Categori: Hematologie

Leucocitele in sange si urina: ce inseamna valorile marite sau scazute

Leucocitele sunt celulele albe din sange si parte a sistemului imunitar, ce protejeaza organismul. Iata care sunt valorile normale, cauze si simptome pentru valori prea mari sau prea mici.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Tipuri de leucocite (celule albe)
3. Valorile normale ale leucocitelor
4. Leucocitoza (leucocite marite)
5. Leocopenia (leucocite scazute)

Informatii generale

Sangele are patru componente principale: plasma, globule rosii, globule albe (leucocitele) si trombocite. Sangele are multe functii diferite, inclusiv:

  • transportul de oxigen si substante nutritive catre plamani si tesuturi;
  • formarea de cheaguri de sange pentru a preveni pierderea excesiva de sange;
  • transporta celule si anticorpi care lupta impotriva infectiilor;
  • aduce reziduuri in rinichi si ficat, care filtreaza si curata sangele;
  • reglarea temperaturii corpului.

Lichidul care trece prin vene, artere si capilare este cunoscut sub numele de sange integral, un amestec de aproximativ 55% plasma si 45% celule sangvine.

Ce sunt leucocitele?

Leucocitele sau globulele albe protejeaza organismul de infectii. Ele sunt mult mai putine la numar decat celulele rosii din sange, reprezentand aproximativ 1% din sange. Cel mai frecvent tip de celule albe din sange este reprezentat de neutrofile, care reprezinta 55 – 70% din numarul total de celule albe din sange.

Celulele albe ajuta la apararea organismului impotriva bolilor infectioase si a materialelor straine ca parte a sistemului imunitar. Exista, in mod normal, aproximativ 7000 – 25.000 de celule albe in fiecare picatura de sange. In boli cum ar fi leucemia, acestea pot creste pana la 50.000 de celule albe intr-o singura picatura de sange.

Celulele albe se gasesc, de asemenea, in numar mare in sistemul limfatic, in splina si in alte tesuturi ale corpului.

Tipuri de leucocite (celule albe)

Celulele albe din sange fac parte din sistemul imunitar care ajuta la combaterea infectiilor si apararea organismului impotriva altor agenti straini. Diferite tipuri de celule albe din sange sunt implicate in recunoasterea intrusilor, uciderea bacteriilor daunatoare si formarea de anticorpi pentru a proteja corpul impotriva expunerii viitoare la unele bacterii si virusuri.

Ca toate celulele sangvine, globulele albe din sange sunt produse in principal in maduva osoasa. Ele se dezvolta din celule stem (precursoare) care se matureaza intr-unul dintre cele cinci tipuri majore de globule albe din sange: neutrofile, limfocite, monocite, eozinofine si bazofile.

Limfocitele

Limfocitele sunt esentiale pentru producerea de anticorpi ce protejeaza organismul impotriva bacteriilor, a virusurilor si a altor substante toxice din organism. Limfocitele (limfocite B si limfocite T) – sunt, de asemenea, foarte importante in sistemul imunitar, celulele T fiind responsabile de distrugerea directa a multor invadatori straini. Limfocitele B (celulele B), spre deosebire de alte tipuri de celule albe, sunt responsabile de imunitatea umorala. Produc anticorpi care „isi amintesc” de o infectie si sunt pregatiti in cazul in care corpul ar trebui sa fie expus.

Limfocitele B joaca rolul principal in eficacitatea majoritatii vaccinurilor actuale.

Neutrofilele

Acestea sunt celule care distrug bacterii si ciuperci ce afecteaza organismul. Aproximativ jumatate dintre celulele albe din sange sunt neutrofile. Neutrofilele sunt, de obicei, primele celule ale sistemului imunitar care raspund la un invadator, cum ar fi o bacterie sau un virus. De asemenea, transmit semnale care alerteaza alte celule din sistemul imunitar pentru a raspunde. Odata eliberate din maduva osoasa, aceste celule traiesc timp de numai 8 ore, dar in jur de 100 de miliarde de astfel de celule sunt produse de corp in fiecare zi.

Neutrofilele constituie majoritatea celulelor albe din sangele unei persoane normale. Din totalul celulelor albe din sange, exista de obicei 50-70% neutrofile.

Bazofilele

Aceste celule au rolul de a alerta organismul cand exista infectii. Reprezinta doar aproximativ 1% din celulele albe din sange, fiind importante pentru declansarea unui raspuns imun specific la agenti patogeni. Sunt in general asociate cu astmul – cand sunt stimulate, aceste celule elibereaza histamina printre alte substante chimice.

Eozinofilele

Aceste celule sunt responsabile de distrugerea parazitilor si a celulelor canceroase. Sunt foarte importante pentru ca raspund la infectiile cu paraziti. Ele sunt, in general, cunoscute pentru rolul lor in simptomele alergiei. Reprezinta cel mult 5% din celulele albe din sange, dar sunt prezente in concentratii mari in tractul digestiv.

Monocitele

Aproximativ 5 – 12 % dintre celulele albe din sange sunt monocite, iar cea mai importanta functie este aceea de a migra in tesuturi si de a „curata” celulele moarte.

Valorile normale ale leucocitelor

In general, iata care sunt pentru leucocite valori normale:

  • Adulti – 4000 – 8000 /mm cub sange;
  • Copii (1-6 ani) – 4000 – 1000 /mm cub sange.

Procentele normale ale tipurilor de celule sangine albe din numarul total sunt, de obicei, in aceste intervale:

  • neutrofile – 50 – 70 %
  • limfocite – 20-40%
  • eozinofile – 1 – 5 %
  • bazofile – 1 %
  • monocite – 5-12  %
    bazofile – 0,5 – 1 %

Numerele mai mari sau mai mici decat in ​​mod normal pot fi un semn al unei afectiuni fundamentale.

Numarul de leucocite se afla prin teste de sange – hemoleucograma. Aici intra si formula leucocitara care masoara numarul de leucocite in sange si tipul lor. Exista mai multe tipuri de celule albe din sange, iar sangele contine de obicei un procent din fiecare tip.

Leucocitele – valori prea mari sau prea mici

Un numar leucocite prea mare sau prea mic poate indica o tulburare:

  • Leucopenia – reprezinta o scadere a numarului de celule albe din sange la mai putin de 4000 de celule pe microlitru de sange, si face ca persoanele sa devina mai sensibile la infectii;
  • Leucocitoza – este o crestere a numarului de celule albe din sange la mai mult de 11.000 de celule pe microlitru de sange, fiind adesea cauzata de raspunsul normal al organismului pentru a ajuta la combaterea unei infectii sau la unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii.

Unele tulburari ale celulelor albe din sange implica numai unul dintre cele cinci tipuri de celule albe din sange:

  • Neutropenia – este un numar anormal de scazut de neutrofile;
  • Leucocitoza cu neutrofilie – numar foarte mare de neutrofile;
  • Limfocitopenia este un numar anormal de scazut de limfocite;
  • Limfocitoza limfocitara este un numar anormal de mare de limfocite etc.

Tulburarile care implica monocitele si eozinofilele sunt mai putin frecvente, iar tulburarile care implica bazofilele sunt rare.

Leucocitele in urina

Leucocitele sunt produse si depozitate in diverse locatii din organism, includiv splina, noduli limfatici, maduva osoasa. Numar crescut de leucocite inseamna ca organismul incearca sa lupte impotriva unei infectii. Aceste celule circula in organism, de la un organ la altul si la ganglionii limfatici. In urina se pot gasi doar concentratii foarte mici de leucocite – numar mare de leucocite in urina poate indica o infectie sau alte probleme medicale inflamatorii. Acestea includ posibile infectii urinare, pietre la rinichi, infectii renale, retinerea urinei, cistita etc.

Leucocitoza (leucocite marite)

Leucocitoza (leucocite marite) reprezinta o crestere a numarului de globule albe la mai mult de 11.000 celule/microlitru sange. Pragul exact pentru un numar mare de celule albe din sange variaza de la un laborator la altul. In general, pentru adulti, un numar de peste 11.000 de celule albe din sange (leucocite) intr-un microlitru de sange este considerat un numar mare de celule albe in sange.

Leucocitele marite – cauze

Aceasta apare de obicei ca raspuns la urmatoarele conditii:

  • inflamatii si infectii – bacteriene sau virale;
  • imunosupresie;
  • artrita reumatoida – boala articulara inflamatorie;
  • fumatul;
  • stresul – stres fizic sau emotional intens;
  • alergii – in special reactii alergice severe;
  • tuberculoza;
  • sarcina;
  • activitate fizica foarte intensa;
  • tuse convulsiva;
  • leucemie – leucemie limfocitara acuta sau cronica, leucemie mieloida acuta sau cronica;
  • unele medicamente, cum ar fi costicosteroizi sau epinefrina;
  • mielofibroza – o tulburare a maduvei osoase;
  • policitemia vera etc.

In unele cazuri, toate celulele albe sunt afectate. Cu toate acestea, unii oameni au o boala specifica in care este afectat doar un singur tip de globule albe.

Cauze in functie de tipul de globule albe crescute

Daca sunt crescute doar anumite tipuri de globule albe, cauza poate fi un declansator specific:

  • Monocite crescute –  nivelurile ridicate de monocite pot indica prezenta unei infectii cronice, a unei tulburari autoimune sau sangvine, a cancerului sau a altor afectiuni medicale;
  • Limfocite crescute – Daca exista o crestere a nivelului de limfocite, aceasta afectiune este cunoscuta sub denumirea de leucocitoza limfocitica. Acest lucru poate aparea ca urmare a unui virus sau a unei infectii, cum ar fi tuberculoza.
  • Neutrofile crescute – Nivelurile crescute de neutrofile din corp conduc la o stare fizica ce e cunoscuta sub denumirea de leucocitoza neutrofila. Aceasta conditie este un raspuns imun normal la un eveniment, cum ar fi infectia, ranirea, inflamatia, unele medicamente si anumite tipuri de leucemie.
  • Bazofile crescute –  Nivelurile ridicate de bazofile pot sa apara la persoanele cu antecedente de boala tiroidiana subactiva, cunoscuta sub numele de hipotiroidism, sau ca urmare a altor afectiuni medicale;
  • Eozinofile crescute – Daca o persoana inregistreaza niveluri ridicate de eozinofile, organismul ar putea reactiona la o infectie parazitara, alergen sau astm.

Sindromul hipereozinofilic idiopatic

Ocazional, nu exista nicio cauza identificabila pentru cresterea numarului de celule albe din sange. Acesta este cunoscut sub numele de sindrom hipereozinofilic idiopatic. Poate duce la complicatii grave, cum ar fi afectarea inimii, plamanilor, ficatului, a pielii si a sistemului nervos.

Cei afectati de sindromul hipereozinofilic idiopatic pot prezenta simptome precum febra, pierdere in greutate inexplicabila, oboseala, slabiciune, transpiratii nocturne, stari de confuzie etc.

Semne si simptome

Simptomele exacte pentru leucocite mari in sange depind de starea sau factorul care le provoaca. Fluctuatiile numarului de celule sangvine ar putea sa nu produca niciun simptom. Dupa ce s-a observat orice simptome, medicul poate face un test de sange pentru a evalua numarul de celule albe din sange, iar testele si examinarile ulterioare vor fi adesea necesare pentru a identifica exacta cauza problemei.

Leucocitoza nu e o boala in sine, astfel ca simptomele depind de cauza de la baza. Cele mai multe simptome care sunt destul de comune in mai multe cauze de leucocitoza includ:

  • slabiciune si oboseala persistenta;
  • stare generala de rau;
  • transpiratii abundente;
  • ameteri si stari de lesin;
  • respiratie dificila;
  • afectarea apetitului etc.

Este in general o slabire a organismului, si astfel o predispozitie mai mare la boli si infectii. Semnele care prezinta o afectiune mai grava pot include febra, puls rapid, umflarea ganglionilor limfatici etc.

Leucocitele marite – tratament

Tratamentul depinde de cauza. Daca, de exemplu, vorbim de o infectie bacteriana, se pot prescrie antibiotice daca este cazul. Tratamentul pentru leucocitoza depinde in intregime de cauza.

Leucopenie (leucocite scazute)

Leucopenia (leucocitele scazute) este o scadere a numarului total de celule albe din sange. Leucocite este un alt nume pentru celulele albe din sange. Ele sunt produse in maduva osoasa si se gasesc in tesuturile sangvine si limfatice. Leucocitele joaca un rol esential in apararea organismului impotriva virusurilor si a bacteriilor, care pot provoca infectii.

Un test de sange care arata un numar de globule albe mai mic de 4000 pe microlitru (unele laboratoare spun mai putin de 4500) ar putea insemna ca organismul ar putea sa nu poata lupta impotriva infectiei asa cum ar trebui.

Neutropenia este un numar scazut de neutrofile. Neutrofilele sunt un tip de celule albe care inconjoara si distrug bacteriile din organism.

Dupa scaderea numarului de leucocite, acestea raman scazute timp de 7-10 zile. Cel mai mic nivel pe care il poate atinge numarul de celule sangvine este asociat cu rezistenta foarte scazuta a organismului la infectie.

Simptome

Leucopenia si neutropenia nu produc niciun simptom. Persoanele cu cancer, de obicei, afla ca au un numar scazut de celule albe in sange dintr-un test de sange sau cand au o infectie. O infectie poate incepe in aproape orice parte a corpului, dar multe apar in piele, mucoase, in tractul digestiv sau in tractul respirator. Cele mai frecvente semne si simptome ale unei infectii includ:

  • febra si frisoane;
  • umflarea si inrosirea;
  • ulceratii la nivelul gurii, pete rosii sau albe in gura;
  • durere de gat;
  • tuse severa sau dificultati de respiratie;
  • durere sau arsuri la urinare sau urina mirositoare;
  • diaree;
  • puroi etc.

Uneori febra este singurul semn de infectie, dar o persoana poate avea o infectie fara febra sau frisoane.

Leucocitele scazute – cauze

Medicul va face un examen fizic si va lua in considerare simptomele pe care le aveti impreuna cu problemele medicale anterioare pentru a afla ce este in spatele rezultatului:

  • probleme ale maduvei osoase – valori scazute ale leucocitelor  sunt adesea legate de problemele maduvei osoase;
  • tulburari autoimune – unele boli autoimune, cum ar fi lupusul si artrita reumatoida;
  • infectie;
  • unele medicamente;
  • alimentatia – deficitul de vitamine, ca acid folic si vitamina B12;
  • probleme cu splina.

Diagnostic pentru leucocitele scazute

Leucopenia sau neutropenia sunt, de obicei, diagnosticate printr-un test de sange – hemoleucograma. .

Tratament

Tratamentul pentru leucopenie depinde de ce tip de globule albe este scazut si de cauza. Este posibil sa aveti nevoie de alte tratamente pentru a trata orice infectie care se dezvolta din cauza lipsei de celule albe din sange. Tratamentele frecvente includ:

  • medicamente – pentru a stimula organismul sa produca mai multe globule, pentru a trata infectii etc.;
  • oprirea tratamentelor care cauzeaza leucopenie;
  • factori de crestere – pot ajuta in cazul in care cauza leucopeniei este genetica sau provocata de chimioterapie.

Referinte:
(1)What to know about high white blood cell count, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/315133.php
(2) Low White Blood Cell Count: Care and Treatment, link:
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17706-low-white-blood-cell-count/care-and-treatment
(3) Why Is My White Blood Cell Count Low?, link:
https://www.webmd.com/cancer/white-blood-cell-count-low#2
(4) Types and Function of White Blood Cells (WBCs), link:
https://www.verywellhealth.com/understanding-white-blood-cells-and-counts-2249217

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma