E. coli – ce este, transmitere, simptome, tratament, prevenire

E. coli (Escherichia coli) este o bacterie care traieste in mod normal in intestinele oamenilor si animalelor sanatoase. Exista insa si tulpini patogene de E. coli care pot provoca imbolnaviri serioase. Aflati mai multe despre  aceasta bacterie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este Escherichia coli?
  2. Cum se transmite bacteria E. coli?
  3. Ce boli provoaca bacteria Escherichia coli?
  4. Cum se manifesta infectia cu E. coli?
  5. Diagnostic
  6. E coli tratament
  7. Complicatii
  8. Masuri pentru prevenirea infectiei cu E. coli

Ce este Eschirichia coli?

In anul 1982, 47 de oameni s-au imbolnavit de o diaree apoasa, cu sange, crampe severe si dureri abdominale. Autoritatile din domeniul sanatatii publice au fost puse in incurcatura. Desi era evident ca era vorba despre un fel de infectie gastrointestinala, cum se puteau imbolnavi atat de multi oameni in acelasi timp si cu aceleasi simptome? Care era cauza?

Dupa 3 luni de investigatii, expertii medicali au gasit raspunsul. Toate persoanele afectate mancasera hamburgeri din acelasi stoc de la un fast-food. Agentul infectios din carne a fost o specie de bacterie care acum este cunoscuta sub denumirea de Escherichia coli O157:H7. Escherichia coli O157:H7 adera de peretele intestinal dupa ingestie. Odata stabilita acolo, produce o toxina care determina diareea sangvinolenta.

De la aparitia ei, s-au inregistrat multe alte cazuri. Potrivit Centrelor de Control si Prevenire a Bolilor (CDC), in fiecare an s-au inregistrat episoade similare in mai bine de 30 de tari de pe 6 continente.

Importanta prepararii bune a carnii

Bacteria e-coli poate trai in intestinele vacilor sanatoase si se gasesc in unele ferme de vaci. Consumul carnii insuficient preparate termic, mai ales a carnii de ferma, este cea mai des intalnita metoda de a contracta o infectie cu bacteria Escherichia coli O157:H7. Bacteriile au mai fost depistate in laptele nepasteurizat si in sucuri, precum si in produse ca laptucile si in mugurii de lucerna. In plus, va puteti infecta venind in contact cu fecale contaminate. Aceasta se produce mai ales al copiii mici, care inca mai trebuie invatati la toaleta sau mai au de invatat cum sa se spele pe maini in mod corect. Familiile si persoanele care ingrijesc copii infectati sunt expusi riscului acestei boli.

Cum poate fi evitata infectia?

In conformitate cu expertii din domeniul sigurantei alimentare, cea mai buna modalitate de a preveni o asemenea infectie este de apela la bunul simt. Evitati sa puneti in contact carnea cruda cu alte alimente. Preparati cu grija carnea. Pentru hamburgeri, carnea trebuie sa ajunga pana la temperatura de 70°C, iar pentru carnea fripta sau prajita, la temperaturi de 60 – 70°C.

In plus, este necesara spalarea corecta a mainilor, a alimentelor si a instrumentelor de gatit care intra in contact cu carnea cruda. tineti carnea si alte produse separat in frigider si in timpul gatitului. Spalati minutios legumele si fructele, mai ales daca sunt consumate crude. Nu beti lapte nepasteurizat sau sucuri din fructe nepasteurizate.

A-i invata pe copiii sa se spele corect pe maini poate asigura prevenirea pe termen lung a bolilor infectioase.

Cum se transmite bacteria E. coli?

Dintre numeroasele tulpini de E. coli, doar cateva declanseaza diaree. Un grup de E. coli – printre care O157: H7 – produce o toxina puternica care dauneaza mucoasei intestinului subtire, provocand diaree cu sange. Infectia cu E. coli apare atunci cand pacientul ingereaza aceasta tulpina a bacteriei.

E coli transmitere

Spre deosebire de multe alte bacterii cauzatoare de boli, E. coli poate provoca o infectie chiar daca este ingerata doar in cantitati mici. Din aceasta cauza, o persoana se poate imbolnavi de E. coli daca mananca un hamburger slab preparat sau daca inghite apa contaminata din piscina.

Bacteria E coli este contagioasa

Sursele potentiale de expunere la bacterie sunt alimentele sau apa contaminate. In plus, bacteria se poate transmite in urma contactului direct dintre persoane.

Alimente contaminate

Cea mai frecventa metoda de transmitere a infectiei cu E. coli este consumul de alimente contaminate, cum ar fi:

  • Carnea de vita. Atunci cand bovinele sunt sacrificate si prelucrate, bacteriile E. coli din intestinele lor pot ajunge in carne. Carnea tocata presupune combinarea carnii de la mai multe bovine sacrificate, astfel crescand riscul de contaminare.
  • Laptele nepasteurizat. Bacteriile E. coli aflate pe ugerul unei vaci sau pe echipamentele de muls pot patrunde in laptele netratat.
  • Produsele proaspete. In urma deversarilor din fermele de vite, campurile unde se cultiva produse proaspete se pot contamina. Anumite legume, cum ar fi spanacul si salata, sunt deosebit de vulnerabile la acest tip de contaminare.

Apa contaminata

Fecalele umane si animale pot polua apa subterana si de suprafata, inclusiv paraiele, raurile, lacurile si apa folosita pentru irigarea culturilor. Desi sistemele publice de apa utilizeaza clor, lumina ultravioleta sau ozon pentru a ucide E. coli, unele focare au fost legate de aprovizionarea cu apa municipala contaminata.

Sondele particulare reprezinta un motiv mai mare de ingrijorare, deoarece majoritatea nu au niciun sistem de dezinfectare a apei. Fantanile cu apa din zona rurala prezinta cele mai mari riscuri sa fie contaminate. Unele persoane s-au infectat chiar si dupa ce au inotat in piscine sau lacuri contaminate cu fecale.

Contact personal

Bacteriile E. coli pot fi transmise cu usurinta de la o persoana la alta, in special atunci cand adultii si copiii infectati nu se spala corect pe maini. Membrii familiei copiilor mici cu infectie cu E. coli sunt in special predispusi sa contracteze o astfel de afectiune. Au mai aparut focare in randul copiilor care au vizitat gradinile zoologice si in hambarele de animale la targurile rurale.

E coli transmitere sexuala

Infectiile urinare cu E. coli nu se transmit pe cale sexuala.

Factori de risc

Bacteria poate afecta pe oricine este expus acesteia. Cu toate acestea, unele persoane sunt mai predispuse sa dezvolte probleme decat altele. Printre factorii de risc se numara:

Varsta

Copiii mici si adultii mai mari prezinta un risc mai mare de a dezvolta boli cauzate de E. coli si complicatii mai grave ale infectiei.

Persoanele cu sisteme imunitare slabite

Cei cu sisteme imunitare slabite – din cauza SIDA, a medicamentelor de tratare a cancerului sau de prevenire a respingerii transplanturilor de organe – prezinta cele mai mari riscuri sa se imbolnaveasca in urma ingerarii de bacterii E. coli.

Consumul anumitor tipuri de alimente

Alimentele mai riscante sunt hamburger-ul preparat insuficient, laptele nepasteurizat, sucul de mere sau cidrul si branzeturile moi facute din lapte crud.

Perioada anului

Desi nu este cunoscuta cauza, majoritatea infectiilor cu E. coli din S.U.A. apar din iunie pana in septembrie.

Scaderea nivelului de acid stomacal

Acidul din stomac ofera o oarecare protectie impotriva E. coli. Daca luati medicamente pentru a reduce nivelul de acid gastric, cum ar fi esomeprazol, pantoprazol, lansoprazol si omeprazol, poate creste riscul de infectare cu E. coli.

Ce boli provoaca bacteria Escherichia coli?

Escherichia coli este o bacterie gram-negativa, in forma de bastonas, care se gaseste in intestinul inferior al organismelor cu sange cald (endoterme). Majoritatea acestor microorganisme sunt inofensive, insa unele tulpini pot cauza boli grave, printre care si infectii digestive. Studii recente sugereaza ca tulpinile de E. coli B2 constituie un subgrup major care cauzeaza infectii extraintestinale. E. coli este una dintre cele mai frecvente cauze ale multor infectii bacteriene frecvente, cum ar fi colecistita, bacteremia, colangita, infectie urinara cu escherichia coli, diareea calatorului si alte infectii clinice, cum ar fi meningita neonatala si pneumonia. Cu toate acestea, E. coli este neobisnuit ca agent patogen al meningitei bacteriene la adulti.

Cum se manifesta infectia cu E. coli?

Simptomele infectiei intestinale incep in general intre 1 si 10 zile dupa ce pacientul a fost infectat cu E. coli. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de perioada de incubatie. Odata ce simptomele si-au facut aparitia, acestea dureaza de obicei in jur de 5 pana la 10 zile.

Escherichia coli simptome

  • crampe abdominale
  • diaree apoasa brusca, severa, care se poate schimba in scaune cu sange
  • gaze
  • pierderea poftei de mancare sau greata
  • varsaturi (neobisnuite)
  • oboseala
  • febra

Simptomele pot dura de la cateva zile la mai mult de o saptamana.

Simptome infectie severa

Printre simptomele unei infectii severe cu E. coli se pot numara:

Luati legatura cu medicul daca prezentati oricare dintre aceste simptome severe.

Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, aproximativ 5 pana la 10 la suta dintre cei care sunt infectati dezvolta sindromul hemolitic uremic (SHU), o afectiune in care globulele rosii sunt deteriorate. Acest lucru poate duce la insuficienta renala, care poate pune viata in pericol, in special in cazul copiilor si varstnicilor. SHU apare in general dupa aproximativ 5 pana la 10 zile de la debutul diareei.

Diagnostic

Daca nu este tratata, infectia intestinala poate duce la deshidratare si complicatii grave, cum ar fi insuficienta renala si uneori moartea. Trebuie sa va adresati medicului daca:

  • Aveti diaree care nu se imbunatateste dupa patru zile in cazul adultilor sau dupa doua zile in cazul unui bebelus sau copil (e coli la copii).
  • Aveti febra cu diaree.
  • Durerea abdominala nu se amelioreaza dupa o miscare intestinala.
  • Exista puroi sau sange in scaun.
  • Aveti probleme cu pastrarea lichidelor.
  • Varsaturile dureaza mai mult de 12 ore. Pentru un copil sub 3 luni, contactati medicul pediatru imediat ce simptomele isi fac aparitia.
  • Aveti simptome de infectie intestinala si ati calatorit recent intr-o tara straina.
  • Aveti simptome de deshidratare, cum ar fi lipsa urinarii, sete extrema sau ameteli.

Cum poate fi diagnosticata infectia?

Pentru a diagnostica boala cauzata de infectia cu E. coli, medicul va trimite o proba de scaun la un laborator pentru a testa prezenta bacteriilor E. coli. Bacteriile pot fi cultivate pentru a confirma diagnosticul si pentru a identifica toxinele specifice, precum cele produse de E. coli O157: H7.

E coli tratament

In cazul bolilor cauzate de Escherichia coli, niciun tratament nu poate vindeca infectia, ameliora simptomele si nici nu poate preveni complicatiile. Pentru majoritatea oamenilor, distrugerea bacteriei E coli presupune:

  • Odihna
  • Fluide pentru a preveni deshidratarea si oboseala
  • Evitati sa luati medicamente anti-diareice – acest lucru incetineste sistemul digestiv, impiedicand corpul sa scape de toxine.
  • E coli tratament antibiotic. Antibioticele nu sunt recomandate, in general, deoarece pot creste riscul de complicatii grave.

Daca aveti o infectie grava cu aceasta bacterie care a cauzat sindromul hemolitic uremic (SHU), veti fi spitalizati si vi se vor acorda ingrijiri medicale importante, printre care administrarea de fluide intravenoase, transfuzii de sange si dializa renala.

Complicatii

Majoritatea oamenilor se recupereaza total intr-o saptamana. Cu toate acestea, aproximativ 10 la suta dintre persoane sunt expuse riscului de a dezvolta sindromul hemolitic uremic (SHU). Acestea sunt in mare parte copii mici si persoane in varsta.

SHU se caracterizeaza prin hemoliza sau prin descompunerea globulelor rosii. Acest lucru poate duce la anemie, un numar scazut de trombocite si insuficienta renala.

Trombocitele, celulele sanguine responsabile cu coagularea sangelui, se grupeaza in vasele mici de sange ale rinichilor, ceea ce duce la reducerea fluxului sanguin sau la ischemie.

Riscul de insuficienta renala

Acest lucru poate duce in cele din urma la insuficienta renala. Scaderea trombocitelor creste riscul aparitiei unor probleme de hemoragie. Pacientii care se confrunta cu aceste cheaguri pot dezvolta, de asemenea, probleme ale sistemului nervos central (SNC) care afecteaza creierul si maduva spinarii. Acest lucru poate duce la convulsii, paralizie, umflarea creierului si coma. Este fatala in 3 – 5% din cazuri.

Insuficienta renala acuta la sugari si copii mici este de obicei cauzata de SHU.

SHU apare in majoritatea cazurilor dupa aproximativ 5 pana la 8 zile de la debutul diareei. Este o urgenta medicala si necesita tratament la spital.

Masuri pentru prevenirea infectiei cu E. coli

Cateva sfaturi pot ajuta la prevenirea infectiei cu aceasta bacterie si alti agenti patogeni. Printre acestea se numara:

  • Prepararea suficienta a carnii, in special cea tocata
  • Consumarea de lapte, suc de mere si cidru pasteurizate
  • Spalarea legumelor, in special cele cu frunze verzi
  • Tacamurile si vasele trebuie sa fie spalate complet cu apa calda si sapun
  • Depozitarea separata a carnii si a alimentelor care nu sunt din carne
  • Urmarea unor bune practici de igiena a mainilor

O igiena buna a mainilor presupune spalarea adecvata a mainilor cu apa calda si sapun in mod regulat si mai ales dupa utilizarea toaletei, dupa schimbarea scutecelor, inainte si dupa prepararea alimentelor si dupa atingerea animalelor.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/e-coli/symptoms-causes/syc-20372058
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/68511.php
  3. https://www.healthline.com/health/e-coli-infection
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma