Cleptomanie – o tulburare de sanatate mintala, caracterizata printr-o dorinta irezistibila de a fura. Aflati mai multe despre cauzele cleptomaniei, simptome si metode de tratament pentru actele de furt compulsiv.
Cleptomania este incapacitatea recurenta de a rezista impulsului si dorintelor de a fura obiecte de care de obicei persoanele respective nu au nevoie si care, de obicei, au o valoare mica. Cleptomania este o tulburare rara, dar grava, de sanatate mintala, care poate provoca multa suferinta si durere emotionala pentru pacienti si pentru cei dragi, daca nu este tratata.
Cleptomania (cunoscuta mai popular sub denumirea de boala furtului) este un tip de tulburare de control al impulsului – o tulburare care se caracterizeaza prin probleme de autocontrol emotional sau comportamental. Pacientii care sufera de o tulburare de control al impulsului nu pot rezista tentatiei sau dorintei de a efectua un act excesiv sau daunator pentru ei sau pentru alti indivizi.
Multe persoane cu cleptomanie traiesc sentimente de rusine in secret, deoarece le este frica sa solicite tratament de sanatate mintala. Desi nu exista niciun remediu pentru cleptomanie, tratamentul medicamentos sau psihoterapie pot ajuta la incheierea ciclului furtului compulsiv.
Afectiunea isi face debutul de cele mai multe ori intr-un anumit moment al adolescentei si apare mai des la femei decat la barbati. Deoarece furtul este ilegal, aceasta tulburare poate produce consecinte legale semnificative. Persoanele cu cleptomanie se pot confrunta cu arestare, procese si chiar incarcerare ca urmare a simptomelor lor. Un studiu efectuat pe pacienti clinici a constatat ca peste 68 la suta dintre cei cu cleptomanie au fost arestati pentru furt. Peste 20 la suta dintre acesti pacienti au fost condamnati si incarcerati pentru infractiunile lor.
Cleptomania (sau furtul compulsiv) este o cauza comuna a furtului de care multi uita. Asa cum este definita in Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale, editia a V-a (DSM-5), aceasta tulburare este caracterizata de o compulsie psihologica si nu de dorinta de a obtine profit sau de a castiga ceva material sau financiar.
Cleptomania este un esec repetat de a rezista nevoii de a fura. In majoritatea cazurilor de cleptomanie, persoanele fura lucruri de care nu au nevoie. Articolele furate sunt in majoritatea cazurilor de valoare mica sau lipsite de valoare si de multe ori isi puteau permite cu usurinta obiectul daca ar fi decis sa plateasca, spre deosebire de majoritatea cazurilor de furt penal, unde obiectele sunt furate fie din nevoie, fie pentru ca sunt foarte scumpe sau valoroase.
Persoanele cu cleptomanie simt impulsuri puternice de a fura, iar anxietatea, tensiunea si excitarea duc la furturi. In plus, acesti indivizi simt placere si usurare in timpul furtului. Multi cleptomani se simt, de asemenea, vinovati sau nemultumiti dupa ce furtul s-a incheiat, insa, cu toate acestea, mai tarziu nu sunt capabili sa reziste pornirii.
De asemenea, persoanele cu cleptomanie fura de obicei spontan si sunt singure in momentul actiunii, in timp ce majoritatea celorlalte furturi sunt planificate in avans si pot implica o alta persoana.
Spre deosebire de hotii profesionisti, persoanele cu cleptomanie vor folosi rareori articolele furate. Cel mai probabil le vor indeparta, le vor arunca sau le vor oferi prietenilor si familiei.
Exista mai multe factori de risc care pot contribui la dezvoltarea cleptomaniei. Mostenirea genetica si factorii biologici pot reprezenta o parte din cauzele principale. Printre cauze se pot numara si urmatoarele:
Traumele psihologice, in special cele produse la o varsta frageda, pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea cleptomaniei. Viata traita in sanul unei familii disfunctionale ii poate face, de asemenea, pe copii sa fure, lucru care poate da nastere unor tendinte de cleptomanie atunci cand exista si alte tulburari de dispozitie sau dependenta.
Printre simptomele cleptomaniei se numara:
Persoanele cu cleptomanie prezinta de obicei aceste caracteristici:
Daca nu va puteti opri din furat, solicitati sfaturi medicale. Multe persoane care ar putea suferi de cleptomanie nu doresc sa caute tratament, deoarece le este teama ca vor fi arestate sau inchise. Cu toate acestea, un specialist in domeniul sanatatii mintale, de obicei, nu raporteaza furturile catre autoritati.
Unii cauta ajutor medical pentru ca se tem ca vor fi prinsi si vor avea avea de suportat consecintele legale. Sau au fost deja arestati si sunt obligati legal sa solicite tratament.
Daca banuiti ca un prieten apropiat sau un membru al familiei poate avea cleptomanie, prezentati-va ingrijorarile catre aceasta persoana intr-un mod calm. Cleptomania este o afectiune psihica, nu un defect de caracter, asa ca abordati problema fara sa o invinuiti sau sa-i aduceti acuze persoanei in cauza.
Daca aveti nevoie de ajutor pentru pregatirea acestei conversatii, discutati cu medicul. Acesta va poate pune in legatura cu un specialist in domeniul sanatatii mintale, iar acesta va poate ajuta sa planificati o discutie fara ca persoana apropiata sa fie defensiva sau sa se simta amenintata.
Dupa ce pacientul decide sa ceara ajutor medical pentru posibilele simptome de cleptomanie, acesta va fi supus unei evaluari fizice si psihologice. Evaluarea fizica poate determina daca exista anumite cauze medicale care declanseaza simptomele.
Afectiunea este diagnosticata pe baza semnelor si simptomelor pacientului. Deoarece este un tip de tulburare de control al impulsului, pentru a ajuta la identificarea si stabilirea unui diagnostic, medicul poate:
Desi din cauza fricii sau a rusinii, cei mai multi cleptomani nu solicita tratament, este important ca acestia sa primeasca ajutor specializat. Cleptomania nu poate fi invinsa de unul singur. Fara tratament, cleptomania va deveni probabil o afectiune continua, pe termen lung.
Tratamentul pentru cleptomanie este, in mod normal, sub forma de medicamente sau psihoterapie. In unele cazuri este nevoie de ambele. Cu toate acestea, nu exista un tratament standard pentru cleptomanie, iar cercetatorii incearca sa inteleaga ce remediu ar putea da cele mai bune roade. Poate fi nevoie ca pacientul sa incerce mai multe tipuri de tratament pentru a gasi cea mai buna varianta.
Exista putine cercetari stiintifice privind utilizarea medicamentelor psihiatrice pentru tratarea cleptomaniei. In plus, nu exista niciun medicament aprobat de FDA pentru aceasta tulburare. Cu toate acestea, anumite medicamente pot fi de ajutor, in functie de situatia personala si daca exista si alte tulburari mintale, precum depresia sau consumul de substante.
Medicul poate prescrie:
Daca medicamentele sunt prescrise, pacientul trebuie sa se adrese medicului, specialistului in sanatate mintala sau farmacistului despre potentialele reactii adverse sau despre posibilele interactiuni cu orice alte medicamente.
Exista o forma de psihoterapie, numita terapie cognitiv-comportamentala, care ajuta la identificarea credintelor si comportamentelor nesanatoase. Aceasta terapie are scopul de a le inlocui cu unele sanatoase, pozitive. Terapia cognitiv-comportamentala poate cuprinde anumite tehnici care ajuta la controlarea dorintelor de a fura:
In cazul cleptomanilor, recidivele sunt foarte frecvente. Pentru a le evita, trebuie sa respecte planul de tratament. Daca simte in continuare dorinta de a fura, este recomandat sa ia legatura cu un specialist sau sa i se adreseze unei persoane de incredere.
Lasata netratata, cleptomania poate provoca grave probleme emotionale, familiale, profesionale, juridice si financiare. De exemplu, pacientul stie ca este gresit sa furi, dar se simte neputincios in fata dorintei, asa ca se poate confrunta cu sentimente de vinovatie, rusine, si umilire. In plus, ar putea fi arestat pentru furt. Sau poate duce o viata morala, sustinuta si se poate simti confuz si suparat din cauza furturilor compulsive.
Alte complicatii si afectiuni asociate cu cleptomania:
Deoarece cauza cleptomaniei nu este clara, nu se stie cum poate fi prevenita. Daca pacientul primeste tratament imediat dupa ce incepe furtul compulsiv, agravarea bolii poate fi evitata si pot fi prevenite si consecintele negative.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…
Vezi comentariile
Locuiesc în chirie si deseori îmi dispar anumite lucruri, in zona unde are acces și proprietarul, lucrurile mici nesimnificative,am vorbit cu el,dar nu recunoaște cu toate că știu că are obiceiul de a obține ceva care îi cade cu tronc.
Cum ar fi bine să abordez o conversație cu privire la această boală de cleptomanie?
Dacă ați putea să îmi dați un mic ajutor, vă rămân recunoscător.
Cu mult respect PETRU.