Luxatia de umar (umar dislocat) – cauze, simptome, tratament

Luxatia de umar, numita si leziunea Bankart, poate aparea in urma unei cazaturi sau lovituri puternice. Aflati ce simptome trebuie sa va trimita la medic si cum se trateaza umarul dislocat.

Cuprins:

  1. Ce este luxatia de umar?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome dislocare umar
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru luxatia de umar
  6. Complicatii
  7. Masuri de prevenire

Ce este luxatia de umar?

Luxatia de umar (sau leziunea Bankart) este o leziune in care osul bratului superior iese din cavitatea in forma de cupa care face parte din omoplat. Din cauza faptului ca este cea mai mobila articulatie a corpului, umarul este cel mai predispus la dislocare. Articulatia umarului constituie o structura complexa, care ofera ofera mobilitate crescuta partii superioare a corpului si participa la executarea a numeroase activitati in viata de zi cu zi. Umarul permite miscari ample ale bratului si rotiri la 180 de grade, facand posibile activitati complexe.

Luxatia scapulo-humerala reprezinta una dintre cele mai frecvente leziuni ortopedice intalnite in randul adultilor tineri, care practica activitati sportive. Dar si varstnicii sunt afectati, ca urmare a fragilitatii osoase si articulare aparute odata cu varsta, in special in randul femeilor. Aproximativ un sfert dintre pacienti asociaza si fractura osoasa si/sau rupturi de ligamente alaturi de dislocarea umarului. Luxatiile de umar sunt frecvente in unitatile de primiri urgente, reprezentand 50% dintre luxatiile tratate in serviciile de ortopedie.

Daca banuiti ca aveti umarul dislocat, solicitati asistenta medicala de urgenta. Luxatia scapulo-humerala netratata corespunzator poate avea consecinte serioase asupra mobilitatii umarului.

Cauze si factori de risc

Articulatia umarului este cea mai predispusa la dislocari. Deoarece poate fi miscat in mai multe directii, umarul se poate disloca in fata, in spate sau in jos, complet sau partial (subluxatie). Cele mai multe luxatii scapulo-humerale se produc in partea anterioara a umarului. In plus, tesutul fibros care se ataseaza de oasele umarului se poate intinde sau rupe, complicand de cele mai multe ori luxatia scapulo-humerala.

Este nevoie de o forta puternica, cum ar fi o lovitura brusca in umar, pentru a scoate oasele din cavitatea lor. Rotirea extrema a articulatiei umarului poate scoate bila osului bratului superior din cavitatea umarului. De asemenea, dislocarea poate fi partiala. Aici este vorba despre o subluxatie, situatie in care osul bratului superior este partial inauntru si partial in afara cavitatii umarului.

Iata care pot fi cauzele luxatiei de umar.

Accidentari sportive

Dislocarea umarului este o accidentare frecventa in sporturile de contact, cum ar fi fotbalul, rugby-ul si hocheiul, si in sporturile in care se produc multe cazaturi, precum schiul in coborare (downhill), gimnastica si voleiul.

Traumatisme care nu au legatura cu sportul

Luxatia de umar poate aparea si in urma unei lovituri puternice la umar, care se produce in timpul unui accident auto sau de motocicleta.

Cazaturi

O persoana isi poate disloca umarul in timpul unei cazaturi de pe o scara sau in urma unei impiedicari.

Factori de risc

Barbatii aflati la varsta adolescentei sau dupa varsta de 20 de ani, perioade in care au tendinta sa fie activi fizic, prezinta cel mai mare risc de a suferi o luxatie de umar (leziunea Bankart). In schimb, la varsta a treia, femeile au mai multe riscuri de a suferi dislocarea umarului, din cauza fragilitatii sistemului osteo-articular.

Simptome dislocare umar

O durere inexplicabila in umar poate avea o multime de cauze, inclusiv o luxatie. In unele cazuri, identificarea unui umar dislocat este la fel de usoara ca privitul in oglinda. La nivelul zonei afectate poate fi observata o umflatura.

Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, vor aparea si alte simptome care sa indice o luxatie. Pe langa umflaturi si dureri puternice, persoana cu umarul dislocat ar putea avea si spasme musculare. Aceste miscari incontrolabile pot agrava durerea. Durerea se poate intinde, de asemenea, in sus si in jos pe brat, incepand de la umar si indreptandu-se catre gat.

Cand este recomandat sa solicitati asistenta medicala

Daca umarul a fost dislocat din articulatie, este important sa mergeti imediat la medic pentru a primi ingrijiri si pentru a preveni astfel durerea si leziunile ulterioare.

Inainte sa ajungeti la medic, este esential sa nu va miscati umarul si sa nu incercati sa il impingeti inapoi la loc. Daca incercati de unul singur sa reasezati umarul din nou in articulatie, riscati sa va deteriorati umarul si articulatia, precum si nervii, ligamentele, vasele de sange si muschii din acea zona.

In schimb, incercati sa va imobilizati sau sa va mentineti umarul in pozitie pana cand veti fi vazut de un doctor. Se recomanda sa aplicati gheata pe zona afectata pentru a reduce durerile si umflatura. Gheata poate mentine, de asemenea, sub controlul o eventuala hemoragie sau o acumulare de lichide in jurul articulatiei.

Diagnostic

In timpul vizitei la cabinet, medicul va va intreba:

  • Cum s-a produs accidentarea la umar?
  • De cat timp va doare umarul?
  • Ce alte simptome ati mai avut?
  • Daca ati mai suferit o luxatie de umar vreodata?

Dupa ce afla conditiile in care v-ati dislocat umarul – indiferent daca a fost vorba de o cazatura, o accidentare sportiva sau un alt tip de accident – medicul poate sa evalueze mai bine leziunea si sa trateze simptomele.

De asemenea, doctorul va observa cat de bine va puteti misca umarul si va verifica daca simtiti durere sau amorteala in timp ce il miscati. In plus, va verifica pulsul pentru a se asigura ca nu s-a produs nicio leziune la nivelul unei artere. De asemenea, medicul va evalua orice leziune nervoasa.

Necesitatea unei radiografii

In cele mai multe cazuri, specialistul va efectua o radiografie pentru a-si face o idee mai buna despre accidentare. Radiografia va arata daca exista o leziune suplimentara la nivelul articulatiei umarului sau o fractura osoasa, care apar extrem de frecvent in timpul unei luxatii.

Tratament pentru luxatia de umar

Tratamentul pentru luxatia de umar poate cuprinde:

Umar dislocat pus la loc

Medicul ar putea sa incerce reducerea luxatiei, care consta in cateva manevre usoare pentru reasezarea oaselor umarului in pozitia corespunzatoare. Daca durerile si inflamatia sunt puternice, doctorul ar putea injecta un relaxant sau un sedativ muscular sau, in cazuri rare, ar putea opta pentru anestezia generala inainte de a repune in pozitia normala oasele umarului. Dupa ce oasele umarului sunt asezate din nou la loc, durerea puternica ar trebui sa se amelioreze aproape imediat.

Imobilizare

Ortopedul ar putea monta o atela speciala/orteza care sa tina umarul imobilizat timp de cateva zile sau chiar trei saptamani. Perioada in care trebuie folosita orteza de umar depinde de natura dislocarii umarului si de timpul care a trecut de cand s-a produs accidentarea.

Medicatie – unguent luxatie umar

Medicul va poate prescrie un calmant sau un relaxant muscular pentru a va ameliora disconfortul in timpul procesului de recuperare.

Interventia chirurgicala

Medicul ar putea recomanda interventia chirurgicala daca articulatia sau ligamentele umarului sunt slabite, iar luxatiile au tendinta sa se repete, in ciuda exercitiilor de recuperare corespunzatoare. In cazuri rare, operatia este necesara daca nervii sau vasele de sange au fost deteriorate.

Recuperare medicala pentru luxatia de umar

Reabilitarea fizica va poate ajuta sa va recapatati forta si sa va imbunatatiti capacitatea de miscare a umarului. Procesul de reabilitare presupune, in general, exercitii supravegheate sau ghidate la un centru de kinetoterapie. Medicul va va recomanda un kinetoterapeut si va va sfatui cu privire la etapele urmatoare. Tipul si durata recuperarii vor depinde de gravitatea leziunii. Pacientul ar putea sa efectueze cateva sedinte de recuperare pe saptamana, timp de o luna sau mai mult.

Exercitii recuperare umar

Kinetoterapeutul va poate oferi, de asemenea, un program de exercitii pe care sa le faceti acasa. Specialistul va poate recomanda sa evitati anumite pozitii pentru a preveni o alta dislocare sau va poate stabili anumite exercitii pe care sa le faceti in functie de tipul de dislocare pe care l-ati avut. Este important sa le faceti in mod regulat si sa urmati orice instructiuni pe care terapeutul le ofera.

Trebuie sa evitati orice sporturi sau activitati fizice intense pana cand doctorul va anunta ca le puteti relua in siguranta. Implicarea in aceste activitati inainte de recomandarea medicului poate deteriora si mai mult umarul.

Luxatia scapulo-humerala – timp de recuperare

Majoritatea oamenilor isi recapata functia completa a umarului in cateva saptamani. Cu toate acestea, odata ce ati suferit o luxatie de umar, articulatia poate deveni instabila si poate fi predispusa la noi astfel de accidentari. Daca aveti o luxatie destul de usoara a umarului, fara vreo afectare majora a nervului sau a tesutului, articulatia umarului se recupereaza cel mai probabil in cateva saptamani. Cu toate acestea, riscul de a suferi o noua dislocare va fi mare.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Urmati acesti pasi pentru a ameliora disconfortul si pentru a grabi vindecarea dupa tratamentul acordat pentru luxatia de umar:

Odihna

Nu repetati actiunea care a provocat luxatia de umar si incercati sa evitati miscarile dureroase. Evitati sa ridicati obiecte grele sau deasupra capului pana cand starea se amelioreaza.

Aplicati gheata si apoi caldura

Aplicati gheata pe umar pentru a reduce inflamatia si durerea. Folositi un ambalaj rece, o punga cu legume congelate sau un prosop umplut cu cuburi de gheata timp de 15-20 de minute. Faceti acest lucru la fiecare doua ore in primele doua zile.

Dupa doua sau trei zile, dupa ce durerea si inflamatia s-au ameliorat, aplicati comprese calde pentru a relaxa muschii afectati si pentru a ameliora durerea. Caldura trebuie aplicata timp de 20 de minute.

Luati calmante

Medicamentele fara reteta, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, naproxenul sodic sau acetaminofenul, pot ameliora durerea. Urmati indicatiile medicului privind dozele si durata tratamentului.

Mentineti capacitatea de miscare a umarului

Dupa inlaturarea ortezei, executati miscari ale umarului in functie de recomandarile medicului sau kinetoterapeutului. Acest lucru este necesar pentru a va mentine capacitatea de miscare a umarului. Inactivitatea poate provoca rigidizarea articulatiei.

Complicatii

Complicatiile luxatiei de umar sunt:

  • producerea unei rupturi la nivelul muschilor, ligamentelor si tendoanelor care controleaza articulatia umarului;
  • deteriorarea nervului sau a vaselor de sange din interiorul sau din jurul articulatiei umarului;
  • instabilitatea umarului, mai ales daca pacientul a suferit o luxatie grava sau luxatii repetate, ceea ce il face mai predispus la revatamare.

Daca va intindeti sau rupeti ligamentele sau tendoanele din umar sau deteriorati nervii sau vasele de sange din jurul articulatiei umarului, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru repararea acestor tesuturi.

Masuri de prevenire

Pentru a preveni luxatia de umar:

  • Evitati pe cat posibil cazaturile.
  • Purtati echipament de protectie atunci cand practicati sporturi de contact.
  • Faceti sport in mod constant pentru a va mentine forta si flexibilitatea in articulatii si muschi.

Odata ce v-ati dislocat articulatia umarului, riscul de aparitie a unor noi luxatii ale umarului este mare. Pentru a evita reaparitia, urmati exercitiile specifice de rezistenta si stabilitate recomandate de medic.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dislocated-shoulder/symptoms-causes/syc-20371715
  2. https://www.healthline.com/health/dislocated-shoulder
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17746-dislocated-shoulder
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma