COVID-19 si diabetul – iata de ce pacientii cu diabet prezinta un risc mai mare de complicatii din cauza infectiei cu SARS-CoV-2, in ce conditii apar aceste complicatii de obicei si ce recomandari oficiale sunt pentru a preveni infectarea si complicatiile.

Cuprins:

1. Persoanele cu diabet – mai vulnerabile in fata infectiei cu SARS-CoV-2?
2. COVID-19 si diabetul –  Complicatii posibile
3. Ce este diabetul?
4. Sfaturi si recomandari pentru persoanele cu diabet
5. Ce faci daca suspectezi ca ai COVID-19

Persoanele cu diabet – mai vulnerabile in fata infectiei cu SARS-CoV-2?

Diabetul este o afectiune metabolica cronica care determina un nivel ridicat al glicemiei. In general, bolile infectioase precum COVID-19 sunt mai grave la persoanele cu diabet. Persoanele cu diabet se numara printre grupurile cele mai expuse riscului de complicatii severe de la infectia cu noul coronavirus si boala sa, COVID-19.

Diabetul in sine nu creste riscul de infectie cu noul coronavirus. Insa, in cazul unui dezechilibru al glicemiei sau suprainfectiilor bacteriene pulmonare, poate creste riscul de complicatii in urma infectiei. 

Factorii de risc in cazul infectarii cu SARS-CoV-2 la pacientii diabetici sunt.

  • control insuficient al glicemiei;
  • complicatii ale unor boli cronice – mai ales boli de inima si boli renale;
  • durata mare de prezenta a diabetului;
  • obezitate;
  • varsta inaintata;
  • fumat.

De ce exista acest risc mai mare pentru diabetici?

Unul dintre motive este ca nivelul ridicat al glicemiei din sange slabeste sistemul imunitar si il face mai putin capabil sa combata infectiile. Diabetul mentine, de asemenea, corpul intr-o stare usoara de inflamatie, ceea ce face ca raspunsul de vindecare la orice infectie sa fie mai lent. Nivelurile ridicate de zahar din sange combinate cu o stare persistenta de inflamatie ingreuneaza recuperarea si vindecarea.

Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), persoanele cu diabet care dezvolta COVID-19 prezinta un risc mai mare de a dezvolta o boala grava, cum ar fi pneumonia. Cu toate acestea, cu un bun control al glicemiei, persoanele cu diabet pot reduce riscul de complicatii legate de COVID-19.

Imunitatea si inflamatiile

Disfunctia raspunsului imunitar face ca diabeticii sa fie mai susceptibili la infectii. Hiperglicemia (care apare atunci cand apar niveluri ridicate de zahar sau glucoza in sange) la diabetici poate fi cauza disfunctiei raspunsului imun, facand diabeticii mai susceptibili la infectii. De asemenea, unii pacienti cu diabet au probleme ale sistemului circulator, ceea ce incetineste vindecarea.

Riscul de complicatii legate de o infectie cu coronavirus  poate fi mai mare daca aveti si o alta afectiune, cum ar fi bolile de inima sau bolile pulmonare. Daca va imbolnaviti de COVID-19, infectia poate creste riscul de complicatii ale diabetului, cum ar fi cetoacidoza diabetica. Aceasta apare atunci cand niveluri ridicate de acizi numiti cetone se acumuleaza in sange. Unele persoane care devin infectate cu noul coronavirus au un raspuns sever la nivelul intregului corp, numit sepsis. Pentru tratarea sepsisului, medicii trebuie sa gestioneze nivelul de fluide si de electroliti din corp.

COVID-19 si diabetul – Complicatii posibile

Infectiile virale, precum cea cu noul coronavirus, pot provoca unele complicatii grave in cazul persoanelor cu diabet. Aceste complicatii pot include:

Cetoacidoza diabetica

In perioadele de stres sau de boala, nivelul glicemiei poate creste. Cetoacidoza diabetica  apare atunci cand o persoana cu diabet zaharat nu are suficienta insulina disponibila pentru a face fata acestei cresteri. Corpul incepe sa descompuna grasimile pentru energie, rezultand o acumulare de cetone in sange. Cetonele fac sangele mai acid, ceea ce poate provoca rapid probleme grave de sanatate. Din acest motiv, cetoacidoza diabetica necesita asistenta medicala de urgenta.

Pneumonie

Persoanele cu diabet prezinta un risc mai mare de a dezvolta pneumonie dintr-o boala respiratorie, cum ar fi COVID-19.

Deshidratare

Daca o persoana cu diabet are febra din cauza COVID-19, va pierde lichide suplimentare. Asta poate duce la deshidratare, care poate necesita lichide intravenoase.

Glicemie ridicata

Infectiile provoaca un raspuns la stres in organism, crescand productia de glucoza a organismului. Asta duce la un nivel mai ridicat decat normal al glicemiei. Corpul poate avea nevoie de insulina suplimentara in timpul unei boli. Prin urmare,  trebuie sa se monitorizeze nivelul de zahar din sange mai frecvent, deoarece pot aparea dezechilibre bursc.

Ce este diabetul?

Peste 425 de milioane de oameni din intreaga lume au diabet. Exista doua tipuri principale de diabet: diabetul tip 1 si diabetul tip 2. Diabetul gestational este un alt tip care afecteaza unele femei in timpul sarcinii.

Diabetul de tip 1 apare cel mai frecvent la copii si adolescenti. Aproximativ 10% dintre toate persoanele cu diabet au diabet de tip 1. Este o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar distruge celulele beta ale pancreasului. Acest lucru duce la o productie de insulina prea mica sau deloc. Injectiile zilnice cu insulina sunt necesare pentru a mentine nivelul glicemiei normal.

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet, reprezentand aproximativ 90-95% dintre toate cazurile. In diabetul de tip 2, organismul nu produce  suficienta insulina sau nu foloseste eficient insulina din cauza rezistentei la insulina. Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat tip 2 au nevoie de pastile pentru a-si mentine nivelul de zahar din sange normal. In cele din urma, pot avea nevoie si de insulina.

Un alt tip de diabet este diabetul gestational. Acest tip poate sa apara numai in timpul sarcinii si, de obicei, se reduce dupa ce femeia naste. Femeile care dezvolta diabet gestational in timpul sarcinii au mai multe riscuri sa dezvolte diabet tip 2 mai tarziu in viata.

Sfaturi si recomandari pentru persoanele cu diabet

Persoanele cu diabet se pot proteja de infectia cu SARS-CoV-2 prin urmatoarele masuri:

Distantare sociala

Cel mai bun mod de a evita infectia cu noul coronavirus este prin distantare sociala si reguli de igiena. Distantarea sociala este utila si recomandata in aceasta perioada, pentru a preveni raspandire noului coronavirus. Noul coronavirus se raspandeste prin picaturile respiratorii care ajung in aer atunci cand o persoana infectata stranuta sau tuseste. Virusul poate ramane o anumita perioada pe suprafete si in aer. Conform studiilor recente, virusul poate fi transmis si de catre persoanele pre-simptomatice sau asimptomatice.

Stati la cel putin 2 metri distanta fata de alte persoane si evitati grupurile mari.

Igiena

Spalati-va cat mai des pe maini cu apa calda si sapun, timp de minimum 30 secunde. Citeste aici mai multe despre importanta igienei mainilor si cum trebuie sa ne spalam corect pe maini.  Spalati-va pe maini cand imediat ce ajungeti acasa, inainte de a prepara alimentele sau de a manca etc. Dezinfectati frecvent suprafetele atinse des si potential contaminate, cum ar fi blaturi, clante si manerele usilor. Evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura cu mainile nespalate.

Masca de protectie

Purtati o masca de protectie in public. Daca trebuie sa parasiti casa, de exemplu, pentru a merge la magazinul alimentar sau la farmacie, purtati o masca de fata – masca chirurgicala sau masca textila.

Monitorizati-va glicemia si urmati tratamentul antidiabetic recomandat de medic

Monitorizati nivelul glicemiei din sange periodic cu dispozitive de auto-testare pentu a o mentine la parametrii normali 80-180 mg/dl. Urmati tratamentul cu medicamente antidiabetice – mai ales insulina – dupa recomandarile medicului si nu renuntati la tratament. Asigurati-va ca aveti stocuri de medicamente si tot ce va trebuie pentru testare glicemie si tratament.

Mentineti un stil de viata sanatos

Hidratati-va suficient pentru a mentine sanatatea circulatorie si metabolismul celular in conditii optime. Adptpati un stil de viata activ si sanatos – consumati alimente sanatoase (daca aveti un regim diabet, respectati intocmai recomandarile), dormiti suficient si incercati sa faceti zilnic miscare.

Aveti grija de starea emotionala

De asemenea, este important sa acordati prioritate sanatatii mintale, care poate avea un impact mare asupra diabetului zaharat si a nivelului de zahar din sange. Incercati sa va mentineti starea de calm si de bine, efectuati exercitii de relaxare, respiratii profunde, meditatie, yoga, cititi si vorbiti cu cei dragi cat mai des la telefon sau folosind interneul. Mentineti o rutina zilnica, continuati sa dormiti suficient, sa mancati sanatos si sa faceti exercitii fizice in masura in care puteti.

De asemenea, asigurati-va ca aveti in casa in aceasta perioada urmatoarele:

  • provizii de alimente si produse de igiena – sapun, solutii de dezinfectare;
  • provizii de insulina si medicamente anti-diabetice prescrise de medic;
  • provizii de glucagon si alimente din zaharuri simple – bomboane, suc de fructe etc. – in caz de hipoglicemie.

Ce faci daca suspectezi ca ai COVID-19

Daca aveti diabet si credeti ca e posibil sa fi fost infectat cu noul coronavirus, primul pas este sa contactati medicul. Evitati sa iesiti din casa si nu mergeti direct la cabinetul medicului. Medicul de familie va va da informatiile necesare si recomandari.

Hidratati-va suficient! Este foarte important pentru persoanele cu diabet sa inteleaga ca boala COVID-19 le poate creste tensiunea arteriala si poate duce la deshidratare. Consumati multe lichide si masurati-va tensiunea arteriala in mod regulat.

In plus, verificati mai frecvent glicemia (la aproximativ 2-6 ore) si contactati medicul daca acesta ramane peste 250 mg / dL. Daca aveti diabet de tip 1 si glicemia creste peste 250, puteti fi la risc de cetoacidoza, care apare atunci cand organismul arde grasime pentru energie si creeaza niveluri ridicate de acizi din sange, cunoscute sub numele de cetone.

Asigurati-va ca aveti medicamente fara prescriptie medicala pentru febra si alte simptome. Cei mai multi pacienti cu COVID-19 au simptome usoare sau deloc. Unele medicamente fara prescriptie care amelioreaza simptomele virusului precum febra sau tuse pot afecta insa nivelul glicemiei. Dozele mari de aspirina sau ibuprofen pot scadea nivelul glicemiei. Acetaminofenul poate provoca valori fals ridicate pe un monitor continuu pentru glicemie. De asemenea, unele medicamente sunt bogate in zahar, ceea ce poate creste nivelul de zahar din sange. Inainte de a le lua, consultati medicul.

Sunati medicul daca prezentati simptome asemanatoare infectiei cu noul coronavirus, cum ar fi tuse uscata, febra sau dificultati de respiratie. Solicitati  ajutor medical imediat daca aveti simptome severe date de diabet sau simptome ca scurtarea respiratiei, oboseala si slabiciune severa, varsaturi persistente sau dureri abdominale.

 

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-at-higher-risk.html
(2) https://www.diabetes.org/coronavirus-covid-19/how-coronavirus-impacts-people-with-diabetes
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-and-diabetes
(4) https://www.health.harvard.edu/blog/what-you-need-to-know-about-covid-19-if-you-have-diabetes-2020041719558
(5) https://www.mdedge.com/familymedicine/article/219146/diabetes/treating-covid-19-patients-diabetes

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma