Ciocurile la genunchi in patologia genunchiului – VIDEO

Ciocurile la genunchi sunt doar o parte din patologia genunchiului si doar o mica parte din care pot aparea aceste ciocuri. „Ciocurile de papagal” – in denumire populara – sunt de fapt osteofite – in termeni medicali. Sunt depuneri anormale de calciu in diverse zone. Foarte frecvente sunt cele de la nivelul osului calcaneu, care pot fi plantare (in talpa) sau catre tendonul ahilean. Dar si cele de la genunchi sunt relativ frecvente.

Terapii pentru combaterea ciocurilor la genunchi

Exista terapii specifice de combatere a ciocurilor. Cea mai cunoscuta in momentul de fata este terapia cu unde de soc (ESVT). Dar la nivelul genunchiului, de obicei la persoanele in varsta, in cazul carora apar de cele mai multe ori ciocuri, sunt mai multe probleme care dau dureri. Este o gonartroza – artroza genunchiului, care poate fi insotita de ingustarea spatiului articular, condropatie de grad 3-4, de grad inalt, in care cartilajul este foarte afectat. Dupa cum arata vorba populara „calca os pe os”. Lipseste cartilajul, spatiul e ingustat.

In acest caz, eu pot avea indicatie de protezare, dar ma amagesc ca pacient ca durerea ar fi generata de ciocuri. Aici trebuie facuta o evaluare onesta de catre pacientul insusi si sa-si dea seama ca medicul indica protezarea nu neaparat ca vrea el sa puna proteza, ci ca solutiile terapeutice non-chirurgicale, non-invazive, fara protezare, sunt cu sanse extrem de mici. Inclusiv infiltratiile, fie cu acid hialuronic, fie cu PRP (plasma imbogatita), sunt depasite la un moment dat din punct de vedere terapeutic. La fel si condroprotectoarele, care sunt prezente in numar foarte mare pe piata de la noi.

Asadar, osteofitele singulare pot fi tratate prin ESVT, asa cum se face la calcai cu succes frecvent, dar la genunchi trebuie vazut contextul gonartrozic in care ele apar. Si daca, intr-adevar, prin controlul lor reusesc sa diminuez in mod semnificativ durerea de la nivelul articulatiei. De multe ori, nu e asa.

Sfaturi in ciocurile  la genunchi

Sfatul meu ca medic sportiv, nefiind ortoped, este ca in momentul in care avem o gonartroza avansata, e bine sa profitam de fiecare an si sa punem proteza respectiva si o sa vedem cu totii cat de mult creste calitatea vietii.

O gonastroza nu te omoara, dar te chinuie. Iti scade calitatea vietii, iti scade capacitatea de a te deplasa, te tine captiv in anumite activitati si e pacat. Protezele sunt sigure, se integreaza bine. Si eu cred cu tarie ca a amana un moment de protezare nu aduce beneficii nimanui.

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu medic primar medicina sportiva, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000).

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma