Hipoglicemia reprezinta scaderea glicemiei sub valorile normale. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele, tratamentul si metodele de prevenire a hipoglicemiei.
Consumul exagerat de zaharuri rafinate a dus la aparitia multor probleme de sanatate ale omului modern. Aproape fiecare persoana consuma hidrati de carbon, la fiecare masa, intr-o anumita forma. Dar peste jumatate dintre carbohidratii consumati de omul modern o reprezinta cei simpli, cu absorbtie rapida. Aceste alimente care contin zahar (cerealele de mic dejun, patiseriile, dulciurile, cozonacul sau croissantele etc) determina o absorbtie rapida a glucozei in fluxul sanguin, o crestere imediata de insulina, pentru contracararea rapida si excesiva de zahar. Aceasta determina o scadere tot la fel de rapida a nivelului de zahar, cu aparitia starii de oboseala si tensiune interioara, care determina reaparitia unei nevoie de dulce. Zi dupa zi, corpul va oscila intre hiperglicemie si hipoglicemie, ca in trenuletul de la balci, cand sus, cand jos, iar emotiile se vor juca in concordanta (intre euforie si stare de excitatie si depresie, stare de slabiciune).
Hipoglicemia este o afectiune cauzata de un nivel foarte scazut de zahar in sange (glucoza), principala sursa de energie a corpului.
Hipoglicemia este similara cu glicemie mica si este adesea cauzata de tratamentul pentru diabet. Cu toate acestea, o varietate de afectiuni – multe rare – pot provoca o glicemie scazuta la persoane care nu au diabet. Ca si febra, hipoglicemia nu este o boala in sine – este un indicator al unei probleme de sanatate.
Tratamentul imediat al hipoglicemiei este necesar atunci cand nivelul de zahar din sange este de 70 miligrame pe decilitru (mg / dL) sau 3,9 milimetri pe litru (mmol / L) sau mai scazut. Tratamentul presupune masuri rapide pentru a readuce nivelul de zahar din sange la un interval normal, fie cu alimente sau bauturi cu continut ridicat de zahar, fie cu medicamente. Tratamentul pe termen lung necesita identificarea si tratarea cauzei care sta la baza hipoglicemiei.
Hipoglicemia reprezinta scaderea glicemiei sub valorile normale, ce determina aparitia unor semne si simptome. Se intalneste mai frecvent la batrani si la femei.
Organul cel mai frecvent afectat este sistemul nervos central si autonom. Aportul insuficient de glucoza la nivelul neuronilor determina o suferinta cerebrala care este proportionala cu severiatatea si durata hipoglicemiei, putandu-se complica cu coma prelungita si edem cerebral sau sechele neurologice definitive (encefalopatie posthipoglicemica).
Hipoglicemia cronica se instaleaza in momentul in care simptomele afectiunii dureaza de mai mult timp fara ca tratamentul sa fie administrat.
Multi oameni sufera fara sa stie de hipoglicemie. Zaharul insusi este cel care cauzeaza aceasta problema. Zaharul sub forma glucozei furnizeaza energie intregului organism, iar o lipsa a acestuia poate slabi fiecare organ dependent de zahar, pentru functionarea corespunzatoare.
Cand se consuma prea mult zahar, se epuizeaza rezervele de glicogen (care este o sursa rapida de energie, aflata ca o rezerva in ficat). Fiecare bomboana sau bautura racoritoare determina o hiperglicemie rapida, urmata de o descarcare de insulina pancreatica in sange, care va scade nivelul zaharului din circulatie, iar apoi de o descarcare a rezervelor de glicogen hepatic, pentru reechilibrarea glicemiei. In timp, pe consum repetat zilnic de zaharuri, se epuizeaza ficatul, care nu mai este in stare sa creasca nivelul glicemiei fara glicogen. Ficatul trimite un SOS creierului, care declanseaza nevoia de consum de zahar. La un moment dat, organismul secreta adrenalina, care in conditii de urgenta, impreuna cu alti factori, ajuta la cresterea glicemiei.
Cauzele la copiii cu diabet pot include:
Tratamentul depinde de simptomele, varsta si sanatatea generala a copilului. De asemenea, va depinde de cat de severa este starea. Pentru copiii cu diabet, scopul tratamentului este mentinerea unui nivel bun al glicemiei. Acest lucru este realizat de:
Pentru a trata rapid glicemia scazuta, cel mic trebuie sa manance sau sa bea ceva cu zahar, cum ar fi:
Nu folositi alimente cu carbohidrati bogate in proteine, cum ar fi laptele sau nucile. Pot creste raspunsul la insulina la carbohidratii dietetici. Nivelurile glicemiei trebuie verificate la fiecare 15 pana la 20 minute pana cand acestea sunt peste 100 dg / dL. Daca hipoglicemia este severa, copilul poate avea nevoie de o injectie de glucagon.
Hipoglicemia in sarcina poate aparea din cauza schimbarilor ale felului in care corpul gravidei regleaza si metabolizeaza glucoza. Hipoglicemia este frecventa la femeile cu diabet sau diabet gestational.
Femeile cu diabet sunt deosebit de vulnerabile la hipoglicemie atunci cand sunt insarcinate. Un studiu realizat in 2008 pe mai multe femei insarcinate cu diabet zaharat tip 1 a constatat ca 45 la suta au prezentat episoade de hipoglicemie, in special in primul si al doilea trimestru.
Insulina este un hormon care ajuta la controlarea nivelului glucozei din organism. In timpul sarcinii, corpul unei femei necesita mai multa insulina, deoarece placenta produce mai multa glucoza. Alaturi de modificarile hormonale, acest lucru poate ingreuna reglarea glicemiei pentru organismul unei femei.
Este putin probabil ca hipoglicemia usoara sa ii dauneze copilului in curs de dezvoltare, in comparatie cu cat ii poate dauna mamei. In cele mai multe cazuri, trebuie sa mancati mai mult sau sa schimbati medicatia pentru a preveni riscul de vatamare.
Este posibil ca femeile cu hipoglicemie severa sa fie spitalizate sau monitorizate.
Femeile cu diabet gestational pot naste copii neobisnuit de mari. Acest lucru poate face nasterea vaginala mai dificila si poate creste riscul de afectare a mamei si a copilului.
Bebelusii nascuti de mame cu diabet pot avea si icter, iar glicemia lor poate scadea periculos de mult la scurt timp dupa nastere. Este posibil sa aiba nevoie de monitorizare in timpul si dupa nastere.
Tratamentul pentru diabet in timpul sarcinii variaza. O femeie va trebui sa-si monitorizeze periodic glicemia. Este posibil sa fie nevoie sa isi schimbe dieta si sa trebuiasca sa faca mai mult sport, ceea ce poate ajuta si la echilibrarea glicemiei.
Daca aceste strategii nu dau roade, femeia ar putea avea nevoie de insulina sau alte medicamente.
Eliberarea adrenalinei este responsabila pentru o parte dintre simptomele hipoglicemiei: senzatie de foame permanenta, chiar si cand stomacul este plin. Starea de oboseala intensa, nestapanita, cu lipsa de chef de efort fizic si emotional, transpiratie excesiva, la cele mai mici eforturi, cascat excesiv, lipsa de concentrare, atentie si tulburari de memorie, stare de tremur interior si uneori exterior, stare de lesin si de rau fara nicio cauza aparenta si mai ales emotii necontrolate, plans necontrolat, depresie, senzatie ca nu-si mai poate controla starile si viata. O persoana cu hipoglicemie poate avea frecvente infectii respiratorii, precum si foarte frecvente micoze (ciuperci). De asemenea, poate avea constipatie sau infectii urinare. De multe ori, toate analizele persoanei sunt normale, iar suferintele sale sunt din ce in ce mai accentuate. Se ajunge pana la a se solicita consult la psihiatrie, din disperare de cauza. Criza hipoglicemica este unul dintre simptomele unei hipoglicemii severe.
Simptome neurologice centrale: cefalee, confuzie, astenie intensa;
Dupa stabilizarea pacientului este necesara investigarea cauzei care a produs hipoglicemia:
Hipoglicemia prelungita poate determina deficite neurologice severe sau deces. O infectie obscura poate fi cauza unor episoade recurente de hipoglicemie.
Prognosticul este favorabil daca pacientul se prezinta repede la medic.
Homeopatia si gemoterapia pot ajuta mult persoanele cu hipoglicemie. Schema folosita cel mai frecvent este Phosphorus CH9, 3 granule de 2 ori pe zi, dimineata si pranz, o luna, impreuna cu o combinatie din Extract din mladite de Afin- Vaccinium myrtillus MG=D1, 2 ml in apa, dimineata zilnic, o luna si Extract din mladite de Dud negru – Morus nigra MG=D1, 2 ml in apa, seara, zilnic, o luna.
In locul remediului homeopatic Phosphorus, care este un foarte bun tonic al pancreasului si un mare reglator al energiei organismului, am folosit la alti pacienti Lycopodium CH9, atunci cand exista o dorinta foarte intensa de dulce, insotita de balonari si senzatia de saturare rapida dupa cateva guri de mancare (desi persoana avea o foame intensa initial). Sau la altii am folosit Argentum nitrum CH9, atunci cand apareau si arsuri la nivelul stomacului, cu scaun moale si de 2-3 ori pe zi, balonari si nevoie crescuta de dulce.
Dar, esential pentru controlul hipoglicemiei este alimentatia.
Fara inlocuirea carbohidratilor simpli cu cei complecsi si echilibrarea alimentatiei este imposibila vindecarea. Numai tratamentul, fie el natural, nu reuseste vindecarea completa.
Reteta este simpla: NU ZAHAR. si nu produse care contin zahar. Se recomanda si reducerea fructelor crude si a fainii albe, rafinate, precum si consumul unei cantitati mici, rationale de miere (un aliment integral exceptional de bun).
Se recomanda introducerea in alimentatie a orezului brun (integral), sub forma de pilafuri sau deserturi cu mar ras sau fructe confinate, a altor cereale precum mei (pilaf de mei cu legume sau morcov), sau a fulgilor de orz sau ovaz, combinati cu cereale sau cu legume. De asemenea, se recomanda painea integrala, pastele fainoase integrale (spaghete, taitei etc), malaiul sau cerealele tip cus-cus sau bulgur.
Sunt multe retete si posibilitati de echilibrare a dietei. Dar chiar si simpla scoatere din alimentatie a zaharului va duce la imbunatatirea simptomelor intr-o luna de zile, in mod evident.
Daca ignorati prea mult simptomele hipoglicemiei, este posibil sa va pierdeti cunostinta. Acest lucru se intampla deoarece creierul are nevoie de glucoza pentru a functiona corect. Recunoaste semnele si simptomele hipoglicemiei timpurii, deoarece hipoglicemia netratata poate duce la:
Hipoglucemia poate contribui si la:
De-a lungul timpului, episoadele repetate de hipoglicemie pot duce la nrececunoasterea hipoglicemiei. Corpul si creierul nu mai produc semne si simptome care avertizeaza asupra unui nivel scazut al zaharului in sange, cum ar fi tremuratul sau bataile neregulate ale inimii. Cand se intampla acest lucru, riscul de hipoglicemie severa, care poate pune viata in pericol, este crescut.
In cazul diabeticilor, episoadele cu hipoglicemie sunt incomode si pot fi inspaimantatoare. Episoadele repetate de hipoglicemie ii pot determina pe pacienti sa-si administreze mai putina insulina pentru a se asigura ca nivelul glicemiei nu scade prea mult. Dar nivelurile ridicate de zahar din sange pot fi periculoase si pot provoca daune nervilor, vaselor de sange si diferitelor organe.
In practica orice coma trebuie considerata ca fiind hipoglicemica. In fata oricarui tablou neuropsihiatric neexplicabil, trebuie eliminata ca si cauza hipoglicemia. Nu exista paralelism intre importanta semnelor clinice si valoarea glicemiei.
Este necesara o atitudine medicala prompta pentru a evita deficitele neurologice severe definitive sau chiar decesul pacientului.
Pentru a preveni hipoglicemia, oamenii trebuie consume carbohidrati complecsi. Cei cu risc de hipoglicemie din cauza unei afectiuni medicale ar trebui sa:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…