Febra galbena – cauze, simptome, tratament

Febra galbena este o boala virala grava, potential mortala, raspandita de tantari. Virusul febrei galbene (VFG) provoaca febra, complicatii hemoragice, icter si leziuni hepatice si renale. Aflati unde apare cu precadere aceasta maladie, cum poate fi recunoscuta, ce tratamente si masuri de preventie sunt necesare.

Cuprins:

  1. Ce este febra galbena?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza febra galbena?
  6. Complicatii
  7. Cum poate fi prevenita febra galbena?

Ce este febra galbena?

Febra galbena este o afectiune care poate provoca febra mare, sangerare in interiorul pielii si moartea celulelor din ficat si rinichi. In cazul in care mor prea multe celule in ficat, apar leziunile hepatice, ceea ce duce la icter, afectiune in care pielea capata o culoare galbuie.

Este o boala hemoragica, acuta, sistemica, ceea ce inseamna ca incepe brusc si afecteaza intregul corp. Flavivirusul este cel care provoaca febra galbena. Virusul este transmis de tantari, in special de cei din speciile Aedes si Haemogogus.

Febra galbena – numita si „ciuma galbena” sau „pesta americana” – apare cel mai frecvent in partile tropicale si subtropicale din America de Sud, zone din Caraibe si Africa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca in 2013 au existat intre 84.000 de cazuri severe de febra galbena si intre 29.000 si 60.000 de victime. Aproximativ 90% dintre toate cazurile apar in Africa.

Cauze si factori de risc

Febra galbena este cauzata de un virus care este raspandit de tantarul din specia Aedes aegypti. Acesti tantari se inmultesc in si in apropierea locuintelor umane si chiar si in cea mai curata apa. Cele mai multe cazuri de febra galbena apar in Africa sub-Sahariana si in zona tropicala a Americii de Sud.

Oamenii si maimutele sunt cel mai infectate fiinte de virusul febrei galbene. Tantarii transmit virusul de la maimute la oameni si invers.

Cand un tantar inteapa un om sau o maimuta infectata cu febra galbena, virusul intra si circula prin fluxul sanguin al tantarului inainte de a se instala in glandele salivare. Cand tantarul infectat musca o alta maimuta sau un om, virusul intra apoi in fluxul sanguin al gazdei, unde poate provoca febra galbena.

Factori de risc

Puteti risca sa va infectati daca mergeti intr-o zona in care tantarii continua sa poarte virusul febrei galbene. Aceste zone sunt Africa sub-Sahariana si zona tropicala a Americii de Sud.

Chiar daca nu au fost raportate in prezent noi cazuri de oameni infectati in aceste zone, acest lucru nu inseamna ca riscul nu exista. Este posibil ca populatiile locale sa fie vaccinate si sa fie protejate de boala. De asemenea, exista varianta ca noile cazuri de febra galbena sa nu fi fost detectate si raportate oficial.

Daca intentionati sa calatoriti in aceste zone, va puteti proteja efectuand vaccinul impotriva febrei galbene cu cel putin cateva saptamani inainte de calatorie. Orice persoana se poate infecta cu virusul febrei galbene, insa adultii in varsta prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi grav.

Simptome

In primele 3-6 zile dupa ce ati contractat febra galbena – perioada de incubatie – nu veti prezenta semne sau simptome. Dupa aceasta perioada, infectia intra intr-o faza acuta si apoi, in unele cazuri, intr-o faza toxica care poate pune viata in pericol.

Faza acuta

Odata ce infectia intra in faza acuta, puteti prezenta semne si simptome, cum ar fi:

  • Febra
  • Durere de cap
  • Dureri musculare, in special la spate si genunchi
  • Sensibilitate la lumina
  • Greata, varsaturi sau ambele
  • Pierderea poftei de mancare
  • Ameteala
  • Ochi, fata sau limba inrosite

De obicei, aceste semne si simptome se amelioreaza si dispar in cateva zile.

Faza toxica

Desi semnele si simptomele pot disparea pentru o zi sau doua dupa faza acuta, unele persoane cu forma acuta a infectiei intra intr-o faza toxica. In timpul fazei toxice, semnele si simptomele acute revin si apar si mai grave si pot pune viata pacientului in pericol. Printre aceste semne se numara:

  • Ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter)
  • Dureri abdominale si varsaturi, uneori cu sange
  • Reducerea cantitatii de urina
  • Sangerare din nas, gura si ochi
  • Ritm cardiac lent (bradicardie)
  • Insuficienta hepatica si renala
  • Disfunctie cerebrala, inclusiv delir, convulsii si coma

Faza toxica a febrei galbene poate fi fatala.

Cand se recomanda vizita la medic

Inainte de calatorie

Stabiliti o programare la medic cu patru saptamani sau chiar mai mult inainte de calatorie daca doriti sa va deplasati intr-o zona in care febra galbena este frecventa. Acest lucru este necesar pentru a afla de la specialist daca aveti nevoie de vaccinul impotriva febrei galbene.

Luati legatura cu medicul si daca aveti mai putin de patru saptamani la dispozitie pana la plecare. In mod ideal, veti putea fi vaccinat cu cel putin trei-patru saptamani inainte de a calatori intr-o zona in care apare febra galbena pentru a-i oferi timp vaccinului sa-si faca efectul. Medicul va poate oferi, de asemenea, indrumari generale privind protectia sanatatii in timp ce va aflati in strainatate.

Dupa calatorie

Solicitati ingrijiri medicale de urgenta daca ati calatorit recent intr-o regiune in care febra galbena este prezenta si dezvoltati semne sau simptome ale fazei toxice a bolii.

Luati legatura cu doctorul si daca prezentati simptome usoare in urma unei calatorii intr-o regiune in care apare febra galbena.

Diagnostic

Diagnosticul va fi confirmat dupa ce medicul va detecta semnele si simptomele maladiei si va efectua o analiza de sange. Testul de sange este absolut necesar deoarece febra galbena trebuie diferentiata de alte boli sau conditii care au semne si simptome similare.

Printre acestea se numara:

Un test de sange poate descoperi virusul sau poate detecta anticorpii pe care organismul ii produce atunci cand virusul intra in organism. Analizele de sange pot arata, de asemenea, daca exista un numar scazut de globulele albe in sange, conditie cunoscuta sub denumirea de leucopenie, un alt semn de infectie.

Testele de sange utilizate sunt testul imunosorbant legat de enzima (ELISA) si reactia de polimerizare in lant (PCR).

Rezultatele testelor pot aparea dupa cateva zile.

Cum se trateaza febra galbena?

Nu exista medicamente antivirale eficiente pentru tratarea febrei galbene, astfel ca tratamentul consta in ingrijirea de sustinere, lucru efectuat intr-un spital.

In timpul sederii in spital, echipa medicala ii furnizeaza lichide si oxigen pacientului si se asigura ca tensiunea arteriala este adecvata. In plus, ii asigura sange, dializa renala in caz de insuficienta renala si trateaza infectiile secundare.

Unora dintre pacienti li se poate administra transfuzie plasmatica pentru a inlocui cantitatea de proteine necesare pentru procesul de coagulare.

Evitarea contactului cu tantarii

Pacientul trebuie tinut departe de tantari. Daca pacientul este intepat de un tantar, acesta se va infecta si apoi va transmite boala altor persoane.

In plus, este interzisa administrarea aspirinei si a antiinflamatoarelor nonsteroidiene (AINS) din cauza riscului de hemoragie.

In 2014, un studiu publicat in revista PLOS Neglected Tropical Diseases a raportat ca modificarile globulelor albe ar putea semnala un semn precoce de febra galbena fatala. Acestea, spun oamenii de stiinta, ar putea duce la un diagnostic si un tratament mai bun.

Complicatii

Febra galbena provoaca decesul la 20-50 la suta dintre persoanele care dezvolta boli grave. Complicatiile in faza toxica a unei infectii cu febra galbena sunt insuficienta renala si hepatica, icterul, delirul si coma.

Pacientii care supravietuiesc infectiei se vindeca treptat intr-o perioada de cateva saptamani sau luni, de regula fara sa ramana cu leziuni semnificative la nivelul organelor. In acest timp, persoanele afectate se pot confrunta cu oboseala si icter. Alte complicatii sunt infectiile bacteriene secundare, cum ar fi pneumonia sau infectiile sangelui.

Cum poate fi prevenita febra galbena?

Vaccin febra galbena

Exista un vaccin extrem de eficient pentru prevenirea febrei galbene. Este cunoscut faptul ca febra galbena este raspandita in Africa sub-Sahariana si in anumite zone ale Americii de Sud. Cei care locuiesc intr-una din aceste zone trebuie sa afle de la medic daca este cazul sa-si faca acest vaccin impotriva febrei galbene. Daca intentionati sa calatoriti in aceste zone, luati legatura cu doctorul cu cel putin 10 zile inainte de plecare, cu toate ca este recomandat sa vorbiti cu 3-4 saptamani inainte de calatorie. Unele tari solicita calatorilor sa prezinte un certificat valid de imunizare in momentul in care intra in tara.

O singura doza de vaccin contra febrei galbene ofera protectie timp de cel putin 10 ani. Efectele secundare sunt de obicei usoare, dureaza 5-10 zile si pot aparea sub forma unor dureri de cap, febra mica, dureri musculare, oboseala si durere la locul injectarii.

Reactii adverse mai grave ale vaccinului

Pot aparea si reactii mai grave – cum ar fi dezvoltarea unui sindrom similar cu febra galbena reala, inflamatia creierului (encefalita) sau decesul. Acestea apar insa cel mai frecvent la sugari si adultii mai in varsta. Vaccinul este considerat cel mai sigur pentru cei cu varsta intre 9 luni si 60 de ani.

Intrebati-l pe doctor daca vaccinul impotriva febrei galbene este adecvat pentru copiii mai mici de 9 luni, daca pacientul are un sistem imunitar slabit (imunocompromis), are mai mult de 60 de ani sau daca pacienta este insarcinata.

Vaccin febra galbena pret

Un vaccin cu stamaril costa 130 de lei si se gaseste in farmacii.

Protectie impotriva tantarilor

Pe langa efectuarea vaccinului, este esential sa va protejati impotriva febrei galbene stand departe de tantari. Pentru a reduce expunerea la tantari:

  • Evitati activitatile inutile in aer liber cand tantarii sunt cei mai activi.
  • Purtati bluze cu maneci lungi si pantaloni lungi atunci cand intrati in zone frecventate de tantari.
  • Stati in case dotate cu aer conditionat.
  • In cazul in care spatiile de cazare nu au aer conditionat, folositi plase de pat. Plasele care au fost tratate in prealabil cu insecticid ofera protectie suplimentara.

Pentru a va proteja tantarii cu ajutorul repelentului, folositi ambele variante urmatoare:

Repelent care nu se aplica pe piele

Aplicati repelenti pentru tantari care contin permetrina pe imbracaminte, incaltaminte, echipament de campare si plasa de pat. Puteti cumpara cateva articole de imbracaminte si echipament care sunt pre-tratate cu permetrina. Permetrina nu trebuie aplicata pe piele.

Repelent pentru piele

Produsele care contin ingredientele active DEET, IR3535 sau picaridina asigura o protectie lunga a pielii. Alegeti concentratia in functie de orele de protectie de care aveti nevoie. In general, concentratiile mai mari dureaza mai mult.

Retineti ca repelentii chimici pot fi toxici si utilizati doar cantitatea necesara pentru timpul pe care il veti petrece in aer liber. Nu utilizati DEET pe mainile copiilor mici sau la sugari sub 2 luni. In schimb, acoperiti caruciorul sau locul de joaca cu plasa de tantari cand sunteti afara.

Conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, abreviat CDC), uleiul de eucalipt de lamaie, un produs mai natural, ofera aceeasi protectie ca DEET atunci cand este utilizat in concentratii similare. Dar aceste produse nu trebuie utilizate in cazul copiilor mai mici de 3 ani.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yellow-fever/symptoms-causes/syc-20353045
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/174372
  3. https://www.healthline.com/health/yellow-fever
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma