Dureri la incheietura mainii – cauze si remedii eficiente

Durerea la incheietura mainii este o problema frecventa care poate avea diverse cauze. Deteriorarea oricarei parti a articulatiei mainii poate cauza durere si poate afecta capacitatea de a folosi mana. Aflati mai multe despre simptomele si tratamentele pentru dureri la incheietura mainii.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta?
  4. Diagnostic
  5. Metode de tratament pentru dureri la incheietura mainii
  6. Sfaturi pentru a preveni durerile la incheietura mainii

Informatii generale

Durerea la incheietura mainii este adesea cauzata de entorse sau fracturi aparute in urma unor leziuni bruste. Dar aceste dureri la incheietura mainii pot aparea si din cauza unor probleme pe termen lung, cum ar fi stresul repetitiv, artrita si sindromul de tunel carpian.

Diagnosticarea cauzei exacte poate fi dificila din cauza faptului ca exista atat de multi factori care pot provoca dureri la incheietura mainii. Cu toate acestea, un diagnostic precis este esential pentru stabilirea tratamentului si pentru o vindecare adecvata.

Cauze si factori de risc

De ce dor incheieturile la maini

Deteriorarea oricarei parti a incheieturii mainii poate cauza durere si poate afecta capacitatea de a folosi incheietura mainii si implicit mana.

Accidentari

Impact brusc

Leziunile la incheietura mainii apar de multe ori in urma unor caderi in fata pe mana intinsa. Acest lucru poate provoca entorse, intinderi si chiar fracturi. O fractura de scafoid apare la nivelul osului aflat pe partea degetului mare al mainii. Este posibil ca acest tip de fractura sa nu fie vizibil pe radiografie imediat dupa accidentare.

Stres repetitiv

Orice activitate care implica efectuarea de miscari repetitive ale incheieturii – de la lovirea unei mingi de tenis sau manevrarea unui violoncel – poate inflama tesuturile din jurul articulatiilor sau poate provoca fracturi de stres, mai ales atunci cand efectuati miscarea ore intregi, fara pauza. Tenosinovita De Quervain este o leziune cauzata de stres repetitiv, fiind o afectiune care provoaca dureri la baza degetului mare.

Artrita

Osteoartrita

Acest tip de artrita apare atunci cand cartilajul care protejeaza capetele oaselor se deterioreaza in timp. Osteoartrita la incheietura mainii nu este foarte frecventa si apare de obicei numai la persoanele care si-au accidentat incheietura mainii in trecut.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida apare de obicei la nivelul incheieturii, fiind o afectiune in care sistemul imunitar al organismului ataca propriile tesuturi. Daca una dintre incheieturile mainii este afectata, de obicei este si celalalta.

Alte boli si afectiuni

Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian se dezvolta atunci cand exista o presiune mare asupra nervului median care trece prin tunelul carpian. Aceasta este o cale de trecere aflata la nivelul palmei laterale a incheieturii mainii.

Chisturi ganglionare

Aceste chisturi ale tesuturilor moi apar de cele mai multe ori pe partea incheieturii opuse palmei. Chisturile ganglionare pot fi dureroase, iar durerea poate sa se agraveze sau sa se amelioreze in timpul activitatilor.

Maladia Kienbock

Aceasta tulburare afecteaza de obicei adultii tineri si presupune colapsul progresiv al unuia dintre oasele mici de la incheietura mainii (osul semilunar). Boala Kienbock apare atunci cand alimentarea cu sange a acestui os este compromisa.

Factori de risc

Aceste dureri la incheietura mainii pot aparea – indiferent ca sunteti foarte sedentari, foarte activi sau la mijloc intre cele doua. Cu toate acestea, riscul poate creste din cauze care includ:

Participarea la unele activitati sportive

Leziunile la incheietura mainii sunt frecvente la multi sportivi, atat la cei care practica sporturi de impact, cat si la cei care fac miscari repetitive ale incheieturii mainii. Printre aceste sporturi se numara fotbalul american, bowling-ul, golful, gimnastica, snowboard-ul si tenisul.

Activitati repetitive

Aproape orice activitate care implica folosirea mainilor si incheieturilor – inclusiv tricotatul si frizeritul – daca este efectuata suficient de tare si de des, poate provoca dureri la incheietura mainii, care poate cauza incapacitatea de a folosi mana.

Anumite boli sau situatii

Sarcina, diabetul, obezitatea, artrita reumatoida si guta pot creste riscul de a dezvolta sindromul de tunel carpian.

Cum se manifesta?

Simptomele acestor dureri la incheietura mainii pot varia in functie de cauza. Unele persoane sustin ca simt dureri surde, in timp ce altele pot avea dureri ascutite. De asemenea, poate varia si locul durerii.

Pe langa durere, pot aparea si alte simptome. Printre semnele unei leziuni, cum ar fi o entorsa la incheietura mainii, se numara umflaturile si vanataile. Cand durerea este cauzata de sindromul de tunel carpian pot aparea amorteala, furnicaturi si slabiciune la nivelul mainii.

Unele persoane pot dezvolta urmatoarele simptome:

  • Rigiditate – la incheietura mainii si, probabil, la degete.
  • Dificultati in a tine si prinde obiecte – apucarea sau prinderea obiectelor poate fi dificila sau incomoda.
  • Un pocnet in timpul miscarii incheieturii – acest simptom se poate agrava dupa perioade de repaus.

In functie de cauza, simptomele pot fi usoare la inceput si se pot agrava pe masura ce timpul trece.

Cand apar durerile?

La inceput, durerea poate aparea doar in timpul anumitor activitati. Dupa o anumita perioada, pe masura ce starea se agraveaza, durerea poate aparea chiar si pe timp de repaus. Amorteala poate progresa, de asemenea, pana la punctul in care o persoana nu mai poate simti frigul sau caldura si, in plus, poate incepe sa scape lucruri din maini.

Cand se recomanda vizita la medic pentru dureri la incheietura mainii

Este important sa va adresati unui medic daca:

  • Durerea afecteaza activitatile de zi cu zi.
  • Amorteala sau furnicaturile devin din ce in ce mai grave, iar sensibilitatea la nivelul degetelor sau mainii este mica sau inexistenta.
  • Nu mai puteti efectua miscari simple ale mainii.
  • Din cauza slabiciunii nu mai puteti tine obiectele in maini.

Printre complicatiile acestor dureri la incheietura mainii se numara slabiciunea si afectarea capacitatii de a desfasura anumite activitati simple precum prinderea obiectelor si folosirea tastaturii.

Diagnostic

In timpul examenului fizic, medicul:

  • Poate verifica incheietura pentru a afla daca este umflata sau deformata
  • Va va solicita sa va miscati incheietura mainii pentru a verifica daca miscarea a fost afectata
  • Va evalua capacitatea de prindere a obiectelor si forta antebratului

In unele cazuri, doctorul poate recomanda teste imagistice, artroscopie sau electromiografie.

Testele de imagistica

  • Acesta este cel mai utilizat test de verificare a durerilor la incheietura mainii. Folosind o cantitate mica de radiatii, radiografia poate evidentia eventualele fracturi osoase sau semne de osteoartrita.
  • Tomografia computerizata (CT). Aceasta scanare poate oferi imagini mai detaliate despre oasele de la incheietura mainii si poate detecta fracturile care nu apar pe radiografii.
  • RMN-ul. Acest test foloseste undele radio si un camp magnetic puternic pentru a produce imagini detaliate ale oaselor si tesuturilor moi. In timpul unui RMN la incheietura mainii, va fi nevoie sa introduceti bratul intr-un dispozitiv mai mic, diferit de aparatul RMN traditional, de dimensiuni mai mari.
  • Acest test simplu, noninvaziv, poate ajuta la vizualizarea tendoanelor, ligamentelor si chisturilor.

Artroscopia

Daca rezultatele testelor imagistice sunt neconcludente, medicul poate efectua o artroscopie, o procedura in care un instrument de dimensiunea unui creion, numit artroscop, este introdus in incheietura mainii printr-o incizie mica efectuata in piele. Instrumentul contine o lumina si o camera minuscula, care proiecteaza imagini pe un monitor. Artroscopia este considerata standardul de aur pentru evaluarea durerilor la incheietura mainii. In functie de caz, doctorul poate repara problemele incheieturii in timpul artroscopiei.

Electromiografie

De asemenea, exista posibilitatea ca doctorul sa recomande o electromiografie (EMG) daca banuieste ca pacientul ar putea suferi de sindromul de tunel carpian. Acest test inregistreaza si analizeaza activitatea electrica a muschilor. Atunci cand muschiul este in repaus, el nu genereaza electricitate. In timpul acestui test, specialistul introduce un electrod subtire in muschi pentru a verifica activitatea electrica atunci cand muschiul este in repaus si cand este incordat. Testul vitezei de conducere nervoasa este, de asemenea, efectuat ca parte a unei EMG pentru a evalua daca impulsurile electrice sunt incetinite in zona tunelului carpian.

Metode de tratament pentru dureri la incheietura mainii

Tratamentele pentru problemele de la incheietura mainii variaza foarte mult in functie de tipul, localizarea si gravitatea leziunii, precum si de varsta si starea generala de sanatate.

Medicamente

Analgezicele eliberate fara prescriptie medicala, precum ibuprofenul si acetaminofenul, pot sa reduca durerile la incheietura mainii. In schimb, calmantele mai puternice pot fi achizitionate doar pe baza de prescriptie medicala.

Kinetoterapie

Un kinetoterapeut poate pune la punct un program de tratamente si exercitii specifice pentru vindecarea leziunilor la incheietura mainii si problemele la tendon. In plus, daca sunteti supusi unei interventii chirurgicale, kinetoterapeutul va poate ajuta sa va recuperati mai repede dupa operatie.

Exercitii care pot fi de ajutor in ameliorarea durerilor incheieturii mainii

Puteti face exercitii simple acasa pentru a ameliora durerile incheieturii mainii. Printre acestea se numara:

Flexari si extensii ale incheieturii – Acest exercitiu presupune asezarea antebratului pe masa, cu o bucata de material pusa sub incheietura mainii. Rotiti-va bratul astfel incat mana sa fie indreptata in jos. Ridicati apoi mana pana cand simtiti ca se intinde usor. Reveniti la pozitia initiala si repetati.

Supinatia si pronatia incheieturii – Stati cu bratul in lateral si cotul indoit la 90 de grade. Rotiti antebratul astfel incat mana sa fie orientata in sus si apoi rotiti-o in sens invers, astfel incat mana sa fie orientata in jos.

Ergoterapie

De asemenea, puteti beneficia de o evaluare ergonomica in cadrul careia sunt depistati factorii de la locul de munca care pot contribui la aparitia acestor dureri la incheietura mainii.

Daca aveti un os rupt la incheietura mainii, partile trebuie aliniate pentru ca osul sa se vindece corect. Medicul poate folosi in acest caz o atela sau un ghips pentru a mentine fragmentele osoase in pozitia corecta in timpul procesului de vindecare.

Daca v-ati intins sau suprasolicitat incheietura mainii, poate fi necesar sa purtati o atela pentru a proteja tendonul sau ligamentul afectat in timpul vindecarii. Atelele sunt deosebit de utile in cazul leziunilor cauzate de miscari repetitive.

Interventia chirurgicala

In unele cazuri, poate fi nevoie de operatie. Printre exemple de cazuri se numara:

  • Fracturi osoase. In unele situatii, chirurgia poate fi necesara pentru a alinia oasele cu scopul de a facilita vindecarea. Chirurgul ar putea folosi tije pentru a conecta fragmentele de os.
  • Sindromul de tunel carpian. Daca simptomele sunt grave, doctorul poate taia ligamentul care formeaza tunelul carpian pentru a ameliora presiunea asupra nervului.
  • Repararea tendoanelor sau a ligamentelor. Operatia este uneori necesara pentru a repara tendoanele sau ligamentele care s-au rupt.

Sfaturi pentru a preveni durerile la incheietura mainii

Unele evenimentele neprevazute care cauzeaza adesea leziuni la incheietura mainii pot fi imposibil de prevenit. Cu toate acestea, puteti lua in considerare urmatoarele sfaturi de baza pentru a va proteja:

Imbunatatiti-va rezistenta osoasa

Consumati calciu in cantitati adecvate – 1.000 de miligrame pe zi pentru majoritatea adultilor si cel putin 1.200 de miligrame pe zi pentru femeile de peste 50 de ani – pentru a preveni fracturile.

Evitati cazaturile

Cazaturile in fata pe o mana intinsa reprezinta cauza principala a celor mai multe leziuni la incheietura mainii. Pentru a preveni aceste cazaturi, purtati incaltaminte lejera. Indepartati obiectele din casa care pot provoca accidentari. Luminati-va spatiul de locuit. Si daca este necesar, instalati bare de sustinere in baie si balustrade pe scari.

Folositi echipament de protectie in timpul miscarii fizice

Purtati echipamente de protectie pentru incheietura mainilor in timpul activitatilor cu risc ridicat, cum ar fi snowboarding-ul, mersul pe bicicleta sau role.

Atentie la detaliile ce tin de ergonomie

Daca petreceti mult timp la tastatura, faceti pauze in mod constant. Cand tastati, mentineti incheietura mainii intr-o pozitie relaxata, neutra. Va pot ajuta tastatura ergonomica si un suport pentru mana cu spuma sau gel.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrist-pain/symptoms-causes/syc-20366213
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/312070
  3. https://www.healthline.com/health/wrist-pain
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

  • Buna ziua, cei, ce au dureri de genul ar putea incerca un parat de electrostimulre.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma