Desensibilizarea alergica, numita si imunoterapie cu alergene sau vaccinare antialergica, este singurul tratament care vizeaza vindecarea anumitor tipuri de alergii. Iata pentru ce alergii se poate face desensibilizare, cum functioneaza si cand ajuta acest tratament antialergic.
Tratamentul de desensibilizare in alergii consta in administrarea – orala sau injectabila – pe parcursul a mai multor ani a unei doze mici din alergenul la care pacientul dezvolta reactie alergica. Prin aceasta metoda de imunoterapie alergenica, sistemul imunitar al pacientului invata sa tolereze alergenul respectiv fara a declansa un raspuns alergic. De aceea, specialistii considera metoda un vaccin antialergic.
Vaccinarea sau desensibilizarea alergica are ca scop cresterea rezistentei sau tolerantei la un anumit alergen: polen, acarieni, alimente, venin de albine, epitelii de animale. De pilda, se poate face tratament desensibilizare ambrozie sau tratament alergie pisici. De obicei, in prima faza, se administreaza o injectie antialergica care contine o doza foarte mica, standardizata din alergenul respectiv. Apoi, in timp, se mareste progresiv doza inoculata pana la atingerea unei doze capabile sa ofere protectie impotriva declansarii reactiei alergice. Sistemul imunitar are nevoie, in medie, de 3-5 ani pentru a memora alergenul respectiv si mai ales pentru a invata sa-l tolereze, posibil pentru toata viata.
Imunoterapia specifica cu alergeni este inclusa in planul de tratament pentru alergii. Se asociaza cu medicamente antialergice si masuri pentru controlul factorilor de mediu. Spre deosebire de medicamentele antihistaminice, care sunt simptomatice (vizeaza reducerea simptomelor), desensibilizarea alergica vizeaza cauzele alergiei. Vaccinarea antialergica contribuie la gestionarea eficienta a simptomelor alergiei, in unele cazuri reusind chiar sa vindece alergiile.
Citeste: Totul despre alergii
Cu cat vaccinarea antialergica este inceputa mai devreme, respectiv in copilarie sau in primii 2-3 ani de la debutul alergiei, cu atat sansele de reusita sunt mai mari. De mentionat ca desensibilizarea alergica este mai eficienta la copii si tineri decat la adulti.
Alergenii pentru care se aplica frecvent imunoterapia alergenica sunt:
Iata pentru ce forme de alergii se poate face desensibilizare.
Alergenii care pot fi inhalati – polenuri, acarieni, mucegai – pot provoca reactii alergice in sfera ORL (rinite), sfera pulmonara (astm) si oftalmica (conjunctivite).
Desensibilizarea alergica este indicata in caz de:
Imunoterapia specifica cu alergene este singurul tratament antialergic capabil sa incetineasca sau chiar sa impiedice trecerea de la rinita la astm.
Ca preventie primara a alergiilor alimentare la copii, trebuie stiut ca exista o fereastra de toleranta intre a patra si a sasea luna de viata. Astfel, diversificarea alimentara corecta, incepand de la 4-6 luni, poate preveni aparitia alergiilor alimentare. In acest sens, este foarte importanta introducerea progresiva a noilor alimente, conform etapei de varsta a copiilor.
Totusi, din cauza factorilor de mediu, se constata o crestere alarmanta a numarului de alergii si intolerante alimentare in randul copiilor. Printre acestea sunt incluse alergia la arahide, alergia la ou si alergia la proteina din laptele de vaca. Desi adesea sunt forme severe de alergii, care nu se vindeca odata cu cresterea in varsta, desensibilizarea alergica alimentara poate conduce la perioade indelungate de remisie a bolii.
Desensibilizarea la veninul viespilor sau albinelor este indicata in cazul pacientilor care sufera reactii generale severe, cu manifestari cardio-respiratorii, dupa o intepatura. Sunt persoane care dupa o singura intepatura de viespe sau albina pot intra in soc anafilactic, situatie amenintatoare de viata, care necesita interventie medicala de urgenta. Rata de reusita pentru desensibilizarea alergica se apropie de 98% pentru alergia la venin de viespe si de 80% pentru alergia la venin de albina. Tratamentul dureaza, de regula, 5 ani.
Aici este vorba mai degraba de inducerea tolerantei fata de un medicament indispensabil decat de desensibilizare alergica. Procedura se adreseaza pacientilor care o reactie alergica dovedita la o molecula de care au absoluta nevoie si care nu poate fi inlocuita cu alt medicament. De exemplu, o molecula din chimioterapie sau din tratamentul unei infectii pentru care pacientul nu are alternativa. Totusi, desensibilizarea la medicamente se practica destul de rar si doar in cazuri particulare.
Vaccinul antialergic se poate administra:
Pastilele si picaturile se utilizeaza in principal pentru desensibilizarea alergica la copii, fiind mai usor de tolerat decat injectiile. Insa indiferent de forma recomandata de medic, tratamentul este inceput cu o concentratie mica, apoi cantitatea creste treptat, pana cand se ajunge la doza de intretinere.
Injectia antialergica se face in cabinetul medicului alergolog, in timp ce pastilele sau picaturile se administreaza prima doza sub supraveghere medicala, dupa care tratamentul poate fi urmat acasa, conform schemei terapeutice. Injectiile se inoculeaza in partea de sus a bratului, la intervale stabilite de medic. De exemplu, pentru o alergie la polen (polinoza), imunoterapia specifica poate fi desfasurata pe o perioada de 4-5 ani.
Desensibilizarea pentru veninul de viespi sau albine debuteaza la spital printr-un protocol „ultra-rush”. Acesta consta in 6 injectii subcutanate cu extract de venin purificat, administrate la un interval de 30 de minute, in doze crescatoare pana la doza de intretinere. Dupa 15 zile de la prima vaccinare, se administreaza doza de intretinere, care se repeta o data pe luna timp de 2-3 ani, apoi o data la 6 saptamani. Tratamentul dureaza in total 5 ani. Desensibilizarea obtinuta este rapida si durabila.
Imunoterapia alergenica are, in general, o eficienta buna. In majoritatea cazurilor, simptomele alergice se reduc sau chiar dispar complet. Eficienta vaccinului se constata in timp, in functie de cat de bine sunt controlate simptomele alergiei si daca pacientul mai are sau nu nevoie de tratament simptomatic.
Criteriile de eficienta ale vaccinului antialergic sunt urmatoarele:
Pentru ca desensibilizarea sa atinga eficienta maxima este important ca pacientul sa respecte schema de vaccinare si etapele de verificare a anticorpilor. Dar trebuie retinut ca nu toate persoanele obtin vindecare dupa imunoterapie, dar cu siguranta se bucura de o reducere a simptomelor pe o perioada lunga de timp, pana la 15-20 de ani. Dupa aceea, simptomele pot reaparea, dar oricum intr-o forma usoara.
Principalele scopuri pentru care se face desensibilizarea alergica sunt:
Studiile arata ca se obtin rate mari de succes in rinita alergica provocata de polen, in tratamentul de desensibilizare la ambrozie sau in tratamentul pentru alergie la pisica, doua dintre cele mai frecvente alergii intalnite in randul populatiei. De asemenea, pacientii cu alergie la acarieni si cei cu alergie la venin de insecte beneficiaza de o rata mare a succesului in desensibilizare.
Tratamentul antialergic prin imunoterapie poate da reactii adverse in unele cazuri, mai ales in randul copiilor. Pacientul este tinut sub observatie 30 de minute dupa administrarea vaccinului. Ulterior, la domiciliu trebuie avut grija si sa se raporteze imediat orice reactie neobisnuita. Printre efectele secundare usoare ale imunoterapiei specifice cu alergene se numara:
Reactiile adverse locale pot fi tratate la domiciliu prin aplicarea unei comprese reci sau a unui cub de gheata infasurat in pansament pe locul injectiei.
Daca apar reactii severe, care pot insemna umflarea buzelor, fetei, ochilor (angioedem), senzatie de sufocare, soc anafilactic, puls rapid, tensiune arteriala scazuta, atunci se impune prezentarea de urgenta la spital. In astfel de cazuri se administreaza tratament cu antihistaminice si/sau epinefrina.
Desensibilizarea alergica este contraindicata in cazul pacientilor cu boli autoimune, cancer, astm sever. De asemenea, pacientii aflati sub tratament cu imunosupresoare si cei cu medicamente betablocante (propanolol, atenolol) nu pot face desensibilizare alergii. Alte medicamente care pot creste riscul de reactii adverse la imunoterapie sunt antidepresivele din clasa inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO).
Desensibilizarea alergica nu este recomandata copiilor cu varsta sub 5 ani. Desi conform unor recomandari, desensibilizarea este permisa in sarcina, femeilor insarcinate trebuie sa fie atent evaluate din punct de vedere risc/beneficiu.
Vaccinul antialergic nu se administreaza cand pacientul se afla in faza acuta a unei boli. De exemplu, cand copilul este racit, tuseste, are febra sau respiratie suieratoare nu se recomanda imunoterapia cu alergene.
Referinte:
https://www.doctissimo.fr/sante/allergies/desensibilisation/desensibilisation-pour-quelles-allergies-et-quand-y-penser
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…