Potrivit cercetatorilor, Covid-19 poate provoca o serie de simptome neurologice grave: encefalopatii, stari de delir, accidente vasculare cerebrale, psihoze, sindromul Guillain-Barre. Acestea pot constitui principala manifestare a infectiei la unii pacienti. Aflati mai multe despre Covid-19 si complicatiile neurologice, care sunt efectele noului coronavirus asupra creierului.
Un raport privind pacientii cu COVID-19 internati intr-un spital de boli neurologice din Regatul Unit arata ca acestia au avut o serie de complicatii, printre care delir, inflamatii ale creierului si accident vascular cerebral.
Virusul SARS-CoV- 2 nu este singurul care afecteaza creierul. Exista si alte infectii virale care au impact asupra creierului, chiar daca virusul nu infecteaza in mod direct tesutul cerebral. De exemplu, inflamatia creierului cunoscuta drept encefalita apare de cele mai multe ori in urma unei infectii virale. Chiar si infectii care cauzeaza de obicei simptome usoare, asemanatoare gripei, cand ajung la creier, pot provoca probleme grave.
Cam in aceeasi perioada cu pandemia de gripa din 1918 a existat o epidemie de encefalita letargica, cunoscuta si sub denumirea de ”boala somnului”. Intre 1917 si 1927, milioane de oameni au dezvoltat aceasta problema in toata lumea. Multi dintre supravietuitori au experimentat schimbari de comportament de durata si letargie extrema. Unii oameni au trait, pur si simplu, in stari catatonice.
Anterior, unii specialisti au observat o legatura intre infectiile cu SARS-CoV si MERS-CoV – coronavirusurile care provoaca SARS si, respectiv, MERS – si semne de deteriorare a sistemului nervos central.
Noul coronavirus a fost asociat si cu simptome neurologice. Cu toate acestea, intelegerea specialistilor despre consecintele neurologice ale COVID-19 ramane in fazele incipiente.
Potrivit unui raport, condus de experti de la Institutul de Neurologie de la University College London, au fost inregistrate cazuri de delir, inflamatii ale creierului, accident vascular cerebral si leziuni nervoase cauzate de COVID-19. Autorii spun ca studiul lor, care este publicat in revista Brain, ofera un tipar menit sa-i ajute pe cercetatorii din intreaga lume sa imbunatateasca diagnosticul si tratamentul complicatiilor neurologice ale COVID-19.
Studiul descrie experientele a 43 de persoane cu COVID-19 suspecte sau confirmate care au fost trimise la Spitalul National de Neurologie si Neurochirurgie din Marea Britanie. Persoanele care au participat la studiu au varste cuprinse intre 16 si 85 de ani.
Echipa care a realizat studiul a analizat atat caracteristicile clinice, cat si rezultatele tomografiilor cerebrale si ale testelor de laborator si a fost prima care a facut acest lucru in acest context.
Raportul detaliaza 10 cazuri de disfunctii temporare ale creierului sau encefalopatii, cu delir. Acesti pacienti au avut in mare parte peste 50 de ani si au prezentat stari de confuzie si dezorientare, iar unul dintre ei s-a confruntat cu psihoze.
Alti 12 pacienti au dezvoltat inflamatii ale creierului. Cei mai multi dintre acestia s-au confruntat cu o afectiune rara numita encefalomielita acuta demielinizanta (EADM). Aceasta tulburare este declansata de infectii virale si duce la deteriorarea mielinei, invelisul care inconjoara nervii.
Cercetatorii au remarcat faptul ca EADM este mai frecventa la copii. De asemenea, specialistii au afirmat ca au inregistrat un singur caz de EADM la adulti pe luna. In perioada in care studiul a fost realizat, aceasta rata a crescut la un caz pe saptamana. Aceasta veste este extrem de ingrijoratoare, deoarece encefalomielita acuta demielinizanta poate avansa spre scleroza multipla.
De asemenea, membrii echipei a descoperit ca infectia poate produce leziuni nervoase. Mai exact, au fost sapte cazuri raportate de sindrom Guillain-Barre. Aceasta este o afectiune neurologica rara in care sistemul imunitar al unei persoane ataca retelele nervoase sanatoase.
Acest sindrom este de multe ori provocat de o infectie anterioara si implica, de asemenea, deteriorarea mielinei. Astfel, informatiile constatate de specialisti sunt in concordanta cu un raport efectuat anterior in Italia, in care cinci pacienti cu Covid-19 au dezvoltat sindrom Guillain-Barre.
”Am identificat un numar mai mare decat ne-am fi asteptat de persoane cu afectiuni neurologice, cum ar fi inflamatia creierului. Acestea nu au fost intotdeauna corelate cu gravitatea simptomelor respiratorii. Ar trebui sa fim vigilenti si atenti la aceste complicatii in cazul persoanelor care au avut COVID-19”, a declarat co-autorul studiului Dr. Michael Zandi.
De asemenea, membrii echipei au descoperit ca opt pacienti au suferit accident vascular cerebral, ceea ce confirma constatarile anterioare. Se considera ca aceasta complicatie este provocata de faptul ca sangele devine mai ingrosat in cazul pacientilor cu COVID-19, fiind predispusi la formarea unor cheaguri de sange.
Alti pacienti inclusi in studiu au avut alte probleme neurologice, cum ar fi disfunctia nervului cranian si un abces cerebral.
Interesant este faptul ca unii pacienti participanti la studiu nu au prezentat niciun simptom respirator sever, problemele neurologice fiind primele si cele mai importante semne ale COVID-19. Autorii studiului sustin ca medicii ar trebui sa aiba in vedere eventualele simptome neurologice la persoanele suspecte de COVID-19.
”Medicii trebuie sa fie constienti de posibilele efecte neurologice, deoarece diagnosticul precoce poate imbunatati rezultatele pacientului. Oamenii care se recupereaza in urma infectiei ar trebui sa solicite sfaturi medicale daca au simptome neurologice”, spune unul dintre conducatorii cercetarii, Ross Paterson.
La opt dintre pacienti, specialistii au testat lichidul care inconjoara creierul si maduva spinarii pentru a verifica prezenta virusului. Acestia nu au gasit nicio dovada a acestuia. Acest lucru sugereaza ca simptomele neurologice ale COVID-19 nu sunt rezultatul unui atac direct asupra sistemului nervos.
Pentru a intelege exact felul in care in care o infectie cu noul coronavirus provoaca aceste simptome, va fi nevoie de mai multe cercetari. Cu toate acestea, se pare ca efectele neurologice ale COVID-19 sunt produse mai degraba de un raspuns imunitar total gresit decat de virusul in sine.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…