Cicoarea – beneficii, consum, contraindicatii

Cicoarea este cunoscuta in special pentru utilizarea ca inlocuitor al cafelei, dar aceasta planta are si alte utilizari. Aflati care sunt acestea, ce contine si ce contraindicatii are.

Cuprins:

(1) Informatii generale
(2) Ce contine cicoarea?
(3) Cum se consuma cicoarea?
(4) Cicoarea, un inlocuitor al cafelei
(5) Proprietati si beneficii
(6) Contraindicatii

Informatii generale

Cicoarea (Cichorum intybus) este o planta perena, care face parte din familia Asteraceae sau Compositae. Din aceeasi familie fac parte si salata verde, anghinarea, papadia, floarea soarelui, crizantema, margareta, ochiul boului, galbenelele, ambrozia. Cicoarea are flori albastre, iar frunzele de cicoare sunt asemanatoare cu ale papadiei. Planta are aproximativ 1 metru inaltime, iar radacina principala este carnoasa si lunga de aproximativ 75 centrimetri.

Cicoarea este originara din Europa, India si Egipt. In zonele cu climat temperat creste salbatica, in timp ce in zonele din nord-vestul Europei (in special Olanda, Belgia, Franta, Germania) este intens cultivata.
Istoria utilizarii cicorii dateaza din perioada antica, atunci cand egiptenii foloseau cicoarea ca planta medicinala, inlocuitor al cafelei, planta de consum si ca hrana pentru animale. De altfel, aceste utilizari se pastreaza si astazi.

In cazul cicorii cultivate (cicoare comestibila) se consuma frunzele (ca atare in salate sau blansate) si din radacina uscata, prajita si macinata se prepara o bautura – substituent pentru cafea.
Pe langa consumul alimentar, cicoarea are o lunga istorie de utilizare in medicina traditionala (de exemplu, in cea indiana). Nu exista insa studii stiintifice care sa fi demonstrat pana acum eficienta utilizarii cicorii in scop medicinal.

Ce contine cicoarea?

Cicoarea are numeroase substante fitochimice, distribuite in toata planta, insa cele mai numeroase se afla in radacina. Dintre nutrienti, cele mai importante sunt manganul si vitamina B6.

O radacina cruda de cicoare (aproximativ 60 de grame) contine urmatorii nutrienti:

  • 44 calorii
  • 0. 8 grame proteine
  • 10. 5 grame carbohidrati
  • 0. 1 grame grasimi
  • 0. 9 grame fibre
  • Mangan: 7% din doza zilnica recomandata
  • Vitamina B6: 7% din doza zilnica recomandata
  • Potasiu: 5% din doza zilnica recomandata
  • Vitamina C: 5% din doza zilnica recomandata
  • Fosfor: 4% din doza zilnica recomandata
  • Acid folic: 3% din doza zilnica recomandata.

In radacina de cicoare se gaseste si inulina, un tip de fibra prebiotica, asociata cu scaderea in greutate si sanatatea intestinelor.

Important! O cantitate foarte mica din acesti nutrienti ajung in bautura preparata din cicoare, pentru ca doar o bucata mica din radacina este utilizata pentru o cafea.

Cum se consuma cicoarea?

Cicoarea destinata consumului este cultivata, in timp ce planta care creste salbatica este utilizata ca furaje pentru animale.

Exista patru mari utilizari ale cicorii:

  • cicoarea industriala, cultivata pentru radacini, in special in nord-vestul Europei, India, Africa de Sud si Chile; cicoarea este utilizata pentru substituirea cafelei si pentru extractia de inulina;
  • cicoarea de Bruxelles, cunoscuta si ca andiva frantuzeasca sau cicoarea de gradina, este cultivata in Europa; aceasta se obtine printr-un proces de fortare a radacinilor de Cichorum intybus;
  • cicoarea cultivata pentru frunzele verzi, care pot fi consumate ca atare (in salate) sau gatite;
  • cicoarea pentru furaje, se utilizeaza de obicei plantele care cresc salbatice la marginea drumurilor.

Principala utilizare a cicorii de consum este ca inlocuitor al cafelei sau adaugat in cafea, pentru a-i oferi un plus de culoare, aroma si gust amarui. Mai multe informatii despre cafeaua de cicoare sunt prezentate in capitolul urmator.

Se consuma de asemenea si frunzele de cicoare. Radacina plantei este “fortata”, in timpul toamnei si iernii, sa produca doua tipuri de frunze, destinate consumului:

  • frunzele verzi ale plantelor tinere sunt consumate ca verdeata (similar cu spanacul), in special de catre francezi (aceste frunze mai sunt numite si “barbe de capucin”);
  • frunzele plantelor mai batrane (numite si cicoare frantuzeasca, cicoarea de gradina sau cicoarea de Bruxelles) se consuma ca frunzele de telina.

In Europa, metoda de fortare a radacinii de cicoare asigura recolta de frunze disponibile pe tot parcursul iernii.
In tarile unde este intens cultivata, se consuma si radacina de cicoare: se fierbe, apoi se adauga unt si se mananca.

Cicoarea, un inlocuitor al cafelei

Cicoarea a fost utilizata ca inlocuitor al cafelei de mai bine de doua secole, dar in zilele noastre bautura din radacina de cicoare a inceput sa fie populara abia in urma cu cativa ani.

Se presupune ca istoria utilizarii cicorii ca substituent al cafelei dateaza din anii 1800, cand in Franta nu se mai gasea cafea, iar bautorii de cafea au gasit aceasta alternativa. Mai tarziu, cafeaua din cicoare a devenit cunoscuta si in timpul Razboiului Civil din Statele Unite ale Americii, mai ales in orasul New Orleans. De altfel, si azi cafeaua de cicoare este foarte populara in acest oras american.

Preparare si consum

In prepararea bauturii pe baza de cicoare, se utilizeaza radacinile de cicoare, care sunt prajite si macinate. In general, cafeaua de cicoare este bauta de persoanele care vor sa reduca consumul de cafea, respectiv cofeina, carora nu le place cafeaua sau care au reactii neplacute de la cafea.

Gustul de cafea de cicoare este asemanator cu al cafelei normale, dar are o usoara aroma lemnoasa si de nuci. Cicoarea poate inlocui cafaua sau exista si varianta adaugarii acesteia la cafea, pentru imbogatirea aromei finale. Cafeaua de cicoare se obtine prin maruntirea si prajirea radacinii, care este apoi preparata exact ca si cafeaua (la filtrul de cafea, la espressor sau la ibric). Se poate opta si pentru varianta de cicoare instant (solubila), in care prepararea presupune adaugarea de apa peste cicoarea solubila.

Se recomanda, in general, utilizarea a 2 lingurite de cafea de cicoare (aproximativ 11 grame) la o ceasca de apa (235 mililitri), dar cantitatile pot diferi in functie de preferinte.

Spre deosebire de cafea, cicoarea si cafeaua de cicoare nu contin cofeina. De aceea este potrivita pentru cei care vor sa elimine sau sa reduca cantitatea de cofeina consumata. Un exces de cofeina poate fi asociat cu efecte negative precum: senzatii de greata, anxietate, palpitatii, neliniste si insomnii. Cafeaua de cicoare se poate amesteca cu cafeaua obisnuita. Se obtine astfel o bautura mai aromata, dar cu un nivel mai scazut de cofeina.

Pana acum nu s-au facut studii care sa compare bautura din cicoare si cafea. In afara de absenta cofeinei, nu exista dovezi ca bautura din cicoare ar fi mai benefica, ci este in final o optiune de gust.

Cafea de cicoare unde se gaseste

Astazi, cafeaua de cicoare este disponibila peste tot in lume, iar in Romania cafea de cicoare se gaseste la magazinele Plafar sau la magazinele online care comercializeaza astfel de produse.

Proprietati si beneficii

Un ingredient important din cicoare, care se regaseste in radacina, este inulina. Aceasta este un tip de fibra care are beneficii asupra sistemului digestiv. De exemplu, s-a observat ca un aport suplimentar de inulina sustine cresterea bacteriilor benefice in intestine, ajutand functionarea colonului si reducand constipatia.

Studii putine au indicat ca inulina ar putea avea un efect benefic si asupra nivelului de zahar din sange si a rezistentei la insulina, dar e nevoie de cercetari suplimentare pentru o concluzie ferma in acest sens.
Majoritatea studiilor realizate pana in prezent vizeaza inulina si nu cicoarea. In lipsa unor studii despre efectele cicorii nu se poate spune ca si cicoarea ar avea beneficiile inulinei (sau alte efecte pozitive), cu atat mai mult cu cat, in cazul consumului de bauturi obtinute din radacina de cicoare, cantitatea de inulina este mica.

Cateva studii realizate pe animale au indicat un posibil efect antiinflamator al radacinii de cicoare. La animalele hranite cu radacina de cicoare s-a observat o reducere a markerilor inflamatiei, respectiv a nivelurilor inflamatiei din organism. Studii viitoare ar putea arata care este efectul radacinii de cicoare in cazul oamenilor.

Desi cicoarea este promovata pentru o serie de beneficii pentru sanatate, nu exista dovezi stiintifice ale acestei plante sau suplimente derivate in privinta urmatoarelor boli si afectiuni: osteoartrita, hipertensiune arteriala, afectiuni renale, afectiuni ale vezicii biliare, inflamatii la nivelul pielii, cancer, absenta apetitului alimentar.

Contraindicatii

Consumata ca aliment sau bautura, cicoarea este in general sigura pentru consum, dar pot aparea si reactii adverse.

Efecte negative cicoare

Cicoarea are un potential alergen, putand cauza la unele persoane durere, umflare sau furnicaturi la nivelul gurii, dupa consum. Persoanele alergice la cicoare sau la plante din familia Asteraceae/Compositae ar trebui sa evite aceasta planta, atat consumul, cat si atingerea ei. Daca aveti alergie la ambrozie, consultati-va cu medicul alergolog inainte de a consuma cicoarea sau bauturi pe baza de cicoare. Alte plante din aceasta familie sunt enumerate in primul capitol.

Consumata in cantitati ridicate, cicoarea ar putea cauza efecte secundare la nivel gastrointestinal, precum balonare, durere abdominala, eructatii.

In unele situatii, manevrarea plantei poate crea iritatii la nivelul pielii, iar inhalarea pudrei din radacinile uscate de cicoare ar putea provoca astmul.

La persoanele cu diabet, consumul de cicoare ar putea scadea nivelul de zahar din sange, de aceea este indicat sa isi monitorizeze glicemia daca au un aport de cicoare mai mare decat cantitatile uzuale, din alimentatie.

Cicoarea in sarcina si alaptare

Se recomanda evitarea consumului de produse alimentare pe baza de cicoare in perioada sarcinii, intrucat ar putea avea efecte adverse. Cicoarea poate provoca sangerari menstruale sau un avort spontan.
In privinta alaptarii nu s-au realizat studii, de aceea, pentru siguranta, este de preferat sa se evite consumul.

In cazul in care experimentati efecte adverse dupa ce ati consumat cicoare, intrerupeti consumul si adresati-va medicului.

 

Referinte:

(1) Chicory – https://www.drugs.com/npc/chicory.html
(2) Chicory – https://www.britannica.com/plant/chicory
(3) Cichorium intybus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860133/
(4) Chicory Coffee: A Healthy Alternative to Coffee? – https://www.healthline.com/nutrition/chicory-coffee
(5) Chicory – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-92/chicory

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Vezi comentariile

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma