Categori: ChirurgieOrtopedie

Fractura maxilar – simptome, diagnostic, tratament

Fractura de maxilar reprezinta o lezare grava a uneia sau a ambelor articulatii care leaga mandibula de craniu. Aflati din materialul urmator care sunt simptomele, diagnosticul si tratamentul pentru fractura de maxilar.

Cuprins:

  1. Ce este fractura de maxilar?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Sfaturi pentru protejarea maxilarului

Ce este fractura de maxilar?

O fractura de maxilar (sau fractura mandibulara) reprezinta o leziune oarecum des intalnita a fetei. In comparatie, doar nasul este rupt mai frecvent. Maxilarul este al zecelea cel mai frecvent os fracturat din corpul uman. Fracturile (rupturi ale oaselor) sunt, in general, rezultatul aplicarii unei forte directe sau a unor traumatisme asupra maxilarului.

Mandibula este cel mai mare si cel mai important os aflat in partea inferioara a fetei. Zonele principale ale osului mandibular sunt corpul (de la barbie pana la unghiul maxilarului sau unghiul mandibulei) si cele doua ramuri ascendente mandibulare.

Barbatii au de aproximativ 3 ori mai multe riscuri decat femeile sa sufere o fractura de maxilar. Persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 29 de ani reprezinta grupul cel mai predispus la astfel de leziuni.

Persoanele care au suferit o fractura de maxilar intampina, de cele mai multe ori, probleme de hranire si respiratie. Este necesara o atentie medicala imediata pentru a minimiza complicatiile si pentru a grabi vindecarea.

Cauze

In termeni medicali, partea inferioara a maxilarului este cunoscuta sub numele de mandibula. Aceasta este separata de restul craniului.

Mandibula se leaga de craniu prin articulatiile temporo-mandibulare (ATM), care permit deschiderea si inchiderea maxilarului. Cand se produce fractura de mandibula, traumatismul poate provoca o rupere completa cu o deplasare a osului sau o fractura fara deplasare a osului.

O dislocare a maxilarului are loc atunci cand mandibula devine detasata de unul sau ambele articulatii temporo-mandibulare (ATM).

Maxila, sau partea superioara a maxilarului, se poate rupe, de asemenea. Cu toate acestea, medicii considera ca aceste leziuni sunt mai degraba fracturi faciale decat rupturi de maxilar.

Cauze intalnite

Traumatismele la nivelul fetei pot duce, de asemenea, la o fractura sau o dislocare a maxilarului. Producerea uneia dintre aceste doua leziuni depinde de localizarea traumatismului si de gradul de forta. Aceste traumatisme pot avea multe cauze diferite, cum ar fi o cazatura sau un accident produs in timpul unei activitati sportive.

Deschiderea prea larga a gurii este o cauza des intalnita a dislocarii maxilarului. Acest lucru se poate intampla in urma:

  • cascatului
  • unei muscaturi
  • varsaturilor
  • unei proceduri stomatologice

O tulburare a articulatiilor temporo-mandibulare provoaca durere si afecteaza miscarea maxilarului. Persoanele cu aceste tulburari prezinta un risc mai mare de dislocare a maxilarului. Persoanele care si-au mai dislocat maxilarul inainte prezinta, de asemenea, un risc mai mare de a se confrunta cu o noua dislocare a maxilarului.

Un impact cu bordul masinii in timpul unui accident rutier poate produce fracturarea oricarei parti a maxilarului, inclusiv a condililor. Forta impactului poate sparge sau deplasa dintii si poate face ca fragmente ale maxilarului rupt sa strapunga gingiile sau sa deterioreze vasele sanguine si nervii din apropiere.

Cauze ale producerii fracturilor de maxilar la copii

Fracturile de condili reprezinta cel mai frecvent tip de fractura a maxilarului la copii. Acestea se produc de obicei cand un copil cade si se loveste cu barbia de pamant sau de o alta suprafata dura. La adolescenti si adultii tineri, fracturile de maxilar se produc mai frecvent in partea laterala a fetei, mai aproape de barbie, deoarece aceasta zona este adesea lovita in timpul luptelor sau atacurilor.

Simptome

Semne si simptome

  • dinti nealiniati
  • incapacitatea de a inchide gura
  • durere intensa care insoteste miscarile maxilarului
  • umflaturi, mai ales umflaturi ale fetei
  • maxilar rigid
  • maxilar amortit si tumefiat

Semne si simptome de urgenta

  • cale aeriana obturata
  • sangerare masiva

Durerea, umflaturile si hemoragia sunt primele simptome care apar in cazul unei fracturi de maxilar. Intreaga fata se poate tumefia, iar maxilarul devine dureros si rigid. Sangerarea din gura poate sa apara, provocand dificultati de respiratie la unii oameni. Caile respiratorii pot fi blocate de fluxul de sange. Anumite persoane pot resimti cele mai puternice dureri si sensibilitate in timp ce mesteca sau vorbesc. In cazul unei fracturi severe a maxilarului, persoanele afectate isi misca foarte greu sau chiar deloc maxilarul.

Amorteala si vanataile la nivelul fetei si gingiilor sunt, de asemenea, normale in cazul unei fracturi de maxilar. Ruperea osului poate produce deformarea fetei, iar unii oameni ar putea sa observati ca maxilarul sau fata lor au un aspect ciudat. In urma impactului sau a vatamarii, unele persoane isi pot pierde dintii.

Diagnostic

Cand trebuie sa solicitati ingrijire medicala?

Traumatismele maxilare trebuie evaluate de catre un medic, la spital. Foarte important de aflat este ca, daca sunteti cel ranit, nu ar trebui sa conduceti. Cereti altcuiva sa va duca la spital.

O consecinta potentiala, dar grava, a fracturilor de maxilar sunt problemele de respiratie cauzate de lipsa controlului asupra limbii. De aceea, daca prezentati aceste semne, trebuie sa mergeti de urgenta la camera de garda a unui spital.

Teste si analize

Odata ajunsi la spital, urmeaza sa fiti examinati fizic de catre medic. De asemenea, este foarte probabil sa efectuati o radiografie, daca medicul considera ca este necesar acest lucru. Testele de sange nu sunt, de obicei, folosite.

Examinarea fizica

In cadrul acestei examinari, medicul va va evalua in totalitate fata pentru a descoperi eventualele deformari, vanatai sau umflaturi. Specialistul va verifica, de asemenea, articulatiile temporo-mandibulare (ATM) si daca anumite parti ale sistemului nervos sau vascular au fost afectate.

Apoi, medicul va evalua gama de miscari a mandibulei. Odata ce examenul extern a fost incheiat, medicul va inspecta interiorul gurii. Vi se va cere sa muscati, iar dintii vor fi verificati pentru a descoperi daca sunt bine aliniati.

Cel mai bun test de screening este radiografia panoramica, efectuata pentru a produce o imagine completa a maxilarului. O scanare cu computer tomograf (CT) poate fi indicata daca medicul crede ca aveti o fractura de maxilar, insa nicio urma de fractura nu a aparut pe radiografie.

Tratament

Majoritatea traumatismelor maxilarelor afecteaza maxilarul inferior (mandibula). Daca suferiti vreo leziune la gura sau la fata, cereti ingrijire imediata de la medic sau de la cel mai apropiat spital de urgenta. Daca respiratia este dificila sau daca este prezenta o cantitate considerabila de sange, chemati de urgenta ajutor.

Luxatia de mandibula

Daca mandibula a fost dislocata, medicul o poate pune la locul ei, manevrand-o cu mana. S-ar putea sa vi se administreze un anestezic inainte de punerea in aplicare a acestei manevre.

O data ce mandibula se afla din nou la locul ei, ea poate fi stabilizata cu un bandaj pentru a va impiedica gura sa se deschida prea larg si sa se produca o alta dislocare. Evitati a va deschide gura prea larg pentru o perioada de pana la 6 saptamani dupa luxatie. Atunci cand simtiti nevoia de a casca, puneti-va pumnul sub barbie pentru a va impiedica gura sa se deschida prea larg.

Daca ati avut mandibula dislocata de mai multe ori, ati putea dori sa consultati un chirurg specializat in problemele mandibulei si ale oaselor fetei (un chirurg bucomaxilofacial) pentru a discuta optiunile de tratament.

Fractura de mandibula

Daca mandibula este fracturata, medicul o va imobiliza cu un bandaj, in multe cazuri sunt necesare interventii chirurgicale pentru a realinia oasele si pentru a le permite sa se vindece. Deseori dupa operatia de reparare a maxilarului deplasat, mandibula trebuie imobilizata 6-8 saptamani. In tot acest timp, veti putea sa consumati numai alimente moi sau lichide si s-ar putea sa aveti dificultati la vorbit.

Tratament medical

Multi dintre cei care acuza o durere la nivelul maxilarului nu au suferit o fractura si sunt tratati cu medicamente anti-durere. In plus, trebuie sa urmeze instructiunile privind o dieta usoara si sa revina la medic la un anumit timp.

  • Cei cu fracturi necesita o evaluare suplimentara. Multe fracturi ale maxilarului vin la pachet cu probleme ale gingiilor si/sau leziuni ale tesuturilor si trebuie considerate fracturi deschise. Acesti pacienti trebuie tratati cu antibiotice.
  • De asemenea, li se poate administra un vaccin antitetanos.
  • Durerea trebuie abordata si ameliorata in mod eficient.
  • Multe fracturi mandibulare sunt stabile, iar singurul tratament necesar presupune legarea intre ele a celor doua maxilare (maxila si mandibula). Acest lucru se realizeaza cel mai frecvent de catre un chirurg buco-maxilo-facial.

Dieta recomandata in caz de fractura de maxilar

Va trebui sa urmati o dieta usoara in timp ce va recuperati in urma unei fracturi de maxilar. Evitati alimentele care sunt crocante sau greu de mestecat daca aveti o fractura minora care urmeaza sa se vindece de la sine. Consumul de alimente precum carnea proaspata, produsele crude, mancarea crocanta de tip fast food poate provoca dureri si va poate suprasolicita maxilarul aflat in proces de vindecare. Urmati o dieta usoara care sa cuprinda urmatoarele alimente usor de mestecat:

  • carne la conserva
  • paste bine fierte si preparate
  • orez bine fiert
  • supa
  • fructe la borcan sau conserva

Dieta recomandata in cazurile mai grave

Pacientii cu maxilarul prins cu sarme vor fi nevoiti sa-si schimbe si mai drastic dieta. Deoarece nu vor putea sa-si deschida si sa-si inchida gura, acestia trebuie sa-si asigure aportul zilnic de vitamine si minerale cu ajutorul paiului, in timpul recuperarii. Unii oameni ar putea fi preocupati de obtinerea unor cantitati suficiente de calorii.

Pentru acestia, alimentele sub forma de piure preparate cu lapte integral sau cu smantana pot asigura aportul necesar de calorii. Piureul din fructe, legume si carnea bine preparata poate oferi o cantitate optima de proteine ​​si alte elemente nutritive de care pacientii au nevoie pentru a ramane sanatosi. De asemenea, pot fi folositi fulgii de ovaz, dar si alte cereale moi ca alimente de baza pentru mese.

Frecventa meselor

Pentru a avea parte de o alimentatie sanatoasa, persoanele cu maxilarul prins in sarme ar putea fi nevoite sa manance mai des decat o faceau, probabil, inainte. De aceea, fata de trei sau patru mese pe zi, acesti pacienti trebuie sa manance sase pana la opt mese mai mici. Consumul unor cantitati mici de alimente pe tot parcursul zilei ii ajuta sa obtina numarul necesar de calorii. In plus, cei care mananca mai putin si mai des se bucura de o varietate de arome cand consuma opt smoothie-uri pe zi.

Beti lapte si suc pentru a creste numarul de calorii

Renuntati la cafea, ceai sau sucuri acidulate pentru ca aceste bauturi nu au calorii. Acestea nu va vor ajuta sa va mentineti greutatea in timp ce urmati o dieta restrictiva.

Mancati alimente caldute

Dintii pot fi mai sensibili decat de obicei dupa un astfel de traumatism, iar temperaturile extreme (mari sau scazute) pot afecta dintii. Puteti chiar sa consumati alimente pentru copii pentru a va satisface nevoia de vitamine. Turnati apa sau lapte pentru a subtia supele, sosurile sau mancarurile la conserva daca acestea sunt prea groase pentru a fi consumate cu paiul.

Sfaturi pentru protejarea maxilarului

Puteti preveni fracturile de maxilar prin evitarea traumatismelor la nivelul barbiei si a fetei inferioare. De aceea, este bine sa:

  • Purtati intotdeauna centura de siguranta atunci cand calatoriti cu masina, chiar daca masina este echipata cu airbag-uri. Centura de siguranta va ajuta sa va protejati oasele faciale si corpul superior de impacturile cu bordul masinii si producerea altor leziuni.
  • Purtati casca de protectie pe cap si proteza dentara daca practicati sporturi de contact. Pe langa protejarea dintilor in cazul unor lovituri, proteza va poate scapa si de eventualele fracturi de maxilar.
  • De asemenea, parintii nu ar trebuie sa-si lase copiii sa practice boxul amator.

 

Referinte:

https://www.emedicinehealth.com/broken_jaw/article_em.htm#broken_jaw_exams_and_tests

https://www.webmd.com/oral-health/guide/broken-jaw#3

https://www.healthline.com/health/broken-or-dislocated-jaw#diet

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324412.php

https://www.drugs.com/health-guide/broken-jaw.html

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma