Igiena mainilor – importanta spalatului pe maini

Igiena mainilor este esentiala pentru a reduce riscul de infectii si imbolnavire, fiind o masura simpla de mentinere a sanatatii. Iata ce importanta are spalatul mainilor si care este tehnica recomandata.

* In contexul epidemiei COVID-19, spalatul pe maini este una dintre masurile esentiale pentru a preveni infectia cu acest tip de virus.

Cuprins:

1. Importanta igienei mainilor
2. Cum ne spalam corect pe maini
3. Cand ne spalam pe maini?
4. Gelul dezinfectant
5. Alte sfaturi pentru o igiena buna a mainilor
6. Utilizarea manusilor medicale si igiena mainilor
7. Igiena mainilor la copii
8. Top 10 obiecte murdare

Importanta igienei mainilor

Spalatul pe maini – ceva aparent normal, am zice, dar cercetarile sugereaza ca pana la 50% dintre oameni nu practica o buna igiena a mainilor, doar 20% dintre oameni se spala pe maini inainte sa prepare mancarea si mai mult de 50% dintre persoane NU se spala pe maini cu apa si sapun dupa folosirea toaletei.

Anual, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sarbatoreste Ziua Internationala a Igienei Manilor pe 5 mai, si pe 15 octombrie Ziua Mondiala a Spalatului pe maini, pentru a pune accentul pe importanta fundamentala a igienei mainilor in prevenirea raspandirii infectiilor la nivel global.

Igiena mainilor este recunoscuta la nivel mondial ca fiind cea mai eficienta masura pe care o putem lua pentru a preveni raspandirea infectiilor. Igiena mainilor este spalarea cu apa si sapun sau folosiea unui gel dezinfectant sau substanta antiseptica lichida. Purtarea manusilor nu este un substitut pentru igiena mainilor. Spalarea mainilor este deosebit de importanta deoarece ajuta la prevenirea raspandirii infectiilor comune, cum ar fi racelile, gripa si gastroenterita. Spalarea mainilor este, de asemenea, una dintre cele mai importante modalitati de a preveni raspandirea infectiei in randul persoanelor din spitale. Sistemele imunitare ale oamenilor sunt adesea slabite dupa boala sau operatie, astfel incat infectiile sunt usor de luat si greu de tratat.

Bolile si igiena mainilor

Se pare ca 80% dintre bolile infectioase se transmit prin intermediul mainilor murdare, mai ales boli diareice acute si toxiinfectii alimentare. De asemenea, prin maini murdare se transmit:

  • boli infectioase digestive;
  • boli ale aparatului respirator;
  • hepatita A;
  • infectii si boli ale pielii;
  • infectii oculare.

Bolile transmise prin contactul cu mainile murdare nu se transmit doar de la o persoana la alta. Putem duce mana murdara la nas sua gura dupa ce am intrat in contact cu o persoana bolnava sau am atins o suprafata contaminata. Atingerea alimentelor fara sa ne fi spalat pe maini creste riscul de infectii ca Salmonella, E. coli, stafilococi implicati in bolile diareice. Atingerea fetei cu mainile contaminate poate duce la pneumonie, gripa, raceala si viroze respiratorii de tot felul.

Spalarea corecta a mainilor poate reduce cu 50% riscul de infectii diareice si cu 45% riscul de infectii respiratorii. Spalatul pe maini poate reduce si riscul de infectii si boli ca holera, febra tifoida, SARS (sindromul respirator acut sever) sau COVID-19 (infectia cu noul coronavirus).

Niveluri diferite de igiena a mainilor

Exista trei niveluri recomandate de igiena a mainilor pentru a va asigura ca igiena efectuata este potrivita pentru sarcina care este facuta. Eficacitatea igienei mainilor va depinde de aplicarea unui volum adecvat de sapun sau solutie, o tehnica potrivita de spalare, durata potrivita si uscarea corecta.

1. Igiena sociala a mainilor – Spalatul de rutina al mainilor

Spalarea de rutina a mainilor cu sapun si apa calda este eliminarea murdariei si a materialelor organice, a pielii moarte si a majoritatii organismelor tranzitorii.

2. Curatarea antiseptica a mainilor

Dezinfectarea antiseptica a mainilor cu un agent antiseptic de spalare a mainilor este efectuata in general pentru proceduri aseptice pe sectie si pentru zone de izolare. Dezinfectia igienica a mainilor elimina si ucide cele mai multe microorganisme tranzitorii.

Indicatii:

  • in timpul focarelor de infectie, in cazul contactului cu sangele sau lichidele corporale sau situatiile in care este probabil sa apara contaminarea microbiana;
  • in zonele cu risc ridicat;
  • inainte / dupa efectuarea unei proceduri invazive;
  • inainte / dupa ingrijirea ranilor, catetere uretrale etc.

3. Igiena mainilor in chirurgie

Igiena mainilor in chirurgie necesita indepartarea si distrugerea microorganismelor tranzitorii si reducerea substantiala a florei reziduale a echipei chirurgicale, pentru cazul in care o manusa chirurgicala este perforata sau se rupe.  Ceasurile de mana si bijuteriile trebuie sa fie indepartate inainte de dezinfectarea chirurgicala a mainilor.

Cum ne spalam corect pe maini

Igiena mainilor se poate efectua cu apa calda si sapun lichid (pentru curatarea mainilor murdare), apa calda si solutie antiseptica (inainte de procedurile invazive sau dupa contactul cu pacienti sau cu materiale infectioase) sau prin utilizarea unui dezinfectant pentru maini (pentru mainile curate – fara murdarie vizibila – si cand nu avem la dispozitie apa si sapun).

  1. INDEPARTATI inelele si bijuteriile de la maini.
  2. UMEZITI bine mainile cu apa.
  3. APLICATI sapun lichid pe maini. Folositi suficient sapun.
  4. FRECATI mainile impreuna pentru a intinde bine sapunul peste tot. Stratul cu sapun functioneaza pentru a ingloba murdaria si germenii, astfel incat sa poata fi usor indepartati (spalati). Frecati spatele si partea din fata a mainilor, intre degete, unghiile. Durata ideala de spalare a mainilor e de minimum 30 secunde!
  5. CLATITI bine mainile cu apa. Nu folositi un bol cu ​​apa stagnanta pentru clatire.
  6. STERGETI mainile cu un prosop de hartie curat si uscat. Folositi servetelul pentru a inchide robinetul.

Sursa: World Health Organization

Sapunul antibacterian este mai eficient decat sapunul obisnuit?

Nu exista nicio dovada ca sapunul antibacterian este mai eficient. Sapunul obisnuit este la fel de eficient ca sapunul antibacterian in eliminarea bacteriilor, daca spalam timp de cel putin 30 de secunde. Singura diferenta este ca sapunul antibacterian contine substante chimice, care nu se regasesc in sapunul obisnuit, menit sa reduca si sa previna infectiile bacteriene. Unele date sugereaza ca utilizarea excesiva a sapunurilor si a gelurilor anti-bacteriene pentru maini a dus la cresterea bacteriilor si a germenilor rezistenti la medicamente.

Apa calda este mai buna pentru spalarea mainilor decat apa rece?

FDA recomanda faptul ca temperatura ideala pentru a spala mainile este de 43 ° C, deoarece se crede ca se poate elimina o proportie mai mare de microbi. Cu toate acestea, toate dovezile stiintifice disponibile sugereaza ca temperatura apei nu are niciun efect asupra eliminarii microbilor in intervalul 4-49 ° C. Alte cercetari din acest domeniu au aratat faptul ca temperatura apei influenteaza durata spalarii mainilor (daca ne spalam cu apa rece tindem sa insistam mai putin, fata de atunci cand ne spalam cu apa calda), ceea ce duce la perioade mai scurte de clatire din cauza disconfortului.

Cand ne spalam pe maini?

Spalati-va mainile inainte de a atinge tot ceea ce trebuie sa ramana curat si dupa atingerea oricarui lucru care v-ar putea contamina mainile. Exemplele includ:

  • cand mainile sunt vizibil murdare;
  • dupa folosirea toaletei;
  • dupa schimbarea scutecului sau dupa ce ai ajutat copilul sa foloseasca toaleta;
  • dupa manipularea gunoiului, a substantelor chimice menajere sau din gradina sau orice altceva care poate fi contaminat;
  • inainte de a pregati mancarea sau inainte de a manca;
  • dupa atingerea carnii crude;
  • dupa ce iti sufli nasul sau stranuti;
  • dupa contactul cu un animal;
  • dupa curatarea varsaturilor, a sangelui sau a oricaror lichide corporale;
  • dupa curatarea baii;
  • inainte si dupa ce vizitati o persoana bolnava in spital;
  • inainte si dupa atingerea unei rani, taieturi sau eruptii cutanate.

Gelul dezinfectant

Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC) recomanda curatarea mainilor cu apa si sapun ori de cate ori este posibil (si intotdeauna cand mainile sunt murdare vizibil). Dezinfectorul fgel poate fi folosit in plus sau atunci cand apa si sapunul nu sunt disponibile.

Aceasta este o solutie rapida si comoda si alternativa la spalarea mainilor pentru mainile deja curate fizic, care nu sunt vizibil contaminate cu murdarie sau material organic. In cazul bolilor cu diaree si varsaturi, trebuie utilizat intotdeauna sapun si apa. Dezinfectantul gel poate ajuta la distrugerea microbilor, dar nu este eficient pentru toti germenii.

CDC recomanda geluri dezinfectante cu cel putin 60% continut de alcool. Majoritatea produselor contin intre 60% si 95%. Ingredientul activ din produsele de acest tip  este alcoolul izopropilic, o forma similara de alcool (etanol sau n-propanol) sau o combinatie a acestora.

Alte sfaturi pentru o igiena buna a mainilor

  • Purtati un produs de igienizare a mainilor mereu la voi pentru atunci cand doriti sa va decontaminati mainile, de exemplu, dupa utilizarea transportului public.
  • Cand tusiti si stranutati duceti cotul la gura, nu mana, pentru a preveni contaminarea mainilor.
  • Purtati manusi de unica folosinta inainte de a manipula scutece murdare sau de a curata sange sau orice alt lichid corporal.
  • Cand folositi prosoape textile pentru a va usca mainile, atarnati prosopul la uscat dupa fiecare utilizare si spalati prosoapele in mod regulat.
  • Servetele umede pot fi utile atunci cand schimbati scutecele bebelusilor, daca nu inlocuiesc spalarea cu apa si sapun.

Utilizarea manusilor medicale si igiena mainilor

Purtarea manusilor nu inlocuieste necesitatea igienei mainilor, deoarece manusile nu ofera o protectie completa impotriva contaminarii mainilor. Microorganismele pot avea acces la maini prin mici defecte ale manusilor sau prin contaminarea mainilor in timpul indepartarii manusii.

Manusi trebuie purtate mai ales cand exista riscul de contaminare a mainilor lucratorilor din domeniul sanatatii cu sange sau lichide corporale. Manusile trebuie schimbate intre episoadele de ingrijire pentru diferiti pacienti, pentru a preveni transmiterea microorganismelor si in timpul ingrijirii unui singur pacient, pentru a preveni transmiterea incrucisata in alte zone din corp.

Igiena mainilor la copii

Ajutati copiii sa se mentina sanatosi incurajandu-i sa se spele pe maini frecvent. Invatati copilul sa se spele cat mai des pe maini si folosind tehnica potrivita. Pentru a preveni graba, spuneti-i sa cante un cantecel care dureaza 20-30 secunde. Daca cel mic nu poate ajunge la chiuveta singur, pastrati un scaun inaltator la indemana.

Incurajati-i sa se spele pe maini dupa folosirea toaletei si inainte de a manca – inclusiv inainte de a consuma pachetelul de la scoala.

Top 10 obiecte murdare

Nimanui nu ii place sa atinga lucruri murdare sau sa se expuna la germeni si bacterii. Cu toate acestea, atingem deseori lucruri mai murdare decat ne putem imagina in fiecare zi. Iata o lista cu 10 dintre cele mai murdare obiecte pe care le atinge:

1. Bancnotele

Se estimeaza ca o bancnota medie e atinsa de aproximativ 14.000 de maini diferite pe durata intregii perioade de utilizare. Nu este de mirare ca banii pot transporta agenti patogeni, bacterii si tot felul de substante nocive. Nu este necesar sa curatam bancnotele, ci trebuie sa luam in considerare igienizarea mainilor dupa ce atingem banii.

2. Portofelul

Din moment ce fiecare bancnota poarta germeni, e de la sine inteles ca si portofelul este o sursa de germeni, pentru ca acolo tinem banii si il atingem de fiecare data cand platim ceva. Stergeti portofelul periodic cu o substanta de igienizare si evitati sa va atingeti fata dupa ce ati atins portofelul.

3. Tastatura

Spatiile dintre taste sunt locul ideal pentru ca germenii, bacteriile sa se dezvolte. Igienizati periodic tastatura si dezinfectati-o cu substante potrivite in timp ca calculatorul sau laptopul este oprit.

4. Telefonul mobil

Suntem aproape permanent cu telefoanele in mana, uneori chiar si la baie. Prin urmare, telefoanele sunt surse majore de bacterii de tot felul ce pot cauza boli severe. Stergeti si igienizati la fiecare cateva zile telefonul mobil.

5. Telecomanda

Ia in coniderare cat de des atingeti telecomanda – si cate bacterii se pot dezvolta intre butoane si pe toata suprafata ei. Curatati periodic orice tip de telecomanda cu o substant de igienizare pentru a indeparta patogenii.

6. Geanta de umar

Geanta de umar poate fi locul in care se afla numeroase bacterii, mai ales manerul. Asta pentru ca o atignem foarte des, de multe ori cu mainile murdare inevitabil. Dezinfectati geanta cat mai des.

7. Bancomatele

Butoanele bancomatelor sunt atinse zilnic de foarte multe persoane. Astfel, pot fi locul ideal pentru dezvoltarea germenilor. Bancomatele pot fi contaminate indiferent ca sunt la exterior sau interior. Dupa folosirea bancomatului evitati sa va duceti mainile la fata si folositi un gel antibacterian pana cand va puteti spala cu apa si sapun.

8. Cosurile de cumparaturi

Cosurile de cumparaturi sunt atinse zilnic de foarte multi oameni. Este indicat sa va spalati pe maini sau sa folositi un gel dezinfectant imediat dupa ce v-ati intors de la cumparaturi si sa evitati sa va atingeti fata.

9. Manerul frigiderului

Umblam foarte des la frigider toti dintre noi, si deseori deschidem frigiderul avand pe maini urme de alimente – cum ar fi carne, oua etc. Astfel poate aparea contaminarea incrucisata si pe manerul frigiderului se pot dezvolta tot felul de bacterii. Spalati-va pe maini inainte de a umbla in frigider si igienizati periodic manerul frigiderului.

10. Clantele usilor din casa

Clantele usilor din casa, inclusiv usa de la intrre, sunt atinse zilnic de toti membrii familiei, chiar inainte de a ne spala pe maini. Curatati cat mai des si dezinfectati manerele usilor cu o solutie pe baza de alcool.

 

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/hand/handwashing.html
(2) https://www.who.int/gpsc/5may/Hand_Hygiene_Why_How_and_When_Brochure.pdf
(3) https://www.hha.org.au/hand-hygiene/what-is-hand-hygiene
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249958/
(5) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/hand-washing/art-20046253

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma