Hidratarea corecta – rolul si beneficiile hidratarii

Hidratarea corespunzatoare a organismului nostru contituie o conditie importanta pentru mentinerea si buna functionare a tuturor organelor si a mentinerea sanatatii pielii.

Cuprins:

1. Informatii generale despre hidratare

2. Rolul apei in organism

3. Cantitatea de apa necesara zilnic

4. Reguli pentru o hidratare corecta

5. Alte surse de hidratare in afara de apa

6. Consecinte ale deshidratarii

Informatii generale despre hidratare

Apa reprezinta 2 treimi din corpul nostru. Este vital sa bem suficiente lichide pentru a mentine un echilibru sanatos. Multi oameni se deshidrateaza prin faptul ca nu beau suficiente lichide sau pierd lichide si nu le inlocuiesc.

Hidratarea poate fi realizata in cateva moduri diferite. O cale reprezinta consumul de apa potabila. Pe de alta parte mai exista si alte bauturi care mentin corpul hidratat, precum supa, cafeaua, ceaiurile, apa carbogazoasa, limonda.

Chiar si alimentele pe care le consumam contin o cantitate mica de apa. Unele alimente contin mai multa apa decat altele. Alimente cum ar fi salata verde, unele legume si majoritatea fructelor sunt in mare parte compuse din apa. Deci, mancarea este un alt mod de hidratare.

Uneori devenim atat de deshidratati incat trebuie sa cautam ingrijire medicala. Medicii pot alege sa ne hidrateze folosind diferite mijloace. Cea mai obisnuita metoda utilizata in unitatea medicala pentru hidratarea persoanelor este administrarea fluidelor printr-o linie IV sau intravenoasa. Aceasta furnizeaza apa direct in sange printr-o vena, care hidrateaza corpul chiar mai repede decat atunci cand beti apa. O alta metoda utilizata in centrele medicale este aceea de a injecta fluide direct in tesuturile corpului pentru a fi absorbita. Acesta este cel mai lent proces de hidratare.

Rolul apei in organism

Apa in organismul uman

Stiati ca greutatea corporala este de aproximativ 60% apa? Corpul vostru utilizeaza apa in toate celulele, organele si tesuturile pentru a-si ajusta temperatura si pentru a mentine alte functii ale corpului. Deoarece corpul vostru pierde apa prin respiratie, transpiratie si digestie, este important sa va rehidratati consumand fluide si consumand alimente care contin apa. Cantitatea de apa de care aveti nevoie depinde de o varietate de factori, inclusiv climatul in care traiti, cat de activ sunteti fizic si daca aveti o boala sau aveti alte probleme de sanatate.

Apa protejeaza tesuturile, cordonul maduvei si articulatiile

Apa face mai mult decat sa potoleasca  setea si sa regleze temperatura corpului. Apa, de asemenea, pastreaza tesuturile din corpul vostru umed. Stiti cum se simte senzatia atunci cand ochii, nasul sau gura se usuca? Mentinerea corpului hidratat va ajuta sa pastrati nivelurile optime de umiditate in aceste zone sensibile, precum si in sange, oase si creier. In plus, apa ajuta la protejarea maduvei spinarii si actioneaza ca un lubrifiant pentru articulatii.

Apa elimina deseurile din organism

Aportul adecvat de apa va permite organismului sa elimine deseurile prin transpiratie, urinare si defecare. Rinichii si ficatul il folosesc pentru a ajuta la eliminarea deseurilor, la fel ca si intestinele. De asemenea, apa va poate impiedica sa va constipati prin inmuierea scaunelor si ajutand la mutarea alimentelor pe care le-ati mancat prin tractul intestinal. Cu toate acestea, trebuie remarcat ca nu exista dovezi care sa demonstreze ca o crestere a consumului de lichide va vindeca 100% probleme de constipatie.

Apa si buna functionare a sistemului digestiv

Digestia incepe cu saliva, care are la baza apa. Digestia se bazeaza pe enzimele care se gasesc in saliva pentru a ajuta la descompunerea alimentelor si a lichidului si la dizolvarea mineralelor si a altor substante nutritive. Digestia corecta face mineralele si substantele nutritive mai accesibile organismului. Apa este, de asemenea, necesara pentru a va ajuta sa digerati fibrele solubile.

Apa previne deshidratarea corpului

Corpul vostru isi pierde din lichide atunci cand faceti sport si transpirati, fie sunteti bolnavi si aveti febra. Corpul mai pierde din lichide atunci cand ati contactat anumite virusuri in organism, care va provoaca varsaturi sau diaree. Daca pierdeti lichide din oricare dintre aceste motive, este important sa va mariti cantitatea de lichide, astfel incat sa puteti restabili nivelurile de hidratare naturale ale corpului. Medicul vostru va poate recomanda, de asemenea, sa beti mai multe lichide pentru a ajuta la tratarea altor afectiuni, cum ar fi, infectiile vezicii urinare si pietrele la nivelul tractului urinar. Daca sunteti gravida sau alaptati, va recomandam sa consultati medicul cu privire la administrarea de lichide, deoarece corpul va folosi mai multe lichide decat de obicei in aceasta perioada, mai ales daca alaptati.

Cantitatea de apa necesara zilnic

Greutatea corporala este formata din 60% apa . Fiecare sistem din organism are nevoie de apa pentru a functiona. Aportul recomandat se bazeaza pe factori, inclusiv sexul, varsta, nivelul de activitate si altele, cum ar fi daca sunteti insarcinata sau alaptati.

Beti 8 pana la 10 pahare de apa pe zi si mancati una pana la 2 fructe si legume suculente pentru a ramane hidratati.

Descoperiti in acest articol care sunt alimentele cele mai bogate in apa pe care ar trebui sa le consumati.

Cata apa trebuie sa beti?

Varsta

Cantitatea de apa zilnica recomandata

Copii de 4 -8 ani

1.13 litri

Copii cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani

1.50 – 1.80 litri

Copii de 14 – 18 ani

1.80 – 2.50 litri

Barbati, cu varsta de 19 ani si peste

2.94 litri

Femei, cu varsta de 19 ani si peste

2.0 litri

Femei insarcinate

2.50 litri

Femei care alapteaza

2.50 litri

Fara apa suficienta, corpul si organele sale nu pot functiona corect.

Beneficiile apei potabile includ:

  • pastrarea temperaturii corpului intr-un interval normal
  • lubrifierea si amortizarea articulatiilor
  • protejeaza coloana vertebrala si alte tesuturi
  • va ajuta sa eliminati deseurile prin urina, transpiratie si miscari intestinale
  • consumul de apa suficienta va poate ajuta, de asemenea, sa va aratati bine. De exemplu, apa va pastreaza aspectul sanatos si frumos al pielii, iar aceasta este cel mai mare organ al corpului. Cand beti multa apa, mentineti pielea sanatoasa si hidratata.

Si deoarece apa contine zero calorii, apa poate fi un instrument excelent pentru gestionarea greutatii corporale.

Reguli pentru o hidratare corecta

Amintiti-va: Pentru a va mentine o hidratare sanatoasa a organismului, apa pe care o beti trebuie sa fie echilibrata cu o nutritie adecvata si cu minerale.

Ce trebuie sa stiti:

  • Beti apa care contine minerale, cum ar fi apa de izvor si apa din rezervoarele naturale subterane.
  • Beti apa pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de a manca si 2 ore dupa.
  • Bea apa inainte de fiecare masa, dar nu mai devreme de 30 de minute inainte de a manca.
  • Beti apa atunci cand va este foame.
  • Beti apa intre mesele principale pentru a evita sa mancati snacksuri sau alte gustari nesanatoase.
  • Beti un pahar cu apa atunci cand va simtiti obositi.
  • Beti mai multa apa fata de cum beti obicei daca urmeaza sa aveti o noapte alba.
  • Beti multa apa daca ati consumat mancare sarata.
  • Beti multa apa dupa ce ati consumat bauturi alcoolice.
  • Beti multa apa inainte si dupa terminarea exercitiilor fizice.
  • Beti multa apa daca sunteti bolnavi.
  • Beti multa apa daca sunteti insarcinata sau daca alaptati.

Hidratarea pe timpul exercitiilor fizice

Este important ca sportivii sa fie bine hraniti si bine hidratati inainte de a merge la un antrenament sau la o competitie. In timpul exercitiilor fizice (sportului), temperatura corpului creste si corpul transpira. Astfel, corpul va pierde apa si electrolitii. Deshidratarea poate duce la scaderea volumului de sange, ceea ce duce la scaderea capacitatii organismului de a transfera caldura si forteaza inima sa bata mai repede, ceea ce face dificila satisfacerea cerintelor aerobice de catre organism.

Alte surse de hidratare in afara de apa

Atat organele, cat si intregul corp depinde si are nevoie in permanenta de apa. Apa regleaza temperaturile corpului, elimina toxinele, transporta substante nutritive si oxigen in celule. In plus, consumul de apa asigura un mediu umed pentru tesuturi si articulatii ale corpului.

Un echilibru adecvat al apei si electrolitilor este esential pentru buna functionarea a intregului organism. Apa asigura mediul potrivit pentru reactiile biochimice din tesuturile celulare si este esentiala pentru mentinerea unui volum adecvat al sangelui si o buna sanatate a sistemului cardiovascular.

Alimentele, surse de hidratare

Potrivit Institutului de Medicina , 20% din cantitatea de apa provine din surse alimentare. Multe fructe si legume, cum ar fi pepenele verde, broccoli si rosiile, contin aproximativ 90% apa.

  • Pepenele contine 92% apa, 8% zahar natural, si electroliti esentiali, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu si sodiu. Pepenele este bogate in vitamina C, beta-caroten si licopen, ceea ce va asigura protectia corpului de lumina UV.
  • Grapefruitul contine doar 30 de calorii si contine 90% apa. Fitonutrientii numiti limonoizi, gasiti in grapefruit, pot fi detoxifiati si pot inhiba formarea tumorilor de cancer.
  • Apa de nuca de cocos contine 95% apa. Este una dintre cele mai populare modalitati de a va hidrata. Apa de nuca de cocos difera de laptele de nuca de cocos, deoarece se gaseste numai in nuca de cocos.
  • Avocado este alcatuit numai grasimi mononesaturate sanatoase, dar si din 81% apa.
  • Castravetii au un continut de apa de peste 96% si un echilibru bun de electroliti, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu si sodiu. Mineritul si dioxidul de silice, care se gasesc si in castraveti, sunt esentiale pentru un tesut conjunctiv sanatos, care include muschii, tendoanele, ligamentele, cartilajul si osul.
  • Capsunile contin in jur de 23 de calorii si sunt alcatuite din aproximativ 92% apa. Capsunile se clasifica drept al patrulea cel mai puternic fruct bogat in antioxidanti. Polifenolii gasiti in capsuni ajuta la reglarea zaharului din sange la persoanele active.

Hidratarea din alimente

  • Telina este considerata a fi un aliment electrolitic puternic. Doar 2 pana la 3 tulpini de telina bogate in minerale pot sa suplimenteze concentratiile de sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier si zinc in organism.
  • Broccoli face parte din familia de legume crucifere. Contine 90% apa si multi compusi de sustinere a sanatatii care sunt antiinflamatori, protejeaza ADN-ul cu capacitatea lor antioxidanta, contine nutrientie anti-cancer si ajuta la detoxifierea numarului mare de potentiale toxine din organism.
  • Morcovii contin in jur de 90% apa. In plus, acestia contin beta-caroten si alti antioxidanti care va protejeaza impotriva cancerului si va mentin inima puternica. Pentru consum, puteti sa ii adaugati intr-o salata sau sa ii serviti ca o gustare intre mesele principale.
  • Salata iceberg contine in jur de 95% apa. Pe langa fibre – care va ajuta sa va mentineti regulat – salata iceberg ofera, de asemenea, potasiu, mangan, fier, calciu, magneziu si fosfor – toate mineralele esentiale care va pot ajuta sa va mentineti sanatosi.
  • Conopida contine 92% apa. De asemenea, este un aliment bogat in vitamina C, vitamina K si alte substante esentiale. In plus, conopida are diferite substante nutritive, care pot ajuta la scaderea colesterolului si va protejeaza impotriva cancerului.

Consecinte ale deshidratarii

Deshidratarea duce la numeroase probleme de sanatate, incepand cu stari frecvente de oboseala, respiratia urat mirositoare, lipsa de concentrare la locul de munca sau atunci cand facem anumite activitati. V-ati intrebat vreodata de ce uneori va este pofta de ceva dulce incontinuu? Potrivit nutritionistilor, pofta de dulce vine odata cu deshidratarea corpului, care duce frecvent la aparitia senzatiei de foame si a poftei de zahar.

Ca o alta consecinta a deshidratarii ar putea fi luata in calcul pielea uscata. Medicii dermatologi spun ca cea mai buna solutie pentru pielea uscata este apa. Hidratarea cu apa ajuta corpul sa-si echilibreze ph-ul epidermei dinspre interiorul organismului spre exterior.

Deshidratarea afecteaza starea de spirit

Oboseala resimtita in anumite momente ale zilei ar putea fi un semn ca nu beti suficienta apa. In momentul in care nu sunteti hidratati corespunzator, presiunea sangelui din corp scade, ritmul cardiac creste, iar in acest fel, sangele catre creier este incetinit. Tot acest proces duce la aparitia senzatiei de oboseala, lipsa de energie si de concentrare.

Pe de alta parte, lipsa de apa poate provoca anxietatea, stari de nervozitate inexplicabile, dar si schimbari bruste de comportament. Aceste schimbari sunt modificari neuronale care au drept consecinta lipsa hidratarii cu apa.

Crampele abdominale si crampele musculare (aparitia de carcei) sunt adesea simptome ale deshidratarii. O alta consecinta a deshidratarii este aparitia vederii incetosate la un moment dat al zilei, lipsa puterii de a indeplini anumite sarcini usoare, toate aceastea insotite de o migrene (durere de cap severa). Durerea de cap apare atunci cand nivelul de serotonina scade din organism. In acest caz este important sa beti 1 – 2 pahare de apa pentru a va reveni.

 

 

Referinte:

  1. https://www.heart.org/en/healthy-living/fitness/fitness-basics/staying-hydrated-staying-healthy
  2. https://study.com/academy/lesson/what-is-hydration-definition-facts-benefits.html
  3. https://www.healthline.com/health/how-much-water-should-I-drink
  4. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256
  5. https://www.everydayhealth.com/water-health/water-body-health.aspx
  6. https://www.active.com/nutrition/articles/stay-hydrated-with-high-water-content-foods
  7. https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-hydrate-food
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma