat si primul arhitect de lumini din lume, pentru ca a fost foarte preocupat de importanta luminii pentru starea noastra de bine.

2. Creati acel sentiment de acasa

Ce face diferenta intre o locuinta obisnuita si „acasa”? Pe langa faptul ca e primitoare, calda si locul unde reusim sa ne deconectam de la lumea exterioara, sentimentul de acasa este unic, tine de fiecare dintre noi. Iar cum cream acest sentiment de acasa ne revine in totalitate. Decorati in culorile si stilul care va plac si vi se potrivesc ca personalitate, puneti pe pereti tablourile preferate, poze cu familia si oamenii dragi, asezati la vedere obiecte care va amintesc de momente placute pe care le-ati trait. Amenajati un loc dedicat hobby-urilor si activitatilor preferate.

3. Organizati dormitorul astfel incat sa fie propice somnului

Mare parte din actiunile ce tin de igiena somnului au legatura cu modul in care ne organizam camera in care dormim. Ce putem imbunatati la dormitorul nostru astfel incat sa ne ajute sa intram mai usor in starea de somn si sa ne odihnim mai bine:

  • Lipsa luminii este elementul cel mai important pentru ritmul nostru circadian (ceasul nostru intern) si care semnaleaza ca este vremea somnului. In acest sens, niste draperii care odata trase, asigura intunericul in camera, sunt foarte utile, mai ales daca in camera intra multa lumina de afara. Luminile din dormitor, folosite inainte de a va culca, nu ar trebui sa fie puternice, pentru a nu interfera cu productia de melatonina (hormonul somnului). Din acelasi motiv, se recomanda ca in dormitor sa fie utilizate cat mai putin dispozitivele electronice (televizor, laptop, telefon).
  • Mentineti o temperatura cat mai confortabila in dormitor, sa nu fie nici foarte frig, nici foarte cald. Expertii in somn recomanda sa fie o temperatura mai scazuta, de maximum 22 grade Celsius.
  • Salteaua pe care va odihniti sa fie cat mai conforabila, iar nivelul de fermitate este in functie de preferintele fiecaruia. Alaturi de saltea, si pernele si lenjeria de pat sa fie cat mai confortabile. Se recomanda ca lenjeria sa fie cat mai des spalata, pentru a indeparta praful si potentialii alergeni.

4. Reduceti din lucrurile pe care nu le mai folositi

Acasa este si locul unde ne relaxam si ne reincarcam. Insa daca locuinta este aglomerata si dezorganizata, poate fi o sursa de stres suplimentara. Ce putem face in acest sens este sa mai reducem din lucrurile care nu ne mai folosesc. Fie ca e vorba de haine, obiecte, dispozitive electronice, obiecte decorative, piese de mobilier pe care nu le mai folosim sau le depozitam in speranta ca le vom folosi candva, adunati-le si donati-le sau reciclati-le. Daca aveti copii, sortati periodic hainele si jucariile si procedati cu acestea in aceeasi maniera.

Adoptarea unor principii legate de minimalism ne pot ajuta sa avem locuinta mai putin aglomerata si supraincarcata. Implicit, cu cat avem mai putine obiecte, cu atat mai putin praf, par de animale sau mucegai, dar si spatiu ocupat inutil.

Mai multe despre minimalism si despre efectele benefice pe care le poate avea asupra vietii noastre gasiti in acest articol.

5. Mentineti frigiderul bine organizat

Un frigider bine organizat ne ajuta sa mentinem in siguranta alimentele si in acelasi timp reduce riscul risipei alimentare. Daca aveti tendinta de a cumpara multa mancare, frigiderul este in permanenta plin. De aceea, pe de o parte exista riscul sa nu reusiti sa consumati pe masura cumparaturilor, dar frigiderul nefiind bine organizat, nici nu puteti consuma alimentele in ordinea expirarii valabilitatii lor.

  • Pe cat posibil, tineti separat alimentele gatite de cele crude, in special carne, peste.
  • Alimentele perisabile, cum sunt salata verde si verdeturile, evitati sa le depozitati in capatul din spate al rafturilor, pentru ca acolo temperatura e mai scazuta si se vor strica.
  • Curatati regulat frigiderul.
  • Evitati sa puneti in frigider recipiente cu alimente fierbinti, pentru ca temperatura din interior poate creste, lucru care afecteaza si restul alimentelor.
  • Stabiliti meniul pe intreaga saptamana sau macar pentru cateva zile. Astfel veti cumpara exact ceea ce aveti nevoie, cu mai putin exces si cu mai mult timp castigat.

6. Introduceti elemente de calm in casa voastra

Acasa este de cele mai multe ori locul in care reusim sa ne relaxam, cu atat mai mult daca avem un loc de munca foarte stresant si activitati solicitante pe langa acesta. Mici zone sau elemente care ne relaxeaza si ne redau calmul pot fi zona balconului unde avem multe plante de care ne ingrijim periodic; un fotoliu sau divan confortabil, unde obisnuim sa citim; o camera pe care am amenajat-o pentru un hobby etc.

Unul dintre principiile neuroarhitecturii este de a pune accentul (atunci cand se stabileste design-ul unei camere) mai degraba pe interactiunea dintre oameni si nu pe televizor. De exemplu, in centrul camerei sau in partea cea mai atragatoare sa asezam o canapea sau o masa cu mai multe scaune, si nu televizorul sau zona de privit la televizor.

7. Puneti accent pe calitatea aerului din casa

Calitatea aerului este extrem de importanta pentru sanatate, de aceea se recomanda sa aerisim cat mai des posibil camerele, inclusiv in sezonul rece. Daca locuiti intr-un oras in care nivelul de poluare a aerului este ridicat, o varianta de incercat poate fi un purificator de aer. Acest dispozitiv poate fi o solutie mai ales daca un membru al familiei se confrunta cu alergii.

Umiditatea aerului este un alt factor pe care e bine sa il monitorizam, pentru ca o umiditate excesiva poate duce la aparitia mucegaiului, in timp ce o umiditate scazuta poate cauza uscarea cailor respiratorii, mai ales pe durata somnului noaptea.

8. Cultivati confortul in casa

Daca va place sa va invitati familia si prietenii in vizita, introduceti in spatiul de locuit cat mai multe elemente de confort: o canapea confortabila, pernute, fotolii sau scaune confortabile pentru toata lumea invitata.

9. Mentineti cat mai degajata camera de joaca a copiilor

Odata cu aparitia unui copil in familie, apar treptat tot mai multe jucarii. Cu cat cei mici au mai multe jucarii la dispozitie si in campul lor vizual, cu atat le e mai dificil sa se concentreze pe una si sa se joace, fara sa fie distrasi de celelalte. De aceea, o practica utila este cea de rotatie a jucariilor saptamanal sau o data la doua saptamani, lasand copiilor doar cateva jucarii la vedere. In acest fel, si camera in care se joaca de obicei devina mai aerisita si mai placuta. Aceasta practica elimina si dezinteresul copiilor fata de jucarii, pentru ca dupa ce se face schimbul, ei redevin interesati de cele cu care nu s-au mai jucat de mult. Nu in ultimul rand, va va fi si mai usor sa le strangeti si sa mentineti ordinea in camera.

10. Introduceti elemente din natura in casa ta

Contactul cu natura si timpul petrecut in natura sunt foarte benefice pentru sanatatea si starea noastra de bine. Daca nu locuim la casa si nu avem curte sau gradina sau daca de la fereastra nu avem privelisti cu natura, putem aduce elemente din natura in casa: plante verzi; flori proaspete; flori uscate; acvarii cu pesti; seminee cu lemne. De asemenea, optati pentru cat mai multe materiale naturale in design-ul si decoratiunile casei.

Mai multe despre beneficiile pe care timpul in natura ni le ofera – in acest articol.

Referinte:

(1) The Connection Between Your Home and Your Sense of Well-Being – https://www.uwhealth.org/health-wellness/the-connection-between-your-home-and-your-sense-of-well-being/52003
(2) How to Design a Home That Boosts Well-Being – https://www.houzz.com/magazine/how-to-design-a-home-that-boosts-well-being-stsetivw-vs~128031623
(3) How to Design the Ideal Bedroom for Sleep – https://www.sleepfoundation.org/bedroom-environment/how-to-design-the-ideal-bedroom-for-sleep

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma