Frica de dentist sau odontofobia este unul dintre motivele principale pentru care se evita vizitele la dentist, chiar si atunci cand situatia este grava. Cum apare aceasta frica, ce efecte are si ce putem face pentru a o ameliora?

Cuprins:

1. Ce este odontofobia?
2. Cauzele fobiei de dentist
3. Cum se manifesta frica de dentist?
4. Metode de a invinge teama de dentist
5. Frica de dentist la copii
6. Sfaturi pentru prevenirea odontofobiei

Ce este odontofobia?

Odontofobia, numita si fobia dentara, anxietatea dentara, dentofobia sau fobia de dentist, consta in frica de necontrolat de a merge la dentist si a trece prin procedurile si interventiile dentare.

Desi medicina dentara si tehnologia au progresat in ultimii ani, iar interventiile stomatologice sunt mult mai putin dureroase decat inainte, frica de dentist continua sa afecteze foarte multi oameni. Iar consultatiile dentare sunt inca asociate cu durerea, pentru multi dintre noi.

Frica de dentist este foarte comuna, atat la copii, cat si la adulti. Un anumit nivel de anxietate de dentist are multa lume. Insa atunci cand frica este foarte mare si impiedica tratamentul, avand astfel si repercusiuni asupra sanatatii, poate fi o fobie.

Fobia de dentist duce de obicei la o agravare a problemelor dentare, din cauza evitarii vizitei la stomatolog, ceea ce pe termen lung are un impact negativ asupra sanatatii dentare si a organismului in general – agravarea cariilor, infectii dentare, gingivita, halitoza, afectarea capacitatii de a mesteca, cu impact asupra digestiei. Inclusiv increderea in sine poate avea de suferit atunci cand respiratia si/sau zambetul sunt afectate.

Fobia de dentist este recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind o afectiune reala, care afecteaza intre 15 si 20 % din populatia globala.

Conform DSM-V (Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale), frica sau fobia de dentist este o fobie specifica.

Exista trei categorii de odontofobie:

  • odontofobia usoara (anxietatea dentara), cea mai frecventa in populatia generala;
  • odontofobia moderata, numita si frica dentara;
  • odontofobia severa.

Cauzele fobiei de dentist

Dezvoltarea anxietatii dentare are la baza interactiunea mai multor posibili factori:

  • Anumite trasaturi de personalitate pot predispune persoana (o fac mai vulnerabila) la dezvoltarea unor tulburari de anxietate. (De exemplu neuroticismul – tendinta de a se ingrijora mai des, de a reactiona negativ in fata stresului).
  • Se presupune ca odontofobia ar fi asociata cu evenimente traumatice dentare traite in copilarie sau situatii traumatice pe care persoana le-a auzit despre ce li s-a intamplat celorlalti la dentist. Cele mai frecvente experiente adverse traite in cabinetul stomatologic sunt extractiile dentare si operatiile cu anestezie locala.
  • Parintii si membrii apropiati din familie, care sunt la randul lor anxiosi in contextul consultatiilor dentare pot transmite copiilor implicit frica de dentist.
  • Expunerea la filme, stiri, articole in care medicii dentisti sunt prezentati intr-o maniera negativa contribuie la frica de dentist.
  • Frica de durere sau toleranta mica la durere poate contribui de asemenea la aparitia unei fobii dentare. In contextul unei consultatii dentare, frica de durere este stimulata de particularitatea instrumentelor medicale folosite de medicii dentisti, care produc anxietate: freza cu zgomotul ei specific, seringa pentru anestezie, alte instrumente care produc zgomote mai mult sau mai putin infricosatoare. Intr-un studiu din 2005, pe baza raspunsurilor la un chestionar privind procedurile dentare, s-a facut un clasament al celor mai anxiogene dintre acestea. Pe primele locuri s-au aflat tratamentele de canal si extractiile dentare.
  • Interactiunea anterioara cu un medic stomatolog rece, nepasator sau care a facut remarci dispretuitoare, contribuie, conform studiilor, la o crestere a anxietatii fata de interventii dentare.

Cum se manifesta frica de dentist?

Manifestarea fricii de dentist are loc si atunci cand persoana anticipeaza o posibila vizita la stomatolog, si atunci cand se afla in situatia respectiva.
Manifestarile fricii de dentist au loc pe mai multe planuri:

  • manifestari corporale: cresterea ritmului cardiac, transpiratie excesiva, dificultati de respiratie (senzatie de sufocare), tremur, ameteala, scaderea tensiunii arteriale, senzatia de gura uscata, hiperventilatie (respiratie foarte rapida), senzatie de voma;
  • manifestari la nivel emotional: teama foarte mare, panica, frica de a pierde controlul, sentimente de neajutorare si neputinta;
  • manifestari comportamentale: evitarea pe cat este posibil a consultatiilor la medicul stomatolog, chiar si pentru proceduri simple si non-invazive, cum ar fi curatarea dentara; in cazurile grave, pe langa evitarea vizitei la stomatolog, persoanele cu frica de dentist apeleaza la automedicatie (analgezice, antibiotice), dificultatea de a dormi in noaptea precedenta unei consultatii dentare.

Pot aparea, totodata, si atacuri de panica.

Stimulii declansatori ai fricii pot varia de la o persoana la alta: pentru unii poate fi zgomotul metalic al frezei dentare, pentru altii poate fi ideea de a simti acul seringii cu anestezic sau mirosul specific al cabinetului dentar. In alte cazuri, poate fi frica de pierdere a controlului in timp ce medicul ii face niste proceduri dentare.

Metode de a invinge teama de dentist

In ultimii ani, sistemul de ingrijire dentara s-a imbunatatit foarte mult, atat prin aparitia de noi tehnologii si tratamente in care durerea e semnificativ redusa, cat si printr-o grija mai mare a medicilor dentisti pentru pacienti. Foarte important este ca medicul dentist sa inteleaga, sa recunoasca odontofobia si sa stie cum sa gestioneze pacientul cu aceasta frica, atunci cand acesta isi face curaj sau se vede „obligat” de situatie sa mearga la cabinet. Insa o persoana care are o fobie de dentist cu greu va ajunge in cabinetul stomatologic. Ci va apela la celelalte alternative pentru a reduce durerea (calmante, antibiotic, diverse remedii naturiste).

Din pacate, evitarea nu face decat sa mentina frica si in timp, sa o faca si mai puternica. De aceea, metoda de a invinge teama este de a o confrunta, cu atat mai mult cu cat e in joc sanatatea dentara si cea generala, pe termen lung.

Ce puteti face?

Exercitiile de respiratie si metodele de relaxare (fie imageria ghidata, fie relaxarea progresiva), ajuta mult la reducerea anxietatii.

Alegeti un medic stomatolog cu care sa rezonati si care sa va inteleaga. In prima consultatie, povestiti-i despre frica pe care o simtiti si stabiliti impreuna cum veti lucra. De exemplu, in prima faza va familiarizati cu cabinetul, fara nicio interventie daca nu sunteti pregatiti. Stabiliti un semnal non-verbal (de obicei ridicarea mainii) atunci cand doriti ca medicul sa se opreasca din procedura pe care o face. (Veti avea astfel controlul asupra interventiei sale). De asemenea, exista mai multe variante de sedare, pentru reducerea durerii din timpul interventiilor, pe care medicii le pot aplica.
La inceput puteti merge cu cineva de incredere, care sa va fie alaturi in timpul consultului.

Daca frica de a merge la dentist este paralizanta si nu o puteti reduce nicicum, puteti apela la psihoterapie. Fobiile pot fi tratate cu succes. Iar cu sprijinul unui terapeut, va veti modifica treptat convingerile, reactiile cognitive si emotionale asociate cu cabinetul dentar si procedurile dentare.

Frica de dentist la copii

Frica de dentist ii afecteaza si pe copii. Daca cei mici dezvolta o frica de dentist, atat parintii, cat si medicii stomatologi pentru copii pot ajuta la ameliorarea fricii, astfel incat copiii sa poata beneficia de tratamentul dentar necesar.

Parintii ii pot ajuta citind carti in care personajele merg la dentist, jucandu-se cu ei de-a dentistul, vorbind despre importanta de a ne mentine dintii sanatosi, dand propriul exemplu de a merge la dentist atunci cand este cazul. Evitati sa le povestiti despre eventualele experiente neplacute pe care le-ati trait in vizitele la stomatolog.

Inainte de a merge la dentist, cautati informatii si recomandari, astfel incat sa gasiti un medic care are experienta cu cei mici, care interactioneaza bine cu ei. O persoana calda, intelegatoare le va da mai multa incredere copiilor si ii va ajuta sa treaca peste frica.

Sfaturi pentru prevenirea odontofobiei

Prevenirea fricii de dentist o putem face in copilarie, cu atat mai mult cu cat aceasta debuteaza de obicei in aceasta perioada.

Medicii stomatologi recomanda ca vizitele sa fie facute regulat, nu doar atunci cand avem o problema care ne supara (si ne doare, de cele mai multe ori). In cazul copiilor, acestia recomanda ca micutii sa ia contact cu medicii dentisti cat mai devreme, pentru a se familiariza cu medicul, scaunul, cabinetul si instrumentarul medical.

Foarte importanta este prima experienta la dentist in cursul dezvoltarii (sau nu) a unei dentofobii. Daca prima experienta este pozitiva, scade semnificativ riscul de a fi afectati ulterior de o fobie, chiar daca ulterior au parte de experiente neplacute. Acesta e motivul pentru care acum se practica familiarizarea copiilor cu dentistul, cabinetul si contextul respectiv, si abia apoi li se fac procedurile dentare.

Referinte:

(1) Psychological Factors in Dental Patient Care: Odontophobia – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6843210/
(2) Psychological Aspects of Odontophobia – http://www.ijohmr.com/upload/Psychological%20Aspects%20of%20Odontophobia.pdf
(3) Odontophobia And The Cycle Of Avoidance: A Review – https://www.researchgate.net/publication/283348734_Odontophobia_And_The_Cycle_Of_Avoidance_A_Review
(4) DSM-IV to DSM-5 Specific Phobia Comparison – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519704/table/ch3.t11/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma