Epiziotomia – inainte de nastere trebuie sa stiti totul despre ce este epiziotomia. Aflati din urmatorul articol ce este aceasta procedura chirurgicala, cand este necesara, cum se realizeaza, dar si cum poate fi evitata!
2. Cand este necesara epiziotomia?
3. Nastere naturala cu epiziotomie vs cezariana
4. Cum se realizeaza procedura?
5. Masuri de ingrijire dupa epiziotomie
6. Complicatii si posibile riscuri
7. Cum poate fi evitata epiziotomia?
Epiziotomia este o incizie facuta in timpul nasterii, cu putin timp inainte de expulzia fatului, pentru a largi vulva si a evita ruptura perineului. Acest procedeu este efectuat pentru a preveni ruperile perineale necontrolate, leziuni care ar putea rezulta prin expulzia vaginala a unui fat foarte mare. Daca medicul considera ca vaginul ar putea fi lezat in timpul expulziei, va injecta un anestezic local in zona dintre rect si vagin. Apoi va efectua o incizie exact inainte de expulzia capului bebelusului.
Dupa expulzie, incizia este suturata cu fire resorbabile. Puteti prezenta, un timp, unele dureri. Aceasta durere poate fi ameliorata prin bai fierbinti sau aplicatii locale cu gheata, medicatie antialgica sau spray-uri cu anestezic local.
Epiziotomia poate fi clasificata in doua tipuri:
Nu toate femeile au nevoie de o epiziotomie. Elasticitatea naturala a tesuturilor poate ajuta la reducerea nevoii pentru realizarea acestei produceri. Pe de alta parte, in anumite cazuri, fara epiziotomie, tesuturile perineale ale femeii se pot rupe si pot fi mai greu de reparat.
Medicul specialist va poate sfatui sa faceti o epiziotomie in urmatoarele situatii cand:
In anumite cazuri, pe langa cele mentionate anterior, medicul specialist va poate spune si alte motive pentru care se recomanda realizarea unei epiziotomii.
Bebelusii se pot naste in doua moduri: femeile insarcinate pot avea o nastere naturala, fie o nastere chirurgicala prin cezariana, insa scopul final al ambelor metode este de a da nastere in siguranta unui copil sanatos.
In anumite cazuri, nasterile prin cezariana sunt planificate din motive medicale care fac ca nasterea naturala sa fie prea riscanta atat pentru mama, cat si pentru fat. O femeie poate sti cu mult timp dinainte daca va trebui sa nasca prin cezariana. De obicei, nasterea chirurgicala se realizeaza atunci cand:
Nasterea naturala este insotita adesea de anumite interventii , cum ar fi epiziotomia care este efectuata pentru a preveni ruperea perineului in timpul nasterii. In plus, aceasta procedura grabeste procesul nasterii, insa nu trebuie sa se efectueze daca nu este necesar! Asigurati-va ca intrebati medicul despre beneficiile, riscurile si daca este necesar in cazul vostru sa realizati aceasta incizie, ori puteti naste natural sau prin cezariana.
Dupa nasterea bebelusului, mamei i se poate cere sa continue sa impinga in urmatoarele cateva contractii uterine pentru a livra placenta. Odata ce placenta este livrata, incizia epiziotomiei este suturata. Daca o mama nu are anestezie regionala, cum ar fi o epidurala, o anestezie locala poate fi injectata in perineu pentru a amorti zona astfel incat se se sutureze incizia dupa nastere.
Alte proceduri conexe care pot fi utilizate in timpul travaliului si nasterii includ efectuarea operatiei cezariana si monitorizarea fetala externa si interna.
Epiziotomiile pot fi mai mari sau mai mici, dar depinde de decizia pe care o ia medicul cu privirea la efectuarea acestei tehnici.
O epiziotomie poate fi efectuata ca parte a unei nasteri vaginale. Procedura si tipul de epiziotomie pot varia in functie de starea pe care o are mama.
In general, o epiziotomie se realizeaza astfel:
Dupa o epiziotomie, puteti avea dureri locale. Un pachet cu gheata poate fi aplicat imediat dupa nastere pentru a ajuta la reducerea umflaturii si a durerii. De asemenea, sunt recomandate:
Ar trebui sa mentineti incizia curata si uscata, folosind metoda de curatare recomandata de medicul specialist. Daca evacuarea tranzitului intestinal este dureroasa, cereti-i medicului cateva remedii pe care le puteti aplica local pentru a va imbunatati starea.
Totodata este indicat:
Ca in orice procedura chirurgicala, pot aparea complicatii. Unele complicatii posibile ale unei epiziotomii pot include urmatoarele efecte secundare:
Epiziotomia nu este o interventie chirurgicala esentiala decat in anumite cazuri. In general, aceasta interventie poate fi evitata si depinde foarte mult de starea pe care o au mama si fatul, iar in acest fel, medicului va decide daca este necesara sau nu epiziotomia in momentul nasterii. Pentru a o evita, ar trebui sa puneti in practica cateva masuri inainte de apropierea momentului nasterii.
Cele mai eficiente sunt:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…