Disbioza intestinala – cauze, simptome, tratament, regim alimentar

Disbioza intestinala este o afectiune in care raportul dintre bacteriile intestinale bune si rele este dezechilibrat, cauzand inflamatii si potentiale probleme de sanatate. Aflati mai multe despre cauzele disbiozei intestinale, manifestari care trebuie sa va atraga atentia si solutii de tratament pentru reechilibrarea florei intestinale.

Cuprins:

  1. Ce este disbioza intestinala?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza disbioza intestinala?
  6. Alimentatia in disbioza intestinala
  7. Complicatii
  8. Prevenire

Ce este disbioza intestinala?

Corpul nostru este populat de colonii intregi de bacterii inofensive care formeaza ceea ce se numeste microbiomul sau microbiota. Majoritatea acestor bacterii (numite probiotice) au un efect pozitiv asupra sanatatii si contribuie la desfasurarea normala a proceselor naturale ale corpului.

O mare parte din microbiomul uman se afla la nivelul tractului intestinal. Echilibrul microflorei intestinale este important pentru sanatatatea intregului organism, pentru ca la nivelul intestinului se concentreaza peste 70% din activitatea sistemului imunitar.

Disbioza definitie

Cand se produce un dezechilibru in coloniile bacteriene de la nivelul intestinului, aceasta problema poate provoca disbioza intestinala (cunoscuta si sub denumirea de disbioza colonului). Aceasta apare de obicei atunci cand bacteriile din tractul gastrointestinal (GI) – care cuprinde stomacul si intestinele – intra in dezechilibru.

Unele efecte ale disbiozei, cum ar fi deranjamentul stomacal, sunt temporare si usoare. Ba mai mult, in multe cazuri, organismul poate restabili echilibrul fara a fi nevoie de tratament. Dar daca simptomele se agraveaza, va trebui sa va adresati medicului pentru a fi stabilit un diagnostic.

Disbioza la nivelul pielii

Disbioza poate aparea, de asemenea, frecvent pe piele. Poate fi cauzata de expunerea la bacterii daunatoare sau de o supraaglomerare a unui singur tip de bacterii. De exemplu, bacteriile Staphylococcus aureus se pot dezvolta fara control si pot provoca o infectie cu stafilococ. Bacteriile Gardnerella vaginalis pot depasi in numar bacteriile sanatoase din vagin si pot provoca arsuri vaginale, mancarime si infectii.

Cauze si factori de risc

Disbioza intestinala poate fi provocata de orice tip de intrerupere in echilibrul microbiotei. Cand disbioza se produce la nivelul tractului gastrointestinal, este de obicei cauzata de:

  • modificari alimentare caracterizate de cresterea aportului de proteine, zahar sau aditivi alimentari;
  • consumul accidental de substante chimice, cum ar fi pesticidele persistente pe fructele nespalate;
  • consumul a doua sau mai multe bauturi alcoolice pe zi;
  • administrarea de noi medicamente, cum ar fi antibioticele, despre care se stie ca afecteaza flora intestinala;
  • o igiena dentara precara, lucru care le permite bacteriilor sa se dezvolte incontrolabil la nivelul gurii;
  • un nivel ridicat de stres sau anxietate, ceea ce va poate slabi sistemul imunitar;
  • practicarea de relatii sexuale neprotejate, in urma carora va puteti expune bacteriilor daunatoare.

Simptome

Simptomele difera in functie de locul in care se dezvolta dezechilibrul bacterian. De asemenea, semnele disbiozei pot varia in functie de tipurile de bacterii care nu se mai afla in echilibru.

Simptomele comune ale disbiozei intestinale sunt:

Diagnostic

Dupa ce afla mai multe despre istoricul medical al pacientului si evalueaza simptomele acestuia, medicul poate propune efectuarea unuia sau a mai multor dintre urmatoarele teste de diagnostic:

Analiza disbioza intestinala – acizi organici in urina

Medicul colecteaza o proba de urina pe care o trimite catre laborator pentru verificare. Tehnicianul de laborator testeaza apoi anumiti acizi pe care bacteriile le pot produce. Daca aceste niveluri de acid sunt anormale, poate insemna ca anumite bacterii se afla in dezechilibru.

Analiza flora intestinala

In prima faza, specialistul ii va solicita persoanei sa ia acasa anumite echipamente speciale pentru a recolta o proba de scaun. Acest esantion trebuie adus apoi la cabinetul medicului pentru a fi testat in laborator. Tehnicianul de laborator va analiza aceasta proba pentru a vedea ce bacterii, drojdii sau ciuperci sunt prezente in materiile fecale. Rezultatele ii pot arata medicului daca exista un dezechilibru microbian sau o supraacumulare de bacterii sau alte microorganisme.

Test de respiratie cu hidrogen

In cadrul acestui test, doctorul va va cere sa beti o solutie cu zahar si sa inspirati intr-un balon special. Aerul din balon este apoi testat pentru a se descoperi daca exista gaze produse de bacterii. Daca anumite gaze sunt la un nivel prea mic sau ridicat, acest lucru poate indica prezenta unui dezechilibru bacterian. Acest test este adesea folosit pentru a testa suprapopularea bacteriana a intestinului subtire (SIBO).

De asemenea, specialistul poate prelua o proba de tesut (biopsie) dintr-o zona in care este prezenta o infectie activa pentru a vedea ce tipuri de bacterii cauzeaza infectia.

Cum se trateaza disbioza intestinala?

Cercetarile privind legatura dintre disbioza intestinala si sanatatea noastra sunt inca in stadii preliminare, cu toate ca se extind rapid. In prezent, exista mai multe optiuni de tratament care au primit sprijin de cercetare pentru imbunatatirea disbioziei intestinale.

Daca dezechilibrul bacterian (si, implicit, disbioza intestinala) este cauzat de anumite medicamente, specialistul va va recomanda cel mai probabil sa intrerupeti administrarea acestora pana la restabilirea echilibrului bacterian.

Medicamente

De asemenea, doctorul va poate prescrie medicamente care ajuta la mentinerea sub control a bacteriilor. Aceste medicamente sunt:

  • ciprofloxacina, un antibiotic care trateaza infectiile intestinale rezultate in urma disbioziei;
  • rifaximina, un antibiotic care trateaza simptomele sindromului de intestin iritabil (SII), o afectiune frecventa asociata cu disbioza;
  • co-trimoxazol, un antibiotic care trateaza infectiile intestinale si ale tractului urinar, care rezulta din disbioza.

Disbioza intestinala tratament naturist

Remediile si tratamentele naturiste pentru disbioza intestinala sunt probioticele, prebioticele, terapiile pe baza de plante, uleiurile esentiale si remediile homeopate.

Prebioticele si probioticele pot mentine bacteriile intestinale in echilibru. Aceste suplimente pe care le puteti manca, bea sau administra sub forma de medicamente, contin culturi de bacterii specifice. Discutati cu medicul despre ce tipurile de pre- sau probiotice pe care trebuie sa le luati pentru a va mentine microbiota echilibrata.

Unele cercetari arata ca yoga si meditatia pot ajuta organismul sa absoarba nutrienti. De asemenea, pot creste fluxul de sange catre creier si inapoi catre intestine. Acest lucru poate reduce unele dintre simptomele disbiozei.

Imbunatatirea dietei ar trebui sa fie unul dintre primii pasi in tratarea disbiozei. De cele mai multe ori, persoanele cu disbioza intestinala au carente de vitaminele din complexul B, acizi grasi esentiali, magneziu, calciu, vitaminele C si E, zinc, beta-caroten, seleniu, coenzima Q10 si aminoacizi sulfurati.

Alimentatia in disbioza intestinala

Daca alimentatia sta la baza dezechilibrului bacterian, medicul va va pune la punct un plan nutritional. In acest fel veti obtine suficiente substante nutritive pentru a mentine bacteriile in echilibru. Printre substantele nutritive necesare se numara:

  • vitaminele din complexul B, cum ar fi B-6 si B-12;
  • calciul;
  • magneziul;
  • beta carotenul;
  • zincul.

In plus, specialistul va poate recomanda sa nu mai mancati anumite alimente care contin substante chimice daunatoare sau prea multi nutrienti.

Alimente permise

Alimentele pe care le puteti consuma fara nicio problema sunt:

  • legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul si varza;
  • pestele, printre care somonul si macroul;
  • carnea proaspata de calitate, gatita in mod sanatos.

Alimente de evitat

Alimentele pe care, cel mai probabil, va fi nevoie sa le evitati pe cat posibil sunt:

  • carnea procesata, cum ar fi mezelurile si carnea sarata sau la conserva;
  • carbohidratii din porumb, ovaz sau paine;
  • unele fructe, cum ar fi bananele, merele si strugurii;
  • laptele si branza fermentata;
  • alimente bogate in zahar, sirop de porumb, sirop de artar sau zaharul brut din trestie.

Complicatii

S-a dovedit faptul ca disbioza intestinala poate juca un posibil rol in declansarea mai multor probleme de sanatate. Care ar putea fi acest rol nu este intotdeauna clar. Se considera ca echilibrul bacteriilor intestinale poate influenta sistemul imunitar si sanatatea mucoasei intestinului (cresterea permeabilitatii intestinale). Bolile si afectiunile care pot fi provocate de disbioza intestinala sunt:

Prevenire

Este important sa faceti anumite modificari ale stilului de viata pentru a mentine echilibrul bacterian si pentru a preveni producerea supraaglomerarii.

Sfaturi utile

  • Luati antibiotice numai sub supravegherea medicului.
  • Discutati cu specialistul inainte sa luati pre- sau probiotice pentru a va regla nivelul bacteriilor gastro-intestinale.
  • Consumati cat mai putin alcool sau evitati-l cu totul, deoarece poate intrerupe echilibrul de bacterii din intestin.
  • Periati-va dintii si folositi ata dentara in fiecare zi pentru a preveni dezvoltarea incontrolabila a bacteriilor din gura.
  • Folositi prezervative de fiecare data cand faceti sex pentru a preveni raspandirea bacteriilor si infectiilor cu transmitere sexuala.

Care este perspectiva pe termen lung?

De obicei, disbioza intestinala este o problema usoara si poate fi tratata cu produse farmaceutice si prin modificarea stilului de viata. Cu toate acestea, daca nu este tratata, disbioza intestinala poate duce la afectiuni cronice, care afecteaza nu doar aparatul digestiv, ci pot avea ecou la nivelul intregului organism, favorizand obezitatea, diabetul, boli neurodegenerative, boli reumatismale s.a.

Consultati imediat medicul daca aveti dureri de stomac neobisnuite sau persistente sau iritatii ale pielii. Cu cat afectiunea este diagnosticata mai devreme, cu atat riscul sa dezvoltati complicatii suplimentare este mai mic.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/digestive-health/dysbiosis
  2. https://www.verywellhealth.com/what-is-intestinal-dysbiosis-1945045
  3. https://www.delimmune.com/2016/11/top-resources-on-dysbiosis/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma