Epiglotita se caracterizeaza prin inflamarea si umflarea epiglotei, un tesut care inconjoara traheea. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul in cazul epiglotitei.

Cuprins:

  1. Ce este epiglotita?
  2. Forme de epiglotita
  3. Cauze
  4. Cum se manifesta epiglotita?
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza epiglotita?
  7. Sfaturi pentru prevenirea epiglotitei

Ce este epiglotita?

Epiglotita este o afectiune care poate pune viata in pericol, care apare atunci cand epiglota – un mic de cartilaj care acopera traheea – se umfla, blocand fluxul de aer catre plamani.

O serie de factori pot determina umflarea epiglotei – arsurile in urma consumului de lichide fierbinti, vatamari directe ale gatului si diverse infectii. Cea mai frecventa cauza de epiglotita la copii in trecut era infectia cu Haemophilus influenzae tip b (Hib), aceeasi bacterie care poate provoaca pneumonie, meningita si infectii in fluxul sanguin. Epiglotita poate aparea la orice varsta.

Epiglota se vede?

Epiglota vizibila este o conditie anatomica rara, care este de obicei asimptomatica, fara a fi necesara vreo interventie medicala sau chirurgicala. Se observa cel mai frecvent la copii, dar exista si unele rapoarte privind prevalenta sa si la adulti.

Frecventa

Epiglotita este o afectiune mai frecventa la copii, dar a inceput sa apara din ce in ce mai des si in randul adultilor. Toti pacientii au nevoie de diagnostic si tratament prompt, dar mai ales la copii, care sunt mai vulnerabili la complicatii respiratorii.

Boala a inceput sa fie din ce in ce mai rar intalnita ca urmare a vaccinarii de rutina impotriva Hib la sugari. Cu toate acestea, afectiunea ramane un motiv de ingrijorare. Daca banuiti ca aveti epiglotita, solicitati imediat ajutor de urgenta. Tratamentul prompt poate preveni complicatiile care pot pune viata in pericol.

Forme de epiglotita

Afectiunea poate fi, in primul rand, de doua feluri: epiglotita acuta si epiglotita cronica.

Epiglotita acuta

Epiglotita acuta este o tulburare care poate pune viata in pericol, cu implicatii grave din cauza potentialului de laringospasm si de pierdere irevocabila a cailor respiratorii. Epiglotita acuta poate aparea la orice varsta. Diagnosticul precoce cu interventie rapida si atenta a acestei afectiuni grave este necesar pentru a evita complicatiile care pun viata in pericol.

Prezentarea tipica in epiglotita include aparitia acuta de febra mare, dureri severe in gat si dificultati la inghitire. Acestea se amelioreaza doar cand pacientul sta intins sau aplecat in fata. De multe ori, persoana saliveaza excesiv din cauza dificultatii si a durerii la inghitire. Epiglotita acuta duce de obicei la toxemie generalizata.

Epiglotita cronica

Forma cronica e afectiunii produce aceleasi simptome, cu diferenta ca acestea se intind pe o perioada mai lunga, de obicei mai mult de 2-3 saptamani.

Epiglotita flegmonoasa

Epiglotita flegmonoasa poate aparea in orice perioada a anului si, in majoritatea cazurilor, ii afecteaza pe copiii mai mari de 2-3 ani. Pacientul se confrunta cu o stare generala de rau, somnolenta si febra mare, iar tratamentul este de cele mai multe ori antiinfectios.

Cauze

Epiglotita este cauzata de o infectie sau de o agresiune externa.

Infectie

In trecut, o cauza des intalnita a inflamarii epiglotei (epiglota inflamata) si a tesuturilor inconjuratoare a fost infectia cu bacteriile Haemophilus influenzae tip b (Hib). Hib este responsabila pentru dezvoltarea mai multor afectiuni grave, dintre care cea mai frecventa este meningita. Hib este acum mult mai putin frecventa in tarile dezvoltate datorita imunizarii Hib la copii.

Hib-ul se raspandeste prin particulele improscate in aer in timpul stranutului si tusitului. De asemenea, este posibil ca bacteriile sa se depoziteze in nas si gat fara sa va imbolnaviti – desi puteti raspandi bacteriile si catre alte persoane.

Alte bacterii sau virusuri

La adulti, exista si alte bacterii si virusuri care pot, de asemenea, sa provoace o epiglota iritata, cum ar fi:

  • Streptococcus pneumoniae (pneumococ), o alta bacterie care poate provoca meningita, pneumonie, infectie la urechi si infectie a sangelui (septicemie)
  • Streptococ A, B si C, un grup de bacterii care pot provoca boli care variaza de la faringita streptococica la o infectie a sangelui
  • Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), o bacterie care provoaca infectii ale pielii si alte boli, inclusiv pneumonia si sindromul de soc toxic

Accidentare sau leziune

Epiglotita mai poate aparea si in urma unor leziuni fizice, cum ar fi o lovitura directa in gat. Mai poate fi produsa de anumite arsuri aparute in urma consumului de lichide foarte calde sau caustice.

De asemenea, puteti dezvolta semne si simptome similare cu cele ale epiglotitei daca:

  • Inghititi un produs chimic care produce arsuri pe gat
  • Inghiti un obiect strain
  • Fumati anumite droguri, cum ar fi cocaina

Factori de risc

Anumiti factori cresc riscul de a dezvolta epiglotita, printre care:

  • Sexul masculin. Epiglotita ii afecteaza mai mult pe barbati decat pe femei.
  • Un sistem imunitar slabit. Daca sistemul imunitar a fost slabit de boli sau medicamente, sunteti mai predispusi la infectii bacteriene care pot provoca epiglotita.
  • Lipsa unei vaccinari adecvate. Imunizarile intarziate sau nerealizate pot lasa un copil vulnerabil la Hib si astfel creste riscul de epiglotita.

Cum se manifesta epiglotita?

Epiglotita este inflamatia structurii cu forma de capac care acopera corzile vocale si traheea. Aceasta afectiune este mai frecvent intalnita la copii intre 2 si 5 ani, desi adultii pot si ei sa o faca. Este mai frecventa la sexul masculin si la rasa alba. Epiglotita este de obicei rezultatul unei infectii bacteriene. Anumite afectiuni, cum ar fi boala Hodgkin, leucemia si bolile insotite de imunosupresie, predispun adultii la epiglotita.

Epiglotita simptome

  • Durere in gat
  • Febra
  • Dificultati la inghitit din cauza durerii marcate
  • Raguseala

Semne si simptome de urgenta

  • Respiratie dificila
  • Hipersalivatie
  • Gat teapan sau rigid si o cefalee puternica
  • Febra mai mare de 38 C la adulti si 39 C la copii, sau febra care dureaza mai mult de 2 zile
  • Eruptie
  • Raguseala persistenta sau ulceratii bucale care dureaza 2 saptamani sau mai mult
  • Expunere recenta la o infectie streptococica in gat

Cat de grava este epiglotita?

Epiglotita poate sa debuteze rapid si sa devina grava in numai cateva ore. Atunci cand epiglota se umfla, poate sa blocheze intrarea in trahee, facand respiratia dificila.

Epiglotita la bebelusi

La copii, semnele si simptomele epiglotitei pot aparea dupa cateva ore. Printre acestea se numara:

  • Febra
  • Dureri severe in gat
  • Sunet anormal in timpul respiratiei (stridor)
  • Dureri si dificultati la inghitire
  • Salivare
  • Comportament nelinistit, anxios

Simptomele se amelioreaza atunci cand copilul sta in picioare sau aplecat in fata

Epiglotita adulti simptome

La adulti, semnele si simptomele se pot dezvolta mai lent si pot aparea peste cateva zile, in loc de cateva ore cum e in cazul celor mici. Semnele si simptomele pot include:

  • Dureri severe in gat
  • Febra
  • Voce ragusita
  • Sunet anormal in timpul respiratiei (stridor)
  • Respiratie dificila
  • Dificultate la inghitire
  • Salivare

Laringita obstructiva acuta si epiglotita acuta sunt doua boli severe care trebuie tratate de urgenta, avand o evolutie rapida spre agravare.

Epiglotita vs cancer epiglota

Cauzele noninfectioase ale epiglotitei au fost confundate cu edem angioneurotic (umflarea tesuturilor cailor respiratorii), inflamatie sau spasm laringian, traumatisme laringiene, formatiuni canceroase, reactii alergice, infectii ale glandei tiroide, hematom epiglotic, hemangiom sau leziuni inhalatorii.

Diagnostic

Daca echipa medicala suspecteaza epiglotita, prioritatea acestora este sa se asigure ca pacientul are caile aeriene libere si ca patrunde suficient oxigen in plamani. Odata ce a fost verificat acest lucru, echipa va monitoriza respiratia si nivelul de oxigen din sange al pacientului.

Daca saturatia oxigenului in sange scade prea mult, pacientul ar putea avea nevoie de respiratie asistata.

Teste efectuate dupa stabilizarea respiratiei

Examinarea gatului. Folosindu-se de un tub flexibil din fibra optica cu o lumina atasata, medicul poate privi in gatul pacientului, fie ca e copil sau adult, pentru a vedea care sunt cauzele simptomelor. Pentru a ameliora orice fel de disconfort, medicul poate efectua o anestezie locala.

Radiografie la nivelul toracelui sau gatului. Din cauza faptului ca pot intampina probleme bruste de respiratie, copiilor li se pot face radiografiile pe patul de spital si nu in ​​sectia de radiologie. Acest lucru se poate produce numai dupa ce caile respiratorii au fost protejate.

Exsudat faringian si analize de sange. Exsudatul faringian presupune tamponarea gatului cu un pad de bumbac. Apoi, proba de tesut este verificata pentru a se depista Hib. Analizele de sange sunt de obicei efectuate deoarece bacteremia – o infectie severa a fluxului sanguin – poate insoti epiglotita.

Cum se trateaza epiglotita?

In prezent, spitalizarea imediata este necesara ori de cate ori se suspecteaza diagnosticul de epiglotita, din cauza riscului ca pacientul sa se confrunte cu inchiderea brusca si imprevizibila a cailor respiratorii. Medicii trebuie sa gaseasca o modalitate sigura prin care pacientul sa respire. In plus, antibioticele ii pot fi prescrise pacientului.

Epiglotita tratament initial

Tratamentul initial al epiglotitei presupune crearea unui mediu ambient cat mai placut pacientului. Un copil bolnav poate fi plasat, alaturi de parinte, intr-o camera slab luminata, cu oxigen umidificat si monitorizare atenta. Daca nu exista semne ale unor probleme respiratorii, fluidele intravenoase pot fi de mare ajutor. Este important sa preveniti starile anxioase, deoarece pot duce la o obstructie acuta a cailor respiratorii, in special la copii.

Persoanele cu posibile semne de obstructie a cailor respiratorii necesita efectuarea unei laringoscopii in sala de operatie, cu personal adecvat si echipament de interventie asupra cailor respiratorii. In cazuri grave, medicul poate fi nevoit sa efectueze o cricotirotomie (taierea gatului pentru a introduce un tub de respiratie direct in trahee).

Tratament cu antibiotice intravenoase

Antibioticele IV pot elimina eficient infectia si pot combate inflamatiile din organism. Antibioticele sunt de obicei prescrise pentru a trata cele mai frecvente tipuri de afectiuni provocate de bacterii.

Antiinflamatoare pentru gat

Poate fi recomandata admnistrarea corticosteroizilor si epinefrinei, insa nu exista dovezi clare ca aceste medicamente sunt utile in cazurile de epiglotita.

Pacientii trebuie sa continue sa ia toate antibioticele pana la finalizarea tratamentului. Majoritatea oamenilor isi revin semnificativ inainte de a parasi spitalul. De aceea, administrarea antibioticelor si revenirea la spital daca exista probleme sunt cele mai importante parti ale monitorizarii.

Tratament naturist epiglotita

Tratamentul naturist in acest caz nu este recomandat, din cauza faptului ca epiglotita trebuie tratata de urgenta la spital.

Sfaturi pentru prevenirea epiglotitei

Vaccin Hib

Imunizarea cu vaccinul Hib este un mod eficient de a preveni epiglotita cauzata de Haemophilus influenzae de tip B (Hib). In Statele Unite, copiii primesc vaccinul in trei sau patru doze, astfel:

  • La 2 luni
  • La 4 luni
  • La 6 luni, daca micutului i se administreaza vaccinul de patru doze
  • La 12-15 luni

Vaccinul Hib nu este administrat, in general, copiilor mai mari de 5 ani sau adultilor, deoarece acestia prezinta mai putine riscuri sa dezvolte o infectie cu Hib. Cu toate acestea, specialistii recomanda vaccinarea copiilor mai mari si adultilor ale caror sisteme imunitare au fost slabite de:

Efecte secundare ale vaccinului

Reactie alergica. Cautati ajutor medical imediat daca aveti o reactie alergica. Desi rara, o reactie alergica poate provoca dificultati de respiratie, respiratie suieratoare (wheezing), urticarie, slabiciune, batai rapide ale inimii sau ameteli in cateva minute sau cateva ore dupa vaccinare.

Posibile reactii adverse usoare. Printre acestea se numara roseata, caldura, umflare sau durere la locul injectarii si febra.

Precautii

Desigur, vaccinul Hib nu ofera garantii. Unii copii vaccinati au dezvoltat, totusi, epiglotita. In plus, exista si alti germeni care pot provoca aparitia bolii. De aceea, trebuie luate urmatoarele masuri de precautie:

  • Nu folositi in comun obiectele personale.
  • Spalati-va frecvent pe maini.
  • Folositi un produs de igienizare pe baza de alcool daca nu aveti la indemana apa si sapun.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epiglottitis/symptoms-causes/syc-20372227
  2. https://www.healthline.com/health/epiglottitis
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/169521.php
  4. https://www.emedicinehealth.com/epiglottitis/article_em.htm#what_is_the_outlook_for_a_person_with_epiglottitis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma