Imunoterapia este o forma de terapie impotriva cancerului care stimuleaza sistemul imunitar sa lupte impotriva celulelor canceroase. Iata care sunt principalele tipuri de imunoterapie si cum actioneaza.
1. Ce este imunoterapia?
2. Cum functioneaza imunoterapia?
3. Tipuri de imunoterapie
4. Cum se administreaza imunoterapia?
5. Efecte adverse
6. Imunoterapia este benefica pentru toti pacientii?
Imunoterapia este o forma avansata de tratament pentru cancer care stimuleaza propriul sistem imunitar al corpului pentru a lupta impotriva cancerului. Desi rata de raspund la acest tratament este in general una buna, multi pacienti nu raspund la tratament. De aceea, se apeleaza la o abordare combinata pentru imbunatatirea raspunsului la tratament. Astfel de abordari pot implica anumite combinatii sinergice de agenti imunoterapeutici sau combinatii de agenti imunoterapeutici cu tratamente conventionale pentru cancer, cum ar fi radioterapia sau terapia tintita.
De obicei, sistemul imunitar uman este foarte eficient in combaterea bolilor, cu exceptia cazului in care boala este cancer. Imunoterapia presupune combaterea unei boli celulare la nivel celular. Unele tipuri de imunoterapie vizeaza anumite celule imunitare; altele afecteaza intregul sistem imunitar intr-un mod general.
Inainte chimioterapia a fost singura optiune pentru a trata cele mai avansate (metastazate) cancere. Deoarece aceste medicamente functioneaza prin distrugerea celulelor care se divid rapid, afecteaya si celule sanatoase – cum ar fi foliculii de par – pe langa celulele canceroase. Medicamentele tintite sunt concepute pentru a acoperi genele specifice sau proteine care sunt modificate pe celulele canceroase. Imunoterapia a prezentat eficienta pentru anumite tipuri de cancere avansate, cum ar fi cancerele pulmonare, cancere de vezica urinara si cancerele de piele.
Sistemul imunitar este format din organe si celule, cum ar fi:
Imunoterapia utilizeaza cantitati concentrate de substante naturale ale organismului – numite agenti biologici – pentru a „forta” sistemul imunitar sa lucreze mai eficient. Imunoterapia functioneaza prin stimularea suplimentara a raspunsului imunitar.
In timp ce multe dintre celulele din organism cresc si se divid in mod natural, acest comportament este strict controlat de o varietate de factori, inclusiv genele din celule. Atunci cand nu este necesara o crestere mai mare, celulele trebuie sa inceteze sa creasca. Din pacate, celulele canceroase dobandesc defecte care le fac sa ignore aceste semnale de oprire si ele incep sa se dezvolte necontrolat.
Uneori, celulele canceroase dezvolta modalitati de evitare fata de sistemul imunitar, ceea ce le permite sa continue sa creasca si sa metastazeze sau sa se raspandeasca in alte organe. Prin urmare, imunoterapia este conceputa pentru a stimula sau spori capacitatea de combatere a cancerului de catre celulele imune.
Daca celulele albe din sange nu sunt suficient de puternice pentru a lupta singure cu celulele canceroase, agentii biologici pot oferi un impuls sistemului, modificand mediul chimic al cancerului. Sistemul imunitar este compus din organe si celule specializate care protejeaza organismul de infectii si de anumite boli prin urmarirea substantelor care se gasesc in mod normal in organism. Orice substanta noua pe care nu o recunoaste – cum ar fi germeni sau celule anormale – activeaza sistemul imunitar in incercarea de a indeparta si distruge acest element.
Capacitatea naturala a sistemului imunitar de a detecta si de a distruge elemente straine poate impiedica dezvoltarea multor tipuri de cancer. Cu toate acestea, celulele canceroase sunt uneori capabile sa evite detectarea si distrugerea de catre sistemul imunitar. Pentru a depasi acest lucru, s-au identificat aceste noi modalitati de a face ca sistemul imunitar sa recunoasca celulele canceroase si sa isi modifice raspunsul astfel incat sa le distruga.
Medicamentele imunoterapice sunt folosite pentru a trata multe tipuri diferite de cancer. Aceste medicamente noi actioneaza in moduri diferite:
Anticorpii monoclonali sunt produsi in laborator. Ca si anticorpii pe care sistemul imunitar ii produce, sarcina lor este de a declansa o reactie a sistemului imunitar.
Sunt replici sintetice de proteine de anticorpi care sunt prezente in sistemul imunitar al organismului. Aceste copii sunt concepute pentru a identifica celulele canceroase, se leaga de proteine specifice pe suprafata celulelor (antigene) si recruteaza alte celule pentru a se alatura si a lupta impotriva celulelor canceroase. Acesti anticorpi pot elibera o toxina, o substanta radioactiva sau un medicament pentru a distruge celulele canceroase. De asemenea, pot bloca „moleculele de control” si activeaza celulele imunitare pentru a lupta mai eficient. Un alt mod prin care actioneaza este prin atasarea de antigene si blocarea lor, mai exact a acelor antigene pe care celulele canceroase le folosesc pentru a se raspandi si a creste.
Sistemul imunitar impiedica, in mod normal celulele T sa atace celulele normale din organism prin utilizarea proteinelor numite puncte de control. Punctele de control fac parte dintr-o cale pe care sistemul imunitar o foloseste pentru a incetini un raspuns al sistemului imunitar. Unele celule canceroase pot trimite semnale care confunda celulele T, transformand o cale de control si oprindu-le sa atace celulele canceroase – astfel, celulele canceroase continua sa creasca. Inhibitorii de punct de control sunt anticorpi monoclonali care actioneaza prin blocarea proteinelor de control, astfel incat celulele sistemului imunitar pot ataca si ucide celulele canceroase.
Anticorpii monoclonali pot fi utilizati pentru a furniza radiatii sau chimioterapie. Anticorpii monoclonali utilizati pentru a furniza radiatii sunt atasati la substantele radioactive numite izotopi radioactivi. Anticorpii ajuta sa gaseasca si sa se lege de celulele canceroase si apoi elibereaza radiatiile pentru a distruge celulele canceroase. Cand se utilizeaza anticorpi monoclonali pentru a transporta substante radioactive, acest tratament este denumit si radioimunoterapie. Ibritumomab este un tip de radioimunoterapie.
Anticorpii monoclonali sunt uneori atasati la medicamentele chimioterapice pentru a obtine conjugatele de anticorpi. Brentuximab vedotin este un medicament care vizeaza o proteina pe suprafata celulelor canceroase la persoanele cu limfom Hodgkin. Trastuzumab emtansina este un alt tip de conjugat de anticorpi care uneori este utilizat pentru a trata femeile cu cancer de san metastatic HER2-pozitiv.
Imunoterapia nespecifica utilizeaza citokine, factori de crestere si alte substante pentru a-i da un impuls sistemului imunitar pentru combaterea cancerului. Citokinele sunt substante chimice din organism care activeaza sistemul imunitar pentru a lupta impotriva bolilor sau a microbilor care intra in organism. Citokinele pot fi de asemenea produse in laborator si folosite pentru a trata cancerul. Interferonul este un tip de citokina produsa de organism. Interferonul care se produce intr-un laborator pentru tratarea cancerului se numeste interferon alfa.
Interleukina este o alta citokina produsa de organism. Interleukina-2 poate fi produsa intr-un laborator. Ajuta organismul sa produca mai multe tipuri de celule imune care stimuleaza raspunsul sistemului imunitar. De asemenea, ajuta organismul sa produca mai multi anticorpi impotriva celulelor canceroase.
Factorul de stimulare a coloniilor formatoare de granulocite (G-CSF) si factorul de stimulare a coloniilor formatoare de granulocite-macrofage (GM-CSF) sunt factori de crestere care stimuleaza maduva osoasa pentru a produce mai multe granulocite si macrofage, care sunt tipuri de celule albe din sange ce ajuta la combaterea infectiilor.
Bacilul Calmette-Guerin (BCG) este un tip de bacterie care a fost modificata in laborator, astfel incat sa nu provoace boli. Aceasta provoaca inflamatie in vezica urinara, care declanseaza un raspuns imun pentru a ajuta la atacarea si distrugerea celulelor canceroase. BCG este utilizat pentru a trata cancerul vezicii urinare in stadiu incipient.
Medicamentele imunomodulatoare stimuleaza sistemul imunitar, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege modul de actiune. Medicamentele imunomodulatoare includ talidomida, lenalidomida si pomalidomida. Acestea sunt utilizate pentru a trata mielomul multiplu si alte tipuri de cancer.
In mod normal, vaccinurile ne ajuta sa ne protejam de boli. Acestea sunt realizate din versiuni slabe sau inofensive ale bolii pentru a ne proteja. Aceasta inseamna ca nu provoaca boala. Cand o persoana este vaccinata, vaccinul stimuleaza sistemul imunitar. Sistemul imunitar produce anticorpi care pot recunoaste si ataca versiunile inofensive ale bolii. Odata ce organismul a produs acesti anticorpi, poate recunoaste boala daca vine in contact cu aceasta din nou.
Cercetatorii testeaza, de asemenea, vaccinuri pentru tratarea cancerului. In acelasi mod in care vaccinurile lucreaza impotriva bolilor, vaccinurile sunt facute pentru a recunoaste proteinele care se gasesc pe celule canceroase. Acest lucru ajuta sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace celulele canceroase.
Aceste vaccinuri sunt dezvoltate pentru a preveni dezvoltarea cancerului prin intarirea si optimizarea raspunsului imun al organismului la celulele canceroase. Cercetatorii experimenteaza vaccinuri pentru a preveni tumorile cerebrale, cancerul de san, cancerul renal, leucemia, melanomul etc. De asemenea, unul dintre primele vaccinuri pentru tratamentul cancerului a fost aprobat de FDA in 2010 pentru a stimula un raspuns imun impotriva cancerului de prostata metastatic, Provenge.
CAR reprezinta receptorul antigenului himeric. Celulele T sunt celule care au fost extrase din sangele pacientului si modificate in laborator pentru a recunoaste si distruge celulele tumorale; ele sunt apoi returnate pacientului. Tratamentele cu celule T au obtinut rate de raspuns importante in formele rezistente de leucemie. Acum sunt testate si pentru alte tipuri de cancer de sange si in tumori solide, cum ar fi tumori cerebrale.
Perioada si durata de administrare a imunoterapiei pot depinde de:
Inhibitorii de puncte de control sunt de obicei administrati intravenos. Cand se utilizeaza imunoterapie pentru a trata unele cazuri de melanom, o crema numita imiquimond poate fi aplicata direct pe zona afectata. Uneori sunt prescrise mai multe tipuri de medicamente pentru imunoterapie.
Imunoterapia poate provoca efecte secundare, care afecteaza oamenii in moduri diferite. Efectele secundare care pot aparea depind de starea de sanatate a pacientului, de tipul de cancer, de cat de avansata e boala, tipul de tratament administrat si doza.
Cele mai frecvente efecte secundare sunt reactiile cutanate la locul injectarii. Aceste reactii adverse includ:
Este posibil sa apara si simptome asemanatoare gripei, printre care:
Alte reactii adverse pot include:
Imunoterapia poate fi benefica pentru unii, dar nu pentru toti pacientii cu cancer. Se pare ca functioneaza mai bine pentru anumite tipuri de cancer – de exemplu, cancerele cu niveluri mai ridicate de proteine PD-L1 sau un numar masiv de mutatii genetice din cauza defectelor de reparare a ADN-ului.
Referinte:
(1) Immunotherapy, link: https://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/chemotherapy-and-other-drug-therapies/immunotherapy/?region=on
(2) Immunotherapy, link: https://www.cancer.org.au/about-cancer/treatment/immunotherapy.html
(3) Immunotherapy – what you need to know, link: https://www.health.harvard.edu/blog/immunotherapy-what-you-need-to-know-2019012215818
(4) What are immunotherapy side effects, link: https://www.esmo.org/content/download/124130/2352601/file/ESMO-Patient-Guide-on-Immunotherapy-Side-Effects.pdf
(5) What is immunotherapy, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/immunotherapy/what-is-immunotherapy
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…