Electroterapie – cum actioneaza si ce rol are

Electroterapia presupune utilizarea energiei electrice ca metoda terapeutica. Aflati mai multe despre electroterapie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este electroterapia?
  2. Curenti folositi in electroterapie
  3. Rolul electroterapiei
  4. Cand este indicata electroterapia?
  5. Cum se desfasoara o sedinta de electroterapie?
  6. Contraindicatii
  7. Sfaturi pe parcursul electroterapiei

Ce este electroterapia?

Electroterapia implica folosirea energiei electrice ca tratament medical. In medicina, electroterapia se poate aplica in cadrul unei varietati de tratamente. Aceasta poate presupune utilizarea dispozitivelor electrice, cum ar fi stimulentii cerebrali pentru tratarea bolilor neurologice. Aceasta terapie a fost, de asemenea, aplicata in mod specific prin utilizarea curentului electric pentru a accelera vindecarea ranilor.

Curenti folositi in electroterapie

Electroterapia foloseste stimularea electrica pentru a ajuta corpul sa se vindece si sa se recupereze. In cadrul acestui tip de terapie, sunt utilizati curenti de joasa frecventa (galvanici, diadinamici, TENS, trabert), curenti de medie frecventa (curenti interferentiali) si curenti de inalta frecventa (ultrasunete, microunde). Frecventa semnalului electric este reglabila, terapeutul stabilind intensitatea si durata tratamentului

Curent galvanic

Acesta are efecte biologice asupra fibrelor nervoase sensibile, asupra nervilor si vaselor vasomotorii, asupra muschilor striati, sistemului nervos central si sistemului vegetativ.

TENS (stimularea electrica transcutanata a nervilor)

Poate trata afectiuni dureroase in orice stadiu al bolii, care nu raspund la alte metode terapeutice indicate (farmacologice, electrice) sau care constituie contraindicatii pentru alte terapii fizice (neoplazie).

Trabert

Produce un electromasaj veritabil (vibratii puternice aplicate masei musculare) si este indicata pentru radiculopatii aparute in urma proceselor vertebrale degenerative, artrita, mialgie, spondilita, stari posttraumatice (contuzii, entorse, luxatii, intinderi de ligamente).

Terapia cu microunde

Are numeroase indicatii datorita efectului endotermic (caldura se formeaza in interiorul tesuturilor corpului) in boli ale sistemului locomotor, neurologice, ginecologice, tulburari dermatologice.

Curenti diadinamici

Principalele efecte sunt analgezice, hiperemice si miorelaxante. Acestea sunt indicate in bolile aparatului locomotor, afectiunile posttraumatice, bolile reumatice, tulburarile circulatorii periferice.

Curenti interferentiali

Acestia au un efect stimulativ asupra muschilor scheletici si un efect stimulant asupra muschilor hipotonici netezi. In plus, au actiune analgezica.

Rolul electroterapiei

In primul rand, curentul electric este folosit pentru a stimula nervii si muschii prin piele pentru a oferi o masura de ameliorare a durerii, in functie de Balance in Life Centrul de Wellness. Chiropracticienii, terapeutii fizici si chiar cardiologii folosesc electroterapia pentru a imbunatati calitatea vietii prin gestionarea durerii. Electroterapia stimuleaza muschii si nervosul imbunatatirea functiei si are avantajul terapeutic al relaxarii tesuturilor pentru a reduce durerea.

Cum functioneaza electroterapia?

Cercetarile despre efectele electricitatii asupra organismului uman au inceput cu mult timp in urma, prima lucrare de electricitate medicala fiind scrisa de Johann Gotlob Krueger in 1744-1745 si intitulata „Notiuni despre electricitate”. De atunci, studiile si modalitatile de aplicare s-au dezvoltat foarte mult odata cu progresul tehnic si cu cercetarile de neurofiziologie. Acestea ne-au ajutat sa intelegem modul de actiune si efectele pe care aplicatiile de curent electric le au asupra organismului uman.

Cum actioneaza curentul electric asupra organismului?

Pentru a clarifica aceste mecanisme, trebuie sa precizam faptul ca fiintele vii se adapteaza permanent la modificarile mediului inconjurator, cu intentia de a-si mentine echilibrul interior numit si homeostazie. Cum se produce aceasta adaptare?

Receptorii

Orice stimul (frig, caldura, substante chimice, campuri electrice, etc) actioneaza asupra unor celule specifice numite receptori. De exemplu, frigul stimuleaza receptorii din tegument, un aliment stimuleaza receptorii din papilele gustative de pe limba, un fascicul de lumina stimuleaza receptorii din retina si asa mai departe. Receptorii sunt primele celulele care reactioneaza la o informatie din mediul inconjurator. In plus, ei realizeaza transformarea acestei informatii intr-un impuls electric care se propaga catre centrii nervosi printr-o retea de fibre nervoase.

Centrii nervosi

Impulsul electric este transmis centrilor nervosi localizati in creier, maduva spinarii, trunchiul cerebral etc. Centrii nervosi au rolul de a analiza informatia primita si de a lua o decizie care va fi transmisa prin intermediul altor fibre nervoase, unor organe insarcinate cu executarea comenzii.

In cazul frigului, de exemplu, acesta stimuleaza receptorii termici din tegument care vor transforma informatia in impuls electric. Acesta se va propaga prin fibrele nervoase pana la centrii nervosi ai termoreglarii. Aici se va decide necesitatea producerii de caldura pentru a mentine constanta temperatura corpului in conditiile unui mediu rece si limitarea pe cat posibil a pierderilor de caldura. Cum producerea de caldura se realizeaza prin contractie musculara, muschii striati vor primi o comanda pe care o vor executa: tremorul. Limitarea pierderilor de caldura pe de alta parte, se obtine printr-un proces de vasoconstrictie periferica dar si prin gestul adaptativ de a ne imbraca.

Orice informatie se transmite in organismul nostru sub forma de curent electric produs de miscarile ionilor.

Aplicarea curentilor electrici

Produce modificari electrice in tesuturi (tegument, fibre nervoase, muschi etc), care se propaga in alte tesuturi excitabile. Antreneaza raspunsuri adaptative diferite prin initierea unor mecanisme reflexe cu consecinte asupra echilibrului vegetativ, modificarea rezistivitatii tisulare, eliberarea de substante activatoare sau inhibitoare ale impulsului electric, etc. Modificarile electrice depind foarte mult de caracteristicile curentului electric:

  • frecventa
  • amplitudine
  • intensitate etc.

Anumite forme de curent produc contractie musculara, altele produc relaxare, unele cresc sensibilitatea receptorilor, altele o scad. Toti acesti factori diversi si extrem de complecsi au dus la selectarea anumitor forme de curent dupa tipul de actiune pe care il produc in organism. Aceste actiuni sunt:

  • scaderea durerii
  • activarea circulatiei locale sau a enzimelor reparatorii
  • efect decontractant
  • stimulare musculara etc.

Alegerea acestor forme specifice de curent cade in grija medicului de recuperare si fizioterapie care va prescrie diferentiat pentru fiecare pacient, formula cea mai potrivita.

Cand este indicata electroterapia?

Unele dureri musculare sau nervoase pot fi destul de puternice sau cronice si pot necesita o ingrijire mai atenta decat simplele aplicari cu gheata sau caldura. Electroterapia este o metoda sigura, moderna, prin care va puteti ameliora simptomele de durere si va puteti vindeca mult mai usor.

De obicei, electroterapia este folosita in paralel cu alte remedii si nu ca unica metoda de tratament. In cazul persoanelor care fac fizioterapie, electroterapia poate ameliora durerea atat de mult incat pacientii reusesc sa indeplineasca mai activ exercitiile recomandate. Electroterapia atrage din ce in ce mai mult atentia pacientilor, deoarece potentialele riscuri si efecte secundare ale medicamentelor opioide (narcotice) au devenit evidente.

Afectiuni in care este utilizata electroterapia

Incercarile de folosire a curentului electric pentru a ajuta la vindecare isi au originile inca din vremurile antice. Electroterapia moderna a inceput in Statele Unite cu tratarea anxietatii si a depresiei si a castigat din ce in ce mai multi adepti de-a lungul timpului. Electroterapia a fost utilizata pentru a trata durerea cronica, oboseala cronica in general, precum si:

Metoda TENS poate ajuta la tratarea urmatoarelor simptome:

In general, exista putine dovezi ca electroterapia este eficienta in tratarea afectiunilor musculo-scheletale. De asemenea, nu exista dovezi ca electroterapia este eficienta in ameliorarea durerilor cauzate de osteoartrita.

Care este cea mai folosita metoda de electroterapie?

Electroterapia poate fi de mai multe feluri si forme, insa cel mai utilizat tip este stimularea electrica transcutanata a nervilor, sau TENS.

Cu toate ca utilizarea energiei electrice pe corp poate parea dureroasa, multi oameni definesc aceasta senzatie drept relaxanta. In timpul unei sedinte de stimulare electrica transcutanata a nervilor, de exemplu, individul poate simti furnicaturi si vibratii.

Mecanismul exact al efectelor benefice ale stimularii electrice ramane, insa, controversat. Stimularea electrica poate bloca transmiterea semnalelor de durere de-a lungul nervilor. In plus, s-a demonstrat ca stimularea electrica favorizeaza eliberarea endorfinelor. Acestea sunt analgezicele naturale produse de organism.

Cum se desfasoara o sedinta de electroterapie?

Aparatul de electroterapie consta, de obicei, intr-un dispozitiv alimentat de o baterie conectata prin cabluri la placute de electrozi adezivi care sunt plasate pe piele. Placile de electrozi sunt lipicioase pentru a putea sa adere pe piele. Odata ce electrozii sunt atasati si aparatul este pornit, un curent electric slab este trimis catre piele prin intermediul electrodului.

Mai nou, exista dispozitive de electroterapie care nu mai contin fire, integrand electrozii si bateriile intr-o singura unitate care poate fi purtata pe spate, pe brat, pe picior sau in alta parte in timpul serviciului sau a altor activitati zilnice, fara ca dispozitivul sa fie observabil. Nivelul de stimulare poate fi reglat cu ajutorul unui controler manual.

Parerile sunt impartite in privinta utilizarii electroterapiei. Unele persoane gasesc aceasta terapie utila, in timp ce altele nu. In plus, nu toate tratamentele cu electroterapie sunt sustinute de cercetare.

Contraindicatii

Electroterapie efecte adverse

Electroterapia este o metoda foarte sigura in majoritatea cazurilor, iar oamenii, de obicei, nu vor suferi efecte secundare.

Cu toate acestea, impulsurile electrice pe care le produce un aparat de electroterapie pot provoca anumite senzatii, cum ar fi furnicaturi sau intepaturi, pe care unii oameni le pot considera inconfortabile.

De asemenea, alte persoane pot fi alergice la placutele adezive. Daca va confruntati cu roseata si iritatie ale pielii, puteti folosi padele hipoalergenice.

In plus, electrozii nu trebuie plasati niciodata pe partea din fata a gatului sau pe ochi. Amplasarea electrozilor pe gat poate duce la scaderea tensiunii arteriale si poate provoca spasme. Plasati pe ochi, electrozii pot creste presiunea oculara si pot provoca leziuni.

Cand trebuie evitata electroterapia

Desi poate fi folosita fara probleme de majoritatea oamenilor, expertii recomanda ca anumite grupuri de persoane sa evite acest tip de terapie daca medicul nu recomanda utilizarea acesteia.

Aceasta recomandare se aplica urmatoarelor persoane:

  • Femeile gravide: femeile gravide ar trebui sa evite utilizarea electroterapiei in zonele abdominale si pelvine.
  • Persoanele care sufera de epilepsie: Aplicarea electrozilor la nivelul capului sau gatului la persoanele cu epilepsie poate duce la crize si convulsii.
  • Persoanele cu probleme cardiace.
  • Persoanele cu stimulator cardiac sau alt tip de implant electric sau metalic.

Sfaturi pe parcursul electroterapiei

La ce sa va asteptati in timpul unei sedinte

De obicei, sedintele de electroterapie sunt scurte, de aproximativ 15 minute. Acestea vor avea loc, cel mai probabil, in paralel cu alte tratamente. Inainte de a incepe terapia, specialistul va va recomanda sa va asezati intr-o pozitie cat mai confortabila. Apoi, va aplica electrozii pe piele cu ajutorul unor padele moi si a unui gel racoros pentru a incepe procedura. Dupa pornirea aparatului, ati putea simti un soc electric usor care va disparea treptat. Tehnicianul va mari incet intensitatea pana la un nivel optim, astfel incat terapia sa dea randament si sa nu provoace dureri. Tot ce trebuie sa faceti este sa va relaxati si sa lasati aparatura sa-si faca treaba. Dupa ce specialistul considera ca sedinta a ajuns la final, electrozii vor fi indepartati. De obicei, nu ar trebui sa resimtiti niciun efect secundar, insa exista riscuri sa va apara o iritatie pe piele.

Gestionarea intensitatii

Intensitatea poate fi controlata, iar acest lucru le permite oamenilor sa administreze un nivel adecvat in procesul de ameliorare a durerii. Oamenii pot realiza acest lucru prin modificarea urmatoarelor aspecte ale curentului electric:

  • Intensitate: Utilizatorul are la dispozitie un cadran prin care isi poate ajusta intensitatea stimularii electrice.
  • Frecventa: frecventa se refera la numarul de impulsuri electrice pe secunda. Pulsatiile de frecventa inalta variaza de la 80 la 120 de cicluri pe secunda. Rolul acestora este de ameliorare a durerii acute. Impulsurile de frecventa joasa variaza de la 1 la 20 de cicluri pe secunda si sunt potrivite pentru tratarea durerilor cronice.
  • Durata: Durata implica numarul de microsecunde in care curentul intra prin piele la fiecare impuls.

 

Referinte:

  1. https://www.spine-health.com/treatment/pain-management/how-electrotherapy-works-ease-pain
  2. https://www.southtees.nhs.uk/services/physiotherapy/community/treatments-available/electrotherapy/
  3. https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/electrotherapy
  4. https://www.livestrong.com/article/237305-electrotherapy-benefits/
  5. https://www.medonemedicalgroup.com/services/electrotherapy
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma