Infectia cu rotavirus la copii este principala cauza de aparitie a cazurilor de diaree infectioasa la cei mici. Aflati prin ce simptome se manifesta, cum se trateaza, ce complicatii pot aparea si ce putem face pentru a preveni infectia cu rotavirus la copii.
(1) Ce este rotavirusul?
(2) Factori de risc pentru infectia cu rotavirus
(3) Cum se manifesta infectia cu rotavirus la copii?
(4) Diagnostic
(5) Tratament pentru rotavirus la copii
(6) Complicatii
(7) Cum poate fi prevenita infectia cu rotavirus la copii?
Rotavirusul este un virus comun si foarte contagios, care provoaca inflamatie la nivelul stomacului si intestinului, manifestate prin varsaturi si diaree. Este unul dintre virusurile care cauzeaza gastroenterite. Privit la microscop, are o forma rotunda, de unde vine si denumirea (in latina, “rota” inseamna rotund).
Infectia rotavirala poate fi cauzata de serotipurile A, B si C de rotavirus.
Infectiile severe cu rotavirus, numite gastroenterite cu rotavirus, sunt in topul cauzelor de diaree severa la bebelusi si copii mici (cu varste intre 3 si 15 luni). La nivel mondial, diareea cauzata de infectia cu rotavirus cauzeaza peste jumatate de milion de decese, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Varsaturile si diareea pot duce rapid la deshidratare severa, care netratata corespunzator, poate fi fatala.
Rotavirusul se transmite pe cale fecal-orala. La un copil cu rotavirus, virusul este prezent in scaun dinainte ca simptomele sa se manifeste si pana la 10 zile dupa ce simptomele dispar. Daca merge la toaleta si nu se spala pe maini, virusul se poate raspandi pe mainile sale si de acolo pe orice atinge (suprafete, obiecte, mancare). Cand alti copii vin in contact cu aceste obiecte si suprafete contaminate, sunt expusi virusului. Daca nici ei nu se spala pe maini inainte de masa, ori in cazul copiilor mici, introduc mainile murdare in gura, dupa ce au atins o suprafata contaminata (o jucarie), este foarte probabil sa dezvolte infectia cu rotavirus.
Rotavirusul poate fi luat si prin consumul de alimente sau lichide contaminate sau prin contactul cu suprafete si obiecte contaminate. Virusul traieste cateva saptamani pe suprafete, daca nu sunt dezinfectate (jucarii, clantede usi, creioane, ustensile, telecomanda, telefon, blat de bucatarie, robinet de la chiuveta etc.)
Epidemiile de enterocolita cu rotavirus la copii apar de obicei in colectivitati. Aici riscul ca cei mici sa atinga obiecte contaminate este mai mare. Si persoanele care au in grija copiii pot raspandi virusul, mai ales daca nu se spala pe maini dupa ce schimba scutece.
Categoria de varsta cu cel mai mare risc este intre 3 si 35 de luni. Infectiile cu rotavirus sunt mult mai frecvente in lunile reci ale anului, incepand din toamna si pana la sfarsitul primaverii. De asemenea, frecventarea colectivitatilor poate fi un alt factor de risc, intrucat un copil deja infectat cu rotavirus are mari sanse sa transmita virusul mai departe.
Pe langa copiii mici, frecvent sunt afectati si rudele apropiate ale acestora, precum si persoanele care ii ingrijesc (bone, bunici, ingrijitoare de la cresa/gradinita).
De asemenea, persoanele imunodeprimate reprezinta o categorie de risc inalt pentru infectia cu rotavirus.
Dupa expunerea la virus, poate dura pana la 2 zile pana sa apara simptomele (incubatia). Manifestarile pot sa difere de la un copil la altul si sa aiba intensitati diferite. De obicei infectia rotavirala debuteaza cu febra si varsaturi, urmate apoi de diaree apoasa. La adulti tabloul simptomatic e similar cu al copiilor, doar ca manifestarile sunt mai usoare, iar uneori simptomele nu se manifesta deloc.
Debutul bolii este brusc, marcat de aparitia varsaturilor si scaunelor diareice apoase.
Cele mai comune simptome de rotavirus la copii sunt:
Daca organismul pierde prea multe lichide, este posibil sa apara deshidratarea, in special in cazurile de rotavirus bebe, dar nu sunt excluse nici cazurile de rotavirus copii mari. Senzatia de greata si incapacitatea de a retine lichidele ingerate pot aparea indiferent de varsta.
Deshidratarea ii face pe cei mici slabiti si apatici, gura le este uscata si pulsul creste.
Cum poate fi recunoscuta deshidratarea – iata principalele semne pe care sa le aveti in vedere:
Important! Prezentati-va la medic obligatoriu:
Diagnosticul de rotavirus la copii este important sa fie pus, pentru ca multe dintre simptome sunt similare cu manifestarile altor afectiuni. Medicul pune diagnosticul dupa ce examineaza clinic copilul si eventual solicita realizarea unor analize (sange, urina, scaun).
Analizele pentru rotavirus nu se fac de rutina, decat daca este necesar (copilul ajunge la urgenta in stare de deshidratare severa sau in contextul unei epidemii de infectie rotavirala).
Identificarea rotavirusului se face prin teste virale, respectiv teste rapide de detectie a antigenului din materiile fecale.
Coprocultura se face pentru a se determina cauza diareei – daca e vorba de un virus sau de o bacterie. In acest caz din urma, rezultatul este insotit si de o antibiograma. Infectiile cauzate de bacterii necesita tratament cu antibiotic. In cazul infectiei cu rotavirus nu se administreaza antibiotic.
O alte analiza in infectia cu rotavirus pe care medicul va poate recomanda sa o faceti este coprocitograma.
Tratamentul in cazurile de rotavirus la copii vizeaza reducerea simptomelor. Este un tratament simptomatic, pentru ca nu exista un tratament specific care sa vindece infectia cu rotavirus. Chiar si copiii care sunt vaccinati impotriva rotavirusului pot contacta aceasta infectie si nu doar o data.
Nu se administreaza antibiotice si nici medicamente antivirale in infectia cu rotavirus la copii.
Tratamentul simptomatic are in vedere gravitatea manifestarilor, varsta copilului, starea lui generala de sanatate. Cazurile in care bebelusii si copiii mici sunt sever deshidratati din cauza diareei si varsaturilor necesita spitalizare. Acestia primesc perfuzii pentru rehidratare. Cazurile usoare, in care copilul accepta lichide, iar parintii pot tine sub control febra si varsaturile, pot fi gestionate acasa. In cazul tratamentului acasa, este important ca parintii sa acorde atentie masurilor igienico-dietetice, pentru a limita pe cat posibil raspandirea rotavirusului si eventuala infectare a celorlalti membri ai familiei. Aceste masuri de igiena sunt prezentate in capitolul urmator.
Oricat de neplacuta este infectia cu rotavirus la copii, din pacate nu se poate trata cauza. Tratamentul simptomatic include:
Dupa un episod de enterocolita, copilul ar trebui sa aiba un regim alimentar adecvat. Alimentatia in cazul infectiei cu rotavirus la copii ar trebui sa includa alimente usoare, care sa nu agraveze varsaturile sau diareea.
Diareea si varsaturile pot fi atat de severe in cazul bebelusilor si copiilor mici, incat se pot deshidrata. In caz de deshidratare severa, este nevoie de ingrijire de urgenta la spital si administrarea de perfuzii pentru rehidratare. Copilul primeste lichide intravenos pana cand nivelul lui de hidratare se normalizeaza. Nivelul de electroliti din sange este determinat prin realizarea unor analize de sange.
Cand ar trebui sa va adresati medicului:
Deshidratarea este principala complicatie a infectiei cu rotavirus la copii, fiind o cauza importanta de deces in randul copiilor afectati din tarile in curs de dezvoltare.
Un copil care a facut infectie cu rotavirus nu dobandeste imunitate, el se poate infecta din nou, pentru ca exista mai multe tipuri de rotavirusuri care pot cauza enterocolite. De cele mai multe ori, bolile ulterioare sunt insa mai putin severe decat prima. Prevenirea infectiei cu rotavirus consta in vaccinarea anti-rotavirus si respectarea masurilor de igiena care sa opreasca eventuala raspandire a patogenilor.
La bebelusii sub 3 luni, anticorpii transmisi transplacentar, precum si laptele matern ofera protectie imunitara impotriva rotavirusului.
Una dintre cele mai sigure metode pentru prevenirea infectiei cu rotavirus este vaccinarea anti-rotavirus. Pe langa protectia individuala oferita unui copil, vaccinarea anti rotavirus ajuta la stoparea raspandirii infectiei intr-o colectivitate.
Exista doua vaccinuri impotriva rotavirusului, care se administreaza la bebelusi pe cale orala, in primele luni de viata.
Vaccinurile constau intr-un lichid care li se administreaza bebelusilor pe gura. Efectele secundare sunt usoare si pot include diaree, varsaturi si febra. Se recomanda utilizarea aceluiasi vaccin la a doua, respectiv a treia doza, si nu combinarea celor doua vaccinuri, intrucat acestea au concentratii diferite.
Bebelusul trebuie sa aiba varsta de minim 6 saptamani la prima doza de vaccin, iar intre vaccinari sa existe un interval de cel putin 4 saptamani.
Precautia este necesara in cazul imunizarii anti-rotavirus atunci:
Ambele vaccinuri sunt disponibile si in Romania. Acestea nu fac parte din schema obligatorie de vaccinare. Pentru mai multe detalii despre vaccinarea anti rotavirus este important sa va consultati cu medicul copilului.
Pentru reducerea cazurilor de infectie cu rotavirus iata ce masuri de siguranta mai pot fi luate:
(1) Rotavirus Infection in Children – https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=90&contentid=P02540
(2) Rotavirus – https://kidshealth.org/en/parents/rotavirus.html
(3) Your Child’s Immunizations: Rotavirus Vaccine – https://kidshealth.org/en/parents/rotavirus-vaccine.html
(4) Rotavirus Infection – https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/rotavirus-infection
(5) What is Rotavirus? – https://www.webmd.com/children/guide/what-is-rotavirus#2
(6) Rotavirus – https://www.cdc.gov/rotavirus/about/index.html
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…