Hernia cervicala – cauze, simptome, tratament

Hernia cervicala este o afectiune a coloanei vertebrale care poate provoca dureri la nivelul gatului, care iradiaza spre brat. Aflati mai multe despre cauzele si simptomele acestui tip de hernie si cum se trateaza.

Cuprins:

  1. Ce este hernia cervicala?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta?
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru hernia cervicala
  6. Prevenire

Ce este hernia cervicala?

Un disc herniat sau ”rupt” este o sursa comuna de dureri de gat si de brat. Discurile sunt ”tampoanele” care absorb socurile, fiind situate intre vertebre, acele oase mici care alcatuiesc coloana vertebrala. Coloana cervicala este situata in zona gatului. In zona cervicala, discurile si articulatiile ajuta gatul sa se miste si ii ofera stabilitate capului. Discurile actioneaza ca niste tampoane pentru a proteja vertebrele cervicale.

O deschidere in centrul fiecarei vertebre formeaza canalul spinal. Maduva spinarii si nervii spinali trec prin canalul protejat si transmit mesaje intre corp si creier. Hernia de disc apare atunci cand stratul exterior se rupe, iar continutul discului iese in afara. Daca acesta se extinde pana in canalul spinal, poate pune presiune pe nervii spinali. O hernie de disc poate provoca furnicaturi la nivelul umarului, gatului sau bratului, durere, amorteala sau slabiciune. De asemenea, poate provoca dureri de cap.

Ce tipuri de abordari exista

In majoritatea cazurilor, hernia de disc se vindeca fara a fi nevoie de operatie. Cu toate acestea, atunci cand tratamentele conservatoare esueaza, se recomanda interventia chirurgicala pentru ameliorarea durerii si restabilirea functiei.

Anatomie coloana vertebrala

Coloana vertebrala este impartita in diferite regiuni care se definesc prin curbura si functia lor. Coloana cervicala este localizata la nivelul gatului. Coloana cervicala sustine capul si il conecteaza pe acesta la trunchi. Coloana cervicala suporta o greutate mai mica decat orice alta portiune a coloanei vertebrale. De asemenea, este cea mai mobila si mai flexibila. Gatul se poate indoi inainte si inapoi sau se poate inclina dintr-o parte in alta. De asemenea, se poate intoarce si se poate roti la dreapta si la stanga, o miscare des folosita cand traversam strada.

Zona cervicala a coloanei vertebrale este formata din sapte vertebre mici. Vertebrele sunt oasele mici aliniate care formeaza coloana vertebrala. Partea din spate a vertebrei se arcuieste pentru a forma lamina. Lamina este arcul osos care inconjoara canalul vertebral. Deschiderea din centrul fiecarei vertebre formeaza canalul spinal.

Maduva spinarii si rolul ei

In acest canal spinal cervical de protectie se afla maduva spinarii, nervii spinali care se deplaseaza catre brate si arterele care furnizeaza sange. Partea superioara a canalului vertebral cervical este foarte spatioasa. Aici, maduva spinarii are mai mult spatiu decat in orice alta parte a coloanei vertebrale. Spatiul suplimentar ajuta la prevenirea presiunii asupra maduvei spinarii in timpul miscarii gatului.

Discurile intervertebrale sunt situate intre vertebrele coloanei cervicale. Discurile sunt formate din tesut conjunctiv puternic. Stratul lor exterior dur poarta denumirea de inel fibros. Centrul lor, care are un aspect asemanator gelului, este numit nucleul pulpos. Vertebrele sunt conectate intre ele de discuri si de doua articulatii mici ale fatetei coloanei vertebrale. Discurile si articulatiile permit miscarea si asigura stabilitate. De asemenea, discurile au capacitatea de absorbtie a socurilor pentru a proteja vertebrele cervicale.

Cauze si factori de risc

Pe masura ce imbatranim, discurile isi pierd din continutul de apa. In plus, se pot scurta, pot deveni mai putin flexibile si isi pot pierde functia de tampon intre vertebre. Cand un disc se deterioreaza, stratul exterior se poate rupe. Hernia de disc apare atunci cand stratul exterior se rupe si continutul sau, nucleul pulpos, iese din disc.

Daca acest continut interior al unui disc herniat ajunge in canalul spinal, poate provoca presiune asupra nervilor spinali. Cand continutul interior intra in contact cu nervii spinali, apare o reactie chimica. In aceasta situatie, nervii spinali se irita si se umfla, provocand durere. Hernia cervicala poate produce, de asemenea, presiune asupra maduvei spinarii.

Incidenta si predispozitie

Herniile de disc sunt mai frecvente in randul persoanelor de varsta mijlocie. Adultii mai in varsta prezinta cel mai mare risc de hernie de disc din cauza continutului scazut de apa al discurilor. Alti factori de risc sunt greutatea in exces si fumatul. De asemenea, hernia cervicala poate aparea si din cauza unei posturi slabe a corpului in timpul unor ridicari sau a activitatilor extenuante si repetitive.

In plus, un disc se poate rupe in urma unei presiuni bruste, chiar daca aceasta este mica. Acest lucru poate aparea din cauza unui traumatism in timpul unor violente, al unor accidente de autovehicule sau al unei accidentari sportive la fotbal sau surfing.

Cum se manifesta?

Simptomele unei hernii de disc variaza foarte mult in functie de locul herniei si de propriul raspuns la durere.

Hernie cervicala simptome

Daca aveti o hernie cervicala de disc, este posibil sa simtiti o durere care iradiaza catre brat si, eventual, catre mana. De asemenea, este posibil sa simtiti dureri in zona omoplatului sau aproape de acesta si dureri de gat atunci cand intoarceti capul sau indoiti gatul. Uneori pot aparea spasmele musculare (in cazul carora muschii se incordeaza necontrolat).

Hernie de disc cervicala ameteli

In unele cazuri, durerea este insotita de ameteli, amorteala si furnicaturi in brat. Unii oameni pot resimti si o slabiciune musculara in biceps si triceps.

In prima faza, pacientii observa ca durerea apare dupa trezire, fara sa aiba parte de niciun eveniment traumatic care ar fi putut provoca leziuni. Unii pacienti isi amelioreaza simptomele tinand bratul intr-o pozitie ridicata in spatele capului, deoarece aceasta pozitie amelioreaza presiunea asupra nervului.

Diagnostic

Medicul poate diagnostica hernia cervicala efectuand un examen fizic si vizualizand imagini medicale. In plus, acesta va pune intrebari despre simptome si istoricul medical. In cadrul examinarii, vi se va cere sa efectuati miscari simple pentru ca medicul sa evalueze forta musculara, miscarea si stabilitatea articulatiilor. Deoarece unii dintre nervii coloanei cervicale se deplaseaza spre brate, specialistul va efectua un examen fizic neurologic pentru a vedea cum functioneaza nervii.

Radiografia si mielografia

Medicul va comanda efectuarea unei radiografii pentru a vedea care este starea vertebrelor din coloana cervicala. Uneori, specialistul realizeaza o mielografie, in cadrul careia injecteaza o substanta de contrast in coloana vertebrala pentru a imbunatati imaginile preluate de radiografie. Mielograma poate arata daca maduva spinarii sau nervii sunt presati de eventualele discuri herniate sau tumori.

Tomografia computerizata sau rezonanta magnetica

De asemenea, pot fi efectuate tomografii computerizate (CT) sau scanari prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a obtine o imagine mai buna a structurilor vertebrale. Tomografia computerizata ofera o imagine in straturi, precum feliile care alcatuiesc o paine. Scanarea CT arata forma si dimensiunea canalului spinal si structurile din interiorul si din jurul acestuia. Scanarea RMN este foarte sensibila. Ofera cele mai detaliate imagini ale discurilor, ligamentelor, maduvei spinarii, radacinilor nervoase sau tumorilor. Radiografia, mielografia, CT-ul si RMN-ul sunt proceduri nedureroase.

Testul vitezei de conducere nervoasa

In unele cazuri, medicii folosesc testarea vitezei de conducere nervoasa pentru a masura cat de bine functioneaza nervii spinali cervicali si pentru a descoperi zona de compresie. Acesta presupune stimularea nervilor in diferite puncte pe traseul lor printr-o mica descarcare electrica. Astfel, specialistii determina in cat timp ajunge impulsul catre un al doilea loc. Medicul va aplica pe piele mici electrozi pentru inregistrare, de obicei la nivelul mainii si piciorului. Apoi aplica un mic soc electric pe piele in alta zona a membrului la care se face inregistrarea.

Electromiografia

Electromiografia (EMG) se face de obicei concomitent cu testul vitezei de conducere nervoasa. EMG masoara impulsurile din muschi pentru a identifica problemele nervoase. Muschii sanatosi au nevoie de impulsuri pentru a efectua miscari. Medicul introduce ace fine in piele si in muschii pe care nervul spinal ii controleaza. In acest fel, specialistul va putea determina cantitatea de impulsuri efectuate atunci cand va contractati muschii. EMG poate fi inconfortabila.

Tratament pentru hernia cervicala

In multe cazuri, hernia cervicala poate fi tratata fara a fi nevoie de operatie. Doctorii pot prescrie medicamente fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta pentru a reduce durerea. Printre acestea se numara steroizii sau antiinflamatoarele nesteroidiene.

Odihna si exercitii pentru musculatura gatului

Medicul va poate recomanda sa va odihniti cateva zile. In plus, va poate monta un guler moale pentru sprijin. Kinetoterapeutii pot oferi remedii pentru a va reduce durerea si spasmele musculare. De asemenea, va vor arata exercitii pentru a va intari muschii gatului.

Operatie hernie cervicala

Chirurgia este recomandata doar daca simptomele nu sunt ameliorate prin metodele non-chirurgicale. Operatia poate fi necesara si in cazurile in care hernia cervicala apasa direct pe un nerv sau pe maduva spinarii si provoaca pierderea functiei. Cea mai utilizata procedura pentru a trata hernia cervicala este discectomia cervicala cu fuziune.

Aceasta interventie presupune indepartarea totala sau partiala a herniei de disc sau a discurilor. De asemenea, chirurgul fuzioneaza doua sau mai multe vertebre pentru a opri miscarea si pentru a ameliora durerea cauzata de hernia cervicala. Chirurgul efectueaza operatia printr-o mica incizie in partea anterioara sau frontala a gatului.

Chirurgul dvs. va efectua o incizie de aproximativ doi centimetri lungime pe partea din fata a gatului, evitand cu atentie traheea si caile respiratorii. Muschii si arterele sunt miscate cu grija pentru a permite accesul la vertebre. Chirurgul va elimina total sau partial hernia cervicala.

Implantarea unei grefe osoase

Apoi, chirurgul plaseaza o grefa osoasa sau o cusca de fuziune in spatiul discului gol. O grefa osoasa este prelevata din corpul pacientului, de obicei din pelvis, sau de la un donator. Grefele osoase sunt plasate intre vertebre.

Discectomie cu fuziune vertebrala cu dispozitiv tip Cage

Cusca (in engleza Cage) este fabricata dintr-un polimer biocompatibil PEEK, care este un derivat de carbon cu structura asemanatoare osului cortical, fiind foarte bine tolerat de organism. Cusca este umpluta cu un substitut de os de tip fosfat tricalcic. Osul nou format va favoriza adeziunea rapida a vertebrelor adiacente. De la caz la caz, intregul dispozitiv este fixat printr-o placa cu suruburi.

La finalizarea procedurii, chirurgul inchide de obicei incizia cu cusaturi. Pacientului ii sunt administrate analgezice imediat dupa operatie. In plus, ii va fi montat un guler pe care va fi nevoit sa-l poarte in timpul perioadei de recuperare.

Recuperare

Pacientul va ramane internat in spital peste noapte. In primele zile sau saptamani pe care le va petrece acasa, acesta va avea nevoie de putin ajutor din partea unei alte persoane.

Dupa operatie, medicul va va restrictiona nivelul de activitate si pozitionarea corpului. In aceasta perioada, este important sa evitati ridicarea obiectelor, treburile casnice si gradinaritul. Veti putea creste treptat nivelul de activitate. Dupa ce hernia cervicala s-a vindecat, kinetoterapeutul va va invata exercitii de intarire si flexibilitate. De asemenea, veti invata ce posturi corporale trebuie sa adoptati atunci cand stati in picioare, pe scaun si ridicati obiecte.

Cat dureaza recuperarea dupa operatia de hernie de disc cervicala

Procesul de recuperare este diferit pentru toata lumea. Durata va depinde de gravitatea starii pacientului. In general, timpul de recuperare in urma unei discectomii cervicale cu fuziune este de cateva saptamani. Durerea de brat ar trebui sa dispara destul de repede. Cu toate acestea, slabiciunea si amorteala din brate se pot vindeca dupa cateva saptamani sau luni.

Prevenire

In primul rand este important sa adoptati o postura corporala potrivita in timpul tuturor activitatilor pentru a evita hernia cervicala. De asemenea, este important sa respectati restrictiile si programul de exercitii fizice dupa ce reveniti acasa. In plus, nu fumati. Fumatul creste riscul de complicatii chirurgicale si impiedica sudarea oaselor.

 

Referinte:

  1. https://mayfieldclinic.com/pe-hcdisc.htm
  2. https://www.fixbones.com/OrthopedicVideos/tabid/13617/ctl/View/mid/28683/Default?ContentPubID=92
  3. https://www.webmd.com/pain-management/what-is-a-herniated-cervical-disk#1
  4. https://www.medtronic.com/uk-en/patients/treatments-therapies/cervical-herniated-disc-artificial/treatment.html
  5. https://www.spine-health.com/conditions/herniated-disc/conservative-treatment-a-cervical-herniated-disc
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma