Fibromatoza plantara sau Boala Ledderhose este o afectiune non-canceroasa ce se caracterizeaza prin prezenta excesului de colagen sau a tesutului fibrotic.

Cuprins:

1. Ce este fibromatoza plantara?
2. Fasceita plantara vs. fibromatoza plantara
3. Simptome
4. Cauze
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Prevenire

Ce este fibromatoza plantara?

Fibromatoza plantara, cunoscuta si sub numele de boala Ledderhose, este o afectiune care provoaca noduli benigni, cu crestere lenta, ce se formeaza de-a lungul fasciei piciorului.

Cele mai frecvente simptome de fibromatoza plantara sunt formarea unor mase ferme care pot fi simtite chiar sub piele pe talpa piciorului si durere atunci cand stai in picioare. Spre deosebire de afectiunea asociata cu tulburarea Peyronie, nodulii fibromatozelor plantare nu trec de la sine.

Nodulii pot sa se dezvolte incet, fiind chiar nedetectati timp de luni sau chiar ani, iar apoi apare o crestere brusca si rapida. Pe masura ce nodulii cresc, mersul poate deveni incomod sau dureros. O formatiune de fibromatoasa plantara apare, de obicei, pe talpa piciorului, si anume in mijlocul arcadei piciorului. Initial, aceste formatiuni provoaca un mic disconfort, fiind resimtite doar ca niste mici umflaturi, care uneori nici nu se vad. De obicei, incep sa produca un disconfort mai mare dupa ce se dezvolta tot mai mult si pun presiune pe zona implicata, cum ar fi la mers, la contactul cu un pantof, cand mergi mult timp pe jos sau cand stai descult.

Fasceita plantara vs. fibromatoza plantara

In timp ce atat fasceita plantara, cat si fibromatoza plantara sunt legate de fascia picioarelor, cauzele celor doua boli sunt, de obicei, foarte diferite. Fasceita plantara este cauzata de miscarile repetate si traumatismele la nivelul arcadei piciorului, in timp ce principala cauza a fibromatozei plantare se considera a fi de natura genetica. De asemenea, boala este diferite de ciocurile la calcaie.

Unele date afirma faptul ca fibromatoza plantara poate fi declansata de raspunsul de vindecare al organismului la o ruptura in zona fasciei – o posibila legatura cu fasceita plantara – dar aceasta legatura nu a fost dovedita. Atat fasceita plantara, cat si fibromatoza plantara, se pot dezvolta in acelasi timp. In functie de localizarea si severitatea nodulilor cauzati de fibromatoza plantara, insertiile ortotice care ridica, sustin si protejeaza arcul piciorului. Acestea pot fi o modalitate eficienta si non-chirurgicala de a face mersul pe jos si activitatea fizica mai confortabile.

Simptome

Fibromatoza plantara este o afectiune data de excesul de colagen si tesut fibros in fascia plantara. Excesul de colagen este denumit in mod obisnuit fibrom. Acesta este cel mai adesea localizat in arcul piciorului intr-un strat de tesut numit aponeuroza plantara. Cele doua simptome cele mai frecvente ale fibromatozei plantare sunt nodulii fermi care pot fi simtiti chiar sub piele si durere care poate fi constanta sau poate creste in intensitate atunci cand stai in picioare sau mergi.

Deoarece nodulii din fibromatoza plantara se dezvolta atat de lent si pot intra chiar in stare latenta pentru o anumita perioada de timp, multe persoane au aceasta afectiune fara sa stie de existenta ei.

De obicei, primul simptom este o formatiune mica, nedureroasa pe talpa piciorului. In cele mai multe cazuri, aceasta formatiune este la nivelul arcului talpii. Activitatea fizica sau mersul pe jos pot fi afectate de aceste formatiuni, ce pot produce durere la contactul cu incaltamintea sau solul. In general, apare la un singur picior, rar la ambele. Studiile arata ca fibromatoza plantara este diagnosticata cel mai adesea la populatia de varsta mijlocie si la varstnici, desi poate afecta persoanele de toate varstele. Incidenta poate fi de pana la 25% la populatia de varsta mijlocie si varstnici si afecteaza barbatii de aproximativ 10 ori mai des decat femeile.

Cauze

Nu se cunosc la acest moment cu exactitate cauzele fibromatozei plantare, dar se considera, in general, ca ar fi vorba de factori genetici. Cu alte cuvinte, daca cineva din familia ta are aceasta afectiune, riscul personal de a dezvolta boala poate fi mai mare. Ca si in cazul multor altor tulburari genetice, genele care stau la baza fibromatozei plantare pot fi influentate de un numar de factori care cresc probabilitatea dezvoltarii acestei boli.

Factorii de risc pentru fibromatoza plantara pot include alcoolismul, fumatul, traumatismele si stresul cronic la nivelul picioarelor. Se pare ca exista o legatura intre fibromatoza plantara si epilepsie, afectiunile tiroidiene, fibromatoza palmara (o afectiune ce implica tesutul conjunctiv din maini) si diabetul. Barbatii prezinta un risc mai mare de a dezvolta boala decat femeile.

Traumatismele si leziunile la nivelul picioarelor

Traumatismele la nivelul fasciei plantare sunt considerate a fi o cauza principala de dezvoltare a fibromatozei plantare. Traumatismul sau leziunea pot fi cauzate de o perforare prin partea inferioara a piciorului sau pot fi date de impactul din miscarile repetitive in cazul unor activitati cum ar fi alergarea sau alpinismul. Se crede, de asemenea, ca ingrosarea si constrictia fasciei plantare provocata de fasceita plantara pot duce la aparitia de leziuni in tesut, cauzand aparitia fibroamelor plantare.

Factorii genetici

Multe persoane pot fi predispuse genetic la tulburari ale tesutului fibrotic, cum ar fi fibromatoza plantara. Daca ai in familie pe cineva care sufera de aceasta problema, ai un risc mai mare de a dezvolta si tu boala. Tulburarea este, de asemenea, asociata cu boala Peyronie si boala Dupuytren. Aproximativ 5% dintre pacientii cu boala Dupuytren au, de asemenea, fibromatoza plantara, iar 3% dintre pacientii cu boala Dupuytren dezvolta boala Peyronie.

Administrarea de medicamente si riscul de fibromatoza plantara

Medicamentele utilizate frecvent pentru tratarea hipertensiunii arteriale care apartin clasei de medicamente cunoscute ca beta blocante pot cauza tulburari in tesutul fibrotic. Medicamentele anti-convulsive, cum ar fi fenitoina si anumite suplimente cum ar fi glucozamina / condroitina si dozele mari de vitamina C din suplimente, pot, de asemenea, sa favorizeze excesul de colagen.

Alte afectiuni si riscul de fibromatoza plantara

Persoanele cu afectiuni hepatice cronice, diabet si tulburari convulsive pot avea un risc mai mare de a dezvolta fibromatoza plantara. Desi aceste boli nu pot fi o cauza directa a afectiunii, pot indica impactul pe care acestea sau medicamentele utilizate pentru a le trata dirijeaza si influenteaza vindecarea ranilor. Abuzul de alcool pe termen lung a fost, de asemenea, asociat cu aceasta afectiune.

Astfel, este posibil sa aveti o probabilitate mai mare de a dezvolta fibromatoza plantara daca aveti:

  • boli hepatice cronice;
  • diabet;
  • convulsii.

Cu toate acestea, legatura dintre aceste boli si fibromatoza plantara este neclara.

Diagnostic

In prima faza se va efectua un examen fizic, care presupune palparea piciorului, a talpii si a eventualului nodul. Desi este posibila diagnosticarea fibromatozei plantare doar pe baza aspectului nodulului, medicul poate recomanda si teste suplimentare. Testele imagistice pot confirma un fibrom plantar si pot exclude alte boli, cum ar fi chisturi, granuloame si tumori maligne.

In cazul in care apar anumite simptome sau semne de fibromatoza plantara, se recomanda adesea un RMN sau o ecografie. Acest lucru ajuta la analiza gravitatii fibromatozei plantare si ajuta la stabilirea planului de tratament. Posibilele teste de imagistica includ:

  • radiografii;
  • examinari RMN;
  • scanari osoase.

Uneori, medicii efectueaza o biopsie a leziunii pentru investigatii ulterioare – biopsia implica prelevarea unei mostre de tesut si examinarea probei la microscop.

Tratament

In general, fibromatoza plantara poate fi tratata cu succes fara interventie chirurgicala. Recunoasterea simptomelor, intelegerea optiunilor de tratament si initierea rapida a planului de tratament sunt esentiale pentru reducerea problemei.

Tratamente non-chirurgicale

In cazul in care nodulul este mic, medicul va poate recomanda sa evitati presiunea directa la nivelul talpii si mai ales a nodului. De asemenea, se pot recomanda branturi ortotice care amortizeaza si sprijina arcul piciorului si reduc presiunea asupra nodulilor.  Ortezele pot fi benefice daca formatiunea este mica si nu s-a schimbat in dimensiune. Acest tratament non-chirurgical implica folosirea ortezelor si a suporturilor din gel sau spuma si a talpilor interioare pentru redistribuirea greutatii corporale si pentru ameliorarea durerii asociate cu fibromatoza plantara.

Daca tratamentele conservatoare nu sunt eficiente sau daca nodulii continua sa cauzeze dureri in timpul mersului pe jos, medicul va poate recomanda radioterapia pentru a reduce dimensiunea nodulilor. Efectele secundare ale radioterapiei sunt minore si acest tratament s-a dovedit a avea eficienta de aproximativ 80%.

Alte optiuni de tratament non-chirurgicale pot fi injectiile cu cortizon si injectiile cu colagenaza.

Fizioterapia poate ajuta in cazul fibromatozei. Antrenamentele de forta si exercitiile de intindere pot contribui la cresterea circulatiei sangelui si la stimularea cresterii celulare. Cresterea circulatiei poate, de asemenea, reduce inflamatia si amelioreaza durerea cauzata de fibromatoza plantara.

Interventia chirurgicala

Interventia chirurgicala este, de obicei, recomandata ca o ultima solutie si numai daca nodulul provoaca dureri foarte mari. Deoarece nodulii sunt in mod obisnuit atat de apropiati de muschi, nervi si tendoane, poate fi foarte dificil sa fie eliminati toti. Daca vor ramane resturi din nodul, acestea vor continua sa creasca. Interventiile chirurgicale sunt mai costisitoare si necesita o perioada de recuperare. Chirurgia este insa destul de solicitata deoarece este o solutie mai rapida, si implica indepartarea fibromului care are ca rezultat o rata ridicata a recurentei, sau indepartarea completa a fasciei plantare care are un timp indelungat de recuperare si poate duce la alte probleme de tip podiatric. Multi medici apeleaza insa la aceasta doar dupa ce alte tehnici de tratament nu dau rezultate sau daca vorbim de un caz grav.

Prevenire

Deoarece cauza fibromatozei plantare nu este pe deplin cunoscuta, este aproape imposibil de prevenit. Recunoasterea simptomele si solicitarea rapida a ajutorului medical pot preveni agravarea afectiunii.

Sfaturi:

• Efectuati exercitii de stretching (intindere), in special pentru fascia plantara.
• Inainte de antrenamente, efectuati exercitii de intindere a musculaturii, precum si dupa antrenamente.
• Este recomandat sa va mentineti la o greutate sanatoasa.
• Consumati suficiente lichide pe zi.
• Adoptati o alimentatie sanatoasa.
• Purtati incaltaminte care sa sustina, sa protejeze si sa confere stabilitate picioarelor.
• Purtati incaltaminte potrivita pentru activitatea desfasurata.
• Examinati-va picioarele pentru eventualele modificari pe care nu le puteti simti.

Nu pare sa existe o dieta specifica care sa ajute la prevenirea bolii. Fibromatoza plantara sau boala Ledderhose este rara si nu este complet explicata si studiata.

Referinte:

(1) What is Plantar Fibromatosis?, link: https://heelthatpain.com/what-is-plantar-fibromatosis/
(2) What Is Plantar Fibroma and How Is It Treated?, link: https://www.healthline.com/health/plantar-fibroma
(3) Plantar Fibromatosis Treatment & Management, link: https://emedicine.medscape.com/article/1061903-treatment
(4) Plantar Fibromatosis — Symptoms, Causes, & Treatment, link: http://www.footvitals.com/ligaments/plantar-fibromatosis.html
(5) Ledderhose Disease, link: https://www.healthline.com/health/ledderhose-disease

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

  • Multumim mult pentru acest rezumat pertinent. Nici nu stiti cat de important este sa putem citi un articol documentat si certificat.
    Succes in cariera! Daca nu cumva, ati si plecat din tara, la ora asta...

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma