Covid-19 reprezinta infectia provocata de coronavirusul aparut la sfarsitul anului 2019, in orasul Wuhan, din China. Treptat, epidemia de coronavirus s-a raspandit peste tot in lume, provocand mii de imbolnaviri si decese. Iata ce trebuie sa stii despre noul coronavirus SARS-CoV-2, cum se transmite, ce simptome cauzeaza, cum se trateaza si cum poate fi prevenita infectia Covid 19.
Covid-19 – Coronavirus Disease 2019 – este denumirea pe care expertii au atribuit-o infectiei cu noul coronavirus descoperit in China, la mijlocul lunii decembrie 2019, in orasul Wuhan, provincia Hubei.
Coronavirusurile (CoV) sunt o familie de virusuri mai mult sau mai putin severe, care pot infecta atat oamenii, cat si animalele. In prezent se cunosc 6 specii de coronavirus. La om, coronavirusurile pot provoca de la simple raceli pana la infectii respiratorii grave, asa cum au fost: SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), in 2002-2003, și MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), in 2012.
Coronavirusul aparut pentru prima data in China, denumit initial 2019 n-CoV, este asemanator virusului care a provocat SARS, oamenii de stiinta numindu-l ulterior SARS-CoV-2. Iar boala pe care o determina se numeste Covid-19/Covid 19, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Expertii OMS sustin ca noul coronavirus SARS-CoV-2 provine din sursa animala. Primele cazuri au fost identificate la oameni care aveau legatura cu piata de peste Huanan Seafood Market, din Wuhan. Aici erau vandute tot felul de animale vii, inclusiv serpi. Cercetarile au aratat ca SARS-CoV-2 a avut ca rezervor de infectie liliacul, iar gazdele intermediare au fost pangolinii si serpii. De la acestia s-a transmis la om, iar in urma unor mutatii, a inceput sa se propage de la om la om.
Transmiterea interumana, adica de la om la om, a fost rapid confirmata in cazul noului coronavirus. SARS-CoV-2 se transmite prin:
Virusul SARS-CoV-2 are o capacitate mare de supravietuire pe suprafete, pana la 9 zile rezista la temperatura camerei. Rezistenta noului coronavirus este diminuata la temperaturi ridicate, de peste 26 de grade. Solutiile pe baza de alcool si dezinfectantele pe baza de clor pot distruge coronavirusul.
Noul coronavirus nu se transmite prin apa, alimente sau pachete provenite din China. De asemenea, nu exista dovezi ca animalele de companie pot transmite coronavirusul. In schimb, autoritatile din Hong Kong au anuntat primul caz de caine testat pozitiv la coronavirus. Cainele ar fi fost infectat de stapana lui. Animalul nu prezinta insa simptome, fiind un caz asimptomatic.
Infectia cu SARS-CoV-2 are o perioada de incubatie cuprinsa intre 1 si 14 zile, cu o medie de 5-7 zile, potrivit autoritatilor sanitare. Insa rezultatele unor cercetari efectuate in China arata ca infectia cu coronavirus a aparut in unele cazuri chiar si la 29 de zile de la expunere. Datele privind incubatia pot suferi modificari in functie de studiile ulterioare.
In medie, un pacient infectat cu SARS-CoV-2 poate infecta alte 1-3 persoane, potrivit OMS.
Simptomele infectiei Covid-19 sunt variabile de la un caz la altul si destul de dificil de reperat. Boala debuteaza asemenea unui sindrom pseudogripal, cu astenie, dureri musculare, febra. Rareori apar simptome precum secretii nazale, stranut, dureri in gat. De asemenea, apar foarte rar simptome digestive (diaree) sau conjunctivita.
Exista insa o triada de simptome specifice pentru Covid 19:
Formele severe de infectie Covid 19 se manifesta prin insuficienta respiratorie acuta, insuficienta renala sau disfunctie multipla de organe. Aceste complicatii se afla la originea deceselor prin Covid-19.
Sunt expuse la riscuri de complicatii Covid-19 urmatoarele persoane:
In momentul de fata, expertii OMS estimeaza ca mortalitatea infectiei COVID-19 este de 2,4%, relativ scazuta, comparativ cu cea a epidemiei de gripa sezoniera, care este de aproximativ 2%.
In caz de suspiciune de infectie cu coronavirus, persoanele respective sunt sfatuite sa apeleze la numarul unic de urgente 112, iar un echipaj medical se va deplasa la domiciliu pentru acordarea asistentei medicale. Nu se recomanda prezentarea la spital sau la medicul de familie pentru a evita contaminarea altor persoane.
Pot fi considerate cazuri suspecte de Covid-19 persoanele care au calatorit in China, Coreea de Sud, Iran, Italia sau in zonele cu focare epidemice din Franta, Germania sau alte tari europene in care se inregistreaza epidemii. Persoanele trebuie sa anunte autoritatile medicale mai ales daca au intrat in contact cu pacienti diagnosticati cu Covid-19.
In functie de consultul medical si ancheta epidemiologica, persoanele suspecte vor ramane izolate la domiciliu sau vor fi plasate in carantina timp de 14 zile.
Inca nu exista un tratament specific care sa tinteasca virusul SARS-CoV-2. Tratamentul pentru Covid-19 este simptomatic: medicamente contra febrei, antiinflamatoare, decongestionante. In plus, medicii au adaugat in schema de tratament si medicamente antitrombotice, dupa ce au constatat ca infectia poate duce la aparitia unor cheaguri de sange. De asemenea, unii dintre pacienti pot suferi complicatii neurologice.
La nivel mondial, sub egida OMS, sunt in curs de cercetare si testare mai multe tratamente ce ar putea fi utilizate contra Covid-19. Unele molecule antivirale deja existente folosite in alte boli sunt testate in cazul Covid-19. Iata cateva exemple de tratamente cu rezultate promitatoare contra Covid-19, dar utilizate pe scara larga pentru alte maladii:
De asemenea, alte echipe de cercetatori din China, SUA, Franta si Romania lucreaza la elaborarea unui vaccin contra Covid-9. Insa oamenii de stiinta spun ca un vaccin anti-Covid-9 nu ar putea fi disponibil mai devreme de 20 de luni.
Desi initial specialistii precizau ca rata de mortalitate a infectiei Covid-19 nu este mai mare decat a gripei sezoniere, ulterior s-au constatat sute de mii de decese la nivel mondial din cauza pandemiei. OMS estimeaza o rata de mortalitate de 2-3%, insa in unele tari (SUA, Italia, Brazilia) s-a depasit aceasta rata.
Formele severe de Covid-19, soldate cu deces, au fost inregistrate in special in cazul persoanelor varstnice si a bolnavilor cronici.
Sunt foarte putine cazuri de Covid-19 in cazul copiilor. Sub 1% din pacienti au mai putin de 10 ani si nu au fost decese pediatrice raportate pana la sfarsitul lunii februarie.
Nou-nascutii mamelor cu pneumonie Covid-19 nu au fost infectati intrauterin. Asadar, noul coronavirus nu se transmite de la mama la fat.
Aceste concluzii i-au facut pe specialisti sa afirme ca epidemia de coronavirus nu afecteaza in mod sever copiii. Potrivit datelor actuale, COVID-19 afecteaza in special adultii barbati, mai ales cei cu comorbiditati.
Autoritatile sanitare au emis o serie de recomandari in scopul prevenirii epidemiei de coronavirus. Respectati urmatoarele masuri de prevenire (valabile in cazul tuturor infectiilor respiratorii):
Utilizarea mastilor de protectie ajuta la limitarea raspandirii virusului, dar trebuie sa fie folosita impreuna cu celelalte masuri de igiena, cea mai importanta fiind spalarea mainilor pentru cel putin 20 de secunde. Masca medicala este recomandata in special persoanelor bolnave si persoanelor care acorda asistenta pacientilor si suspectilor de imbolnavire. Nu se folosesc masti medicale suprapuse una peste alta.
Cititi totul despre: Masca medicala – recomandari si reguli de utilizare
Persoanele care revin in tara dintr-o zona cu cazuri confirmate de infectie COVID-19 trebuie sa se supuna triajului epidemiologic efectuat in punctele de frontiera. In functie de situatie se vor stabili modalitatile de prevenire a infectiei (autoizolare la domiciliu sau carantinare 14 zile in zone special destinate). Pentru evitarea supraaglomerarii camerelor de garda din spitale, se recomanda ca triajul epidemiologic sa se efectueze la momentul intrarii in tara de catre personal medical.
Persoanele care revin in tara si prezinta simptome specifice coronavirusului vor suna la serviciul 112, astfel incat o ambulanta cu personal si echipament special de protectie se va deplasa la domiciliul acestora.
Persoanele care calatoresc din zone cu focare epidemice Covid-19 (in special China, Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud, Iran, Italia) trebuie sa respecte urmatoarele reguli, timp de 14 zile:
Referinte:
https://www.doctissimo.fr/sante/epidemie/coronavirus-chinois
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…