Cistita interstitiala – cauze, simptome, tratament

Cistita interstitiala este o afectiune complexa caracterizata prin inflamatia cronica a straturilor musculare ale vezicii urinare. Aflati din ce cauza poate aparea inflamatia vezicii urinare, cum se manifesta si ce tratamente sunt disponibile pentru cistita interstitiala.

Cuprins:

  1. Ce este cistita interstitiala?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome cistita interstitiala
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza cistita interstitiala?
  6. Complicatii
  7. Masuri de prevenire

Ce este cistita interstitiala?

Cistita interstitiala este o afectiune de durata care determina presiune si dureri in vezica urinara si uneori dureri pelvine. Durerea poate avea diferite intensitati, in functie de pacient, si poate provoca doar un usor disconfort sau poate fi severa. Afectiunea este o parte a unui spectru de boli cunoscut sub numele de sindromul vezicii dureroase.

Ce este vezica urinara?

Vezica urinara este un organ gol, musculos, care stocheaza urina. Vezica se extinde pana cand devine plina si apoi ii semnaleaza creierului ca este timpul ca persoana sa urineze, comunicand prin nervii pelvieni. Acest lucru creeaza nevoia de a urina pentru majoritatea oamenilor.

In cazul pacientilor cu cistita interstitiala, aceste semnale sunt confuze. Acestia simt nevoia sa urineze mai des si in cantitati mai mici decat majoritatea oamenilor.

Cele mai afectate sunt femeile, aceasta boala avand un impact de lunga durata asupra calitatii vietii. Cu toate ca nu exista leac, simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor si al altor terapii.

Cauze si factori de risc

Nu se cunoaste cauza exacta a cistitei interstitiale, insa, cel mai probabil, exista mai multi factori care contribuie la aparitia afectiunii. De exemplu, persoanele cu cistita interstitiala pot avea, de asemenea, o problema la nivelul mucoasei care protejeaza (epiteliul) vezica urinara. Din cauza unei scurgeri in epiteliu, substantele toxice din urina ajung sa irite peretele vezicii urinare.

Cistita interstitiala boala autoimuna

Exista si alti factori care pot contribui, dar care nu au fost dovediti de specialisti. Printre acestia se numara o reactie autoimuna a organismului, mostenirea genetica, o infectie sau o alergie.

Factori de risc

Persoanele care prezinta acesti factori au un risc mai mare de a dezvolta cistita interstitiala:

Sexul feminin – Femeile sunt diagnosticate cu cistita interstitiala mai des decat barbatii. Simptomele la barbati pot imita cistita interstitiala, dar sunt mai des asociate cu o inflamatie a glandei prostatei (prostatita).

Culoarea pielii si a parului – Persoanele cu pielea deschisa la culoare si cu parul roscat au un risc mai mare de a dezvolta aceasta problema.

Varsta – Majoritatea persoanelor cu cistita interstitiala sunt diagnosticate la varsta de 30 de ani sau mai mult.

O tulburare de durere cronica – Cistita interstitiala poate fi asociata cu alte tulburari de durere cronica, cum ar fi sindromul intestinului iritabil sau fibromialgia.

Simptome cistita interstitiala

Semnele si simptomele cistitei interstitiale variaza de la o persoana la alta. Daca aveti cistita interstitiala, simptomele pot varia, de asemenea, in timp, aparand periodic ca raspuns la factorii declansatori obisnuiti, cum ar fi menstruatia, statul prelungit pe scaun, stresul, exercitiile fizice si activitatea sexuala.

Semnele si simptomele cistitei interstitiale sunt:

  • Durere in zona pelvisului sau in spatiul aflat intre vagin si anus la femei (perineu)
  • Durere intre scrot si anus la barbati (perineu)
  • Durere pelvina cronica
  • O nevoie persistenta si urgenta de a urina
  • Urinare frecventa, adesea in cantitati mici, pe tot parcursul zilei si noaptea (de pana la 60 de ori pe zi)
  • Durere sau disconfort in timp ce vezica este plina si usurare dupa urinare
  • Durere in timpul actului sexual

Cat de serioase pot fi semnele bolii?

Gravitatea simptomelor este diferita pentru pacienti, iar unele persoane pot traversa perioade fara simptome. Desi semnele si simptomele cistitei interstitiale pot fi asemanatoare cu cele ale unei infectii cronice a tractului urinar, de obicei, o persoana cu cistita interstitiala nu are nicio infectie. Cu toate acestea, simptomele se pot agrava daca persoana dezvolta si o infectie a tractului urinar.

Cand se recomanda vizita la doctor

Daca intampinati dureri cronice ale vezicii urinare sau o nevoie urgenta si frecventa de a urina, contactati imediat medicul.

Diagnostic

Medicul poate folosi oricare dintre urmatoarele verificari, teste si analize pentru a diagnostica cistita interstitiala:

Istoricul medical si jurnalul de hidratare

Doctorul va va cere sa descrieti simptomele cu care va confruntati si va poate solicita, de asemenea, sa pastrati un jurnal in care sa notati volumul de lichide pe care il beti si volumul de urina pe care il eliminati.

Examen pelvin

In timpul unui examen pelvin, medicul verifica organele genitale externe, vaginul si colul uterin si apasa pe abdomen pentru a evalua situatia organelor pelvine interne. De asemenea, doctorul poate examina anusul si rectul.

Analize de urina

Exista posibilitatea ca specialistul sa preia o proba de urina care sa fie analizata pentru a fi descoperite eventualele semne de infectie urinara.

Cistoscopie

In timpul unei cistoscopii, medicul introduce un tub subtire dotat cu o camera minuscula (cistoscop) prin uretra, pentru a vizualiza si inspecta captuseala vezicii urinare. De asemenea, specialistul poate injecta o anumita cantitate de lichid in vezica pentru a masura capacitatea de stocare a vezicii urinare. Pentru a efectua aceasta procedura, cunoscuta sub numele de hidrodistensie vezicala, doctorul foloseste mai intai un anestezic pentru ca pacientul sa nu aiba parte de neplaceri si disconfort in timpul interventiei.

Biopsie

In timpul cistoscopiei sub anestezie, medicul poate preleva o proba de tesut (biopsie) din vezica si uretra pentru a o examina la microscop. Acest lucru este necesar pentru a verifica daca durerile din vezica urinara sunt provocate de un eventual cancer al vezicii urinare si de alte cauze mai rare.

Citologie urinara

Doctorul colecteaza o proba de urina si examineaza celulele din aceasta pentru a exclude cancerul.

Test de sensibilitate la potasiu

Medicul introduce (instileaza) in vezica, pe rand, doua solutii – apa si clorura de potasiu. Apoi, pacientul este rugat sa evalueze pe o scara de la 0 la 5 durerea si nevoia de urinare pe care o simte dupa ce introducerea fiecarei solutii. Daca durerea sau urgenta de urinare sunt in mod vizibil mai mari dupa introducerea solutiei cu potasiu decat dupa instilarea apei, doctorul poate stabili diagnosticul de cistita interstitiala. Persoanele cu vezica normala nu simt nicio diferenta intre cele doua solutii.

Cum se trateaza cistita interstitiala?

Nu exista nicio cura sau tratament definitiv pentru aceasta problema, iar majoritatea oamenilor primesc de la doctori o combinatie de remedii. In plus, poate fi necesar sa incercati mai multe abordari inainte de a descoperi terapia care ofera cea mai mare ameliorare.

Medicatie

Specialistul va poate prescrie unul sau mai multe dintre urmatoarele medicamente pentru a va imbunatati simptomele:

  • Pentosanul polisulfat de sodiu a fost aprobat de Administratia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite (Food and Drug Administration sau (FDA) pentru a trata cistita interstitiala. Medicii nu stiu exact cum functioneaza pentosanul, dar poate ajuta la repararea fisurilor sau a problemelor aparute in peretele vezicii urinare. Nu trebuie sa luati pentosan daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida.
  • Antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, naproxenul, aspirina si altele, sunt luate pentru durere si inflamatie.
  • Antidepresivele triciclice (cum ar fi amitriptilina) ajuta la relaxarea vezicii urinare si, de asemenea, la blocarea durerii.
  • Antihistaminicele reduc urgenta si frecventa urinarilor.

Distensia vezicii urinare

Distensia vezicii urinare este o procedura prin care vezica urinara este intinsa folosind apa sau gaz. Distentia urinara poate ameliora simptomele in cazul anumitor persoane pentru ca poate creste capacitatea vezicii urinare si poate intrerupe semnalele de durere transmise de nervii din vezica. Primele semne de ameliorare a simptomelor pot aparea dupa doua sau chiar patru saptamani de la debutul tratamentului.

Instilatii vezicale

Instilatiile vezicale presupun umplerea vezicii urinare cu o solutie care contine dimetilsulfoxid, numit si DMSO. Aceasta solutie este pastrata in vezica timp de 10 pana la 15 minute inainte de a fi eliminata. Un ciclu de tratament implica de obicei efectuarea a doua tratamente pe saptamana timp de sase sau opt saptamani, iar ciclul poate fi repetat in functie de situatia pacientului.

Se crede ca solutia cu dimetilsulfoxid poate reduce inflamatia peretelui vezicii urinare. De asemenea, poate preveni spasmele musculare care provoaca durere, frecventa si urgenta.

Stimularea electrica transcutanata nervoasa

Stimularea electrica transcutanata nervoasa (TENS) presupune trimiterea de impulsuri electrice usoare prin piele pentru a stimula nervii din vezica. TENS poate ajuta la ameliorarea simptomelor prin cresterea fluxului de sange catre vezica, intarind muschii pelvieni care controleaza vezica urinara sau declansand eliberarea de substante care blocheaza durerea.

Interventia chirurgicala

Exista mai multe tratamente chirurgicale pentru a creste dimensiunea vezicii urinare si pentru a indeparta sau trata ulcerele din vezica. Operatia este rar folosita si este luata in considerare numai atunci cand simptomele sunt severe si nu au fost remediate cu ajutorul altor tratamente.

Tratament naturist cistita interstitiala

Pacientii au la dispozitie si cateva remedii naturiste pentru cistita interstitiala. Unii specialisti in medicina naturista recomanda, de exemplu, ulei de oregano pentru cistita interstitiala. Puteti folosi ulei esential de oregano (5 picaturi, de 3 ori pe zi in 250 ml apa, timp de 3 zile), deoarece este antibacterian, antifungic si antiviral.

Alimente de evitat

Multe persoane cu cistita interstitiala au sesizat in timp ca anumite alimente si bauturi le agraveaza simptomele. Printre alimentele obisnuite care pot inrautati situatia se numara:

  • alcoolul,
  • rosiile,
  • condimentele,
  • ciocolata,
  • toate produsele care contin cofeina,
  • alimentele acide precum fructele si sucurile din citrice.

Doctorul va va ajuta sa determinati daca sunteti sensibili la alimente sau bauturi.

Renuntati la fumat

Desi nu exista o legatura dovedita intre fumat si cistita interstitiala, acest viciu este cu siguranta legat de cancerul vezicii urinare. Exista sanse ca renuntarea la fumat sa ajute la diminuarea sau ameliorarea simptomelor.

Exercitiile fizice

Puteti gestiona, de asemenea, simptomele stabilind si mentinand un program eficient de exercitii fizice. Poate fi nevoie sa va modificati programul sportiv zilnic pentru a evita activitatile cu impact ridicat care provoaca aparitia unor crize si dureri. Incercati cateva dintre aceste antrenamente:

Un kinetoterapeut va poate invata exercitii cu ajutorul carora sa va intariti vezica si muschii pelvieni. Solicitati-i medicului sa va recomande un kinetoterapeut bun.

Antrenamentul vezicii urinare

Exista anumite tehnici concepute pentru a prelungi timpul intre urinari, acestea avand scopul sa amelioreze simptomele. Doctorul este cel care va poate oferi mai multe detalii despre aceste tehnici.

Reducerea stresului

Invatati cum puteti face fata stresului vietii si stresului de a avea cistita interstitiala pentru a va imbunatati, de asemenea, simptomele. Meditatia si terapia biofeedback pot fi de asemenea utile.

Cistita interstitiala tratament homeopat

Printre remediile homeopate utilizate frecvent pentru a trata cistita interstitiala se numara Sepia, Staphysagria, Medorrhinum, Cantharis, Lycopodium clavatum, Calcarea sulphuricum, Hepar sulphuricum sau Kali carbonicum.

Complicatii

Cistita interstitiala poate duce la o serie de complicatii, printre care:

  • Capacitate redusa a vezicii urinare. Cistita interstitiala poate provoca rigidizarea peretelui vezicii urinare, iar, din aceasta cauza, vezica stocheaza mai putin urina.
  • Calitate mai scazuta a vietii. Urinarea frecventa si durerea pot afecta activitatile sociale, profesionale si alte activitati din viata de zi cu zi.
  • Probleme de intimitate sexuala. Urinarea frecventa si durerea pot interfera cu relatiile personale si astfel intimitatea sexuala poate suferi.
  • Probleme emotionale. Durerea cronica si somnul intrerupt constant asociate cu cistita interstitiala pot provoca stres emotional si pot duce la depresie.

Masuri de prevenire

Din pacate, nu puteti face nimic pentru a preveni aceasta problema. Cu toate acestea, puteti urma tratamentele si remediile enumerate mai sus pentru a gestiona simptomele.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/interstitial-cystitis/symptoms-causes/syc-20354357
  2. https://www.healthline.com/health/interstitial-cystitis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma