Categori: Endocrinologie

Endorfinele – tot ce trebuie sa stii despre ”hormonii fericirii”

Endorfinele sunt hormoni care induc starea de bine, motiv pentru care sunt cunoscuti drept hormonii fericirii. Sunt studii care coreleaza secretia de endorfine cu ameliorarea durerii, combaterea stresului si chiar inhibarea dezvoltarii cancerului. Aflati totul despre efectele endorfinelor si cum poate fi stimulat nivelul acestora.

Cuprins:

  1. Ce sunt endorfinele?
  2. Ce efecte au endorfinele?
  3. Beneficiile endorfinelor
  4. Cum se poate creste nivelul endorfinelor?
  5. Probleme cauzate de un nivel scazut de endorfine

Ce sunt endorfinele?

Endorfinele sunt substante chimice produse in mod natural de sistemul nervos pentru a face fata durerii sau stresului. Acestea mai poarta denumirea si de ”hormonii fericirii”, deoarece pot avea efect de calmare si pot stimula sentimentul de fericire.

Endorfinele sunt produse in principal in hipotalamus si glanda hipofiza, desi pot proveni si din alte parti ale corpului. Acea ”betie a alergatorului” care apare dupa o cursa lunga si intensa se datoreaza cresterii nivelului de endorfine.

Nivelul de endorfine din corpul uman variaza de la o persoana la alta. Persoanele care au niveluri mai mici au riscuri mai mari sa sufere de depresie sau fibromialgie, insa este nevoie de mai multe cercetari in aceasta directie.

Originea denumirii

Denumirea de endorfine provine de la cuvintele ”endogen”, care inseamna ”in afara corpului” si ”morfina”, care este un calmant opioid.

Ce efecte au endorfinele?

Aveti o senzatie minunata dupa un antrenament bun si greu? Poate ati auzit ca aceasta „euforie” este cauzata de produse neurochimice minuscule eliberate de corp. Endorfinele fac parte dintr-un grup mare de peptide. Sunt produse de sistemul nervos central si de glanda pituitara. Intrucat endorfinele actioneaza asupra receptorilor de opiacee din creierul nostru, acestea reduc durerea si stimuleaza placerea, producand o stare de bine.

In ce situatii sunt eliberati hormonii fericirii?

Specialistii nu au inteles complet toate rolurile pe care le joaca endorfinele in corp. Stim ca endorfinele sunt importante pentru ca reduc durerile si pentru ca sporesc senzatia de fericire.

Endorfinele sunt asociate cu activitati importante, cum ar fi mancatul, bautul, sportul si relatiile sexuale. Nivelul de endorfine creste, de asemenea, in timpul sarcinii. Acesti hormoni reduc disconfortul si durerea si sporesc senzatia de bine. Acestea ne ajuta sa functionam in continuare in ciuda problemelor fizice sau a stresului.

Din punct de vedere evolutiv, endorfinele ne ajuta sa supravietuim.

Oamenii sunt creaturi sociale si prospera cand traiesc in comunitati. S-a demonstrat ca endorfinele ajuta, de asemenea, la consolidarea legaturilor sociale. Cu toate ca acest lucru nu mai valabil in zilele noastre, la inceputurile istoriei oamenilor, cei care au trait in grupuri sociale au fost mai capabili sa supravietuiasca si sa se reproduca.

Beneficiile endorfinelor

Prin faptul ca produc o senzatie generala de bine, endorfinele au multe beneficii, cum ar fi:

Amelioreaza starea de depresie

Aproape unul din cinci oameni experimenteaza starea de depresie la un moment dat in timpul vietii. Multe studii au analizat efectele sportului in efortul de reducere a simptomelor depresiei, iar majoritatea acestor studii au descoperit ca acest lucru poate aduce beneficii mari. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege in continuare rolul pe care endorfinele il au in tratarea depresiei.

Reduc stresul si anxietatea

Endorfinele pot contribui din plin la reducerea stresului si a anxietatii. Un studiu realizat pe soareci a aratat ca exista o relatie directa intre nivelurile de endorfine si comportamentul anxios la soareci. Sunt necesare, insa, mai multe studii de cercetare pe oameni.

Imbunatatesc stima de sine

Starile pozitive ne fac, de asemenea, sa ne simtim increzatori si optimisti, oferindu-ne astfel increderea in sine. Intr-un studiu mic, endorfinele au imbunatatit stima de sine la un grup mic de barbati. Cu toate acestea, este nevoie de investigatii mult mai mari pentru a se confirma acest lucru.

Reduc greutatea corporala

Rolul endorfinelor si al altor hormoni in reglarea poftei de mancare si a aportului alimentar este complex. Consumul de alimente bune se pare ca ridica nivelul de endorfine, iar, in urma unor studii pe animale, nivelurile mai ridicate de endorfine au ajutat, de asemenea, la reglarea apetitului. Pentru a clarifica aceste efecte este nevoie de mai multe cercetari la oameni.

Ajuta la gestionarea durerilor in timpul nasterii

Nasterea poate fi o experienta incredibil de satisfacatoare, insa si extrem de dureroasa. Endorfinele pot ameliora durerile in timpul travaliului. Un studiu mic, la care au participat 45 de femei sanatoase care au nascut, a descoperit ca, din cauza nivelurilor scazute de beta-endorfine la sfarsitul sarcinii, gravidele au avut nevoie de medicamente suplimentare pentru a li se ameliora durerile in timpul travaliului. Este nevoie, insa, de cercetari suplimentare pentru a determina cauza si efectul exact.

Cum se poate creste nivelul endorfinelor?

Se pare ca exista o serie de activitati care sporesc in mod natural nivelul endorfinelor. Cu toate acestea, nivelurile de endorfine variaza de la individ la individ, deci rezultatele vor varia si ele.

Sportul si endorfinele

Timp de ani de zile, cercetatorii au banuit ca endorfinele au provocat asa-numita ”betie a alergatorului”, un sentiment de euforie care se produce dupa o activitate fizica indelungata si intensa. Cu toate acestea, masurarea nivelului endorfinelor la oameni nu a fost posibila pana in 2008, cand noua tehnologie imagistica a devenit disponibila.

Cercetatorii au folosit tomografii cu emisie de pozitroni (PET) pentru a observa creierul sportivului atat inainte cat si dupa sport. Acestia au constatat o crestere a eliberarii de endorfine dupa miscarea fizica.

Deoarece sportul stimuleaza starea de spirit si stimuleaza endorfinele, unii specialistii in medicina recomanda exercitii fizice regulate ca tratament pentru depresia usoara sau moderata si pentru anxietate.

Exercitiile fizice pot fi efectuate in siguranta in combinatie cu alte tratamente, cum ar fi medicamentele sau alte terapii, sau pot fi efectuate de unele singure. Un studiu afirma ca sportul poate imbunatati unele simptome ale depresiei, la fel ca antidepresivele.

Donatiile si voluntariatul

Voluntariatul, donarea si ajutorarea celorlalti pot face, de asemenea, o persoana sa se simta bine. Cercetatorii de la Institutele Nationale de Sanatate din SUA au descoperit ca persoanele care au dat bani unei organizatii de caritate au activat centrii de placere din creierul lor. Acest lucru poate duce la imbunatatirea nivelului de endorfine.

Yoga si meditatia

Meditatia si yoga sunt renumite pentru efectele de ameliorare a stresului si de relaxare. Acest lucru se poate datora partial unei eliberari de endorfine. Unele cercetari sugereaza ca yoga si meditatia pot scadea markerii de stres si pot creste nivelul endorfinelor.

Mancarurile picante

Exista si alimente care stimuleaza productia de endorfine. Oamenii care consuma mancaruri picante vor afla ca aceste alimente stimuleaza, de asemenea, nivelul endorfinelor. Unele cercetari sugereaza ca partile picante ale ardeiului iute si ale alimentelor similare pot declansa o senzatie de usturime in gura, lucru care determina o crestere a endorfinelor.

Ciocolata neagra

Anumite cercetari realizate in 2013 sugereaza ca ciocolata neagra ar putea creste nivelul de endorfine. Pudra de cacao si ciocolata contin substante chimice numite flavonoide care par a fi benefice pentru creier.

Potrivit unui studiu din 2017, consumul de ciocolata poate ajuta la stimularea endorfinelor. Cu toate acestea, multe produse comerciale din ciocolata contin doar cantitati mici de cacao reala si adesea contin cantitati generoase de adaos de zahar si grasime.

Persoanele care doresc sa manance ciocolata pentru a-si imbunatati nivelul de endorfine si starea de spirit ar trebui sa caute produse care contin cel putin 70 la suta cacao si sa manance ciocolata cu moderatie pentru ca acest aliment savuros are si un continut ridicat de calorii si grasimi.

Rasul

S-au scris numeroase cercetari despre beneficiile pentru sanatate ale rasului, iar studiile sugereaza ca rasul stimuleaza endorfinele. Un studiu din 2017 a descoperit ca rasul social elibereaza endorfine in creier.

Sexul si endorfinele

Sexul determina cresterea productiei de oxitocine, denumite ”hormonii iubirii”. Inainte de orgasm, oxitocina, eliberata in creier, creste si este insotita de eliberarea de endorfine, hormonii nostri naturali care combat durerile. Zona creierului implicata in reducerea durerii este puternic activata in timpul excitatiei si endorfinele sunt eliberate. Acestea calmeaza impulsurile nervoase care produc crampe menstruale, migrene sau dureri articulare.

Medicamente care contin endorfine

Aceste substante chimice produse de corp au un efect similar cu al medicamentelor numite opioide. Acestea amelioreaza durerea si pot produce o senzatie de euforie. Uneori sunt prescrise pentru a fi administrate pe termen scurt dupa o operatie sau pentru ameliorarea durerii.

In anii 1980, oamenii de stiinta au studiat felul in care functioneaza opioidele. Acestia au descoperit ca organismul are receptori speciali care se leaga de opioide pentru a bloca semnalele de durere.

Endorfinele si opioidele

Oamenii de stiinta si-au dat seama ca unele substante chimice din organism au actionat in mod similar cu medicamentele opioide naturale, care se leaga de aceiasi receptori. Aceste substante chimice sunt endorfinele.

Unele dintre cele mai frecvente medicamente opioide sunt:

  • oxicodona
  • hidrocodona
  • codeina
  • morfina
  • fentanil

In categoria opioidelor intra, de asemenea, si unele droguri, cum ar fi heroina. Atat medicamentele legale, cat si drogurile au un risc ridicat de a provoca dependenta, supradozaj si deces.

Riscuri majore privind supradozajul cu opioide

Institutul American pentru Abuzul de Substante afirma ca 90 de persoane mor in fiecare zi in Statele Unite din cauza unei supradoze cu opioide. Multe dintre acestea sunt rezultatul supradozajului sau al utilizarii gresite a opioidelor prescrise. Abuzul si supradozajul cu opioide au devenit o problema atat de grava incat specialistii au declarat-o drept criza. Expertii medicali sunt acum in cautarea unor calmante sigure si eficiente pentru durere.

Endorfinele naturale, in schimb, sunt atat sanatoase cat si sigure, fara sa existe riscul de dependenta si supradozaj.

Probleme cauzate de un nivel scazut de endorfine

Atunci cand nivelul de endorfine este prea scazut, sanatatea unei persoane poate fi afectata in mod negativ. Cercetarile privind legatura dintre endorfine si conditiile de sanatate sunt in plina desfasurare.

Unele studii au demonstrat ca exista o posibila legatura intre urmatoarele probleme de sanatate si nivelurile scazute de endorfine:

Depresie

Din cauza unui nivel insuficient de endorfine, exista riscuri mari ca o persoana sa se confrunte cu depresie. Un articol din American Journal of Psychiatry oferea detalii despre utilizarea indelungata a tratamentelor cu opioide pentru tratarea depresiei, in special in cazurile in care alte tratamente nu au functionat.

Un alt articol sugereaza ca nivelurile mai mari de endorfine au un anumit efect asupra simptomelor depresiei deoarece sunt asociate cu recompensele.

Fibromialgia

Simptomele comune ale fibromialgiei sunt:

  • dureri in tot corpul care se intind pe termen lung
  • pete dureroare la atingere
  • rigiditate musculara
  • oboseala si energie redusa
  • probleme de somn

Persoanele cu fibromialgie pot avea avea mai putine endorfine decat in mod normal. Un studiu a descoperit ca persoanele cu fibromialgie aveau mai putine endorfine decat cele care nu sufereau de aceasta afectiune. Nivelul de endorfine a fost masurat atat inainte, cat si dupa efectuarea de exercitii fizice.

Un alt studiu a descoperit ca nivelurile mai mari de endorfinele din organism au ameliorat durerile la persoanele cu fibromialgie.

Cei care sufera de aceasta afectiune pot fi sfatuiti sa faca anumite activitati pentru a stimula endorfinele, cum ar fi exercitiile fizice, intalnirile cu oamenii apropiati si activitatile de reducere a stresului, cum ar fi yoga. De asemenea, pot fi prescrise medicamente care amelioreaza simptomele.

Dureri de cap cronice

Durerile de cap pot fi cauzate si de un nivel anormal al endorfinelor in corp. Unele cercetari sugereaza ca acelasi dezechilibru al endorfinelor care contribuie la aparitia depresiei este prezent si la persoanele care au dureri de cap cronice.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/endorphins
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320839#low-endorphins-and-health-conditions
  3. https://science.howstuffworks.com/life/inside-the-mind/emotions/endorphins.htm
  4. https://www.chatelaine.com/health/sex-and-relationships/more-sex-is-the-secret-to-a-longer-healthier-life/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma