Implant dentar – Ce este un implant dentar? Este un surub ce se insereaza chirurgical la nivelul maxilarului pentru a imita radacina dintelui lipsa. Afla ce presupune procedura pentru implant dentar, cat costa, care sunt avantajele si dezavantajele.

Cuprins:

1. Ce este un implant dentar?
2. Avantaje implant dentar
3. Procedura implant dentar
4. Durata de viata a unui implant dentar
5. Ingrijirea implanturilor dentare
6. Riscuri
7. Implant dentar – dezavantaje
8. Alternative la implanturile dentare

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este un surub care se fixeaza in osul maxilar pentru a sustine inlocuirea unui dinte lipsa cu un dinte artificial. Poate fi din titan sau zirconiu in general, si poate avea forma cilindrica sau forma conica.

Implanturile dentare reprezinta o alternativa la protezele pentru inlocuirea dintilor lipsa. Implantul in sine este, de obicei, fabricat din titan si este incorporat in maxilar printr-o procedura chirurgicala. Acesta va servi drept „radacina” sau ancora pentru noul dinte de inlocuire. In cele din urma, dupa ce implantul a fost integrat impreuna cu osul – aceasta poate dura pana la 6 luni – se fixeaza un dinte artificial care se potriveste cu dintii naturali.

Avantaje implant dentar

Implanturile dentare ofera multe avantaje fata de protezele conventionale, care sunt adesea incomode si limiteaza capacitatea unei persoane de a vorbi si de a manca in mod normal. Implanturile dentare pot imbunatati considerabil calitatea vietii unei persoane.

Prin fixarea implantului dentar in interiorul maxilarului, dintele artificial arata, se simte si functioneaza aproape ca un dinte natural. Alte avantaje includ:

  • imbunatatirea vorbirii, mancatului;
  • implantul este confortabil si se simte natural;
  • confort in igiena orala;
  • imbunatatirea aspectului;
  • imbunatatirea sanatatii orale;
  • nu sunt afectatii dintii adiacenti;
  • intretinerea maxilarului.

Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul Health and Quality of Life Outcomes (2013) sugereaza ca implantul dentar imbunatateste calitatea vietii pacientilor. Aceasta calitate a fost raportata strict la sanatatea orala pe o scala numita Oral Health Related Quality of Life (OHRQoL). A analizat factori precum functionalitate, factori psihologici si durere/disconfort.

O alta cercetare ale carei rezultate apar in jurnalul Environmental Health and Preventive Medicine (2012) a aratat ca implanturile dentare au ajutat la restabilirea functionalitatii orale si a stabilitatii, ceea ce imbuntateste considerabil calitatea vietii si starea generala de bine, inclusiv starea mentala.

Procedura implant dentar

O serie de radiografii sunt facute de medicul dentist pentru a ajuta la pozitionarea implantului si pentru a va asigura ca aveti o structura osoasa sanatoasa. Daca osul este bolnav sau lipseste, exista o posibilitate de grefa osoasa pentru a face viabil un implant.

Implantul de titan este plasat chirurgical in osul maxilarului, unde a fost inainte un dinte. Este apoi lasat intre 2 si 6 luni, astfel incat osul poate creste in jurul implantului. In aceasta perioada puteti purta o coronita dentara temporara. Odata ce implantul a fuzionat in siguranta cu osul, coroana temporara este indepartata si o coroana permanenta este fie cimentata, fie insurubata.

Inainte de procedura, medicul poate recomanda:

  • spalarea cu apa de gura speciala antibacteriana, cum ar fi cu clorhexidina;
  • o cura de antibiotice de cateva zile ca masura preventiva;
  • consumul unui mic dejun usor in ziua interventiei, cu exceptia cazului in care intentionati sa efectuati procedura cu sedare totala – in acest caz, nu trebuie sa mancati nimic dupa miezul noptii, cu o noapte inainte de operatie.

Etape procedura

Etapa chirurgicala se efectueaza in cabinetul stomatologic cu anestezie locala, dar se poate face si cu sedare totala daca este efectuata de un chirurg. Va veti intalni mai intai cu dentistul care va efectua o evaluare pentru a determina daca sunteti un candidat adecvat pentru implanturile dentare. Pacientii care beneficiaza de implanturi dentare trebuie sa fie in stare buna de sanatate, sa aiba un stil de viata sanatos si gingii sanatoase, oase sanatoasa pentru a sprijini implantul si sa aiba obiceiuri de igiena orala corecte – inclusiv controale stomatologice regulate.

In functie de nevoile personale, chirurgul va determina cel mai bun tip de implant pentru tine. Implanturile sunt plasate chirurgical in cavitatea maxilarului pentru a inlocui una sau mai multe radacini pierdute ale dintilor si asigura un suport solid si sigur pentru inlocuirea dintilor.

Prima etapa

In prima etapa, implanturile sunt plasate chirurgical in maxilar. Aceste dispozitive, care sunt in mod obisnuit fabricate din titan, formeaza cadrul pentru asigurarea in siguranta a dintilor inlocuiti. Aceasta procedura poate dura pana la 6 ore. Unii pacienti se confrunta cu dureri minore si umflaturi imediat dupa aceea, desi chirurgul va poate prescrie un medicament pentru a reduce orice disconfort.

  • se face anestezie locala pentru a amorti gura;
  • se face o incizie in gingia in care implantul se va fixa, pentru a expune osul;
  • se va crea spatiu pentru implant;
  • implantul este insurubat in pozitia sa pentru a crea spatiul initial;
  • dupa ce implantul este fixat bine, se insurubeaza o componenta secundara in implant si va ramane in aceasta in timpul procesului de vindecare – bontul de vindecare;
  • se inchid gingiile si se face o cusatura sau doua;
  • urmeaza o etapa de cateva luni in care implantul se fixeaza in os.

Pentru urmatoarele 3-6 luni de la interventie chirurgicala, implanturile incep sa se lege cu maxilarul sub gingii, un proces numit osteointegrare. In aceasta perioada, veti putea purta proteze temporare, puteti manca alimente moi si puteti continua rutina zilnica normala.

Etapa a doua

Odata ce implanturile se vor fixa complet in maxilar, va fi efectuata a doua etapa a procedurii.

  • se face iar o anestezie si o incizie pentru a expune implantul daca nu exista o componenta separata plasata pe implantul care se afla deasupra gingiilor;
  • se fixeaxa bontul de transfer (este important in amprentarea implantului dentar) si bontul protetic – face legatura dintre implant si coronita;
  • se ia amprenta implantului pentru a se potrivi cu noua coronita;
  • se face coronita care trebuie sa se potriveasca pe implant si cu restul dintilor, pentru o aliniere corecta;
  • se plaseaza si se fixeaza coroana definitiv.

Sfaturi post chirurgical

Este normal sa aveti niste vanatai mici si umflarea gingiilor si a tesuturilor moi. De obicei, disconfortul, daca exista, este tratat cu un analgezic, cum ar fi ibuprofen, hidrocodona sau codeina.

Marea majoritate a pacientilor sunt extrem de multumiti de implanturile dentare si de o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii lor. Pentru a obtine succesul pe termen lung cu ajutorul implanturilor dentare, este esentiala periajul, spalarea, clatirea si rutina controalelor dentare.

Cat dureaza intreaga procedura?

Intregul proces dureaza intre 3-9 luni, tocmai pentru ca fixarea unui implant dentar implica de obicei mai multe etape.

Exista mai multi factori care vor determina durata de timp necesara pentru o procedura de implantare:

  • sanatatea dentara;
  • numarul de dinti implicati;
  • ce dinti sunt inlocuiti;
  • daca e necesara o extractie inainte de plasarea surubului.

Acesti factori determina, de asemenea, numarul total de vizite la medicul dentist de-a lungul perioadei de tratament. De exemplu, o singura interventie chirurgicala de implant dentar poate dura de la 1 pana la 2 ore de la inceput pana la sfarsit. Aceasta include timpul pentru anestezie.

Procedura este dureroasa?

La fel ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, poate exista un disconfort. Anestezia locala si / sau intravenoasa pentru sedarea orala sunt folosite pentru a elimina orice disconfort la momentul procedurii.

Durata de viata a unui implant dentar

Ratele de succes ale implanturilor dentare variaza in functie de locul in care sunt plasate implanturile, dar, in general, implanturile dentare au o rata de succes de pana la 98%.

Cu ingrijire adecvata, implanturile pot dura o viata – depinde de sanatatea orala si generala a fiecarei persoane. Este important sa adoptati obiceiuri de igiena dentara corecte. Un implant dentar este inca predispus la boala gingivala la fel ca dintii naturali. Este important sa va periati in mod regulat dintele artificial pentru a reduce riscul de a dezvolta carii sau tartru.

Ce factori influenteaza succesul implantului dentar?

Numerosi factori pot afecta succesul unui implant dentar. Acestia includ:

Boala gingivala

Gingiile sanatoase reprezinta un criteriu pentru implantologie – chirurgia implantului dentar. Boala gingivala este o infectie care poate deteriora gingiile si osul maxilarului. O infectie netratata s-ar putea dezvolta in jurul implantului si ar duce la esecul implantului. Consultati un medic dentist pentru a trata boala gingivala inainte de a apela la implant.

Fumatul

Fumatul poate provoca, de asemenea, esecul implantului dentar, deoarece restrictioneaza fluxul sangvin la nivelul gingiilor, incetinind procesul de vindecare. Studii multiple de cercetare arata ca fumatorii pot avea o rata de esec a implantului dentar de pana la 20%. De retinut ca a fi fumator nu inseamna ca nu sunteti eligibil pentru un implant dentar. Cu toate acestea, este posibil sa aveti un rezultat mai bun daca renuntati la fumat cu o saptamana inainte de un implant dentar si daca nu fumati timp de cel putin 2 luni dupa plasarea implantului.

Os maxilar insuficient

O procedura de succes este, de asemenea, dependenta de oase suficiente pentru a sustine implantul. Fara oase sanatoase, chirurgul nu poate plasa implantul chirurgical in maxilar. Aceasta problema poate fi data de osteoporoza – care duce la scaderea densitatii osoase – sau la alte afectiuni, inclusiv boala gingivala.

Afectiuni medicale

Esecul implantului dentar este o posibilitate daca sunteti diagnosticat cu o boala autoimuna sau cu afectiuni cum ar fi artrita reumatoida si diabetul. Aceste boli fac ca organismul sa se vindece intr-un ritm mai lent. Vindecarea lenta poate preveni osteointegrarea, cand implantul se imbina sau se integreaza cu osul maxilarului.

De asemenea, anumite medicamente pot sa duca la esecul implantului dentar. Deci, este important sa discutati cu medicul dentist despre orice medicamente pe care le luati in prezent.

Igiena dentara deficitara

Nu sunteti un candidat potrivit pentru un implant dentar daca aveti limitari care afecteaza gama de miscare sau interfera cu abilitatea de a va curata dintii.

Chirurg dentar neexperimentat

Nu toti chirurgii sunt la fel de experimentati si exista un risc de esec din aceasta cauza. Un chirurg experimentat stie ce implanturi sa utilizeze pentru a sustine inlocuirea dintilor si poate impiedica traumatismele iatrogenice, care sunt leziuni ale tesutului parodontal cauzate de activitatea unui medic dentist. Alegeti un chirurg cu mai multi ani de experienta.

Ingrijirea implanturilor dentare

Unul dintre cele mai mari avantaje ale implanturilor dentare este faptul ca acestea nu necesita asistenta speciala ulterioara. Pur si simplu trebuie sa aveti grija de dinti, sa va spalati corect si sa mergeti periodic la medicul dentist. O buna igiena orala, gingiile sanatoase si un control de doua ori pe an sunt cei mai buni aliati ai implantului.

Chiar daca unele probleme ale implantului dentar nu pot fi prevenite, puteti lua masuri pentru a reduce riscul de esec:

  • periati si curatati zilnic dintii, si folositi apa de gura;
  • mergeti la dentist de cel putin 2 ori pe an – o data la 6 luni;
  • renuntati la fumat;
  • cresteti aportul de calciu pentru a sustine oasele puternice – luati un supliment sau mancati alimente bogate in calciu, cum ar fi lapte, iaurt, broccoli, portocale si branza;
  • adresati-va medicului pentru a trata bruxismul – scrasnitul dintilor;
  • evitati obiceiurile care afecteaza dintii – consumul de gheata (rontaitul ghetii) sau dropsuri, folosirea dintilor pentru a deschide obiecte sau capace, rosul unghiilor etc.

Riscuri

Ca orice interventie chirurgicala, chirurgia pentru implantul dentar prezinta unele riscuri pentru sanatate. Problemele sunt rare, insa, si sunt de obicei minore si usor de tratat. Riscurile includ:

  • infectia la locul implantului;
  • leziuni sau deteriorari ale structurilor inconjuratoare, cum ar fi alti dinti sau vasele de sange;
  • leziuni ale nervilor, care pot provoca dureri, amorteala sau furnicaturi in dinti, gingii, buze sau barbie;
  • probleme sinusale, cand implanturile dentare plasate in maxilarul superior ies in una dintre cavitatile sinusale.

Implant dentar – dezavantaje

  • costul ridicat – In general pret implant dentar titan (tip surub standard) este de aproximativ 300 – 1000 euro implantul. Cu toate acestea, pretul pentru implant dentar poate depasi 4000 Euro daca vorbim de sistem rapid Fast & Fixed, de exemplu. Pretul include in general bontul de vindecare, bontul de transfer si bontul protetic. Coroana dentara, care poate fi de mai multe tipuri si din diferite materiale, se plateste separat. Pretul pentru coroana dentara variaza intre 500-1000 RON in general.
  • risc de complicatii deoarece unele implanturi nu se vor integra in os;
  • necesita o interventie chirurgicala minora;
  • necesita o intretinere permanenta si, uneori, chiar inlocuirea coroanei dentare;
  • timpul procedurii – uneori, un dinte trebuie extras si locul trebuie lasat sa se vindece cateva luni, iar procedura totala dureaza adesea 6 luni.

Alternative la implanturile dentare

Un implant dentar poate fi calea catre un zambet frumos, dar aceasta procedura nu este potrivita pentru toata lumea. Alternativele de luat in considerare includ:

Puntea dentara

Acesta este un dispozitiv protetic fix folosit pentru a umple golurile dintilor lipsa. Exista cateva tipuri de punti dentare. Un tip de punte dentara este formata dintr-un dinte fals cu „aripi” pe fiecare parte a acestuia. Aripile sunt atasate la dintii existenti pe ambele parti ale spatiului din gura. Puntea traditionala foloseste de asemenea dintii existenti ca suport pentru un dinte fals. In acest caz, dintele fals este „punte” folosind coroane pe dintii existenti pe ambele parti ale spatiului pe care il umple.

Proteza dentara partiala

Acesta este un inlocuitor detasabil pentru dintii lipsa si o alternativa mai ieftina la un implant dentar. Cu o proteza partiala, unul sau mai multi dinti inlocuiti sunt atasati pe o baza din plastic ce se ataseaza pe dintii naturali. In cazul lipsei tuturor dintilor, este necesara o proteza completa.

Referinte:
(1) What to Expect During a Dental Implant Procedure, link: https://www.verywellhealth.com/what-to-expect-during-a-dental-implant-procedure-1059372
(2) Dental implants, link: https://www.bupa.co.uk/health-information/dental-oral-health/dental-implants
(3) Dental implant surgery, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/dental-implant-surgery/about/pac-20384622
(4) The impact of implant treatment on oral health related quality of life in a private dental practice: a prospective cohort study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842837/
(5) Changes in mental health and quality of life with dental implants as evaluated by General Health Questionnaire (GHQ) and Health Utilities Index (HUI), link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3493630/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma