Clorochina – ce este, indicatii si utilizare in infectia Covid-19

Clorochina este un medicament antimalarie, dar care este utilizat, mai nou, si in tratamentul infectiei cu noul virus Covid-19. Aflati in ce consta tratamentul cu clorochina impotriva Covid-19, cum se administreaza, care sunt beneficiile si riscurile.

Cuprins:

  1. Ce este clorochina?
  2. Cand este indicata clorochina?
  3. Tratamentul cu clorochina impotriva Covid-19
  4. Reguli de administrare
  5. Interactiuni cu alte medicamente
  6. Efecte adverse
  7. Contraindicatii

Ce este clorochina?

Pandemia cu Covid-19 a produs o adevarata isterie la nivel global. Oamenii simpli, medicii, specialistii si autoritatile sunt in alerta maxima pentru ca numarul victimelor sa fie pastrat la un nivel cat mai mic. In tot acest timp care pare ca trece din ce in ce mai greu, cercetatorii incearca sa descopere leacul pentru temutul virus care a curmat deja vietile a mii de oameni.

Iar vestile bune par sa fi aparut in urma cu cateva zile, cand autoritatile sanitare internationale au anuntat ca antidotul pentru aceasta infectie necrutatoare fata de multi oameni a aparut in urma studiilor asidue facute de experti. Solutia care pare a fi salvatoare poarta denumirea de clorochina. Clorochina este un medicament folosit timp de multi ani, mai ales in Africa, pentru tratarea malariei.

Clorochina si hidroxiclorochina

Clorochina este utilizata pentru prevenirea sau tratarea malariei. Aceasta este o afectiune cauzata de muscaturile de tantari in tarile in care malaria este frecventa. Parazitii malariei pot patrunde in corp prin aceste muscaturi de tantar si apoi se raspandesc si traiesc in tesuturile corpului, cum ar fi globulele rosii sau ficatul. Acest medicament este utilizat pentru a ucide parazitii malariei care traiesc in interiorul globulelor rosii.

In unele cazuri, pacientii trebuie sa ia si un alt medicament (cum ar fi primafina) pentru eliminarea parazitilor malariei care traiesc in alte tesuturi ale corpului. Ambele medicamente pot fi necesare pentru o vindecare completa si pentru a preveni reaparitia infectiei (recidiva). Clorochina apartine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de antimalarice.

Hidroxiclorochina este un derivat de aminochinolina, fiind inclusa sub forma de sulfat de hidroxiclorochina in medicamentul Plaquenil. Hidroxiclorochina face parte dintr-o clasă de medicamente numite antimalarice. Este utilizata pentru prevenirea și tratarea episoadelor acute de malarie. Este, de asemenea, administrata pentru a trata lupusul eritematos discoid sau sistemic și artrita reumatoidă la pacienții ale căror simptome n-au fost ameliorate de alte tratamente.

Cand este indicata clorochina?

Clorochina exista pe piata farmaceutica de zeci de ani. Nu mai este, insa, recomandata in majoritatea tarilor din Africa, din cauza rezistentei ridicate pe care parazitii malariei o au la aceasta substanta.

Unele tari au introdus reglementari pentru a reduce consumul acestui medicament. Cu toate acestea, clorochina a ramas frecvent utilizata in randul statelor cu o piata privata activa a medicamentelor, fiind in continuare vanduta pe scara larga.

Acest lucru este valabil mai ales in Nigeria, unde s-au raportat cereri mari de clorochina in farmacii. Acest lucru are consecinte serioase, cum ar fi lipsa de medicamente pe baza de hidroxiclorochina, partial alimentate de anuntul autoritatilor cu privire la utilizarea acestora in cazul infectiei Covid-19.

Clorochina este de asemenea folosita pentru a trata infectiile cauzate de un alt tip de parazit (amoeba), substanta medicamentoasa ucigand acest parazit.

Tratamentul cu clorochina impotriva Covid-19

Presedintele american Donald Trump s-a laudat cu “rezultatele foarte incurajatoare” ale clorochinei si hidroxiclorochinei ca tratamente pentru noul coronavirus. Liderul SUA a sustinut ca aceste medicamente au “trecut prin procesul de aprobare” si ca “vom putea face asta medicament disponibil aproape imediat „.

Declaratia presedintelui de la Casa Alba a fost, insa, imediat infirmata de Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA), organismul suprem in acest domeniu in SUA. FDA a emis rapid o declaratie pentru a clarifica faptul ca, nu, aceste medicamente nu sunt aprobate ca tratamente pentru COVID-19, boala cauzata de coronavirusul SARS-CoV-2. Ambele medicamente sunt aprobate pentru tratarea malariei, lupusului si artritei reumatoide. Trebuie insa evaluate in studiile clinice inainte de a fi declarate ca tratament sigur si eficient impotriva COVID-19.

„Intelegem si recunoastem urgenta in care toti ne aflam pentru cautarea optiunilor de prevenire si tratare a COVID-19. Specialistii FDA lucreaza cu promptitudine in acest sens”, a declarat comisarul FDA Dr. Stephen M. Hahn. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca aceste produse sunt eficiente. In caz contrar, riscam sa tratam pacientii cu un produs care s-ar putea sa nu functioneze in conditiile in care ar fi putut opta pentru alte tratamente, mai potrivite.

Deci medicamentele pentru malarie si lupus ar putea de fapt sa trateze noul coronavirus?

Cercetarile stiintifice din spatele clorochinei

Dezvoltata pentru prima data in anii 1940, clorochina a obtinut aprobarea FDA ca tratament contra malariei in 1949. Aceasta a fost folosita mult timp ca tratament pentru aceasta maladie.

Un raport din 2005, publicat in revista Virology, a aratat pentru prima data posibilitatea ca infectia cu noul virus Covid-19 sa poata fi tratata cu clorochina si derivatul hidroxiclorochina, a declarat pentru Live Science Dr. Len Horovitz, un internist si specialist pneumolog la Lenox Hill Hospital din New York. Studiul a relevat ca clorochina ar putea preveni raspandirea virusului SARS-CoV, care a provocat sindromul respirator acut sever in urma cu aproape 20 de ani, in celulele primate cultivate in cultura.

In cel fel poate combate clorochina infectia cu Covid-19

Clorochina intrerupe in doua feluri capacitatea virusului de a se reproduce. In primul rand, medicamentul intra in endozomi, acestia fiind compartimente ale membranei celulare. Endozomii tind sa fie usor acizi, insa structura chimica a medicamentului creste pH-ul lor, facand aceste compartimente mai bazice. Multe virusuri, inclusiv SARS-CoV, acidifiaza endozomii creand o bresa in membrana celulara, elibereaza materialul genetic si astfel incep reproducerea. Clorochina blocheaza acest pas critic.

De asemenea, medicamentul impiedica SARS-CoV sa se conecteze la un receptor numit enzima de conversie a angiotensinei 2 sau ECA2, conform raportului din 2005. Cand virusul isi introduce proteina in receptorul ECA2, acest lucru porneste un proces chimic care modifica structura receptorului si permite virusului sa produca o infectie. Autorii studiului au remarcat ca o doza adecvata de clorochina pare sa combata acest proces si, implicit, reproducerea virusului in general.

Ar putea avea vreun efect acest remediu?

In februarie 2020, un grup de cercetatori condus de virologul Manli Wang de la Academia Chineza de Stiinte a pus aceasta idee la incercare si, potrivit constatarilor, clorochina a oprit cu succes raspandirea SARS-CoV-2 in celulele umane de cultura. Rapoartele preliminare din China, Coreea de Sud si Franta sugereaza ca tratamentul este cel putin eficient in tratarea pacientilor umani, iar unele spitale din Statele Unite au inceput sa administreze medicamentul, potrivit The New York Times. In plus, FDA organizeaza un studiu clinic mare pentru a evalua formal efectele medicamentului, a raportat Times.

Poate fi mai eficienta hidroxiclorochina?

Cu toate acestea, din cauza stocurilor limitate de clorochina din China si a faptului ca supradozarea poate produce intoxicatii acute sau chiar deces la oameni, echipa condusa de Wang a investigat, de asemenea, efectele hidroxiclorochinei, care este un medicament inrudit. Desi are o structura similara, hidroxiclorochina prezinta o toxicitate mai mica la animale decat “verisoara sa”, clorochina. In plus, este in continuare folosita la nivel global ca tratament pentru lupus si artrita reumatoida, au notat autorii.

Echipa lui Wang a testat hidroxiclorochina in celulele primate si a constatat ca, precum clorochina, acest medicament a impiedicat replicarea SARS-CoV-2, potrivit unui raport publicat pe 18 martie in revista Cell Discovery. Autorii au mai remarcat ca pe 23 februarie au fost inregistrate sapte studii clinice in Registrul de studii clinice chineze prin care a fost testata eficacitatea medicamentului impotriva infectiei cu COVID-19.

Clorochina ar mai putea avea un alt efect important

In SUA, Universitatea din Minnesota studiaza daca hidroxiclorochina le poate proteja pe persoanele care traiesc cu pacienti infectati cu COVID-19 sa contracteze virusul, potrivit Times.

Farmaciile din SUA au fost slab aprovizionate atat cu clorochina, cat si cu hidroxiclorochina inca de la inceputul acestei luni, potrivit specialistilor. Cu toate acestea, pe 19 martie, compania farmaceutica Bayer a donat 3 milioane de tablete guvernului federal.

Desi rezultatele acestor studii nu sunt cunoscute, se stie faptul ca hidroxiclorochina si clorochina pot fi incercate ca tratamente pentru COVID-19 pentru ca pot fi utilizate in siguranta, a spus Horovitz. Ambele medicamente sunt in general bine tolerate in dozele prescrise, insa pot provoca dureri de stomac, greata, varsaturi, dureri de cap si, mai rar, mancarime, conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC). Daca sunt luate in doze mari pe parcursul mai multor ani, medicamentele pot provoca o afectiune oculara rara cunoscuta sub numele de retinopatie.

Sfaturi si recomandari pentru anumiti pacienti

Ambele medicamente pot interactiona cu alte substante, iar dozele trebuie ajustate pentru a se tine cont de interactiunile medicamentoase. Cei cu psoriazis nu trebuie sa ia niciunul dintre medicamente, noteaza CDC. In forma lor actuala, medicamentele nu sunt sigure nici pentru cei cu aritmie cardiaca sau pentru cei cu afectiuni renale sau hepatice, a raportat Times.

Presupunand ca medicamentele sunt bine tolerate in studiile clinice si par eficiente in tratarea COVID-19, FDA va lua masuri pentru a creste oferta nationala, potrivit Hahn.

“Daca datele clinice sugereaza ca acest produs poate fi promitator in tratarea COVID-19, stim ca va exista o cerere crescuta pentru acesta”, a spus Stephen Hahn in declaratia FDA. “Vom lua toate masurile pentru ca clorochina sa ramana disponibila pentru pacientii care administreaza acest medicament pentru a trata boli grave si care pot pune viata in pericol, cum ar fi lupusul”.

Reguli de administrare

Acest medicament trebuie luat pe cale orala, de obicei dupa masa pentru a preveni deranjarea stomacului, exact asa cum v-a recomandat medicul. Doza si durata tratamentului se stabilesc in functie de starea medicala a pacientului si de raspunsul la tratament. Doza la copii se stabileste, de asemenea, in functie de greutate.

Pentru a preveni malaria, luati clorochina o data pe saptamana in aceeasi zi in fiecare saptamana sau conform indicatiilor doctorului. Incepeti tratamentul de obicei cu 1-2 saptamani inainte de a merge in zona afectata de malarie. Apoi, continuati sa luati medicamentul saptamanal cat timp va aflati in acea zona si timp de 4-8 saptamani dupa ce ati parasit zona sau conform indicatiilor medicului.

Pentru a trata infectia cu malaria sau infectia cu ameba, urmati instructiunile doctorului.

Alte indicatii

Luati acest medicament cu 4 ore inainte sau dupa ce luati un medicament pentru diaree (caolina) sau antiacide (cum ar fi hidroxidul de magneziu/aluminiu). Aceste produse se pot lega de clorochina, impiedicand organismul sa absoarba complet medicamentul.

Este foarte important sa continuati sa luati acest medicament exact asa cum v-a prescris specialistul.

Interactiuni cu alte medicamente

Printre produsele care pot interactiona cu acest medicament se numara: agalzidazele, meflochina, penicilamina, sulfadoxina/pirimetamina. De asemenea, poate interactiona cu produsele care pot dauna ficatului (cum ar fi acetaminofenul, izoniazidul, alcoolul).

Acest medicament poate grabi sau incetini eliminarea altor medicamente din corp, ceea ce poate afecta modul de functionare.

Exista multe medicamente, in afara de clorochina, care pot afecta ritmul cardiac. Printre acestea se numara amiodarona, dofetilida, meflochina, pimozida, procainamida, chinidina, sotalol, antibioticele macrolide (precum eritromicina). Prin urmare, inainte de a administra clorochina, anuntati-l pe medic ce alte medicamente luati in prezent.

Luati clorochina cu cel putin 2 ore inainte sau dupa administrarea ampicilinei. Clorochina poate scadea cantitatea de ampicilina din corp, iar ampicilina poate sa nu mai fie la fel de eficienta.

Clorochina poate sa afecteze si eficienta anumitor vaccinuri, cum ar fi vaccinul antirabic, vaccinul contra holerei. Adresati-va medicului pentru mai multe detalii.

Efecte adverse

Printre posibilele efecte adverse ale clorochinei se numara vederea incetosata, greata, varsaturile, crampele abdominale, cefaleea si diareea. Daca oricare dintre aceste efecte persista sau se inrautateste, anuntati-le imediat pe medic sau farmacist.

De asemenea, este important sa stiti ca doctorul a prescris acest medicament deoarece a apreciat ca beneficiile sunt mai mari decat riscul de reactii adverse. Multe persoane care utilizeaza acest medicament nu au reactii adverse grave.

Reactii adverse grave

Spuneti-i imediat medicului daca aveti reactii adverse grave, cum ar fi:

  • albirea si/sau pierderea parului,
  • modificari mentale/de dispozitie (precum confuzie, schimbari de personalitate, ganduri/comportament neobisnuit, depresie),
  • modificari ale auzului (cum ar fi aparitia unui sunet in urechi, pierderea auzului),
  • intunecarea pielii/tesutului din interiorul gurii,
  • agravarea afectiunilor pielii (cum ar fi dermatita, psoriazisul),
  • semne de infectie grava (cum ar fi febra ridicata, frisoane severe, dureri in gat persistente),
  • oboseala neobisnuita,
  • umflarea picioarelor/gleznelor,
  • respiratie dificila,
  • buze/unghii/piele palide,
  • semne de boala hepatica (cum ar fi dureri severe de stomac/abdomen, ochi/piele ingalbeniti, urina inchisa la culoare),
  • vanatai/sangerari usoare,
  • slabiciune musculara,
  • miscari nedorite/necontrolate (cum ar fi strangerea limbii si a fetei).

Contraindicatii

Utilizarea acestui medicament este contraindicata daca persoana are probleme oculare (cum ar fi, dupa cum spuneam, retinopatia). Acestea pot fi atribuite derivatilor ai 4-aminochinolinei sau oricarei alte cauze. De asemenea este nerecomandata pacientilor cu hipersensibilitate cunoscuta la compusii 4-aminochinolinei. Cu toate acestea, pentru a trata infectiile acute de malarie cauzate de tulpini sensibile de plasmodium, medicul poate alege sa utilizeze acest medicament dupa ce cantareste cu atentie posibilele beneficii si riscuri pentru pacient.

 

Referinte:

  1. https://www.bbc.com/news/51980731
  2. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-8633/chloroquine-oral/details
  3. https://techcrunch.com/2020/03/20/hydroxychloroquine-chloroquine-and-other-potential-covid-19-treatments-explained/
  4. https://www.livescience.com/chloroquine-coronavirus-treatment.html
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma