Cirese – unele dintre cele mai delicioase si iubite fructe ale verii, care contin o multime de vitamine, minerale si antioxidanti. Aflati care sunt beneficiile consumului de cirese, dar si multe alte informatii importante din urmatorul articol!
7. Contraindicatii ale cireselor
Ciresele poarta numele stiintific de Prunus avium si sunt printre cele mai gustoase fructe. Acestea sunt consumate in intreaga lume si sunt adesea folosite ca un ingredient secret pentru gatit. Mai multe cercetari efectuate la Universitatea din California arata ca ciresele sunt fructe nutritive, care are un continut scazut de calorii.
Potrivit medicilor nutritionisti, ciresele ofera o gama larga de substante nutritive: potasiu, calciu, fibre, carotenoizi si vitamina C. Aceste fructe mai contin, de asemenea, magneziu, fier, zinc, fosfor, cupru, tiamina, riboflavina, niacina si vitamina E si B3, B9, B5, B1, B6, vitamina A, vitamina K, vitamina E. Printre fitonutrientii prezenti in aceste fructe se numara beta – carotenul si luteina.
Calorii: 63
Proteine: 1,1
Lipide: 0,2
Carbohidrati: 16
Fibre: 2,1
Pe langa ciresele rosii pe care le gasim in sezonul de vara, mai exista un alt soi de cirese amare. Asemenea cireselor rosii, ciresele amare contin un nivel ridicat de vitamine, minerale si nutrienti precum:
Consumul de cirese amare reprezinta un remediu excelent pentru ameliorarea unor probleme, precum:
Ciresele amare sunt cunoscute pentru ca:
Calorii: 50
Proteine: 1
Lipide: 0
Carbohidrati: 12
Fibre: 2
Consumul de cirese are un efect puternic diuretic, iar acest lucru se datoreaza continutului ridicat de saruri de postasiu si flavonoide. De asemenena, dupa mai multe cercetari amanuntite, s-a descoperit ca aceste fructe au proprietati astringente si antidiareice, depurative, antifebrile si antiinflamatorii.
Iata care sunt beneficiile consumului frecvent de cirese:
Dupa o cercetare efectuata la Universitatea Politehnica din Italia, cercetatorii au descoperit ca depozitele de antioxidanti, cum ar fi vitamina C, carotenoizii si flavonoidele ( antocianinele ), sunt depozitate direct in organism, neutralizand efectiv radicalii liberi, care ne protejeaza organismul de diverse boli asociate cu imbatranirea. De asemenea, consumul de cirese impiedica efectele negative ale oxidantilor, cum ar fi slabirea inimii si a sistemului nervos, pierderea vederii, degenerarea maculara, pierderea parului, incretirea pielii, pierderea libidoului, precum si declansarea de cancer de colon si cancer de prostata.
In afara de protejarea impotriva deteriorarii radicalilor liberi, antioxidantii (vitamina C, carotenoizii si flavonoidele) stimuleaza imunitatea si ne protejeaza de infectiile bacteriene, virale si fungice, in special cele ale colonului, tractului urinar si ale intestinelor. Conform unui studiu publicat in anul 2012 , ciresele sunt, de asemenea, eficiente in prevenirea artritei si a inflamatiilor. Totodata, consumul regulat al acestor fructe delicioase sunt eficiente pentru prevenirea gripei, febrei si gutei.
Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, ciresele sunt bogate in nutrienti si fibre dietetice, care pot ajuta la scaderea excesului de grasime corporala, care pot duce la declansarea de cancer. O multime de studii in vitro sunt in curs de desfasurare pentru a masura efectele anticanceroase ale cireselor.
Alte cercetari efectuate la Universitatea de Stat din Michigan si publicate in revista Cancer Letters sugereaza ca ciresele consumate din desertul delicios de tarta contin antociani si cianidina. Acestea au proprietati care pot ajuta la scaderea riscului de cancer de colon. Un alt studiu privind ciresele consumate din deserturi arata o activitate potentiala de apoptoza in celulele cancerului de san la femei.
Antioxidantii din cirese joaca un rol important in mentinerea ochilor sanatosi. Mai exact, consumul de cirese proteja ochii de daunelor provocate de radicalii liberi din aer si de imbatranire, cum ar fi pierderea vederii, degenerarea maculara. Totodata, consumul de cirese ajuta la prevenirea sindromului de ochi uscat, calmeaza senzatiile inconfortabile ale ochilor, reduc inflamatiile si mentin presiunea oculara corespunzatoare.
Flavonoidele si carotenoizii sunt fitonutrienti eficienti care imbunatatesc eficienta creierului, a memoriei si a functiei cognitive, care pot fi reduse de radicalii liberi ca parte aproape inevitabila a imbatranirii. Proprietatile antioxidante ale cireselor pot, de asemenea, ajuta si proteja sistemul nervos de anumite tulburarile legate de inaintarea in varsta. Astfel, ciresele pot fi utile in tratarea de tulburari nervoase, depresie, stari de deprimare, anxietate si stres cronic.
In timp ce fibrele din cirese ajuta la scaderea riscului de constipatie, acidul din fructe ajuta la reglarea sistemului si al tractului digestiv. Din nou, antioxidantii din cirese pastreaza sistemul digestiv in perfecta ordine. Flavonoidele stimuleaza sucurile gastrice pentru destramarea particulelor alimentare si a bilei, care apoi ajuta la descompunerea grasimilor si a vitaminelor solubile in grasimi pentru o mai buna absorbtie si utilizare a acestora.
Elementele nutritive din cirese, precum vitaminele, antioxidantii (flavonoide si carotenoizii) si mineralele, precum fosforul sunt excelenti cardio – protectori. Acestia au rolul de a proteja inima de daunele produse de oxidanti. In plus, tot elementele nutritive din cirese ajuta la mentinerea unui ritm cardiac adecvat, impiedica rigidizarea, intarirea vaselor de sange (ateroscleroza) si reduc colesterolul mare si tensiunea arteriala. Astfel, consumul de cirese reduc riscul de atacuri cardiovasculare si pot sa intareasca muschii inimii.
Ciresele contin, de asemenea, o cantitate mare de melatonina, un hormon care ajuta la reglarea ciclului de somn ce este eliberat din glanda pineala din creier. Intr-un studiu pilot publicat in Journal of Medicinal Food, sucul de cirese poate imbunatati calitatea somnului la adultii in varsta care sufera de insomnie.
Consumul de cirese faciliteaza pierderea in greutate. Daca doriti sa scapati de cateva kilograme in plus, atunci sezonul de vara este ideal pentru indeplinirea acestui obiectiv. Adaugati cirese in dieta alimentara zilnica, iar rezultatele dorite nu vor intarzia sa apara. Puteti consuma cirese sub orice forma, fie crude sau fierte.
Pentru a slabi, ideal ar fi sa inlocuiti una dintre mesele principale ale zilei cu cateva grame de cirese.
Conform unui studiu realizat in anul 2009 de cercetatorii americani, consumul de cirese zilnic poate reduce semnificativ grasimea abdominala. Dupa cum s-a mai mentionat, ciresele sunt bogate in antocianine, un tip de antioxidant care ajuta la eliminarea si topirea de tesut adipos. Astfel, cercetatorii americani au ajuns la concluzia, conform careia, ciresele pot duce la scaderea kilogramelor nedorite sau in plus.
Iata un exemplu de meniu pe cateva zile pe care il puteti incerca pentru a elimina din numarul de kilograme care va supara:
Aceasta dieta cu cirese nu trebuie sa dureze mai mult de 5 – 7 zile si trebuie sa practicati cu regularitate sport pentru a avea rezultate imediate. Consultati medicul inainte de a incepe regimul cu cirese.
Acest remediu a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri si are proprietati terapeutice, iar acest lucru se datoreaza caldurii produse in contact cu perna cu samburi de cirese si corp.
Pernuta cu samburi de cirese este eficienta in tratarea racelii, alina durerile cauzate de colici la bebelusi, trateaza durerile de rinichi, durerile de burtica, durerile mentruale, durerile de spate, durerile reumatice si cele musculare.
Cozile de cirese pot fi folosite pentru a face ceai, care are o multime de proprietati si aduce numeroase beneficii organismului, dar mai ales ajuta la tratarea de:
Ceaiul din cozi de cirese este benefic pentru persoanele care au celulita. Fitoterapeutii au facut cercetari in privinta acestei afectiuni, iar acestia spun ca rezultatele nu vor intarzia sa apara, daca consumul de ceai regulat. In plus, ceaiul din cozi de cirese ajuta la eliminarea rapida a reziduurilor si toxinelor din sange si organism, combate aspectul inestetic al celulitei si topeste kilogramele in plus.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Puneti toate ingredientele intr-un blender si se mixeaza pana cand se va obtine o bautura omogena. Daca vreti sa aveti o bautura mai apoasa, atunci puneti o cantitate mai mare de apa.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se curata ciresele de codite si samburi. Dupa aceea, se adauga intr-un bol faina care se amesteca cu zahar si sare. Apoi adaugati pe rand ouale. Separat trebuie sa topiti untul, dupa care il adaugati in bol alaturi de celelate ingrediente si amestecati-le pana cand compozitia s-a omogenizat. Urmarul pas consta in punerea treptata a laptelui si se amesteca incet ca aluatul sa nu faca cocoloase. La final, compozitia va fi asemanatoare cu consistenta compozitiei pentru clatite. Dupa ce aluatul este gata, luati o tava de 30 cm diametru de tarta, se va unge bine cu unt. Apoi se vor pune ciresele pe toata suprafata tavei si se turna incet aluatul peste.
Se va pune la cuptor la 200 grade pentru aproximativ 30 minute, pana cand se rumeneste. Sa aveti pofta!
Daca sunteti o persoana alergica, ar trebui sa consulati medicul alergolog inainte de a consuma cirese, deoarece acestea va pot provoca reactii adverse foarte neplacute, ba chiar periculoase. Conform mai multe studii, o persoana alergica la cirese se poate confrunta cu simptome ca: umflarea buzelor, dificultati respiratorii si urticarie.
In afara de reactia alergica, pana in prezent nu se mai cunsoc alte contraindicatii ale consumului de cirese, exceptand persoanele care au o sensibilitate la nivelul stomacului (gastrita sau colita).
Consmul de cirese in sarcina aduce o multime de beneficii atat mamei, cat si bebelusului. Inca nu se cunosc contradindicatii cu privire la acest aspect.
Iata care sunt beneficiile consumul de cirese in sarcina:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…