Criza tireotoxica sau furtuna tiroidiana este o urgenta medicala legata de hipertiroidism. Iata care sunt semnele de alarma, cauzele care stau la baza si ce implica tratamentul.

Cuprins:

1. Ce este criza tireotoxica?
2. Simptome
3. Cauze
4. Metode de diagnostic
5. Tratament

Ce este criza tireotoxica?

Criza tireotoxica mai este numita si furtuna tiroidiana. Furtuna tiroidiana este o afectiune care pune viata in pericol si este asociata cu hipertiroidismul netratat sau insuficient tratat. Este o problema care poate pune viata in pericol pentru persoanele care sufera de hipertiroidism. Furtuna tiroidiana sau criza tireotoxica are loc atunci cand glanda tiroida elibereaza rapid cantitati mari de hormoni tiroidieni intr-o perioada scurta de timp. Furtuna tiroidiana necesita tratament medical de urgenta.

Furtuna tiroidiana este mai probabil sa se dezvolte atunci cand o persoana are o problema grava de sanatate in plus fata de hipertiroidism sau la persoanele care au boala Graves netratata sau subtratata. Problema apare de obicei dupa un eveniment stresant sau o problema de sanatate mai grava, cum ar fi o infectie majora. De asemenea, poate fi declansata de interventii chirurgicale sau de utilizarea iodului pentru o scanare CT sau in terapia cu iod radioactiv.

In timpul furtunii tiroidiene, ritmul cardiac, tensiunea arteriala si temperatura corpului unei persoane pot creste la niveluri foarte ridicate. In caz de hipertiroidism, tiroida produce prea multi hormoni. Acest lucru face ca toate celulele sa functioneze prea repede. De exemplu, ritmul respirator si ritmul cardiac vor fi mai mari decat in mod normal.

Criza tireotoxica este rara. Are o incidenta de 0,2 la 100.000 de locuitori si aproximativ 1-2% dintre pacientii cu hipertiroidism progreseaza spre o criza hipertiroidiana.

Vezi mai multe despre hipertiroidism.

Simptome

Simptomele crizei tireotoxice sunt similare cu cele ale hipertiroidismului, dar sunt mai bruste si  mult mai severe. Acesta este motivul pentru care persoanele cu furtuna tiroidiana sau criza tireotoxica ar putea sa nu poata solicita singuri asistenta medicala de urgenta. Simptomele comune includ:

  • ritm cardiac accelerat (tahicardie), tensiune crescuta si fibrilatie atriala;
  • ritm respirator rapid;
  • febra mare;
  • transpiratie crescuta;
  • tremur;
  • agitatie si neliniste;
  • greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale;
  • stare de confuzie;
  • pierderea constientei.

Criza tireotoxica poate duce in cazuri rare la convulsii si chiar coma.

Cauze

Criza tireotoxica este rara. Se dezvolta la persoanele care au hipertiroidism, dar care nu primesc un tratament adecvat. Aceasta afectiune este marcata de supraproductia extrema a celor doi hormoni produsi de glanda tiroida. Nu toate persoanele cu hipertiroidism vor dezvolta furtuna tiroidiana sau criza tireotoxica. Atat timp cat urmati tratamentul prescris de medic, riscul este foarte redus.

Cauzele acestei afectiuni includ:

  • hipertiroidism sever subtratat;
  • glanda tiroida hiperactiva netratata;
  • infectie asociata cu hipertiroidism.

Persoanele cu hipertiroidism pot dezvolta furtuna tiroidiana sau criza tireotoxica dupa ce se confrunta cu una dintre urmatoarele:

  • renuntarea sau nerespectarea tratamentelor pentru problemele cu tiroida;
  • traumatism si leziuni ale tiroidei – lovituri in zona tiroidei etc.;
  • infectii sau alte boli severe;
  • interventie chirurgicala;
  • suferinta emotionala severa;
  • accident vascular cerebral;
  • cetoacidoza diabetica;
  • insuficienta cardiaca congestiva;
  • palparea prea intensa a tiroidei la pacientii cu hipertiroidism;
  • embolie pulmonara.

Metode de diagnostic

Criza tireotoxica este o urgenta medicala. Daca banuiti ca dumneavoastra sau altcineva prezinta simptome de furtuna tiroidiana, sunati imediat la 112.

Se vor face analize pentru nivelul hormonilor tiroidieni. In cazul crizei tireotoxice, nivelurile de TSH tind sa fie scazute, iar hormonii T3 si T4 sunt in cantitati mai mari decat in ​​mod normal. Alte analiza pot indica dezechilibru electrolitic (din cauza deshidratarii), anemie, trombocitopenie, numar crescut de leucocite, hipercalcemie, hiperglicemie.

Tratament

Criza tireotoxica sau furtuna tiroidiana pune viata in pericol si necesita tratament de urgenta. Adesea, persoana trebuie internata la unitatea de terapie intensiva. Tratamentul include masuri de sustinere, cum ar fi administrarea de oxigen si lichide in caz de dificultati de respiratie sau deshidratare. Tratamentul poate include masuri pentru a reduce temperatura corpului la normal. Se va monitoriza atent excesul de lichid la persoanele in varsta cu boli de inima sau boli renale. Pot fi administrate si medicamente pentru gestionarea starii de agitatie si pentru incetinerea ritmului cardiac.

Scopul final al tratamentului este de a scadea nivelurile de hormoni tiroidieni din sange. Medicamente antitiroidiene precum propiltiouracil sau metimazol vor fi administrate pentru a reduce productia acestor hormoni de catre tiroida. Medicamentele beta-blocante sunt adesea administrate pe cale venoasapentru a incetini ritmul cardiac, pentru a scadea tensiunea arteriala si a bloca efectele excesului de hormoni tiroidieni.

Retineti!

Criza tireotoxica netratata este de multe ori fatala din cauza hipertermiei, aritmiilor cardiace, insuficientei multi-organ si sepsisului. Are o rata a mortalitatii de 50-90% daca nu este tratata.

Hipertiroidismul necesita ingrijire continua. Persoanele cu hipertiroidism pot fi tratate cu iod radioactiv sau cu un curs de medicamente pentru a suprima functia tiroidiana. Femeile insarcinate care au hipertiroidism nu pot fi tratate cu iod radioactiv, deoarece ar afecta starea fatului. In unele cazuri, tiroida trebuie indepartata chirurgical. 

Persoanele care s-au confruntat cu furtuna tiroidiana ar trebui sa evite sa ia iod in locul tratamentului medical, deoarece acest lucru poate agrava starea. Daca tiroida este tratata cu iod radioactiv sau indepartata chirurgical, va trebui sa luati hormon tiroidian sintetic pentru tot restul vietii.

Cea mai eficienta modalitate de a preveni aparitia furtunii tiroidiene este sa urmati tratamentul pentru hipertiroidism prescris de medic. Luati medicamentele conform recomandarilor medicului. Mergeti la controalele de rutina periodic si faceti analizele pentru tiroida dupa cum este necesar.

Citeste si despre Alimentatie in hipertiroidism.

Referinte:
(1) https://oxfordmedicine.com/view/10.1093/med/9780199235292.001.1/med-9780199235292-chapter-333
(2) https://www.endocrinologyadvisor.com/home/decision-support-in-medicine/endocrinology-metabolism/thyroid-storm-2/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3475282/
(4) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-a-thyroid-storm-or-thyroid-crisis

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma